nummer 960, 17-11-2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Grote verschillen bij CE’s wiskunde

De gege­vens over de eindexa­mens van dit voor­jaar worden stukje bij beetje gepubli­ceerd. Afgelo­pen maand ver­scheen bij het Cito het "Verslag centra­le examens vo 2024". Met name de bijbeho­ren­de 'frequen­tiever­delin­gen' zijn interes­sant en een welkome aanvul­ling op eerder gepubli­ceer­de gemid­del­den.
Het percen­ta­ge onvol­doen­de bij het cen­traal examen is een gevoe­lig onder­werp en het beleid lijkt erop gericht om dit per vak niet te veel te laten fluctue­ren. Tussen de vakken zijn er wel grote ver­schil­len. Zo scoort bij wiskun­de A op het vwo zo rond de 10 % van de kandida­ten in het eerste tijdvak een onvol­doen­de. Bij wiskun­de A havo is dit onge­veer het dubbele en bij vmbo g/t (mavo) ligt dit, net zoals bij wiskun­de C, in de buurt van de 30%. Als we kijken naar de scores in plaats van de cijfers, dus zonder het effect van de N-termen, zien we soms een heel ander beeld. Hieron­der staat een over­zicht voor de wiskun­devak­ken met een cen­traal schrif­te­lijk examen1).
Hier wordt nog eens duide­lijk hoe groot het effect is van de extreem hoge N-term (2,1) voor wiskun­de A en B op het vwo.
Wiskun­de B vwo
Wiskun­de B op het vwo, in de periode vóór corona een vak waar stee­vast hoog werd ge­scoord op het CE, is een zorgen­kind­je gewor­den. Bijna de helft van de kandida­ten scoorde minder dan 50% en de gemid­del­de score bedroeg slechts 52%. Maar de malaise geldt niet voor ieder­een. Er waren 43 leerlin­gen die het examen fout­loos maakten en 10% van de leerlin­gen scoorde meer dan 80% van het maxi­maal aantal punten. Traditi­o­neel is de sprei­ding bij wiskun­de B, vooral op het vwo, groter dan bij de andere vakken. Maar dat is niet het enige. De verde­ling is ook schever en ‘onregel­mati­ger’ dan elders.
Normaal ver­deeld?
Vaak wordt aangeno­men dat behaal­de scores op massaal gemaak­te toetsen, zoals eindexa­mens, bij benade­ring normaal ver­deeld zijn. Dat klopt soms wel en soms niet. Bij wiskun­de A (vwo) zien we het volgen­de beeld:
De werke­lij­ke verde­ling komt heel mooi overeen met wat ver­wacht mocht worden bij een normale verde­ling2)), weerge­ge­ven met stippel­lijnt­jes. Dit beeld zien we vaker. Bij wiskun­de B op het vwo ziet het er echter behoor­lijk anders uit, ook als we alles op alles zetten3).
Ook in de tijd dat de wiskun­de-B examens op het vwo nog overwe­gend goed werden gemaakt zagen we al behoor­lij­ke afwij­kin­gen van de normale verde­ling (zie WiskundE-brief 821). Toen is voor­zich­tig de hypothe­se geop­perd dat we te maken hebben met twee deel­groepen, een groep die goed scoort en een die daar aanzien­lijk onder zit.
Een beetje experi­mente­ren leert dat er vanuit deze hypothe­se inder­daad een veel betere benade­ring te maken is:
Uitgaan­de van één groep met een gemid­del­de van 34 punten, en een tweede, veel kleine­re, groep met een gemid­del­de van 60 punten, is de verde­ling te maken die wordt weerge­ge­ven met de grijze staven. Deze komt aardig overeen met de werke­lij­ke verde­ling, in het rood. Mis­schien begeef ik mij hiermee op glad ijs, maar het is ook moge­lijk dat de eerder genoem­de hypothe­se rele­vant is. Uw commen­taar is weer welkom.
gk
--------------------
bron: Examen­versla­gen, en meer speci­aal de frequen­tiever­delin­gen per vak.
noten:
  1. Het betreft het eerste tijdvak. Gege­vens van vmbo basis en kader ontbre­ken, omdat die examens hoofdza­ke­lijk digi­taal worden afgeno­men. Met een onvol­doen­de score wordt bedoeld een score die minder dan de helft is van de maxima­le score.
  2. Uiter­aard reke­ning houdend met de continu­ïteits­correc­tie en een geschik­te klassen­inde­ling. De scores zelf geven een wat onregel­mati­ge kromme die verge­lij­king met de gauss­krom­me wat lasti­ger maakt.
  3. Hier is ook nog reke­ning gehou­den met het feit dat volgens de normale verde­ling scores moge­lijk zouden zijn die hoger zijn dan de maxima­le score.

 

Hoge (en lage) N-termen 2024 nader verklaard

 
De N-termen deden ook bij de meest recente eindexa­mens weer veel stof opwaai­en. Bij wiskun­de A en B op het vwo waren ze extreem hoog (2,1). In andere geval­len vielen ze juist tegen. Vorige maand kwam er een nadere toelich­ting van CvTE/Cito, die enig licht op de zaak werpt.
In het oktober­num­mer van Eucli­des ver­scheen een artikel van Jacque­li­ne Wooning (CvTE) en Harco Weemink (Cito), waarin voor een paar examens gede­tail­leerd wordt ingaan op de wijze waarop de N-term dit jaar tot stand is gekomen.
Andere aanpak
Zoals uiteen­ge­zet in WiskundE-brief 948 was de aanpak dit jaar anders dan voor­gaan­de jaren. Volgens het nieuwe systeem wordt de N-term bere­kend op basis van onder andere een pre-test, waarbij leerlin­gen zonder dat ze het weten examen­opga­ven maken uit het nog af te nemen examen, het oordeel van docen­ten, het oordeel van de vast­stel­lings­commis­sie en de histori­sche N-termen. In de prak­tijk blijkt dat de gege­vens van de pre-test, als deze beschik­baar zijn, van door­slagge­vend belang zijn. Dat heeft te maken met de weging die aan de ver­schil­len­de 'oorde­len', herleid tot geadvi­seer­de N-termen, wordt toege­kend. Deze is omge­keerd evenre­dig met de varian­tie, het kwa­draat van de stan­daardaf­wij­king. Hoe kleiner de sprei­ding des te zwaar­der de weging.
Wiskun­de A vwo
Voor het vwo examen wiskun­de A 2024 (1e tijdvak) staan in het artikel de relevan­te gege­vens om na te gaan hoe dit uitpak­te. De varian­tie was bij de pre-test, gemaakt door meer dan 16 000 leerlin­gen, bijzon­der laag, onge­veer 0,005, en bij de histori­sche N-termen, waarbij alleen gekeken werd naar 2023, veel hoger, name­lijk circa 0,5. Dat bete­kent dat pre-test zo'n 100 maal zwaar­der meetel­de dan de N-term(en) in het verle­den. Ook de oorde­len van ruim 750 docen­ten, met varian­tie van circa 0,07, en van de vast­stel­lings­commis­sie, met een varian­tie van 0,36, legden niet veel gewicht in de schaal. De docen­ten en de leden van de vast­stel­lings­commis­sie kwamen uit op een N-term van 1,3 − 1,4. De pre-test wees echter op een N-term van boven de twee, omdat de examen­opga­ven van 2024 in die test aanzien­lijk slech­ter werden gemaakt dan die van 2023. Dit resul­teer­de in een "techni­sche" N-term van 2,0 die nog met een tiende is ver­hoogd vanwege gecon­stateer­de tijd­nood.
Wiskun­de C
Bij een klein vak als wiskun­de C wordt geen pre-test gehou­den. In plaats daarvan wordt op basis van de resulta­ten bij andere vakken een schat­ting gemaakt van "vaardig­heids­ontwik­ke­ling" van de kandida­ten vergele­ken met de vorige lich­ting. Die bedroeg uitge­drukt in cijfer­eenhe­den 0,13. In 2023 was het gemid­deld cijfer bij wiskun­de C een schame­le 5,9. Volgens de gehan­teer­de redene­ring zouden zou de groep van 2024 nu recht hebben op 6,0. Dit resul­teer­de in een N-term van 0,8. Ook hier was de invloed van andere 'menin­gen', zoals het docen­tenoor­deel, dat op een N-term van 1,3 uitkwam, te verwaar­lo­zen. Ter recht­vaardi­ging van het grote ver­schil in N-term en gemid­deld cijfer tussen wiskun­de A en C wordt door de auteurs aange­voerd dat de C-leerlin­gen de opgaven die ook in het wiskun­de-A examen zaten 'aanzien­lijk slech­ter' hebben gemaakt. Het gaat, zo blijkt, om 5 vragen die goed zijn voor 17 punten, circa 22% van het totaal. Op deze vragen scoor­den de C-leerlin­gen gemid­deld 11 procent­punt lager, zo is te bereke­nen. Dit komt overeen met 1 cijfer­punt en dat komt weer aardig overeen met het ver­schil in gemid­deld cijfers: 7,1 voor wiskun­de A tegen 6,0 voor wiskun­de C. Je kunt je afvra­gen in hoever­re deze 'onder­steu­ning' van het ver­schil in N-termen en cijfers voldoen­de recht doet aan het eigen karak­ter van het wiskun­de C program­ma.
Tweede tijdvak
Er was veel onvrede over het examen havo wiskun­de A van het tweede tijdvak (zie ook WiskundE-brief 954). Sommi­gen hoopten dat de N-term voor enige verlich­ting zou zorgen. Achter­af bleek deze slechts 0,2 hoger te liggen dan bij het eerste tijdvak. De bepa­ling van deze N-term was met name geba­seerd op een verge­lij­king van de resulta­ten voor het eerste en tweede tijdvak, van die leerlin­gen die in het eerste tijdvak een onvol­doen­de hadden gehaald. Op basis van eerdere examens wordt geschat hoeveel vooruit­gang mag worden ver­wacht bij deze groep (zie ook WiskundE-brief 818). Wanneer door deze groep gemid­deld minder vooruit­gang werd geboekt dan ver­wacht, is dat reden om de N-term te verho­gen. In dit geval ging het dus om een verho­ging met 0,2 punt tot 1,3. Overi­gens kwam het docen­tenoor­deel over de moei­lijk­heids­graad niet veel hoger uit. Bij de feed­back door docen­ten is ook weinig ruimte om kritiek te spuiten. Alleen opmer­kin­gen over de moei­lijk­heids­graad, vergele­ken met het vorige examen, worden ver­werkt. Van compen­sa­tie voor 'misluk­te' opgaven lijkt in dit geval niet echt sprake.
gk

 

Nu ook nieuwe kerndoelen voor het VSO

 
De huidige kerndoe­len voor het voortge­zet speci­aal onder­wijs, gericht op uit­stroom­profie­len dagbe­ste­ding en arbeids­markt, zijn verou­derd. Boven­dien zijn de doelen niet samen met de kerndoe­len voor primair onder­wijs (2006) en onder­bouw voortge­zet onder­wijs (2006) ontwik­keld. Juist nu het gehele curricu­lum voor het funde­rend onder­wijs wordt geactua­li­seerd, vond men het zaak om de kerndoe­len voor álle leerlin­gen te actuali­se­ren.
De nieuwe 'functio­ne­le kerndoe­len' rekenen en wiskun­de voor leerlin­gen die uitstro­men naar dagbe­ste­ding of arbeids­markt kennen de zelfde driede­ling als de kerndoe­len rekenen en wiskun­de die eerder versche­nen: Wiskun­di­ge concep­ten, Wiskun­di­ge denk-werkwij­zen en Wiskun­de en de Wereld. De kerndoe­len zijn uitdruk­ke­lijk streef­doe­len.
Concep­ten
Als Wiskun­di­ge concep­ten worden genoemd:
  1. Getal­len
  2. Verhou­din­gen, waaron­der breuken
  3. Groothe­den en bijpas­sen­de eenhe­den
  4. Groot­heid tijd en bijpas­sen­de eenhe­den
  5. Groot­heid geld en bijpas­sen­de eenhe­den
  6. Vorm, ruimte en patro­nen
Breuken komen alleen aan de orde bij de voorbe­rei­ding op de arbeids­markt. De kerndoe­len 4 en 5 lijken een nadere uitwer­king van kern­doel 3. Bij kern­doel 4 wordt de tijdsbele­ving expli­ciet genoemd onder "te denken valt aan". Bij kern­doel 5 wordt ook gedacht aan het herken­nen van diverse betaal­moge­lijkhe­den zoals contant en met de pinpas.
De wiskun­di­ge denk-werkwij­zen worden onder­ver­deeld in
  1. Gebrui­ken van wiskun­de­taal en wiskun­di­ge repre­senta­ties
  2. Gebrui­ken van wiskun­di­ge instru­men­ten
Wiskun­de en de wereld wordt onder­ver­deeld in:
  1. Wiskun­de in de werke­lijk­heid
  2. Wiskun­de in ver­schil­len­de leerge­bie­den
  3. Wiskun­di­ge attitu­de
De functio­ne­le kerndoe­len zijn bereik­baar via de site van slo.

 

Mathekalender

 
Ook dit jaar organi­seert 4TU.AMI samen met het Duitse wiskun­de-insti­tuut MATH+ een wiskun­dewed­strijd voor middel­ba­re scholie­ren. De wed­strijd wordt online ge­speeld in de vorm van een digita­le advents­kalen­der, de zoge­naam­de MATH+ Advent Calen­dar. Deze is ook wel bekend onder de naam Matheka­len­der.
Van 1 tot en met 24 decem­ber kunnen deelne­mers dage­lijks een vakje van de kalen­der openen. Er ver­schijnt dan een uitda­gen­de wiskun­deopga­ve met tien mogelij­ke antwoor­den. Scholie­ren die de meeste puzzels correct oplos­sen dingen mee naar de door MATH+ uitge­loof­de hoofd­prij­zen. Ook tussen­door worden leuke prijzen verloot. De beste Neder­land­se scho­lier ont­vangt een prijs van 4TU.AMI.
Scholie­ren kunnen indivi­du­eel of met de hele klas deelne­men. Deelna­me is gratis. Breng deze wed­strijd dus onder de aan­dacht van uw leerlin­gen!
4TU.AMI is een samen­wer­kings­ver­band van de wiskun­deafde­lin­gen van de univer­sitei­ten in Delft, Eindho­ven, Twente en Wagenin­gen en de toege­pas­te wiskun­degroe­pen van de Univer­si­teit Gronin­gen.

 

Euclidea kerstwedstrijd

 
Eucli­dea organi­seert voor de kerst een wed­strijd. Van 20 novem­ber tot 18 decem­ber ver­schijnt weke­lijks een meetkun­dig con­struc­tiepro­bleem. De op­dracht is zo'n pro­bleem in zo min moge­lijk stappen op te lossen.
Het gaat om meetkun­di­ge con­struc­tiepro­ble­men, dus alleen passer en liniaal zijn toege­staan. De wed­strijd is te volgen via Face­book. De winnaar is degene die alle vijf puzzels in zo min moge­lijk stappen correct oplost. Alle deelne­mers ontvan­gen een kerst­prijs.
Eucli­dea is een digi­taal spel waarin u meetkun­di­ge con­struc­tiepro­ble­men moet oplos­sen. Het spel begint met enkele basis­con­struc­ties en naarma­te het spel vordert worden de proble­men steeds moeilij­ker.

 

Wiskunde D

In de vorige WiskundE-brief was sprake van 8 wiskun­depro­gram­ma's voor havo/vwo in de nabije toe­komst. Als wiskun­de D in een of andere vorm wordt gehand­haafd worden dat er nog meer.
Bij de discus­sies over de nieuwe examen­program­ma's voor havo en vwo is steeds opge­merkt dat de positie van wiskun­de D nog nader bekeken zou worden. Op de jaarver­gade­ring van de NVvW werd meege­deeld dat er nog geen beslis­sing is genomen. Volgens "betrouw­ba­re bronnen" blijft wiskun­de D zowel op havo als vwo zeer waar­schijn­lijk gehand­haafd.
Slechts 1 lesuur?
In WiskundE-brief 958 meldden we dat wiskun­de D (vwo) het in een op de zes geval­len moet doen met slechts 1 lesuur. Dat behoeft wel een aanvul­ling. Zeer waar­schijn­lijk gaat het om scholen die partici­pe­ren in het Wiskund D online. Hierbij zitten leerlin­gen één uur per week in de klas bij een docent van de eigen school, en worden de andere lessen via een digita­le leerom­ge­ving ver­zorgd.
Met dank aan enkele oplet­ten­de lezers.
gk

 

Feestelijke prijsuitreiking Wiskundeolympiade

 
Op vrijdag­mid­dag 8 novem­ber zijn de 15 win­naars van de 63e editie van de Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de gehul­digd. Tijdens de feeste­lij­ke bijeen­komst ontvin­gen ook de medail­lis­ten van de afgelo­pen EGMO en IMO een prijs.
De uitsla­gen van deze wed­strij­den zijn reeds vermeld in WiskundE-brief 958 (Neder­land), WiskundE-brief 955 (IMO) en WiskundE-brief 949 (EGMO).

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
20 nov tot 18 dec 2024 Eucli­dea kerst­weds­trijd. Eucli­dea
22 novem­ber 2024 Naboj junior wed­strijd. eigen school
22 novem­ber 2024 Congres over vernieu­wing curricu­lum. SLO
22 nov. t/m 6 dec. Wiskun­de A-lympia­de en Wiskun­de B-dag. Freuden­thal Insti­tuut
28 novem­ber 2024 Wiskun­de voor toekom­sti­ge ingeni­eurs (online). werk­groep MBO-HBO
1 t/m 24 decem­ber MATH+ advents­kalen­der. 4TU.AMI en MATH+
11 januari 2025 Winter­symposi­um. KWG
16 januari 2025 Oud-Neder­land­se wiskun­de. Bèta­part­ners Amster­dam
17 januari 2025 Work­shop over meerta­lig­heid bij wiskun­de. TU Eindho­ven
20 t/m 31 januari Eerste ronde wiskun­deolym­pia­de. eigen school

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Rekenen voor het leven

 
Auteurs:Jeroen van Wagenin­gen, Dennis Dannen­burg
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:64
ISBN:9789050412063
Prijs:€ 10,=
U kunt een levens­verzeke­ring afslui­ten die uit­keert bij overlij­den of juist bij in leven zijn. Dat wil zeggen: om uw dierba­ren ver­zorgd achter te laten of om zelf verze­kerd te zijn van voldoen­de inkom­sten vanaf een bepaald tijd­stip in de toe­komst, mits u dan nog leeft.
In dit boekje gaan we aan de slag met het bereke­nen van de hoeveel­heid geld die bepaal­de levens­verzeke­rin­gen kosten en daar­naast, wat minder uitge­breid, met hoe groot de pot met geld moet zijn die een verzeke­raar opzij moet zetten om aan zijn toekom­sti­ge ver­plich­tin­gen te kunnen voldoen. Kortom, we duiken in de wiskun­de achter de levens­verzeke­rin­gen waarbij het vooral gaat om de twee facto­ren die bij het rekenen aan levens­verzeke­rin­gen worden onder­schei­den: het rekenen met kansen en het effect van tijd.

 

Complexe getallen

 
Auteurs:Swier Garst
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:60
ISBN:9789050412070
Prijs:€ 10,00
De ontwik­ke­ling van de com­plexe getal­len heeft een belang­rij­ke bijdra­ge gele­verd aan de ontwik­ke­ling van een groot aantal onder­wer­pen in de wiskun­de.
In dit boekje kunt u lezen via welke vragen en ideeën de com­plexe getal­len zijn ont­staan. Verder bestude­ren we eigen­schap­pen van enkele com­plexe func­ties. Ook de moge­lijk­heid om com­plexe getal­len te gebrui­ken bij het oplos­sen van meetkun­di­ge vraag­stuk­ken komt aan bod. Om een en ander te illu­stre­ren maken we gebruik van GeoGe­bra. Dat geeft ook de moge­lijk­heid om zelf te experi­mente­ren naast het oefenen met de com­plexe getal­len en haar rekenre­gels.

 

Inleiding in de exploratieve data-analyse

 
Auteurs:Jelke Bethle­hem
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:76
ISBN:9789050412094
Prijs:€ 10,00
Dit boekje is een inlei­ding in de explora­tie­ve data-analyse. Dat is een verzame­ling technie­ken voor het verken­nen van een (vaak grote) hoeveel­heid statis­ti­sche gege­vens en het in kaart brengen van de karakte­ristie­ke eigen­schap­pen ervan.
Het is een verken­nen­de analyse, die u toepast in een situa­tie waarin u nog geen duide­lijk beeld hebt van wat er aan de hand is. Daarom heeft u behoef­te aan technie­ken die u helpen zoeken naar patro­nen en structu­ren in uw gege­vens. Het is vooral belang­rijk dat deze technie­ken in staat zijn onver­wach­te aspec­ten in de gege­vens naar voren te brengen. Explora­tie­ve analyse biedt een scala aan technie­ken om een grote hoeveel­heid gege­vens op compac­te wijze in een beperkt aantal kenge­tal­len, tabel­len of grafie­ken vast te leggen.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Leuk voor in de wiskundeles: programmeren met TI Coderen

Wilt u wat extra’s doen in de wiskun­de­les? Met de gratis lesjes ‘TI Coderen’ helpt u leerlin­gen op weg met program­me­ren in Python. Met hun eigen grafi­sche rekenma­chi­ne, de TI-84 Plus CE-T Python Edition of de TI-Nspire™ CX II-T, voeren ze de opdrach­ten uit en leren ze spelen­der­wijs program­me­ren. Leg zo de basis voor informa­ti­ca, computa­tio­nal thin­king en robo­tics!
Bekijk hier de opdrach­ten.
 

 

KERN Wiskunde: Duurzaam, Up-to-date, Eerlijk en Voordelig

  • Duur­zaam: Geen LiFo-wegwerp­boe­ken, maar boeken van hoge kwali­teit die gedrukt worden in Neder­land.
  • Up-to-date: KERN Wiskun­de sluit naad­loos aan op de nieuwe kerndoe­len en is beschik­baar voor alle leerja­ren en niveaus.
  • Eerlijk en Voorde­lig: Geen boek-licen­tiekop­pelver­koop of langja­ri­ge contrac­ten. KERN Wiskun­de is boven­dien aanzien­lijk voorde­li­ger dan de andere wiskun­demetho­den.
Wilt u meer weten? Bezoek ons dan hier.
 

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt? Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.
 

 

Nooit meer een knoppencursus geven met de NumWorks GR

Nog voordat u het heeft kunnen uitleg­gen, hebben de leerlin­gen de functio­nalitei­ten al ontdekt. Dat is de erva­ring die veel wiskun­dedocen­ten hebben met Num­Works.
Bent u ook be­nieuwd hoe dat in de prak­tijk werkt? We komen graag langs op locatie voor een demon­stra­tie van een uur tot ander­half uur. Neem gerust contact op via contact@num­works.nl als u interes­se of vragen heeft!
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl