nummer 957, 29 septem­ber 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4600 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Lesuren wiskunde (2)

Twee weken geleden schre­ven wij een kort stukje over de eerste resulta­ten uit onze enquête. In deze en de komende brieven zullen wij telkens aan­dacht beste­den aan een deelge­bied. In dit nummer bekij­ken we de resulta­ten voor de havo wat nader.
Dankzij de medewer­king van onze lezers beschik­ken wij over de gege­vens van 150 scholen voor de onder­bouw van de havo. In het eerste leer­jaar wordt vaak gewerkt met 'dakplan­klas­sen'. De havo/vwo -klassen hebben we meegeno­men in dit over­zicht, maar de vmbo g/t-havo klassen niet. Veel ver­schil tussen de ver­schil­len­de soorten klassen lijkt er het eerste leer­jaar niet te zijn. Traditi­o­neel heeft het eerste leer­jaar wat meer lesuren wiskun­de dan de volgen­de twee. Dat lijkt nog steeds zo, maar de ver­schil­len tussen de leerja­ren zijn vrij klein.
Als we de onder­bouw van de havo als geheel bekij­ken komt het gemid­del­de aantal weke­lijks lesminu­ten uit op 160, evenals de mediaan. Er zijn echter behoor­lij­ke ver­schil­len tussen de scholen. Bij onge­veer 1 op de 8 scholen staan gemid­deld 135 minuten, dat zijn 3 lesuren van 45 minuten, op het rooster en onge­veer 1 op 11 heeft de beschik­king over meer dan 180 minuten, dat zijn 3 klok­uren of 4 lesuren van 45 minuten. Hieron­der is de sprei­ding in beeld ge­bracht:
In verge­lij­king met de onder­bouw van de mavo, leer­jaar 1 en 2 van vmbo g/t, is de gemid­del­de lestijd per week volgens onze gege­vens gelijk. Deze ligt wel iets lager dan in de laatste twee jaren van de mavo.
Wiskun­de A havo
Voor de boven­bouw kregen we gege­vens van 170 scholen. Afgaan­de op die cijfers is 145 minuten wiskun­de A per week het gemid­del­de. Dat is een kwar­tier minder dan in de onder­bouw. De mediaan be­draagt 150 minuten, overeen­ko­mend met 3 lesuren van 50 minuten. Bijna 40% van de scholen zit in het inter­val <135;150]. Soms heeft de examen­klas een uur minder dan 4 havo, maar in verre­weg de meeste geval­len zijn de aantal­len uren gelijk. De ver­schil­len tussen de scholen zijn aanzien­lijk. Hieron­der ziet u daar meer over:
Wiskun­de B havo
Havo wiskun­de B staat bekend om zijn volle program­ma. Uit de gege­vens van ruim 160 scholen valt op te maken dat hiermee min of meer reke­ning gehou­den wordt. Gemid­deld is het aantal weke­lijk­se lesminu­ten 164 (mediaan 169), aanzien­lijk meer dan bij wiskun­de A, maar niet veel hoger dan in de onder­bouw. Circa 10% bij onze respon­den­ten heeft de beschik­king over slechts 135 minuten of minder per week. Aan de andere kant is bij 10% van de scholen 200 minuten, dat zijn 4 lesuren van 50 minuten, of meer beschik­baar. Net als bij wiskun­de A zijn de ver­schil­len behoor­lijk, maar de verde­ling is duide­lijk anders. We zien dat de top verder naar rechts ligt.
Wiskun­de D havo
Wiskun­de D wordt slechts op een minder­heid van de havo-scholen gegeven en vaak met "kunst en vlieg­werk", zoals combina­tieklas­sen en online onder­wijs. In onze (niet aselec­te) steek­proef bood onge­veer 25% van de scholen het vak aan. Zoals mis­schien te verwach­ten is de gemid­del­de lestijd een stuk lager dan bij A en B: 109 minuten, met een mediaan van 119. Hier zijn de ver­schil­len echt groot. Bij sommige scholen gaat het slechts om 1 lesuur, anderen hebben 3 of 4 lesuren. Vanwege het kleine aantal gege­vens gaan we hier niet uitge­breid op in. Geïnte­resseer­den kunnen bij ons nadere informa­tie opvra­gen.
Vervolg
Het ligt voor de hand om de volgen­de keer het vwo nader te bespre­ken, maar we staan open voor uw wensen en priori­tei­ten. Stuur gerust vragen of onder­wer­pen die u graag aan de orde ziet komen naar redac­tie@wiskun­de­brief.nl, graag in een aparte mail, dus niet als ant­woord op de E-brief.
ch en gk

 

Nu: peiling over de N-term

 
Er is vaak veel commen­taar op de N-termen wanneer ze gepubli­ceerd worden. Onder de vlag "peiling presta­tie-eis 2024" heeft het CvTE in samen­wer­king met de stich­ting Cito een vragen­lijst uitge­zet over de N-termen bij de laatste centra­le examens. Als u vorig jaar een examen­klas had én er snel bij bent, kunt u uw mening toever­trou­wen aan het CvTE.
De vragen­lijst bestaat uit 8 vragen en u kunt per examen gede­tail­leerd en gemoti­veerd aange­ven wat u vindt van de gekozen N-term. Helaas is de enquête bijna beëin­digd. U kunt de vragen nog tot en met maandag 30 septem­ber 2024 beant­woor­den.
Klik op deze link voor de vragen­lijst.

 

Masterclass over speltheorie

 
In novem­ber worden er in Eindho­ven en Amster­dam master­clas­ses over spelthe­o­rie georga­ni­seerd. Spelthe­o­rie bestu­deert wiskun­di­ge model­len om strate­gisch te hande­len. Het onder­zoek heeft de laatste decen­nia veel interes­san­te resulta­ten op gele­verd.
Net­works organi­seert ook dit jaar weer master­clas­ses over een onder­werp dat te maken heeft met netwer­ken. Dit jaar staat de spelthe­o­rie cen­traal. Spre­kers zijn Jiesen Wang (Univer­si­teit van Amster­dam) en Artem Tsikiri­dis (Centrum voor Wiskun­de en Informa­ti­ca). Wang gaat vooral in op de wiskun­de achter het ver­schijn­sel wacht­rij­en. Beslis­sin­gen die mensen nemen, zoals het al dan niet wisse­len van rij, hebben invloed op die van anderen. Een optima­le aanpak hangt dus niet alleen af van de situa­tie, maar ook van de beslis­sin­gen van anderen. Tsikiri­dis behan­delt een zeer actueel pro­bleem: files en hoe mensen daarop reage­ren met alterna­tie­ve routes of andere vertrek­tij­den. Het online spel The Evolu­tion of Trust is een aardige eerste kennis­ma­king met spelthe­o­rie.
Net­works
NET­WORKS is een langlo­pend onder­zoeks­program­ma van de univer­sitei­ten van Leiden en Amster­dam, de TU/e en het CWI. Onder de leus 'Net­works goes to school' is er uitdruk­ke­lijk aan­dacht voor het voortge­zet onder­wijs. Een van de activi­tei­ten is het organi­se­ren van twee­daag­se master­clas­ses voor leerlin­gen uit de boven­bouw van het vwo en hun leraren. De afgelo­pen vijf jaar zijn tal van onder­wer­pen die verband houden met het onder­zoeks­program­ma aan de orde gekomen.
Prakti­sche informa­tie
  • datum: 5 en 7 novem­ber (Eindho­ven) of 14 en 19 novem­ber (Amster­dam)
  • tijd: 10:00 − 16:00 uur
  • plaats: campus TU/e Eindho­ven of Science Park Amster­dam
  • doel­groep: leerlin­gen 5 en 6 vwo, leraren
  • kosten: geen
  • voer­taal: Engels
  • in­schrij­ving: via deze link
Voor eventue­le vragen kunt u terecht bij Nicos Starre­veld, n.j.starre­veld@uva.nl.

 

Inschrijving Naboj opent 2 oktober

 
Naboj Junior is een unieke teamwed­strijd in wis- en natuur­kun­de voor leerlin­gen uit klas 2 en 3. De teams van vier leerlin­gen hebben twee uur de tijd om 42 wis- en natuur­kundeop­ga­ven op te lossen die oplopen in moei­lijk­heids­graad.
De opgaven bevorde­ren innova­tief en logisch denken. Daarom krijgen deelne­mers een docu­ment met alle formu­les die nodig zijn, zodat ze die niet uit het hoofd hoeven te leren. De wed­strijd duurt 2 klok­uren. Het team heeft steeds toegang tot zes vragen, in het Neder­lands. Het is ook moge­lijk de vragen in het Engels, Frans of Spaans te krijgen. Als het team een vraag correct oplost, wordt een nieuwe vraag toege­voegd. En als het team een verkeer­de oplos­sing inle­vert, kan dat team pas een nieuwe oplos­sing indie­nen nadat een aantal minuten verstre­ken is. Het aantal minuten is afhanke­lijk van het aantal verkeer­de antwoor­den op die vraag. Ieder team be­schikt over n compu­ter, bij voor­keur op school, onder toe­zicht van hun wiskun­dele­raar. Een school kan met meer dan n team meedoen.
De wed­strijd wordt gehou­den op vrijdag 22 novem­ber 2024 van 10 tot 12 uur. In­schrij­ven is moge­lijk van 2 oktober tot en met vrijdag 15 novem­ber. U kunt meer details lezen op de website of hier 6 voor-beeldop­ga­ven bekij­ken.

 

Meertaligheid bij wiskunde

 
Hoe onder­steun je meerta­li­ge leerlin­gen in je klas? Hoe maak je wiskun­de­taal toegan­ke­lijk voor alle leerlin­gen? Daar­over organi­seert de TU Eindho­ven een work­shop waarin u kunt ervaren hoe taal- en wiskun­debe­grip elkaar kunnen verster­ken.
Dit is een gratis work­shop van 3 uur voor docen­ten, stagebe­gelei­ders of school­oplei­ders. De work­shops voor het voortge­zet onder­wijs zijn op 15 novem­ber 2024 of 17 januari 2025. De work­shop is van 12:00 tot 15:30 uur op de campus van de TU Eindho­ven, met koffie en inloop­lunch. U kunt zich via deze link in­schrij­ven. Voor meer informa­tie kunt u Shintia Revina (s.revina@tue.nl) mailen.

 

Nieuwe Lesmodules NETWORKS

 
In het kader van het vak Onder­wijs en Communi­ca­tie, onder­deel van de bache­lor wiskun­de van de UvA, worden onder meer lesmodu­les ontwik­keld. De samen­wer­king met leraren levert vaak resulta­ten op die een bredere ver­sprei­ding verdie­nen. De eerste modules zijn in septem­ber gepubli­ceerd en binnen­kort volgen er nog vier.
Op de onder­wijspa­gi­na's van het NET­WORKS-program­ma staan sinds kort twee interes­san­te lesmodu­les die bruik­baar zijn bij wiskun­de. Beide modules zijn eerder bespro­ken tijden de Nationa­le Wiskun­de Dagen en zijn voor­zien van docen­tenhand­leidin­gen en uitwer­kin­gen. Wiskun­destu­den­ten Stijn Maatje, Marijne Buhrman, Tristan de Boer, Diene van Baten­burg en Sjoerd Stoop hebben een lesmodu­le gemaakt over Enigma en de wiskun­de daarach­ter. Sommige delen zijn vrij prak­tisch en ook ge­schikt voor de onder­bouw. Het laatste deel richt zich uitdruk­kelij­ker op de boven­bouw en sommige opgaven lijken vooral voor leerlin­gen met wiskun­de D interes­sant. In de module wordt ook aan­dacht besteed aan histori­sche en (Duits)talige aspec­ten.
Stel­ling van Descar­tes
Een minder bekende stel­ling van Descar­tes is te beschou­wen als het drie-dimensi­ona­le equiva­lent van de regel(s) over de hoeken­som van een veel­hoek. Het totale defect van de hoeken van een (convex) veel­vlak is altijd gelijk aan 720 graden. De twee lesboek­jes, geschre­ven door Koen van Baar, Hamza Yusuf en Wiebe Hoving richten zich vooral op leerlin­gen van klas 3 en 4 van havo/vwo. De stel­ling is nauw verwant met de formule van Euler voor het verband tussen de aantal­len zijvlak­ken, ribben en hoekpun­ten van veel­vlak­ken. Deze komt uiter­aard ook aan de orde, evenals wat grafen­theo­rie.
In aan­tocht
In de nabije toe­komst kunt u modules verwach­ten over de wiskun­de achter kunstma­ti­ge intelli­gen­tie, lineair program­me­ren, grafen­theo­rie, met name De Bruijn-grafen, en het maken van een zonne­wij­zer. Wilt u op de hoogte blijven? Onder­aan deze pagina kunt u zich aanmel­den. Overi­gens zijn er nog steeds een paar oudere modules beschik­baar, onder andere over algorit­miek en kleu­rings­proble­men, die moge­lijk interes­sant zijn, vooral voor wiskun­de D.

 

Wiskundeprogramma's op het komende SLO-congres

 
Vrijdag 22 novem­ber staat tijdens het SLO-congres de vernieu­wing van het curricu­lum cen­traal. Er is na de plenai­re opening in diverse sessies ook ruim aan­dacht voor (rekenen en) wiskun­de.
Er zijn vijf werk­groe­pen waar wiskun­de uitdruk­ke­lijk aan de orde komt; twee gericht op het primair onder­wijs en de onder­bouw van het vo, één speci­aal voor vmbo-leraren, één gericht op de boven­bouw van havo/vwo en één die voor alle wiskun­delera­ren van belang kan zijn. Alle work­shoplei­ders zijn curricu­lumont­wikke­laars of -experts rekenen en/of wiskun­de voor het primair dan wel voortge­zet onder­wijs bij het SLO.
Onder­bouw
De concept-kerndoe­len rekenen/wiskun­de voor po en onder­bouw vo komen aan bod in een work­shop van Jaccoli­ne Klein-van ’t Noorden­de en Stanja Olden­garm. De titel luidt: Werken aan basis­vaardig­he­den met de concept-kerndoe­len rekenen en wiskun­de. Er is vooral aan­dacht voor de nieuwe elemen­ten in de concept-kerndoe­len en de begelei­ders beloven ideeën en voor­beel­den die u direct in de prak­tijk kunt gebrui­ken.
De concept-kerndoe­len komen ook aan de orde bij Marc van Zanten, Harm Selten en Madelei­ne Vlie­gent­hart. Zij beste­den vooral aan­dacht aan het belang van wiskun­de, waaron­der rekenen, bij het functio­ne­ren in de maat­schap­pij, bij het uitoefe­nen van een beroep en voor keuzes in het persoon­lij­ke leven. Wat is oud en ver­trouwd in deze kerndoe­len? Welke nieuwe perspec­tie­ven en leerin­hou­den hebben een plek in de kerndoe­len gekre­gen?
Vmbo
De nieuwe examen­program­ma's voor het vmbo komen aan de orde in een sessie van Harm Selten, Madelei­ne Vlie­gent­hart en Suzanne Sjoers. Ze praten u bij over waarom van één program­ma wiskun­de naar twee program­ma’s is gegaan, name­lijk wiskun­de 1 en wiskun­de 1,2. Aan de orde komen ook wat het concept-program­ma wiskun­de 1 inhoudt, wat er anders is aan de concept-eindter­men voor wiskun­de 1,2 en hoe het vervolg­tra­ject er in grote lijnen uitziet.
Boven­bouw havo/vwo
Onder het motto "Help ons wiskun­de naar de leerlin­gen te brengen" gaan Johan Brons en Jos Tolboom vooral in op de inter­preta­tie en invul­ling van begrip­pen als "wiskun­di­ge activi­tei­ten" en "wiskun­di­ge oriënta­tie". In deze sessie worden prak­tijk­voor­beel­den gespie­geld aan de concept-examen­program­ma’s. Deelne­mers worden uitdruk­ke­lijk uitgeno­digd om hun eigen ideeën in te brengen.
Wiskun­dedo­cent Maarten Müller krijgt op het congres de gelegen­heid de deelne­mers kennis te laten maken met het concept Buil­ding Thin­king Class­rooms (zie hier­voor onder andere WiskundE-brief 942).
Prakti­sche informa­tie
Wanneer: vrijdag 22 novem­ber 2024
Tijd: 10:00 – 16:15 uur, met inloop vanaf 9:00 uur en na afloop een borrel
Waar: NBC Congres­cen­trum in Nieuwe­gein
Voor wie: leraren, ib’ers, coördi­nato­ren, school­lei­ders, bestuur­ders, stafme­dewer­kers po/vo/(v)so, onder­wijsor­ganisa­ties, leraren­oplei­ders, toetsma­kers, leermid­delenma­kers, onder­wijsad­vi­seurs, experts en geïnte­resseer­den
Toegang: gratis
Informa­tie en aanmel­ding: via deze link.

 

Peilingsonderzoek rekenen en wiskunde in voortgezet (speciaal) onderwijs

 
In het voor­jaar van 2025 vindt het tweede lande­lij­ke pei­lingson­der­zoek naar rekenen en wiskun­de in het voortge­zet (speci­aal) onder­wijs plaats. Dit onder­zoek meet het reken-wiskun­deni­veau van leerlin­gen aan het einde van het tweede leer­jaar in het voortge­zet onder­wijs en in voorma­lig cluster 3 en 4 van het voortge­zet speci­aal onder­wijs met uit­stroom­pro­fiel vervolg­onder­wijs.
Behalve een reken-wiskun­de­toets vullen de leerlin­gen ook een vragen­lijst in, onder andere over hun wiskun­deatti­tu­de. Ook de wiskun­dedocen­ten en de school­lei­ders vullen een vragen­lijst in, over de vormge­ving van het reken-wiskun­deonder­wijs in het tweede leer­jaar. Voor het regulie­re voortge­zet onder­wijs is het de tweede keer dat het pei­lingson­der­zoek rekenen-wiskun­de plaats­vindt, zodat het moge­lijk is na te gaan hoe deze vaardig­heid zich sinds de vorige peiling heeft ontwik­keld. Voor het voortge­zet speci­aal onder­wijs is het de eerste keer dat een derge­lijk onder­zoek plaats­vindt.
De Inspec­tie van het Onder­wijs heeft voor dit onder­zoek onge­veer 150 vo-scholen en 30 vso-scholen geselec­teerd en hen hier­over begin septem­ber geïnfor­meerd. Binnen­kort worden ze door een medewer­ker van KBA Nijme­gen bena­derd om hun deelna­me te bespre­ken. Ook worden scholen ge­vraagd om deel te nemen aan de proefme­ting, die al in novem­ber van dit jaar plaats­vindt. Deze proefme­ting is nodig om na te gaan of de ontwik­kel­de toets en leer­lingvra­gen­lijst passend zijn voor de doel­groep.
Anonie­me deelna­me
Het onder­zoeks­team garan­deert dat de resulta­ten in de onder­zoeks­rappor­ten op geen enkele wijze herleid­baar zijn tot scholen of leerlin­gen. Deelna­me staat boven­dien geheel los van het instel­lings­toe­zicht door de inspec­tie. De resulta­ten worden dan ook op geen enkele manier door de inspec­tie ge­bruikt voor een kwali­teitsbe­oorde­ling van de deelne­men­de scholen.
Alle scholen die deelne­men aan het onder­zoek in het voor­jaar van 2025 of aan de proefme­ting in novem­ber 2024 ontvan­gen na afloop een terug­koppe­ling van de resulta­ten in de vorm van een school­rap­port. Hierin wordt onder meer het reken-wiskun­deni­veau van de eigen leerlin­gen vergele­ken met het lande­lijk gemid­del­de niveau van andere leerlin­gen in hetzelf­de school­ty­pe. De leerlin­gen die deelne­men krijgen na afloop een klein presen­tje als dank voor hun deelna­me.
Over het kader waarin dit pei­lingson­der­zoek plaats­vindt is hier meer te vinden. Voor vragen over het onder­zoek kunt u het onder­zoeksbu­reau mailen via peil.wiskun­de@kbanij­me­gen.nl.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
1 oktober Start oktober­vei­ling WWF. Wereld­wiskun­de Fonds (NVvW)
2 oktober t/m 15 novem­ber In­schrij­ving Naboj junior. Náboj Junior
3 oktober Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW e.a.
15 oktober 2024 Wiskun­dedia­loog. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen
29 oktober Slui­ting in­schrij­ving verdie­pen­de vakdi­dac­tiek. UU HU U-talent
4 novem­ber 2024 Start­bijeen­komst Buil­ding Thin­king Class­rooms en eigen didac­tiek. Hoge­school Windes­heim
5 en 7 novem­ber Master­class spelthe­o­rie in Eindho­ven. NET­WORKS
11 novem­ber 2024 Start­bijeen­komst docen­tennet­werk Wiskun­de. Hoge­school Utrecht e.a.
14 en 19 novem­ber Master­class spelthe­o­rie in Amster­dam. NET­WORKS
15 novem­ber 2024 Work­shop over meerta­lig­heid bij wiskun­de. TU Eindho­ven
22 novem­ber 2024 Naboj junior wed­strijd. eigen school
22 novem­ber 2024 Congres over vernieu­wing curricu­lum. SLO
22 novem­ber t/m 6 decem­ber Wiskun­de A-lympia­de en Wiskun­de B-dag. Freuden­thal Insti­tuut
17 januari 2025 Work­shop over meerta­lig­heid bij wiskun­de. TU Eindho­ven

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Kansrekening in Vogelvlucht

 
Auteur:Henk Tijms
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:156
ISBN:9789050412056
Prijs:€ 22,=
Deze inlei­ding tot de kansre­ke­ning richt zich op studen­ten van diverse studie­richtin­gen zoals data-, ingeni­eurs- en natuur­weten­schap­pen aan univer­si­teit en hoge­school, maar ook op wiskun­delera­ren en een ieder die meer wil weten over wat kansre­ke­ning inhoudt en hoe het wordt ge­bruikt.
Inzicht en begrip staan voorop – hiertoe worden vele motive­ren­de en leerza­me voor­beel­den en opgaven gegeven. Het boek behan­delt de centra­le begrip­pen en de belang­rijk­ste kansver­delin­gen uit de kansre­ke­ning, maar be­steedt ook de nodige aan­dacht aan Bayesi­aans denken – een hoek­steen van AI – en aan de wissel­wer­king tussen Monte Carlo simula­tie en kansre­ke­ning. Tevens bevat het boek een waaier aan toepas­sin­gen van kansre­ke­ning in het dage­lijks leven. Deze toepas­sin­gen geven een concre­te invul­ling aan het begrip ‘statis­ti­sche gelet­terd­heid’.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Docentmiddagen KERN Wiskunde

Maandag 30 septem­ber Meppel
Morgen is het zover! Dan is de gratis docen­tenmid­dag van KERN Wiskun­de in Meppel. Wilt u er ook bij zijn? Meld u dan nog snel aan via deze link.
Woens­dag 9 oktober in Amster­dam
Heeft u interes­se in een nieuwe methode? Of wilt u ervarin­gen delen en horen hoe collega's werken met KERN Wiskun­de? Op woens­dag 9 oktober organi­seert KERN Wiskun­de een gratis docen­tenmid­dag in Amster­dam. Maak kennis met auteurs en het uitgeef­team en bekijk het materi­aal van KERN Wiskun­de. Ga geïnspi­reerd, met een goed gevulde maag en een goodie­bag naar huis. Meld u aan!
 

 

Klantenservice Texas Instruments

Klanten­servi­ce Texas Instru­ments helpt u bij vragen over nieuwe rekenma­chi­nes.
Voor uw rekenma­chi­nes kunt u bij Texas Instru­ments rekenen op goede klanten­servi­ce. Op onze website kunt u al veel informa­tie vinden of zaken regelen. Of u belt met ons gratis tele­foonnum­mer 00-800-4-84-22-737. De kans is groot dat u medewer­ker Erik aan de lijn krijgt: “Wij zijn er elke werkdag voor leerlin­gen, ouders en docen­ten. We pakken elke vraag op en antwoor­den zo snel als we kunnen.”
Lees ook onze blog over klanten­servi­ce.
 

 

NumWorks maakt GR uitleg super eenvoudig

Voordat u de kans heeft gekre­gen om het uit te leggen, hebben de leerlin­gen de functio­nali­teit al gevon­den. Vele wiskun­dedocen­ten ervaren al hoe eenvou­dig dit is met de Num­Works.
Wilt u ook ervaren hoe Num­Works een echte meer­waar­de kan zijn in uw lessen? Vraag dan een gratis test­exem­plaar aan.
Vragen? Stuur ons een bericht­je via contact@num­works.nl.
 
.

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt? Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl