nummer 965, 09-02-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Overgang po-vo

De laatste jaren worden er aan het eind van het basison­der­wijs (weer) meer advie­zen voor havo en vwo gegeven, en (vooral) minder voor het beroeps­gerich­te vmbo, basis en kader. Wat zien we hiervan terug in het voortge­zet onder­wijs?
De manier waarop de over­gang van het primair naar het voortge­zet onder­wijs in Neder­land wordt ge­stuurd ligt onder vuur. De door­stroom­toets, bedoeld om de over­gang soepe­ler te laten verlo­pen, blijkt in toene­men­de mate onder­deel van het pro­bleem. In WiskundE-brief 961 is aan­dacht besteed aan de opmerke­lij­ke recente ver­schui­ving bij de advie­zen en de achter­gron­den daarvan. Hieron­der een korte verken­ning van wat we hiervan terug zien in de samen­stel­ling van de eerste leerja­ren van het vo.
havo-vwo
Lang niet alle leerlin­gen met een havo, havo/vwo of vwo-advies komen in een brug­klas met hetzelf­de label. Brede brug­klas­sen, en combina­ties van havo en vmbo g/t (mavo) zijn de laatste jaren weer wat in opmars. Mede daar­door is er de laatste tijd in het eerste leer­jaar geen sterke ver­schui­ving te zien rich­ting havo/vwo. Dat was in de periode 2013-2018 wel anders, toen het aandeel havo/vwo met zo'n 5 procent­punt toenam. Vanuit het eerste leer­jaar vindt er een behoor­lij­ke 'op- en af­stroom' van leerlin­gen plaats, waar­over een andere keer meer. Pas in het derde leer­jaar kan er een tussen­ba­lans opge­maakt worden, en dan zijn we (min­stens) twee jaar verder. In onder­staan­de grafiek heb ik gepro­beerd wat ontwik­kelin­gen samen te vatten.
De gege­vens van het derde leer­jaar zijn, om de verge­lij­king makke­lij­ker te maken, twee jaar opge­scho­ven. Zo staan de gege­vens van 2024 bij 2022, omdat de meeste leerlin­gen die op 1 oktober 2024 in het derde leer­jaar zaten in het voor­jaar van 2022 hun eindad­vies kregen en op 1 oktober 2022 net begon­nen waren met hun eerste leer­jaar in het voortge­zet onder­wijs. In 2020 werd er geen eind­toets afgeno­men en werden er dus geen advie­zen naar boven bijge­steld. Dit leidde tot een dip in de havo-vwo advie­zen. Deze is terug te zien in de het eerste leer­jaar en, twee jaar later, in veel mildere vorm in klas 3. Het jaar daarop (2021) waren er juist opval­lend veel havo/vwo leerlin­gen in leer­jaar 1. Dat effect is in klas 3 niet of nauwe­lijks te zien. Afgaan­de op deze grafiek lijken de advie­zen aan het eind van de basis­school van 2021 en 2022 opval­lend goed overeen te komen met de situa­tie in klas 3 twee jaar later. Lijken, want leerlin­gen in klas 3 hadden vaak een ander advies dan overeen­komt met de onder­wijs­stroom waar zij deel van uitma­ken, maar ook daar­over meer in een ander artikel.
Prak­tisch vmbo
Het beeld bij het beroeps­georiën­teer­de vmbo (basisbe­roeps en kaderbe­roeps) is heel anders dan bij havo-vwo. De ontwik­ke­ling bij de advie­zen eind po komt sterk overeen met die in het eerste leer­jaar vo. Hieron­der is dat te zien.
De recente terug­gang bij de advie­zen in leer­jaar 1 is duide­lijk zicht­baar. Als we echter kijken naar het derde leer­jaar is er van deze terug­gang, althans tot voor kort, weinig te merken. Het aandeel is na een daling in de periode 2014−2020, in de grafiek 2012−2018, vrij con­stant. Of dit zo blijft weten we (pas) over twee jaar. De voorlo­pi­ge conclu­sie is dat er in de eerste twee jaar van het vo er met name ten opzich­te van het uitge­brach­te advies aan het eind van de basis­school enige correc­tie plaats vindt.
gk

 

Gecijferdheid leraren

In WiskundE-brief 963 besteed­den we aan­dacht aan het PIAAC-onder­zoek over onder andere de wiskun­di­ge gelet­terd­heid (‘numera­cy’, gecij­ferd­heid) van Neder­lan­ders van 16 jaar en ouder. Op basis van de verza­mel­de gege­vens is ook speci­aal gekeken naar de presta­ties van leraren. Doen zij het beter dan anderen met een verge­lijkba­re oplei­ding? En hoe doen de Neder­land­se leraren het interna­tio­naal?
In het kader van het Program­me for the interna­tio­nal Assess­ment of Adult Compe­ten­cies (PIAAC) werd in 2002/23 in ruim dertig landen nage­gaan hoe het stond met de taal- en reken­vaardig­he­den en het pro­bleemop­los­send vermo­gen van volwas­se­nen. Met reken­vaardig­heid wordt eigen­lijk bedoeld wiskun­di­ge gelet­terd­heid, ook vaak aange­duid met de term gecij­ferd­heid. Gecij­ferd­heid is het kunnen omgaan met min of meer alle­daag­se proble­men waarbij cijfers van belang zijn. Op basis van het verza­mel­de materi­aal is recente­lijk gekeken in hoever­re de gecij­ferd­heid bij leraren beter is dan bij anderen met een verge­lijkba­re oplei­ding. De conclu­sie was dat er door­gaans weinig ver­schil was. In Neder­land lagen de presta­ties van de leraren iets hoger, in Vlaande­ren een klein beetje lager. Slechts in een paar landen scoor­den leraren duide­lijk hoger (Japan en Chili) of juist behoor­lijk lager (Tsje­chië en Letland).
Verband met scores leerlin­gen
Een interes­san­te vraag is in hoever­re er verband is te zien tussen de scores van leraren in het voortge­zet onder­wijs en de PISA-scores van de 15-jarigen bij 'wiskun­de', maar in feite vooral gecij­ferd­heid. De volgen­de grafiek1) geeft hier­over enige informa­tie:
Verti­caal zijn de PISA-scores van 15-jarigen op 'wiskun­de' in 2022 uitge­zet en horizon­taal, op een heel andere schaal, de scores op gecij­ferd­heid van leraren in het voortge­zet onder­wijs bij het PIAAC-onder­zoek. De namen van enkele landen zijn trou­wens in de grafiek niet goed zicht­baar. Bij de stip links boven Neder­land had Zwitser­land moeten staan en Duits­land wordt 'geflan­keerd' door Zweden (boven) en Noorwe­gen (onder). Afgaan­de op de correla­tiecoëf­fi­ciënt, circa 0,37, is het verband niet erg sterk, maar het is verstan­dig om ook naar het beeld te kijken. Op een viertal uitzon­derin­gen na liggen alle datapun­ten vrij dicht bij de regres­sie­lijn. Dat wijst toch op een (niet per se oorzake­lij­ke) relatie.
Topdo­cen­ten
De grafiek laat ook zien hoe de Neder­land­se leraren in het voortge­zet onder­wijs er interna­tio­naal voor­staan wat betreft gecij­ferd­heid. Zoals aan de rechter­kant van de grafiek te zien is scoren de Neder­land­se leraren in het voortge­zet onder­wijs, samen met de Finse en Japanse het hoogst; hoger bijvoor­beeld dan hun collega’s in Singapo­re, Estland en Duits­land. In het rapport wordt de topposi­tie van Neder­land, Finland en Japan nog eens bena­drukt:
"All in all, unless coun­tries have the luxury of hiring tea­chers from Japan, the Nether­lands or Finland, they need to think harder about making tea­ching a well-respec­ted profes­sion and a more attrac­tive career choice – both intel­lectual­ly and finan­cial­ly."
Dat is mis­schien een mooie opste­ker.
gk
---------
1) bron: Do top-perfor­ming coun­tries recruit their tea­chers from among top gradua­tes?

 

Visies op rekenonderwijs, een mijnenveld?

 
Naar aanlei­ding van de manifes­te uiteen­lopen­de visies op het reken-wiskun­de onder­wijs heeft het bestuur van de Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren onlangs een brief ge­stuurd naar de commis­sie Onder­wijs, Cultuur en Weten­schap van de Tweede Kamer waarin gepleit wordt voor een even­wichti­ge benade­ring.
In de brief wordt gerefe­reerd aan het advies dat de Konink­lij­ke Acade­mie van Weten­schap­pen (KNAW) in 2009 uit­bracht over het rekenon­der­wijs op de basis­school. Bij de presen­ta­tie van dit rapport werd uitdruk­ke­lijk gespro­ken over een mijnen­veld aan de extre­men van het strijd­perk, met in het midden een goed begaan­baar pad. Het bestuur van de NVvW bena­drukt nog eens een van de belang­rijk­ste conclu­sies van het rapport, dat de focus minder moet liggen op de ver­schil­len in didac­tiek, maar veel meer op het waarbor­gen van de kwali­teit van leraren. De commis­sie wordt opgeroe­pen om te blijven investe­ren in voldoen­de bevoeg­de leraren en hen de tijd en midde­len te bieden om zich verder te profes­sionali­se­ren.
De brief is hier te lezen.

 

Toelatingseisen GR

Het gebruik van de toege­sta­ne grafi­sche rekenma­chi­nes bij de centra­le examens is gebon­den aan strikte regels. Zo moeten ze werken met een recent opera­ting system (OS) en de juiste (Neder­land­se) examen­stand. Hieron­der is een en ander samenge­vat in een tabel. Voor het OS geldt dat een hogere versie altijd toege­staan is en zelfs aanbevo­len wordt.
merk type OS Examen­stand herken­baar aan: Link voor instel­len examen­stand
Casio fx-9860GII(SD) 2.11 Een knippe­ren­de N in de rechter­boven­hoek
Knip­pert de eerste 15 minuten snel en daarna lang­zaam
www.casio-educa­tie.nl
Casio fx-CG50 3.50 Een gele rand aan de linker-, rechter- en onder­kant
Een knippe­ren­de N in de rechter­boven­hoek
Knip­pert de eerste 15 minuten snel en daarna lang­zaam
www.casio-educa­tie.nl
HP HP Prime 2.3 Een paarse balk boven in het scherm.
Een knippe­rend rood licht en een knippe­rend blauw licht aan de boven­kant
hpcalcs.com/nl
Texas Instru­ments TI-84 Plus CE-T
ook met Python
5.6 Knippe­rend oranje ledlamp­je aan de boven­kant
Een oranje balk boven in het scherm
www.educati­on.ti.com/nl
Texas Instru­ments TI-Nspire CX
alleen zonder CAS
4.5.5 Knippe­rend oranje ledlamp­je aan de boven­kant
Een oranje balk boven in het scherm
www.educati­on.ti.com/nl
Texas Instru­ments TI-Nspire CX II-T
ook met CAS
5.4 Knippe­rend oranje ledlamp­je aan de boven­kant
Een oranje balk boven in het scherm
www.educati­on.ti.com/nl
Num­works Num­works 19 De letters NL en een klein symbool (examen­hoed­je) in de balk boven in beeld.
Knippe­rend oranje ledlamp­je aan de boven­kant.
www.num­works.com/nl
bron: Hulpmid­de­len centra­le examens dd. 30-01-2025

 

Meet-up: nieuwe vakken in de bovenbouw

 
Er komen nieuwe examen­program­ma’s voor havo en vwo, maar wat bete­kent dit precies? In een online meet-up bespre­ken we vragen hier­over en gaan we dieper in op de acht nieuwe examen­program­ma’s wiskun­de voor havo en vwo.
Vragen waarop wordt inge­gaan zijn: Wat veran­dert er voor ons en voor de leerlin­gen? Wanneer worden de nieuwe program­ma’s inge­voerd? Hoe zit het precies met wiskun­de natuur en natuur+ en met wiskun­de maat­schap­pij en maat­schap­pij+?
  • Datum: woens­dag 12 februa­ri 2025
  • Tijd: 19:30 – 21:00 uur
  • Waar: online
De bijeen­kom­sten zijn ook toegan­ke­lijk voor niet-leden.
U kunt zich opgeven via deze link.

 

PI-dag op de VU

 
Op Pi-dag zijn wiskun­dedocen­ten welkom op de VU voor een stukje insPIra­tie. In twee lezin­gen wordt π in het zonne­tje gezet.
Deze vakbij­een­komst is voor wiskun­dedocen­ten en geïnte­resseer­den. Er is onder andere een lezing over topolo­gie. Ook is er aan­dacht voor een bijzon­de­re vorm om wiskun­de te toetsen. Boven­dien vindt diezelf­de middag op de VU de tweede ronde van de Wiskun­de-olymPIa­de voor leerlin­gen plaats en is er gelegen­heid om de opgaven met elkaar te bekij­ken.
Program­ma
tijd onder­deel
12:30 uur Inloop en lunch
13:45 uur Lezing van Thomas Rot over een stuk touw en het aantal uitein­den
14:30 uur Pauze
14:45 uur Lezing van Ronan Brille­sli­jper over alterna­tie­ve toets­vor­men in het wiskun­deonder­wijs
15:30 uur Drankje + bekij­ken opgaven tweede ronde Wiskun­deolym­pia­de
16:00 uur Afslui­ting
Plaats, kosten, in­schrij­ven
Locatie: Vrije Univer­si­teit Amster­dam
Kosten: geen
Volg deze link voor meer informa­tie en om u in te schrij­ven..

 

Basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken

 
Een van de moei­lijk­ste dingen voor leerlin­gen is om te zien dat wat ze bij het ene vak leren eigen­lijk hetzelf­de is als wat ze bij een ander vak tegen komen. NVvW, Plat­form Rekenbe­wust vakon­der­wijs en het Experti­se­punt Rekenen-wiskun­de organi­se­ren op donder­dag 13 maart samen met KNAG, Vecon en NVON, voor de vijfde en laatste keer de confe­ren­tie over de basis­vaardig­he­den rekenen-wiskun­de in alle vakken. De doel­groep bestaat uit docen­ten die in de onder­bouw van vmbo en havo/vwo les geven.
Wiskun­de is geen op zich­zelf staand vak: de dingen die leerlin­gen bij wiskun­de leren worden toege­past in heel veel andere vakken. Vragen als Hoe gaan andere scholen hiermee om? Hoe krijgen we de leerlin­gen zo ver om bij econo­mie of natuur­kun­de toe te passen wat ze bij wiskun­de geleerd hebben? worden dan ook vaak gesteld. Tijdens deze confe­ren­tie worden u handvat­ten geboden om hiermee om te gaan op een manier die bij u en uw collega's past. Voor deze confe­ren­tie is het noodza­ke­lijk dat u met mini­maal 2 docen­ten van uw school komt: een wiskun­dedo­cent en een docent van een ander vak, zoals bijvoor­beeld econo­mie, natuur­kun­de, schei­kun­de, biolo­gie of aard­rijks­kun­de. Samen gaat u, onder begelei­ding, aan de slag met het leren van elkaars aanpak en u gaat kijken of u tot een gezamen­lij­ke aanpak kunt komen die bij uw school en collega's past.
Doel is het onder­wijs op uw school voor alle leerlin­gen herken­baar­der te maken. Het resul­taat van deze middag is een poster, speci­aal voor uw school, die u in uw klassen kunt ophan­gen.
Program­ma
tijdven­ster onder­deel
15:00 − 15:10 uur Opening
15:10 − 15:40 uur Basis­vaardig­he­den, wat zijn het eigen­lijk?
15:50 − 16:45 uur Onder­wijsca­fé om van elkaar te leren
16:45 − 18:00 uur Werken aan de posters
18:00 − 18:30 uur Diner
18:30 − 19:30 uur Afslui­ting en conclu­sies
De confe­ren­tie wordt op donder­dag 13 maart 2025 gehou­den in het Aristo Meeting Centre (naast station Zuid) te Amster­dam. Leden van de NVvW, VECON, KNAG en NVON betalen € 70,- ; niet-leden betalen € 130,-. De vierde collega van dezelf­de school kan gratis mee.
Meld u via deze link aan, met tenmin­ste een collega van een ander vak dan wiskun­de.

 

Doe mee met het Bartjens Rekendictee

 
Marjo­lein Kool gaat met pensi­oen. Daarom organi­seert zij wederom het Nationa­le Bart­jens Reken­dic­tee voor de reken­liefheb­bers van Neder­land.
Op 28 februa­ri aan­staan­de bereikt Marjo­lein Kool de pensi­oenge­rechtig­de leef­tijd. Ze blijft nog één dag per week werk­zaam bij de HU, maar wil deze mijl­paal wel vieren. Op maandag 12 mei 2025 organi­seert ze daarom wederom het Nationa­le Bart­jens Reken­dic­tee: een reken­wed­strijd met een knipoog naar de actuali­teit.
Er wordt ge­speeld in drie catego­rie­ën:
  • Basis­school­leer­krach­ten, school­begelei­ders en pabostu­den­ten
  • Wiskun­delera­ren, studen­ten (leraren­oplei­ding) wiskun­de en leraren­oplei­ders rekenen en/of wiskun­de
  • Overige deelne­mers
Prakti­sche informa­tie
Het dictee wordt gehou­den op maandag 12 mei 2025. in Cursus- en Verga­dercen­trum Domstad, Konings­berger­straat 9, 3531 AJ Utrecht.
Vanaf 15:30 uur is de inloop; het dictee zelf start om 16:00 uur. De verwach­te eind­tijd is 19:00 uur.
Deelna­me is gratis.
Let op: deelne­mers moeten een tablet, laptop of smart­phone meene­men!
Vooraf aanmel­den is noodza­ke­lijk. Alleen als u een bevesti­ging van deelna­me hebt ontvan­gen, mag u komen. Verze­ker u dus snel van een plaats­je. Aanmel­den kan via www.reken­dic­tee.nl.

 

Bètapartnersconferentie

 
Op donder­dag 20 maart vindt onder het motto "Terug naar de kern" de beta­part­nerscon­feren­tie 2025 plaats. Het program­ma bevat ook een paar onderde­len die wiskun­dedocen­ten zullen aanspre­ken.
Het program­ma van de komende beta­part­nerscon­feren­tie omvat een keynote waarin het initia­tief Sisters in Science cen­traal staat, het bezoe­ken van een exposi­tie en twee sessie­ron­des. Tot de onder­wer­pen die daar aan de orde komen behoren:
  • Werken met denk­klas­sen ("Buil­ding Thin­king Class­rooms")
  • Samen­wer­king biolo­gen en wiskun­di­gen bij radio­thera­pie
  • Uitwis­se­ling van ervarin­gen met AI
  • Games in het onder­wijs: Frac­tion war
Meer informa­tie kunt u via deze link opvra­gen.
Prakti­sche informa­tie
Plaats: Zaan­lands Lyceum, Zaandam
Tijd: Donder­dag 20 maart 2025 14:45 - 20:15
Kosten: € 200,=, wanneer uw school niet is aange­slo­ten bij Bèta­part­ners

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
vanaf 10 februa­ri Cursus eigen didac­tiek met BTC. Hoge­school Windes­heim
12 februa­ri 2025 Meet-up: nieuwe vakken in de boven­bouw. NVvW
12 februa­ri 2025 Quantum­compu­ting in de klas. Bèta­part­ners
4 maart 2025 Meet-up nakij­ken digita­le examens. NVvW
7 maart 2025 Work­shop medi­sche machine lear­ning. Univer­si­teit Twente
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn profiel­werk­stuk­prijs. Pythago­ras
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn KNAW onder­wijs­prijs. KNAW
14 maart 2025 π-dag op de VU. Bèta­part­ners
20 t/m 31 maart W4Kan­goeroe­wed­strijd. Kangoe­roe Neder­land
20 maart 2025 Bèta­part­nerscon­feren­tie. Bèta­part­ners
t/m 30 maart 2025 Winter­ver­koop. Wereld­wiskun­de Fonds
4 en 5 april 2025 Nationa­le Wiskun­de Dagen. Freuden­thal Insti­tuut
12 mei 2025 "Bart­jens" Reken­dic­tee. Hoge­school Utrecht

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Het Stripverhaal van de Calculus

 
Auteur:Larry Gonick
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:254
ISBN:9789050412049
Prijs:€ 30,00
Meester­cartoo­nist Larry Gonick heeft met dit boek een uitge­brei­de en actuele eerste­jaars cursus calcu­lus in strip­vorm vervaar­digd, die de wereld van func­ties, limie­ten, afgelei­den en integra­len ontra­felt.
Met behulp van duide­lij­ke en over­zichte­lij­ke afbeel­din­gen, en heerlij­ke humor om lastige onder­wer­pen te verhel­de­ren, doceert hij alle essen­tië­le zaken, met talloze voor­beel­den en pro­bleem­stellin­gen. Voor zowel nieuws­gieri­gen als verwar­den is dit boek de perfec­te combina­tie van enter­tain­ment en educa­tie. Een waarde­vol­le aanvul­ling voor elke student, leraar, ouder of profes­sio­nal.
In 2016 ver­scheen van dezelf­de schrij­ver samen met Wooll­cott Smith 'Het Strip­ver­haal van de Statis­tiek'.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

1e-graads bevoegdheid halen?

Kies voor de duale master Leraar Wiskun­de aan de HAN.
Check de moge­lijk­heid om uw master te finan­cie­ren met de leraren­beurs.
Kom naar de Open Avond op 12 maart voor meer info!
 

 

Gebruikersbijeenkomst Math4MBO 21 maart 2025

Wiskun­dedocen­ten in het MBO opgelet! In het kader van het project Math4­MBO organi­seert Math4­all op 21 maart een gebrui­kersbij­een­komst.
We zijn te gast bij mboRijn­land in Gouda. Ook docen­ten die Math4­MBO niet gebrui­ken zijn uiter­aard van harte uitgeno­digd.
Opgave voor de bijeen­komst kan bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).

 

Nieuwe firmware HP Prime

Wees op tijd voorbe­reid en down­load nu de nieuwe firm­ware voor HP Prime, inclu­sief inge­bouw­de Neder­land­se examen­stand.
Het downloa­den gaat via de HP Connec­tivi­ty Kit, die u hier vindt. Down­load de softwa­re (versie 2.3) en deze zal automa­tisch een update aange­ven. Sluit de rekenma­chi­ne aan via de USB-kabel en dan zal er nog­maals een update ge­vraagd worden, voor de rekenma­chi­ne dit keer. Wanneer de update klaar is, kan de examen­stand simpel worden gestart door ON+ESC in te drukken en voor de ‘CSE Neder­land’ stand te kiezen.
In samen­spraak met het CvTE is gekozen voor een blauw + rood knippe­rend patroon en een afwij­kend paarse balk. Zo kan snel en makke­lijk worden gezien welke rekenma­chi­nes in de juiste stand zijn gezet en welke eventu­eel niet.
Wanneer u vragen hebt of onver­hoopt toch tegen proble­men aan­loopt, meld dit dan via klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com.

 

Gezocht: enthousiaste wiskundeliefhebbers

 
Voor de tweede editie van KERN Wiskun­de zoeken wij auteurs die willen bijdra­gen aan de ontwik­ke­ling van ons lesmate­ri­aal.
Pak de kans om:
  • Uw kennis en creati­vi­teit in te zetten om leerlin­gen te inspire­ren.
  • Onder leiding van ervaren profes­sio­nals bij te dragen aan een vernieu­wen­de methode.
Wat wij vragen:
  • Enthou­sias­me, creati­vi­teit en oog voor detail.
  • Erva­ring met het schrij­ven van educa­tief materi­aal is een pre.
Bent u geïnte­res­seerd? Voor meer informa­tie neem contact met ons op!

 

Aan de slag met Math4all

Heeft u op uw school specia­le doel­groe­pen die wiskun­de-onder­wijs moeten krijgen? Mis­schien kunt u dan eens grasdui­nen in het lesmate­ri­aal van Math4­all.
Met de Math4­all Folio­straat kunt u wel­licht precies die maat­werkrea­ders genere­ren die u nodig heeft. Wilt u uw doel­groep nog beter bedie­nen, neem dan contact met ons op. Dan doen we het samen.
Vraag een inlog aan voor de Math4­all Folio­straat bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 

De voordeligste GR voor volgend schooljaar

Bij Num­Works willen we de beste grafi­sche rekenma­chi­ne voor de beste prijs leveren.
Daarom is de Num­Works beschik­baar voor € 89,99 op onze website. En met onze groeps­bestel­lin­gen kopen leerlin­gen en ouders de grafi­sche rekenma­chi­ne voor slechts € 79,99.
We zijn natuur­lijk beschik­baar voor meer informa­tie. Stuur gerust een mailtje naar Jessica.
 
.

 

Ontdek de fx-CG50 met een gratis workshop!

De fx-CG50 is al 7 jaar een snelle, gebrui­kers­vriende­lij­ke en betrouw­ba­re grafi­sche rekenma­chi­ne in het onder­wijs.
We helpen de wiskun­desec­tie graag op weg om kennis te maken met de fx-CG50! Vraag de gratis work­shop aan waarin we laten zien hoe u deze rekenma­chi­ne opti­maal kunt gebrui­ken. Onze fx-Trainer geeft tips en trucs waarmee u (en uw leerlin­gen) meteen aan de slag kunnen.
Meer weten? Neem contact op via educa­tie@casio.nl!
 

 

Instructievideo’s TI

Instruc­tievi­deo’s helpen leerlin­gen op weg met techno­lo­gie
Hebben uw leerlin­gen wat extra hulp nodig bij het rekenen met de grafi­sche rekenma­chi­ne? Gebruik de korte instruc­tievi­deo’s van het WIL-de Wiskun­deka­naal over het gebruik van onze techno­lo­gie in de klas. Er zijn video’s over de TI-84 Plus CE-T Python Edition en TI-Inspire™ CX techno­lo­gie. Van nulpun­ten, snijpun­ten en recur­sie, alles wordt duide­lijk uitge­legd!
Bekijk hier de instruc­tievi­deo's.
 

 

WisAdapt: Maatwerk voor leerling, zonder extra werk

WisA­dapt is de blended wiskun­demetho­de voor de onder­bouw van HAVO én VWO. Doordat de methode adap­tief is past de methode zich automa­tisch aan op wat de leer­ling nodig heeft.
Zonder extra werk voor de docent krijgt elke leer­ling de juiste hoeveel­heid oefe­ning. Als docent houd u onder­tus­sen eenvou­dig over­zicht over de voort­gang.
Geïnte­res­seerd? Kijk op www.wisa­dapt.nl of vraag een demoac­count aan door te mailen naar info@WisA­dapt.nl. We zijn ook telefo­nisch via Whats­App bereik­baar op 06-51011723.

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl