nummer 955, 1 septem­ber 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

CE-scores VWO hard achteruit

De wiskun­de-examens op het vwo werden in het vorige decenni­um over het alge­meen goed gemaakt. De gemid­del­de scores lagen vaak ruim boven de 60% en de gemid­del­de cijfers niet zelden rond de 7,0. Het beeld is de laatste paar jaar behoor­lijk ver­slech­terd, het meest bij wiskun­de B.
Bij het laatste cen­traal examen wiskun­de B vwo werd nauwe­lijks meer dan de helft van het maxima­le aantal punten ge­scoord1). Bij wiskun­de A was het nauwe­lijks beter. Zes jaar geleden, toen de eerste vwo-examens volgens het nieuwe examen­program­ma werden afgeno­men, lagen de gemid­del­de scores nog rond de 70%. Sinds­dien is het bergaf­waarts gegaan, zoals in de figuur hieron­der te zien is2).
Door de extreem hoge N-termen dit jaar - 2,1 voor zowel wiskun­de A als B - is van boven­staan­de weinig te merken bij de cijfers. Het gemid­deld cijfer bij wiskun­de B was 6,8 en bij wiskun­de A zelfs 7,1. Mooie cijfers, en ook nog hoger dan in de voor­gaan­de jaren. Niets aan de hand, zo lijkt het. Bij nader inzien blijken de examen­cij­fers in toene­men­de mate gedra­gen te worden door hoge(re) N-termen. De grafiek hieron­der, waarbij steeds twee jaren zijn gemid­deld, brengt dat in beeld.
Gender­gap
Opval­lend, en zorge­lijk, is dat de ver­schil­len tussen manne­lij­ke en vrouwe­lij­ke kandida­ten toene­men. Vrouwe­lij­ke kandida­ten scoor­den op het vwo door­gaans gemid­deld circa 2 procent­punt lager dan de manne­lij­ke. De laatste paar jaar is de afstand bedui­dend groter. Bij wiskun­de-B scoor­den de vrouwe­lij­ke kandida­ten bij het laatste examen gemid­deld nog geen 49%, ruim 6 procent­punt lager dan hun manne­lij­ke lotgeno­ten. In de grafiek hieron­der is de ontwik­ke­ling van de scores bij wiskun­de A en B (vwo) van beide groepen te zien:
Wat te doen?
Het is verstan­dig niet te veel belang te hechten aan de resulta­ten van een bepaald examen, ook als dat vers in het geheu­gen ligt. Maar het heeft er alle schijn van dat hier meer aan de hand is. Over mogelij­ke oorza­ken is van alles te zeggen. Voor zover ik kan over­zien is er echter weinig hard te maken. Het lijkt me in ieder geval zaak om boven­staan­de gege­vens niet te negeren en de vraag naar mogelij­ke oorza­ken en een remedie serieus te nemen. Uw reactie op dit artikel wordt dan ook zeer op prijs gesteld.
gk
---------------
noten
  1. Het gaat om de gege­vens van het eerste tijdvak na eerste correc­tie die aan het Cito zijn doorge­ge­ven. In de prak­tijk komen deze gege­vens goed overeen met de defini­tie­ve.
  2. Uiter­aard kan door een andere schaal­verde­ling het effect groter of juist kleiner gemaakt worden. Mijn keuze is geba­seerd op wat alge­meen als een goed en als een slecht gemaakt examen wordt be­schouwd.
  3. Voor niet ingewij­den: N=0 drukt het gemid­deld cijfer met 1 punt, bij N=1 is de omreke­ning van score naar cijfer neu­traal.
  4. Op de havo was bij wiskun­de B het ver­schil m/v juist uiterst klein (0,1 procent­punt).

 

Enquête over aantal lesuren

 
In ons laatste nummer voor de vakan­tie werd het start­sein gegeven voor onze enquête over het weke­lijks aantal lesuren wiskun­de, op de tabel en in de prak­tijk. Helaas was de enquête een poosje niet bereik­baar, maar dat is geluk­kig opge­lost. Onder­tus­sen is de enquête al massaal inge­vuld, zodat we de gege­vens hebben van ruim 250 scholen. Harte­lijk dank hier­voor.
Om de betrouw­baar­heid van de resulta­ten te vergro­ten, willen we natuur­lijk van zoveel moge­lijk scholen een reactie. Daarom een laatste oproep. De enquête kan de komende week nog inge­vuld worden, tot uiter­lijk 8 septem­ber. De enquête is via deze link bereik­baar. Het is belang­rijk om bij het invul­len in gedach­ten te houden dat het gaat over het afgelo­pen school­jaar 2023-2024.
Na het sluiten van de enquête maken we een analyse van de resulta­ten en publice­ren we hier­over in één van de komende brieven.
Redac­tie

 

Problemen rond de doorstroomtoets po-vo

De kersver­se brug­klas­sers komen binnen met een 'advies', een wat mislei­den­de term voor wat meer het karak­ter heeft van een toe­gangsbe­wijs voor een bepaal­de vorm van onder­wijs. Een belang­rijk onder­deel van de ‘advise­ring’ is het maken van een toets in groep 8. Deze toets heet tegen­woor­dig 'door­stroom­toets' en er was in het voor­jaar – toen de resulta­ten bekend gemaakt werden – het nodige over te doen (zie ook WiskundE-brief 948). Intus­sen is er meer over bekend. Hieron­der een poging u bij te praten.
De door­stroom­toets, tot voor kort eind­toets genoemd en door sommi­gen hardnek­kig 'Cito-toets' genoemd, levert voor elke leer­ling een 'advies' over de vervolg­oplei­ding. Dit advies is door­gaans gemengd, zoals vmbo bb/kb of havo/vwo. Eerder had de school al een voorlo­pig advies gegeven. Op basis van beide advie­zen wordt een defini­tief 'advies' uitge­bracht, dat in de prak­tijk bepa­lend is voor de oplei­ding waaraan begon­nen mag worden. Het defini­tie­ve advies is in princi­pe het maximum van beide advie­zen. Het eerder uitge­brach­te voorlo­pi­ge advies kan dus alleen naar boven worden bijge­steld.
Verande­rin­gen
De belang­rijk­ste verande­ring ten opzich­te van voor­gaan­de jaren is dat er – onder druk van het ministe­rie- veel meer advie­zen naar boven zijn bijge­steld. Als het toetsad­vies hoger uitviel dan het voorlo­pi­ge school­ad­vies waren scholen voor­heen ver­plicht om bijstel­ling van het school­ad­vies te overwe­gen. Vanaf 2024 geldt min of meer de ver­plich­ting het advies naar boven bij te stellen. Alleen als dit aantoon­baar niet in het belang van de leer­ling is mag daarvan worden afgewe­ken. Globaal gezien kwamen dit voor­jaar de advie­zen in bijna 50% van de geval­len overeen1), bij ruim 30% van de leerlin­gen was het toetsad­vies hoger en bij onge­veer 20% lager. Als het toetsad­vies hoger uitviel leidde dit in drie­kwart van de geval­len ot een hoger eindad­vies. In de jaren daar­voor was dit hooguit een derde.
Hogere eindad­vie­zen
Niet verwon­der­lijk dat het eindad­vies meer dan in voor­gaan­de jaren uitkwam op havo/vwo en minder op vmbo basis/kader en prak­tijkon­der­wijs. Dit voor­jaar kreeg maar liefst ruim 49% van de leerlin­gen van het basison­der­wijs2) een havo-advies of hoger en slechts 15% een advies vmbo kader of lager. Vijf jaar geleden kreeg nog bijna 20% als advies een ‘prakti­sche’ oplei­ding.
Opmerke­lijk is dat de advie­zen die uit de door­stroom­toets rolden dit jaar juist wat lager uitvie­len dan het jaar daar­voor. Zo leverde de door­stroom­toets dit jaar bij 32,3% van de leerlin­gen van het basison­der­wijs een havo/vwo of een vwo advies op. Dat was vorig jaar ruim 36%. Bij de voorlo­pi­ge school­advie­zen was het percen­ta­ge vrij con­stant: 30,8% dit jaar; 30,2% vorig jaar. Als gevolg van de toegeno­men druk op scholen om het hoogste advies als eindad­vies te formule­ren steeg het aantal defini­tie­ve school­advie­zen voor havo/vwo of vwo fors: van 32,2% naar 36,6%.
Vwo-advie­zen
Als we de ontwik­ke­ling van de ‘enkel­voudi­ge’ vwo advie­zen3) over een paar jaar volgen krijgen we het volgen­de beeld:
Vooral het percen­ta­ge vwo-advie­zen dat uit de toets rolt daalt, maar bij de eindad­vie­zen is sprake van een (lichte) stij­ging.
Weinig overlap
Nadere analyse van de advie­zen van het afgelo­pen school­jaar leert dat ruim 40% van de leerlin­gen die uitein­de­lijk een vwo-advies kreeg dit te danken had aan het voorlo­pig school­ad­vies. De groep leerlin­gen waarbij beide advie­zen duide­lijk vwo aanga­ven was onge­veer even groot en circa 15% van deze groep had het eindad­vies aan de toets te danken. Voor havo en havo-vwo advie­zen geldt iets derge­lijks. Hieron­der is dat in beeld ge­bracht:
De betrek­ke­lijk kleine overlap tussen school- en toetsad­vie­zen zorgt gecombi­neerd met de toegeno­men druk op de scholen om als eindad­vies het maximum van beide advie­zen te nemen voor wat aange­duid kan worden met de term advies­infla­tie. Er komen meer vwo- en havo/vwo-advie­zen zonder dat daar op basis van de van de kennis van het niveau van de leerlin­gen aan het eind van de basis­school een reden voor is. Aan het andere eind van het spec­trum, prak­tijkon­der­wijs en vmbo basis/kader, leidt deze ontwik­ke­ling uiter­aard tot minder eindad­vie­zen en als gevolg daarvan minder in­stroom.
Ver­schil­len­de door­stroom­toet­sen
De tijd dat alle leerlin­gen in groep 8 dezelf­de (cito)toets maakten ligt al een poosje achter ons. Op dit moment zijn er 5-6 toets­aanbie­ders4). De twee belang­rijk­ste, Cito en bureau ICE, hebben samen een markt­aan­deel van onge­veer 80%. Daar­naast heeft A Vision met Route 8 een aandeel van ruim 10%. Deze laatste toets wordt rela­tief vaak afgeno­men door scholen in het speci­aal onder­wijs.
Lib: Leer­ling in beeld van Cito, en IEP, de toets van ICE, hebben zowel een digita­le als een papie­ren variant. De andere toetsen worden alleen digi­taal afgeno­men. Veel digita­le toetsen zijn adap­tief, dat bete­kent dat een leer­ling op basis van het resul­taat van eerder gemaak­te opdrach­ten moeilij­ke­re of makke­lijke­re opgaven krijgen voortge­zet. De toetsen ver­schil­len onder­ling behoor­lijk, ook wat betreft aantal­len opgaven en de inzet die van de leerlin­gen wordt ge­vraagd. Zo gaat het bij de papie­ren toetsen om twee dagde­len van ieder twee uur, bij de digita­le versie van IEP om 3,5 uur en bij andere digita­le toetsen om slechts zo'n 2,5 uur.
Verge­lijk­baar?
Het CvTE is verant­woorde­lijk voor de kwali­teit en de verge­lijk­baar­heid van de toetsen. Daarbij leunt het sterk op de experti­se van het Cito. Via een uitge­breid systeem, met onder andere ankerop­ga­ven die in alle toetsen zitten, en een geavan­ceerd systeem om de diverse toets­sco­res om te rekenen tot verge­lijkba­re cijfers, is gepro­beerd er voor te zorgen dat het voor de hoogte van het toetsad­vies weinig of niets uit­maakt welke toets er precies gemaakt is. Of dat gelukt is mag worden betwij­feld. Omdat sommige toetsen rela­tief meer ‘zwakke­re’ leerlin­gen trekken dan andere, zijn de resulta­ten niet zonder meer te verge­lij­ken. Het CvTE hamert hier nogal op in zijn terug­blik.
Toch is er wel een verge­lij­king moge­lijk. Hieron­der is voor de 5 meest gemaak­te toetsen te zien welk percen­ta­ge van de leerlin­gen een voorlo­pig school­ad­vies voor vwo of een havo/vwo had en welk percen­ta­ge dat advies zou krijgen op basis van de toets.
Globaal gezien liggen deze percen­ta­ges dicht bij elkaar, maar we zien grote ver­schil­len. Uit de digita­le versie van de IEP-toets rollen naar verhou­ding maar weinig vwo en havo/vwo advie­zen, hetzelf­de geldt voor de digita­le toets Route 8. Leerlin­gen die de papie­ren toets van Lib, Leer­ling in beeld van Cito BV, maakten kregen juist veel vaker een vwo of havo/vwo dan je op basis van de voorlo­pi­ge school­advie­zen zou verwach­ten. Ook de digita­le versie van Lib werd in verhou­ding goed gemaakt. De ver­schil­len tussen de uitkom­sten van digita­le en de papie­ren versies worden ook door het CvTE onder­kend, maar veel meer dan een toezeg­ging om daar nader onder­zoek naar te doen levert dat niet op. Over mogelij­ke ver­schil­len tussen diverse aanbie­ders worden alleen wat vage sugges­ties gedaan.
gk
-----------------------
noten
  1. De relatie tussen het voorlo­pi­ge school­ad­vies en het toetsad­vies is complex, omdat zij niet uitgaan van dezelf­de inde­ling in school­soor­ten. De toetsad­viesca­tegorie­ën zijn meervou­di­ge advie­zen, zoals havo/vwo, met uitzon­de­ring van het enkel­voudi­ge toetsad­vies vwo, terwijl de voorlo­pi­ge school­advie­zen ook enkel­voudi­ge advie­zen kent.
  2. Dus zonder het speci­aal onder­wijs
  3. Dit keer inclu­sief speci­aal onder­wijs
  4. De stich­tingCito ver­zorgt namens de over­heid door­stroom­toets 'DOE' en Cito BV heeft 'Leer­ling in Beeld' in de aanbie­ding.
bronnen

 

Toegestane grafische rekenmachines

Op het gebied van de grafi­sche rekenma­chi­nes is er weinig bewe­ging, maar af en toe zijn er wel wat verande­rin­gen. Zo is Casio fx-9860GII (SD) vanaf 2026 niet meer toege­staan, evenals een oud model van Num­Works.
Hieron­der heb ik gepro­beerd een en ander in een tabel samen te vatten:
Merk Type 2025 2026 2027
Casio fx-9860GII(SD)
Casio fx-CG50
HP Prime
HP Prime G2
Texas Instru­ments TI-84 Plus CE-T
Texas Instru­ments TI-84 Plus CE-T Python Edition
Texas Instru­ments TI-Nspire CX II-T
Texas Instru­ments TI-Nspire CX II-T CAS
Texas Instru­ments TI-Nspire CX (versie zonder CAS)
Num­Works model N0110 en hoger
Num­Works model N0100 alleen vwo
Voor alle typen grafi­sche rekenma­chi­nes geldt dat de machine voor­zien moet zijn van een door het CvTE goedge­keur­de examen­stand en de minima­le OS of firm­warever­sie. Deze worden uiter­lijk in de maart­aanvul­ling vooraf­gaand aan het cen­traal examen voor de betref­fen­de machine door het CvTE gespeci­fi­ceerd.
--------------------------
bronnen:
Hulpmid­de­len havo en vwo 2025
Hulpmid­de­len havo en vwo 2026
Medede­ling vooruit­blik hulpmid­de­len CE 2026 en 2027

 

Ruimere opzet Wiskunde A-lympiade en Wiskunde B-dag

 
Bij Wiskun­de in Teams lossen leerlin­gen in teamver­band samen vraag­stuk­ken op. Boven­bouw­leerlin­gen van havo/vwo werken in teams van 3 of 4 de hele dag, dat is 7 klok­uren, aan een groter pro­bleem, waarbij wiskun­dig denken cen­traal staat. U kunt meedoen met de Wiskun­de A-lympia­de en/of de Wiskun­de B-dag.
Meedoen aan de wed­strijd bete­kent dat u het beste product van uw school inzendt om mee te dingen naar een finale­plaats in de interna­tiona­le finale (Wiskun­de A-lympia­de) of een prijs (Wiskun­de B-dag).
U kunt de op­dracht ook gebrui­ken om een wiskun­de­dag op school te organi­se­ren waarbij een beroep wordt gedaan op wiskun­dig denken. Aanmel­den bete­kent dat u de op­dracht aan­schaft. U ver­plicht zich hiermee niet tot meedoen aan de wed­strijd.
Mocht u echter wel willen meedoen aan de wed­strijd, dan is het zaak om 1) de wed­strijd in een vaste periode te organi­se­ren 2) het beste product in te zenden. Nieuw dit jaar is dat we de periode om deel te nemen aan de wed­strijd ver­ruimd hebben van een dag naar 2 weken. Voor deelna­me aan de wed­strijd is het moge­lijk om een dag te plannen in de periode van vrijdag 22 novem­ber tot en met vrijdag 6 decem­ber. Aanmel­den kan via dit formu­lier.

 

Programma Symposium over Euclides

 
Het program­ma van het 30e symposi­um van de werk­groep Geschie­de­nis van de NVvW is bekend. Onder de titel 'Eens Eucli­des, altijd Eucli­des!' komen zowel de Elemen­ten van Eucli­des als het tijd­schrift van de NVvW aan bod.
Spre­kers zijn Jan Hogen­dijk (Univer­si­teit Utrecht), Nellie Verhoef (Univer­si­teit Twente) en Rainer Kaen­ders (Univer­si­tät Bonn). Alle voor­drach­ten zijn dit jaar in het Neder­lands. Er is ook een sessie over het tijd­schrift Eucli­des, met diverse spre­kers en activi­tei­ten. En tot slot kunt u Kaarten met Eucli­des, met dank aan Viktor Blåsjö.
Program­ma
tijd program­maonder­deel door
09:30 Inloop deelne­mers met koffie en thee
10:00 Opening Wim Caspers (TU Delft), voorzit­ter NVvW
10:05 De Elemen­ten van Eucli­des in Neder­land Jan Hogen­dijk (Univer­si­teit Utrecht)
10:55 Pauze met koffie en thee
11:15 Welke rol speelde Eucli­des in het onder­wijs de afgelo­pen honderd jaar? Nellie Verhoef (Univer­si­teit Twente)
12:05 Lunch
13:15 Het tijd­schrift Eucli­des diverse spre­kers en activi­tei­ten
14:05 Pauze met koffie en thee
14:25 Boek V — het aan Eudoxos toege­schre­ven hoogte­punt der Elemen­ten van Eucli­des Rainer Kaen­ders (Univer­si­tät Bonn)
15:15 Kaarten met Eucli­des afslui­ting
16:00 Borrel
Bijzon­derhe­den
Het symposi­um vindt plaats op zater­dag 28 septem­ber aan­staan­de. De locatie is Zalen van Zeven, Booth­straat 7, 3512 BT Utrecht. De kosten bedra­gen € 50,= voor leden van de NVvW of NVORWO, € 25,= voor studen­ten aan een leraren­oplei­ding en € 60,= voor anderen. Alle informa­tie en het aanmeld­formu­lier vindt u op de website.

 

Verdiepende vakdidactiek wiskunde

 
Vakdi­dac­tische bekwaam­heid is een belang­rijk onder­deel van de kennis en kunde van wiskun­delera­ren, en daarmee ook van de leraren­oplei­ding wiskun­de. Deze cursus heeft een dubbel doel: het verdie­pen en actuali­se­ren van de eigen vakdi­dac­tische kennis, en het zoeken – samen met andere deelne­mers – naar manie­ren om deze kennis in te zetten voor het verbete­ren van het eigen wiskun­deonder­wijs en de cursus­sen wiskun­dedidac­tiek aan de eigen oplei­ding.
De cursus is op 8 novem­ber, 13 decem­ber, 14 februa­ri, 11 april en 16 mei. De eerste bijeen­komst is op locatie in Utrecht en de overige vier bijeen­kom­sten zijn online. De cursus is voor leraren­oplei­ders wiskun­de én voor wiskun­delera­ren. De kosten bedra­gen € 350 of 6 U-Points (voor U-Talent partner­scho­len). Voor meer informa­tie en aanmel­den kunt u op op deze pagina terecht. De in­schrij­ving sluit op 29 oktober 2024.
U-Talent biedt docen­ten en TOA’s activi­tei­ten gericht op verdie­ping van vakken­nis, didac­tiek en de organi­sa­tie van aanspre­kend en uitda­gend onder­wijs.

 

Avond van de Abelprijs 2024

 
Wiskun­di­ge Michel Tala­grand ont­vangt dit jaar de Abel­prijs voor zijn baanbre­ken­de bijdra­gen aan de waar­schijn­lijk­heidsre­ke­ning en functio­naalana­ly­se en de toepas­sin­gen in de mathema­ti­sche fysica en statis­tiek. Hij is werk­zaam bij het Centre Natio­nal de la Recher­che Scienti­fique en houdt zich bezig met het karakte­rise­ren van extreem gedrag in wanorde­lij­ke syste­men.
Waar gaat het onder­zoek van deze Abel­prijs­win­naar over en waarom is zijn werk baanbre­kend? Drie interna­tio­naal gerenom­meer­de wiskun­di­gen gaan in op ver­schil­len­de aspec­ten van zijn onder­zoek. Vervol­gens is er een panel­discus­sie. De avond wordt afgeslo­ten met een drankje. De voer­taal van de bijeen­komst is Engels.
Bijzon­derhe­den
De avond van de Abel­prijs wordt gehou­den op vrijdag 20 septem­ber 2024 vanaf 19.00 tot 21.00 uur in de Tinber­gen­zaal van het Trippen­huis, Klove­niers­burg­wal 29 te Amster­dam. Meer informa­tie vind u op de website van het KNAW. U kunt zich daar ook aanmel­den.

 

Zilveren medaille bij Internationale Wiskunde Olympiade

 
Het Neder­land­se team heeft deze week vijf medail­les gewon­nen bij de Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de. Met 28 punten sleepte Ryan Staal een zilve­ren medail­le in de wacht. Ook vier andere teamle­den gaan met ereme­taal naar huis: Tobias Kristi­an­sen, Bas Capel, Felix Hamoen en Naïm Hofste­de hebben een bronzen medail­le behaald. Yanniek Nitescu verdien­de een eervol­le vermel­ding omdat hij één van de zes opgaven fout­loos heeft opge­lost.
De Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de, die dit jaar plaats­vond van 14 tot en met 22 juli in Bath, Enge­land, is de meest presti­gieu­ze wiskun­dewed­strijd ter wereld. Meer dan honderd landen van over de hele wereld vaardig­den een team van meestal zes scholie­ren af. Naast onder andere een officië­le ope­ningsce­remo­nie en een feeste­lij­ke huldi­ging bestond het evene­ment uit twee wed­strijd­da­gen, waarop de leerlin­gen steeds vier en een half uur de tijd hadden om drie uitzon­der­lijk lastige opgaven op te lossen. Voor elke opgave konden zeven punten worden ver­diend, waarbij ook goede deelop­lossin­gen punten waard waren.
Bij de Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de krijgt onge­veer de helft van de deelne­mers een medail­le. Leerlin­gen die niet genoeg punten halen voor een medail­le, maar wel een opgave fout­loos oplos­sen, verdie­nen een eervol­le vermel­ding.
De Neder­land­se teamle­den hebben de volgen­de scores behaald:
prijs punten naam klas school
Zilve­ren medail­le 28 Ryan Staal 6 vwo Erasmi­aans Gymnasi­um, Rotter­dam
Bronzen medail­le 20 Tobias Kristi­an­sen 5 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Leiden
Bronzen medail­le 17 Bas Capel 6 vwo Gymnasi­um Apel­doorn
Bronzen medail­le 16 Felix Hamoen 6 vwo Leid­sche Rijn College, Utrecht
Bronzen medail­le 16 Naïm Hofste­de 3e klas Thuison­der­wijs, Makkum
Eervol­le vermel­ding 12 Yanniek Nitescu 6 vwo Huygens Lyceum, Eindho­ven
Zilve­renme­daille­win­naar Ryan Staal
De Neder­land­se deelne­mers hebben zich voorbe­reid op de wed­strijd door de afgelo­pen jaren een inten­sief trai­nings­program­ma te volgen. Ook hebben ze alle­maal al eerder succes­vol meege­daan aan een interna­tiona­le wed­strijd: Bas en Yanniek hebben vorig jaar een medail­le gehaald bij de Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de en alle zes haalden een medail­le bij de Benelux Wiskun­de Olympia­de. Zilve­renme­daille­win­naar Ryan, die op 1 punt na een gouden medail­le misliep: “Ik ben heel blij met mijn score van 28 punten en zilve­ren medail­le. Na eerst 2 jaar bij het belof­tenpro­gram­ma en daarna 2 jaar in de trai­nings­groep, is dit een mooie afslui­ting van mijn deelna­me aan de Wiskun­de Olympia­de”.
In totaal deden 609 leerlin­gen mee aan de wed­strijd, waarvan 54 een gouden medail­le wonnen, 121 zilver en 145 brons. In het landen­klasse­ment is Neder­land op plaats 44 geëin­digd. Het klasse­ment werd gewon­nen door de Verenig­de Staten, op de voet gevolgd door China, met elk vijf gouden medail­les.
Het Neder­land­se team werd bege­leid door Quin­tijn Puite (Techni­sche Univer­si­teit Eindho­ven en Alber­dingk Thijm College Hilver­sum), Johan Konter (Univer­si­teit Leiden en Optiply) en Nils Van de Berg (Techni­sche Univer­si­teit Eindho­ven).

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
6 en 7 septem­ber 2024 Vakan­tiecur­sus (Antwer­pen). Plat­form Wiskun­de Neder­land
8 septem­ber 2024 Uiter­ste datum invul­len enquête wiskun­de-uren. Redac­tie Wiskun­dE-brief
25 septem­ber 2024 Start­bijeen­komst Buil­ding thin­king class­rooms in de prak­tijk. Bèta­steun­punt Zuid-Holland
26 septem­ber 2024 Rekenbe­wust vakon­der­wijs. NVvW e.a.
28 septem­ber 2024 Eens Eucli­des, altijd Eucli­des. Werk­groep Geschie­de­nis van de NVvW
3 oktober Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW e.a.
15 oktober 2024 Wiskun­dedia­loog. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen
29 oktober Slui­ting in­schrij­ving verdie­pen­de vakdi­dac­tiek. UU HU U-talent
22 nov. t/m 6 dec. 2024 Wiskun­de A-lympia­de en Wiskun­de B-dag. Freuden­thal Insti­tuut

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Bespaar tijd en geld met groepsbestellingen bij Calcuso!

Ontdek hoe Calcuso uw inkoop­proces van rekenma­chi­nes kan vereen­voudi­gen! Ons plat­form biedt speci­aal voor leraren de moge­lijk­heid om eenvou­dig en stress­vrij groeps­bestel­lin­gen te plaat­sen.
Waarom Calcuso?
 
  • Beste prijs: Scherpe tarie­ven voor uw leerlin­gen.
  • Precies de juiste rekenma­chi­ne: Elke leer­ling krijgt het aanbevo­len model.
  • Minder admini­stra­tie: Wij regelen alles voor u!
Hoe werkt het?
  1. Start een groeps­bestel­ling en kies de juiste rekenma­chi­ne uit ons diverse assorti­ment op onze website.
  2. Deel de groeps­bestel­ling met leerlin­gen en ouders via een unieke groeps­code. Zij betalen eenvou­dig online, profite­rend van onze exclu­sie­ve geredu­ceer­de tarie­ven.
  3. Wij bezor­gen de rekenma­chi­nes bij uw school, per klas verpakt en gela­beld.
Ervaar het gemak van groeps­bestel­lin­gen met Calcuso. Neem contact op via +31 970 102 884 54 of docent@calcuso.com voor meer informa­tie.

 

Jan Beuving maakt Oudejaarsconference!

Cabare­tier Jan Beuving gaat weer de thea­ters in, met een nieuwe voor­stel­ling: 2025-1. Een oude­jaars­confe­ren­ce over het schrik­kel­jaar 2024.
Jan zal het nieuws vangen in liedjes en verha­len, waarin zijn wiskun­di­ge gevoel voor logica en zijn poëzie de handen ineen zullen slaan. Maar dan met poeder­sui­ker.
Slechts vier maanden (en alleen in de thea­ters) te zien - mis het niet!
Klik hier voor de speel­lijst.
 

 

Goed van start met KERN Wiskunde

Start­trai­ning
Begint u dit school­jaar met KERN Wiskun­de? We helpen u graag op weg. Meld u hier aan voor de online start­trai­ning op 3 septem­ber.
Docen­tenmid­da­gen
Heeft u interes­se in een nieuwe methode? Of wilt u ervarin­gen delen en horen hoe collega's werken met KERN Wiskun­de? Kom naar een van onze gratis docen­tenmid­da­gen: 30 septem­ber in Meppel en 9 oktober in Amster­dam. Maak kennis met auteurs en het uitgeef­team en bekijk het materi­aal van KERN Wiskun­de. Schrijf u nu in.
 

 

Webinars: Goed van start met uw wiskundemethode!

Na de zomer een vliegen­de start maken met uw wiskun­de methode? Onze uitge­vers en account­mana­gers staan voor u klaar.
In dit webinar:
✓ leiden ze u rond door de digita­le leerom­ge­ving
✓ laten ze alle updates en nieuwe featu­res zien
✓ beant­woor­den ze al uw vragen
 

 

Kortingsactie TI-84 Plus CE-T Python Edition

Nog even korting op de TI-84 Plus CE-T Python Edition!
Krijgt u leerlin­gen in de klas die nog geen grafi­sche rekenma­chi­ne hebben gekocht? Tot 30 septem­ber is de TI-84 Plus CE-T Python Edition te koop met € 10 korting! Laat ze dus nog snel een bestel­ling plaat­sen. Dan kan ieder­een rekenen op goede techno­lo­gie voor in de klas en bij het examen.
Te koop bij de bekende (online) winkels! Of kijk op onze webpagi­na.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl