nummer 964, 26-01-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Examenresultaten vmbo

De afgelo­pen jaren zien we op het vmbo een flinke daling van de examen­cij­fers, gecombi­neerd met een gestage afname van het percen­ta­ge leerlin­gen met wiskun­de in het pakket. Corona lijkt een belang­rij­ke factor, maar ook vóór 2020 was de daling al te zien. Geluk­kig lijken de meest recente cijfers te wijzen op een verbete­ring.
Het vmbo bestaat intus­sen 25 jaar, en ‘het’ vmbo bestaat niet. Zo bestaan er grote ver­schil­len tussen de theore­ti­sche (en gemeng­de) leerweg, de (opvol­ger van de) mavo ener­zijds, en de (basis en kader) beroeps georiën­teer­de leerwe­gen ander­zijds. Dat is de laatste jaren ook terug te zien in de wijze waarop de eindexa­mens bij wiskun­de worden afgeno­men. De centra­le examens in het beroeps­georiën­teer­de vmbo (Basis Beroeps en Kader Beroeps) worden de laatste 10 jaar hoofdza­ke­lijk, en de laatste paar jaar bijna uitslui­tend, digi­taal afgeno­men. Bij de Gemeng­de en Theore­ti­sche leerweg wordt alleen schrif­te­lijk ge­toetst, net als bij havo en vwo. Mede door deze ver­schil­len is het voor de niet-ingewij­den wat lastig om een goed beeld te krijgen van wat er op examen­ge­bied op het vmbo aan de hand is. Hieron­der laat ik wat ontwik­kelin­gen zien, geba­seerd op over­zich­ten die het ministe­rie (DUO) elk jaar rond kerst publi­ceert.
School­exa­mens
Over de kwali­teit van school­exa­mens, en met name op het vmbo, is in het verle­den het een en ander te doen geweest. Dat neemt niet weg dat de ontwik­ke­ling van gemid­del­de school­examen­cij­fers niet zonder belang is. Sinds een jaar of negen is er voor alle vmbo-richtin­gen sprake van een gestage daling, die ver­sneld lijkt door de gevol­gen van Corona. De laatste twee jaren zien we herstel, maar de cijfers liggen nog zo’n 0,2 punt lager dan in de hoogtij­da­gen.
Centra­le examens
De gemid­del­de cijfers bij het cen­traal examen worden behalve door de behaal­de scores ook bepaald door de N-termen. Bij de digita­le examens is sprake van een tiental ver­schil­len­de versies, met elk hun eigen N-term. Het resul­taat van dit alles is een verloop dat wat grilli­ger oogt dan dat van de school­exa­mens, maar in grote lijnen het beeld van de school­exa­mens beves­tigt. De schaal­verde­ling, is aange­past aan deze grillig­heid, en is anders dan bij de school­exa­mens Wel valt op dat daling bij de theore­ti­sche (en gemeng­de) leerweg net wat anders ver­loopt dan in het beroeps­georiën­teer­de vmbo. Ook opval­lend is hoe laag de cijfers bij kader-leerlin­gen uitpak­ken. In 2021 was het gemid­del­de slechts een 5,5 wat wijst op een dramati­sche aantal onvol­doen­des. Wiskun­de is op het vmbo – in tegen­stel­ling tot havo en vwo – geen kernvak. Anders was er wel­licht harder ingegre­pen. Ook hier zien we dat cijfers de laatste jaren weer omhoog gaan, maar lang niet op het niveau van tien jaar geleden zitten.
Wiskun­de meer gemeden
Een zorge­lij­ke ontwik­ke­ling is dat, moge­lijk mede als reactie op de dalende examen­cij­fers, de belang­stel­ling voor wiskun­de als examen­vak sinds 2018 terug­loopt. Over een paar jaar lijkt dat pro­bleem ‘opge­lost’ te worden, omdat dan wiskun­de, in een of andere vorm, ver­plicht wordt. Het lijkt me toch goed om meer te weten te komen over de achter­grond van het animo om wiskun­de als examen­vak te kiezen. Het afgelo­pen jaar is de belang­stel­ling – althans op het beroeps­georiën­teer­de vmbo – weer iets groter, maar het ver­schil met zes jaar geleden is aanzien­lijk.
gk

 

Mobieltje slecht voor wiskundeprestaties?

Het gebruik van mobiel­tjes door jonge­ren, in de klas, op school, en ook thuis, ligt onder vuur. Recente­lijk wordt ook expli­ciet de relatie gelegd met de leer­presta­ties. Zo meldde de EO begin januari dat uit onder­zoek zou blijken dat "Hoe langer kind op smart­phone zit, hoe slech­ter de wiskun­desco­res" 1). Bij nadere beschou­wing blijkt het net iets anders te liggen.
In het kader van de PISA-onder­zoe­ken (zie onder andere WiskundE-brief 941) wordt een enorme hoeveel­heid materi­aal verza­meld. Dat wordt ge­bruikt in de rappor­ten die eens in de vier jaar worden gepubli­ceerd, maar ook in kleine­re publica­ties. Een daarvan, gepubli­ceerd in mei 2024 en geba­seerd op onder­zoek in 2022, heeft als onder­werp het verband tussen scherm­tijd en de scores voor 'wiskun­di­ge gelet­terd­heid' van vijf­tienja­ri­gen. Het gaat dus niet alleen om mobiel­tjes, maar ook om appara­ten zoals tablets en laptops.
Voor­zichtig­heid geboden
In dit soort onder­zoe­ken worden door­gaans alle gege­vens, uit zeer ver­schil­len­de landen, van zeer uiteen­lopen­de school­ty­pen, en leerlin­gen met diverse achter­gron­den op een hoop gegooid. Dat bete­kent dat er extra voor­zichtig­heid geboden is bij het inter­prete­ren van verban­den. Ter illu­stra­tie een simpel voor­beeld. Wanneer je als leraar het verband zou onder­zoe­ken tussen de resulta­ten van het laatste school­onder­zoek en de voorbe­rei­dings­tijd, zou dat wel eens een negatie­ve correla­tie kunnen opleve­ren. Als de leerlin­gen een redelij­ke inschat­ting kunnen maken van hun sterke en zwakke punten is het zeer wel moge­lijk dat sterke leerlin­gen over het alge­meen minder tijd aan de voorbe­rei­ding zullen beste­den dan minder sterke. Hieruit de conclu­sie trekken dat meer tijd beste­den aan de voorbe­rei­ding leidt tot lagere cijfers is uiter­aard niet juist. Zoals eigen­lijk ieder­een weet, of hoort te weten, bete­kent correla­tie nog geen causa­tie (oorzake­lijk verband). Echter, als een correla­tie overeen­komt met het eigen (voor)oordeel wordt dat vaak even verge­ten. De verban­den die hieron­der aan de orde komen moeten dus met voor­zichtig­heid en ver­stand worden geïnter­pre­teerd.
Op school
Op school worden aller­lei scherm­appara­ten ge­bruikt als hulpmid­del bij het onder­wijs (lear­ning), maar ook, al dan niet stiekem, voor ontspan­ning (leisure). Bij langdu­rig gebruik van appara­ten voor ontspan­ning, meer dan 3 uur per dag, zien we lagere scores dan bij leerlin­gen die zich beper­ken tot maxi­maal 2 uur. Als de appara­ten voor leren worden gebruik zien we pas een terug­gang bij meer dan 5 uur scherm­tijd per dag. Het gaat hier uitslui­tend om wat op school plaatst vindt. In de publica­tie staat de volgen­de grafiek:
Thuis
Buiten school is het beeld dat, zowel als het gaat om leren als om ontspan­ning, de beste presta­ties gepaard gaan met wat het rapport noemt een matig gebruik', zo'n 1 tot 5 uur per dag.
Conclu­sies
Je zou boven­staan­de gege­vens kunnen zien als onder­steu­ning van de stel­ling dat langdu­rig gebruik van appara­ten met een scherm, meer dan 7 uur per dag, niet zo goed is voor de presta­ties op het gebied van rekenen-wiskun­de, maar zelfs dan is de vraag wat oorzaak en wat gevolg is. De belang­rijk­ste conclu­sie is mis­schien dat de claim dat "uit onder­zoek blijkt" niet altijd goed weer­geeft wat blijkt uit het onder­zoek.
gk
-------------------------------
1) Met dank aan Marcel Pott voor de tip.
bron: PISA in Focus, Mana­ging screen time: how to protect and equip stu­dents against distrac­tion

 

Workshop medische machine learning

 
Hoe maakt een algorit­me automa­tisch onder­scheid tussen scans van gezonde en ongezon­de bloedva­ten? Kunnen algorit­mes artsen vervan­gen? Deze en andere vragen komen aan bod in onze work­shop, speci­fiek ontwor­pen voor docen­ten wiskun­de en informa­ti­ca in het voortge­zet onder­wijs.
In deze sessie leert u hoe wiskun­de een crucia­le rol speelt in medi­sche beelda­naly­se en ontdekt u de fascine­ren­de wereld van machine lear­ning in de genees­kun­de. Zoals altijd vormt de poster­presen­ta­tie het bruisen­de hart van de confe­ren­tie. Daarna kunt u een van de drie werk­groe­pen bezoe­ken en kan er gedis­cussi­eerd worden over hoe AI het onder­wijs zal beïn­vloe­den.
Waarom meedoen?
  • U gaat zelf aan de slag met de algorit­mes en wiskun­di­ge princi­pes achter beelda­naly­se.
  • U krijgt materi­aal om met leerlin­gen te werken aan de toepas­sing van wiskun­de in medi­sche beelda­naly­se.
  • U krijgt inzicht in hoe algorit­mes kunnen bijdra­gen aan de gezond­heids­zorg, en hoe medi­sche profes­sio­nals in de toe­komst moge­lijk zullen werken.
De work­shop is op vrijdag 7 maart van 13:00 – 16:30 uur. De locatie is de Univer­si­teit van Twente. Deelna­me is gratis en in­schrij­ving kan via deze pagina. Meer informa­tie vindt u hier.

 

Quantumcomputing in de klas

 
Maak kennis met quantum­compu­ting tijdens een exclu­sie­ve excur­sie en work­shop bij IBM Neder­land. Ontdek hoe quantum­techno­lo­gie natuur­kun­de, wiskun­de en informa­ti­ca ver­rijkt en hoe deze direct inzet­baar is in het onder­wijs. Laat u inspire­ren door innova­tie­ve toepas­sin­gen en prakti­sche voor­beel­den die uw lessen vernieu­wen.
Armand Steke­len­burg, IBM Quantum Ambassa­dor, geeft een korte uitleg over quantum­compu­ting. Hij brengt de theorie direct in de prak­tijk met behulp van een simula­tor van een quantum­compu­ter , waarbij hij ingaat op begrip­pen zoals qubits, superpo­si­tie, ver­strenge­ling, interfe­ren­tie, observa­be­len en com­plexi­teits­graad. Aan de hand van eenvou­di­ge proef­jes die je met de simula­tor kunt doen geeft hij uitleg.
GHZ-experi­ment
Een hoogte­punt is een beroemd experi­ment, genoemd naar Green­ber­ger, Horne, en Zeilin­ger, waarmee kan worden bewezen dat de lokale variabe­lentheo­rie van Ein­stein geen stand houdt en quantum­mechani­ca wel. Daar­naast demon­streert Steke­len­burg dat een quantum­compu­ter minder stappen nodig heeft om een getal in een databa­se te vinden dan een klassie­ke compu­ter. Tot slot gaat hij in op hoe quantum­compu­ters een bedrei­ging vormen voor versleu­te­ling van gege­vens en wat tegen die bedrei­ging gedaan kan worden. De moei­lijk­heids­graad wordt gaande­weg hoger, zodat u zelf kunt inschat­ten wat haal­baar is voor welke groep leerlin­gen. Tijdens de pauzes kunt u een model van een quantum­compu­ter van dicht­bij bekij­ken.
Interac­tief en prak­tisch
De work­shop is vooral interac­tief en prak­tisch. Met uw laptop kunt u zelf de proef­jes uitvoe­ren en als u raak­vlak­ken ziet, kunt u die direct delen. Na de uitleg is er tijdens het nutti­gen van een pizza tijd om met collega's idee n uit te wisse­len over hoe u quantum­compu­ting in zou kunnen zetten. Na het eten wordt u uitgeno­digd om uw idee n te presen­te­ren aan de groep. Armand helpt, indien nodig, om een verta­ling naar de quantum­compu­ting prak­tijk te maken. Voor Vier­kant voor Wiskun­de schreef Guido Linssen het boek 'Quantum­compu­ting', gericht op leerlin­gen vanaf 15 jaar met wiskun­de D in hun pakket. De schrij­ver en Karel Scharre­kop van Vier­kant van Wiskun­de zijn waar­schijn­lijk bij de work­shop aanwe­zig.
Bijzon­derhe­den
Bèta­part­ners en IBM organi­se­ren deze work­shop op woens­dag 12 februa­ri 2025 van 16.00 - 19.45 uur. De ont­vangst is vanaf 15.45 uur met koffie en thee. Voor meer informa­tie en aanmel­ding kunt u hier terecht. Daar kunt u ook lezen hoe u vooraf met quantum­compu­ting kunt kennis maken De locatie is het hoofd­kan­toor van IBM Neder­land, Johan Huizin­ga­laan 765, 1066 VH Amster­dam. Voor het bezoek aan het hoofd­kan­toor is legiti­ma­tie ver­plicht.
De doel­groep bestaat uit docen­ten natuur­kun­de, wiskun­de, NLT en informa­ti­ca. De kosten voor leden van Bèta­part­ners zijn nihil en de kosten voor niet-Bèta­part­ners bedra­gen € 50,=

 

Docentennetwerk Wiskunde

 
De bijeen­kom­sten van het docen­tennet­werk wiskun­de bieden verdie­ping door middel van lezin­gen, vakdi­dac­tische en vakin­houde­lij­ke work­shops en de uitwis­se­ling van kennis, ervarin­gen en best practi­ces. Er zijn stee­vast levendi­ge uitwis­selin­gen over de voors en tegens van de ver­schil­len­de ideeën voor in de klas. Onder­wer­pen varië­ren van ideeën uit het boek 'Volgens Barton' tot een spel over de Elemen­ten van Eucli­des of de aanslui­ting van PO op VO, en meer.
De organi­sa­tie is een samen­wer­king van de leraren­oplei­ding van de Hoge­school Utrecht, U-Talent/Freuden­thal Insti­tuut en het Mathema­tisch Insti­tuut van de Univer­si­teit Utrecht. In school­jaar 2024/2025 zijn er drie bijeen­kom­sten, name­lijk op 11 novem­ber, 27 januari en 14 april. De eerste bijeen­komst heeft onder­tus­sen al plaats­gevon­den. Het is nog moge­lijk om (een van) de komende bijeen­kom­sten bij te wonen.
Program­ma 27 januari 2025
Op 27 januari geeft Marieke Gelder­blom een lezing. Zij is promo­ven­dus in de geschie­de­nis van de statis­tiek aan het Freuden­thal Insti­tuut aan de Univer­si­teit in Utrecht. Haar voor­dracht zal gaan over: De 'grafi­sche methode' in de statis­tiek. Ook ver­zorgt Gerrit Roorda een work­shop. Hij is vakdi­dacti­cus wiskun­de aan de Rijks­univer­si­teit te Gronin­gen. Deze work­shop gaat over Wiskun­de onder­wij­zen door pro­bleemop­los­sen ofwel Tea­ching through Problem solving (TTP).
De locatie is de Univer­si­teit Utrecht en de doel­groep bestaat uit docen­ten en alumni van de leraren­oplei­din­gen wiskun­de HU/UU. De bijeen­kom­sten zijn gratis voor docen­ten van U-Talent partner­scho­len. Andere deelne­mers betalen € 75,= per bijeen­komst. Voor details kunt u op deze pagina terecht. Om u in te schrij­ven voor een bijeen­komst kunt u mailen naar u-talent@uu.nl.

 

Wiskunde en politiek

 
Ruim twee weken geleden vond het KWG Winter­symposi­um plaats met als thema Wiskun­de en poli­tiek. Van de vier voor­drach­ten die daar gehou­den werden zijn de 'sheets' beschik­baar. Wel­licht bruik­baar als achter­grondin­forma­tie en/of lesmate­ri­aal.
Het gaat om de volgen­de presen­ta­ties:
  • Economi­sche model­len spelen in Neder­land een belang­rij­ke rol, onder andere bij het doorre­ke­nen van verkie­zings­program­ma's en kabi­nets­plan­nen. U kunt hier meer over lezen in de presen­ta­tie van Debby Lanser (Cen­traal Plan Bureau).
  • Jelke Bethle­hem, jaren­lang nauw betrok­ken bij de afname van enquê­tes door het CBS, gaf onder andere een aantal spreken­de voor­beel­den van wat er mis kan gaan bij niet goed opgezet­te enquê­tes.
  • De Duitse onder­zoek­ster Ulrike Schmidt-Kraepe­lin gaf een wiskun­di­ge analyse van de proble­men die een 'eerlij­ke' zetel­verde­ling op basis van een verkie­zings­uit­slag ople­vert. Het gaat in de prak­tijk met name om de vraag hoe de 'restze­tels' moeten worden ver­deeld. Geen enkele oplos­sing lijkt hele­maal bevredi­gend, maar recent onder­zoek biedt mis­schien een uitweg.
  • Het plei­dooi van Luc Stul­tiens (Tweede Kamer­lid voor Groen­Links-PvdA) biedt onthul­len­de voor­beel­den van het onderge­schik­te belang van feiten en cijfers in het 'politie­ke debat'.

 

Escaperoom oplossen voor gratis zomerkamp

 
Lukt het uw onder­bouw­leerlin­gen om de Escape Room voor 13 juni 2025 op te lossen? Dan winnen ze moge­lijk een gratis plek voor een Vier­kant voor Wiskun­de zomer­kamp!
Begin januari stuurde Vier­kant voor Wiskun­de aan 1622 VO-scholen een envelop met flyers over onze online wiskun­di­ge Escape Room 'De verla­ten school'. Ze zijn primair bedoeld om uit te delen aan leerlin­gen in de onder­bouw. Zij kunnen daarmee een gratis plaats op het Vier­kant voor Wiskun­de zomer­kamp en andere leuke wiskun­di­ge prijzen winnen.
De Escape Room is gericht op onder­bouw­leerlin­gen die wel houden van raad­sels, getal­len en een beetje uitda­ging. Het oplos­sen kost naar verwach­ting zo'n 5−10 uur, ver­spreid over meerde­re dagen. De raad­sels zijn best pittig, dus moge­lijk kunnen leerlin­gen elkaar helpen. Als elke deel­nemer de Escape Room op een eigen device doet, kan ieder­een hints zoeken, om vervol­gens samen de raad­sels op te lossen. Dat is wel zo leuk!
De twintig gratis kamp­plaat­sen ter waarde van € 355,= worden uitge­loofd door de bèta-vicede­ca­nen van de Neder­land­se univer­sitei­ten. De kampen voor de onder­bouw­leerlin­gen zijn van 21 juli tot en met 25 juli en van 11 tot en met 15 augus­tus 2025.
De voor­waar­den voor deelna­me zijn hier te lezen. Uiter­aard mag ieder­een probe­ren te ontsnap­pen uit de Escape Room, maar de loting vindt dus plaats onder de deelne­men­de onder­bouw­leerlin­gen.

 

Opruiming

 
Na 15 jaar lesge­ven verlaat ik mijn school en mijn kast moet leeg. Daarin staan een aantal interes­san­te wiskun­demetho­den en jaargan­gen van tijd­schrif­ten die ik te koop aanbied. De op­brengst gaat naar het Wereld­wiskun­de Fonds (WWF).
Het gaat om de volgen­de materia­len:
  • Moderne Wiskun­de:
    • een Engels­tali­ge versie waarmee het begon
    • een Neder­landsta­li­ge experi­mente­le editie uit de jaren zeven­tig
    • 30+ deel­tjes van de eerste druk
    • editie 8, 9, 10 en 11
  • diverse edities van Getal en Ruimte
  • van A tot Z (Van Hiele en anderen)
  • Wiskun­de Lijn (Van Streun en anderen)
  • Sigma
  • Netwerk
  • Wage­ning­se Methode
  • tiental­len jaren Eucli­des
  • tiental­len jaren Nieuwe Wis­krant
  • tiental­len jaren Nieuw Archief voor Wiskun­de
Ik ben vooral op zoek naar mensen die belang­stel­ling hebben voor een serie boeken of tijd­schrif­ten. Omdat het om (bijna) volledi­ge series gaat, vind ik een wat hogere prijs dan op de veiling van het WWF gebrui­ke­lijk is voor een enkel boek rede­lijk. Ik gun de materia­len aan de hoogste bieders. De beta­ling loopt via het WWF. Verzen­ding, uiter­aard in overleg, wordt door mij gere­geld.
Als u belang­stel­ling heeft kunt u me mailen op hiet­brink.h@planet.nl.
Henk Hiet­brink

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
20 t/m 31 januari Eerste ronde wiskun­deolym­pia­de. eigen school
27 januari 2025 Bijeen­komst docen­tennet­werk (Utrecht). Hoge­school Utrecht e.a.
vanaf 10 februa­ri Cursus eigen didac­tiek met BTC. Hoge­school Windes­heim
12 februa­ri 2025 Quantum­compu­ting in de klas. Bèta­part­ners
4 maart 2025 Meet-up nakij­ken digita­le examens. NVvW
7 maart 2025 Work­shop medi­sche machine lear­ning. Univer­si­teit Twente
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn profiel­werk­stuk­prijs. Pythago­ras
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn KNAW onder­wijs­prijs. KNAW
20 t/m 31 maart W4Kan­goeroe­wed­strijd. Kangoe­roe Neder­land
t/m 30 maart 2025 Winter­ver­koop. Wereld­wiskun­de Fonds
4 en 5 april 2025 Nationa­le Wiskun­de Dagen. Freuden­thal Insti­tuut

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Schitterende Symmetrieën

 
Auteur:Roel Andrin­ga-Boxum
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:206
ISBN:9789050412087
Prijs:€ 27,00
Als je een symme­trisch gezicht hebt, is de kans groter dat je op Tinder naar de goede kant wordt ge­swipet. Op dezelf­de manier swipen natuur­kundi­gen theorie­ën met symme­trie naar de goede kant. Schitte­ren­de Symme­trie­ën is een intro­duc­tie tot de groepen­theo­rie, inclu­sief de geschie­de­nis en relatie met de Galois-theorie, en richt zich ook op toepas­sin­gen in de natuur­kun­de.
Symme­trie­ën zijn name­lijk erg belang­rijk: zoals natuur­wet­ten gebeur­tenis­sen om ons heen ordenen, zo ordenen symme­trie­ën op hun beurt natuur­wet­ten. De zoge­naam­de groepen­theo­rie, waarmee we deze symme­trie­ën be­schrij­ven, had oor­spronke­lijk echter een ander doel. Deze geschie­de­nis brengt ons onder andere langs duels (met en zonder pisto­len), tragi­sche genieën, het geheim achter de Rubiks kubus, Ein­steins relati­viteits­theo­rie, Emmy Noether, unifica­tie, de zoek­tocht naar donkere materie en de hitse­rie Brea­king Bad.
Dit boek gaat uit van een basis­ken­nis algebra op havo/vwo boven­bouwni­veau.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Aan de slag met Math4all

Hoe is het om met Math4­all in de klas te werken? Nodig ons eens uit.
We komen dan wat vertel­len over de uit­gangs­pun­ten van Math4­all en de gehan­teer­de didac­tiek. Boven­dien demon­stre­ren we de moge­lijkhe­den van de Math4­all Folio­straat.
Neem voor meer informa­tie contact op met Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Gebruikersbijeenkomst Math4MBO 21 maart 2025

Wiskun­dedocen­ten in het MBO opgelet! In het kader van het project Math4­MBO organi­seert Math4­all op 21 maart een gebrui­kersbij­een­komst.
We zijn te gast bij mboRijn­land in Gouda. Ook docen­ten die Math4­MBO niet gebrui­ken zijn uiter­aard van harte uitgeno­digd.
Opgave voor de bijeen­komst kan bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).

 

Gezocht: enthousiaste wiskundeliefhebbers

 
Voor de tweede editie van KERN Wiskun­de zoeken wij auteurs die willen bijdra­gen aan de ontwik­ke­ling van ons lesmate­ri­aal.
Pak de kans om:
  • Uw kennis en creati­vi­teit in te zetten om leerlin­gen te inspire­ren.
  • Onder leiding van ervaren profes­sio­nals bij te dragen aan een vernieu­wen­de methode.
Wat wij vragen:
  • Enthou­sias­me, creati­vi­teit en oog voor detail.
  • Erva­ring met het schrij­ven van educa­tief materi­aal is een pre.
Bent u geïnte­res­seerd? Voor meer informa­tie neem contact met ons op!

 

Ontdek hoe NumWorks de wiskundeles verandert

Wat als een grafi­sche rekenma­chi­ne niet als een obsta­kel voelt, maar als een hulpmid­del dat leerlin­gen echt begrij­pen? Num­Works is ontwor­pen met eenvoud in gedach­ten: een frisse interfa­ce en duide­lij­ke functio­nalitei­ten.
Ontdek alle moge­lijkhe­den tijdens een interac­tie­ve demon­stra­tie van Num­Works op locatie (60-90 minuten) en ervaar hoe deze rekenma­chi­ne een ver­schil maakt in de klas.
Stuur gerust een mail naar contact@num­works.nl als u interes­se of vragen heeft!
 
.

 

Getal & Ruimte 13e editie voor bovenbouw h/v

Nieuw vanaf 2025/2026: Getal & Ruimte 13e editie havo/vwo boven­bouw

Vanaf komend school­jaar zetten we de doorlo­pen­de leer­lijn van de 13e editie door in havo/vwo boven­bouw. De kenmer­ken uit de 13e editie worden dus doorge­trok­ken naar de boven­bouw, wat zorgt voor een soepele over­gang. Wilt u meer weten of alvast zelf een exem­plaar inzien?
 

 

Ontdek de fx-CG50 met een gratis workshop!

De fx-CG50 is al 7 jaar een snelle, gebrui­kers­vriende­lij­ke en betrouw­ba­re grafi­sche rekenma­chi­ne in het onder­wijs.
We helpen de wiskun­desec­tie graag op weg om kennis te maken met de fx-CG50! Vraag de gratis work­shop aan waarin we laten zien hoe u deze rekenma­chi­ne opti­maal kunt gebrui­ken. Onze fx-Trainer geeft tips en trucs waarmee u (en uw leerlin­gen) meteen aan de slag kunnen.
Meer weten? Neem contact op via educa­tie@casio.nl!
 

 

Voorbereidingsmateriaal voor wiskunde A

Eindexa­mens voorbe­rei­den met BES Examen­hulp.
Met het nieuwe theorie- en oefen­boek van BES Examen­hulp kunnen alle leerlin­gen zich uiterma­te goed voorbe­rei­den op het wiskun­de A eindexa­men. Perfect voor de (laatste) naslag op alle wiskun­de A lessen. Ideaal in te zetten op school in de laatste weken in de aanloop van het eindexa­men of zelf­stan­dig door de leer­ling buiten school.
Ontvang uw gratis inzage­pak­ket en kom meer te weten over onze samen­wer­kingsmo­gelijk­he­den door ons te mailen op info@besexa­men­hulp.nl.
 

 

TI-groepsbestelling

Ga dit jaar voor een TI-groeps­bestel­ling!
Wilt u het bestel­pro­ces van grafi­sche rekenma­chi­nes makke­lij­ker maken? Bij de school­distri­bu­teurs van Texas Instru­ments-produc­ten kunt u een groeps­bestel­ling doen en zo tijd en geld bespa­ren. U vraagt via 1 formu­lier offer­tes bij ver­schil­len­de aanbie­ders. Na uw keuze krijgt u een code en kunnen leerlin­gen zelf bestel­len en betalen. U ont­vangt de rekenma­chi­nes op school, dus ieder­een kan vanaf dag 1 van start!
Bekijk hier hoe dit werkt.
 

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl