nummer 963, 12-01-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Rekenen-wiskunde in onderbouw vo

In het vorige nummer (WiskundE-brief 962) hebben we aan­dacht besteed aan de presta­ties op het gebied van rekenen-wiskun­de in het primair onder­wijs. In dit stukje kijken we naar de ontwik­kelin­gen in (de onder­bouw van) het voortge­zet onder­wijs. Bron is de jongste publica­tie van het Cito over Leerver­tra­ging, door corona, in het voortge­zet onder­wijs.
In dit rapport wordt vooral gebruik gemaakt van gege­vens uit het leerlin­genvolg­sys­teem van het Cito, dat een deel van de scholen voor voortge­zet onder­wijs ge­bruikt. Aan de vraag in hoever­re de gege­vens repre­senta­tief zijn voor alle Neder­land­se scholen beste­den de onder­zoe­ker telkens weer veel aan­dacht, om daarna tot een positie­ve conclu­sie te komen.
Leer­jaar 1 en 2
Tijdens het eerste leer­jaar worden twee metin­gen gedaan, in de herfst als de leerlin­gen net zijn begon­nen, en in het voor­jaar wanneer de over­gang naar klas 2 in beeld komt. Voor beide toetsen geldt dat de scores vrij stabiel zijn, met hier en daar een licht dalende trend. Ook zien we dat met name op havo en mavo (vmbo gt) de scores nog steeds lager liggen dan voor corona. Hieron­der staan de scores van de voor­jaars­toets in leer­jaar 1, waarin de gege­vens van 2020 ontbre­ken vanwege corona.
De cijfers van de voor­jaars­toets in klas 2 lijken hierop. Ze liggen een punt of 5 hoger dan een jaar eerder, maar de ontwik­ke­ling door de jaren heen lijkt erg op die in klas 2. Wel is het ver­schil tussen 2019 en 2024 hier wat groter.
leer­jaar 3
Het beeld aan het eind van de onder­bouw is wat meer divers. Op het vwo lijkt sprake te zijn van stabili­sa­tie, na een sterke daling . Op de havo lijkt de daling nog door te gaan. Op het vmbo, waar leer­jaar 3 niet meer tot de onder­bouw wordt gere­kend, zien we dat, na een aanvan­ke­lijk sterke daling, sprake is van herstel. Dit herstel zet het laatste jaar echter niet door.
Hoe moeten we boven­staan­de inter­prete­ren? De onder­zoe­kers kijken vooral naar de scoreda­ling tussen 2019 en 2024. Die bedroeg in leer­jaar 3 een punt of 6-7 en op vmbo b/k wat minder. Dat komt neer op een effect­groot­te van 0,3-0,4, wat volgens de onder­zoe­kers op een groot effect wijst. Zoals bekend wordt bij de effect­groot­te de verge­lij­king gemaakt met de betref­fen­de stan­daardaf­wij­king, We kunnen ook kijken naar het score­ver­schil tussen de ver­schil­len­de oplei­din­gen, zoals havo en vmbo-gt. Die bedroeg in 2019 circa 20 punten. De scoreda­ling is dan ruim 30% van dit ver­schil. Het lijkt onwaar­schijn­lijk dat op korte termijn de scores weer op het niveau van 2019 zijn.
gk

 

Rekenvaardigheid Nederlanders

 
Met de reken­vaardig­heid van de Neder­lan­ders (16 jaar of ouder) zit het wel goed, zo lijkt interna­tio­naal onder­zoek aan te tonen. Neder­land hoort bij de vijf best scoren­de landen; slechts twee landen scoor­den signifi­cant beter. De scores liggen ook nog eens hoger dan ruim tien jaar eerder. Dit alles lijkt slecht te rijmen met de berich­ten over de steeds slech­ter worden­de reken­vaardig­heid van de Neder­land­se jeugd. Alle reden om de resulta­ten eens wat nader te bekij­ken.
Begin decem­ber 2024 werden de resulta­ten gepubli­ceerd van het jongste onder­zoek van het Program­me for the interna­tio­nal Assess­ment of Adult Compe­ten­cies (PIAAC). Onder­zocht worden de taal- en reken­vaardig­he­den en het pro­bleemop­los­send vermo­gen van volwas­se­nen, vanaf 16 jaar, wereld­wijd. Het laatste onder­zoek is uitge­voerd in 2022/23 en het voor­laat­ste werd gehou­den in 2012. Het aantal deelne­mers is wat lager dan bij PISA en TIMSS. Het ging de laatste keer om ruim dertig landen. Onder 'reken­vaardig­heid' wordt ver­staan wat in het Engels wordt aange­duid wordt met 'numera­cy', en in het Neder­lands vaak met 'gecij­ferd­heid' of 'wiskun­di­ge gelet­terd­heid'. Ge­toetst wordt vooral in hoever­re de deelne­mers om kunnen gaan met 'prakti­sche' proble­men, zoals het bepalen hoeveel muur­verf nodig is of wanneer een bepaal­de waarde binnen de toleran­tiegren­zen ligt. Meer voor­beel­den zijn hier te vinden. De maximum-score be­draagt 500 en er worden vijf (eigen­lijk zes) niveaus onder­schei­den. 376 punten zijn nodig voor het hoogste niveau en 176 voor niveau 1. De gemid­del­de score voor 'reken­vaardig­heid' van alle deelne­mers die lid zijn van de OESO (OECD) was bij het laatste onder­zoek 263.
Interna­tiona­le top
De Neder­land­se deelne­mers scoor­den gemid­deld 284 punten. Dat is ruim 21 punten hoger dan het gemid­del­de. Alleen Finland (294) en Japan (291) scoor­den echt hoger. Landen als Estland, België (Vlaande­ren), Singapo­re, Duits­land, Enge­land (VK) en Korea behaal­den (vaak aanzien­lijk) lagere scores. In 2012 hoorde Neder­land ook al bij de beste pres­teer­ders, maar toen lag de score wat lager (280). Als we kijken naar de Neder­lan­ders die het slecht­st scoor­den (niveau 1 en lager) is het beeld iets minder floris­sant. In Neder­land scoorde 15,5 % op het laagste niveau, dat is aanzien­lijk beter dan gemid­deld (24,8%), maar slech­ter dan Zweden, Noorwe­gen, Finland en vooral Japan (10%).
Genera­ties
In tegen­stel­ling tot wat sommi­gen wel­licht hadden ver­wacht scoren de jongste twee leef­tijds­groe­pen (16 t/m 24 en 35 t/m 34) het hoogst en nemen de scores daarna met de leef­tijd af. De gemid­del­de score van 25 t/m 34 jarigen is 297. Bij de groep 70-75 ligt de score een stuk lager: 240. De afnemen­de vaardig­heid bij hogere leef­tijd is een interna­tio­naal ver­schijn­sel. Voor een goed beeld zou je de score van leef­tijds­groe­pen interna­tio­naal moeten verge­lij­ken. De jongste groep (16 t/m 24 jaar) blijkt het goed te doen. De rang­lijst in deze groep wordt aange­voerd door Japan en Singapo­re. De scores van Neder­land, en onder andere Estland en Finland, zijn niet signifi­cant lager. De score van deze groep (293) ligt 23 punten boven het gemid­del­de in die leef­tijds­klas­se. Bij de leef­tijds­groep daar vlak boven is het ver­schil zelfs nog iets groter. De genera­ties die nog niet zo lang geleden onder­wijs hebben genoten doen het interna­tio­naal gezien goed.
Mis­schien is het aardig om een verge­lij­king te maken tussen ver­schil­len­de geboor­teja­ren. De groep die bij het laatste onder­zoek (in 2022/23) in de leef­tijds­groep 35 t/m 44 zat is geboren tussen 1978 en 1988. We noemen dit gemaks­hal­ve de genera­tie 1983. Deze mensen gingen in het laatste decenni­um van de vorige eeuw van het primair naar het voortge­zet onder­wijs. Op deze manier kunnen we van 5-6 genera­ties de scores en de ontwik­ke­ling daarvan in beeld brengen. Uiter­aard ontbre­ken de gege­vens van "genera­tie 2003" voor 2012. Zij waren toen nog te jong.
Bijna alle genera­ties scoor­den bij het laatste onder­zoek lager dan tien jaar eerder. Een duide­lij­ke aanwij­zing voor het teruglo­pen van de reken­vaardig­heid met de leef­tijd, althans boven de 30. De genera­tie van 1983, met een leef­tijd van 35 t/m 44 tijdens de laatste meting, springt er wat uit in negatie­ve zin. De gemid­del­de score lag in 2022/23 lager dan die van de 35 t/m 44 jarigen bij het onder­zoek tien jaar eerder: 281 tegen 285. Bij de andere genera­ties zien we juist het omge­keer­de, ze scoor­den vergele­ken met hun leef­tijdsge­no­ten juist wat hoger. Hieron­der is dat in beeld ge­bracht.
Ver­schil­len
Zoals te verwach­ten hangt het niveau van de 'reken­vaardig­heid' samen met het oplei­dingsni­veau. De grafiek hieron­der brengt dat in beeld.
Opmerke­lijk is dat mensen met een havo/vwo (of verge­lijk­baar) en met een univer­sitai­re oplei­ding het bij het laatste onder­zoek beter hebben gedaan dan tien jaar daar­voor. Bij mensen met een vmbo-oplei­ding (of daarmee gelijk­ge­steld) lagen de recente scores juist lager.
Mannen scoren beter dan vrouwen. Het ver­schil bedroeg bij het laatste onder­zoek 14 punten. Tien jaar eerder was dat nog wat groter, 17 punten. Voor bijna alle landen geldt dat de mannen hoger scoren, maar het ver­schil is door­gaans kleiner, gemid­deld nog geen 10 punten.
gk
-------
Bron: PIAAC 2023 Kern­vaardig­he­den van volwas­se­nen Resulta­ten van de Neder­land­se survey 2023

 

Onenigheid over basisvaardigheden

 
In WiskundE-brief 958 hebben we aan­dacht besteed aan een litera­tuurstu­die van het Experti­se­punt Rekenen-wiskun­de over wat ver­staan moet worden onder basis­vaardig­he­den. Recente­lijk ver­scheen er een reactie op dit rapport van het RED-team onder­wijs in de vorm van een 'rode kaart'.
Het RED-Team Onder­wijs analy­seert de proble­men in het onder­wijs en beoor­deelt plannen, maatre­ge­len en wetge­ving voor het onder­wijs met een groene, gele of rode kaart. In het team zitten onder andere Anna Bosman (hoogle­raar pedago­giek en leraren­oplei­der), Sezgin Cihan­gir (direc­teur Neder­lands Mathema­tisch Insti­tuut), Jan Drentje (School­lei­der, docent geschie­de­nis/filoso­fie), Ton van Haperen (econo­miedo­cent, vo, leraren­oplei­der), Paul Kirsch­ner (emeri­tus-hoogle­raar onder­wijspsy­cholo­gie) en Piet van der Ploeg (onder­wijsfi­lo­soof).
Experti­secen­trum
De conclu­sie van het Experti­secen­trum luidde kort geformu­leerd dat basis vaardig­he­den een "subtiel en gebalan­ceerd samen­spel vormen tussen procedu­re­le vlot­heid, basis­vaardig­he­den van hogere orde en concep­tu­eel inzicht", en dat 'gecij­ferd­heid' interna­tio­naal gezien wordt als de dominan­te invul­ling.
De kritiek van het RED-team richt zich niet alleen op het rapport, maar ook op het experti­secen­trum zelf, en vooral op het Freuden­thal Insti­tuut, dat een dominan­te rol ge­speeld zou hebben bij de samen­stel­ling van het experti­se­punt. De uitge­spro­ken visie op het rekenon­der­wijs van dit insti­tuut, vaak gekop­peld aan de term 'realis­tisch rekenen', is volgens het team al tiental­len jaren omstre­den onder meer vanwege het gebrek aan een stevige weten­schappe­lij­ke onder­bou­wing. Dat gebrek aan onder­bou­wing, en de onduide­lij­ke selec­tie van bronnen is ook een belang­rijk onder­deel van de kritiek op het rapport.
"Het heeft er daar­door de schijn van dat hier de facto niet alleen de ziens­wij­ze van het Freuden­thal Insti­tuut als uit­gangs­punt is genomen, maar deze ziens­wij­ze ook bepa­lend is geweest voor de aanbeve­lin­gen. Het rapport zou gebaat zijn bij een weten­schappe­lijk onder­bouw­de eviden­ce-infor­med benade­ring, waarin ook alterna­tie­ve verkla­rin­gen van de achter­uit­gang in rekenre­sulta­ten in de analyse zouden zijn betrok­ken. De argumen­tatie­lijn van het rapport is eenzij­dig toege­sne­den op de uit­gangs­pun­ten van realis­tisch rekenen en daarmee voldoet het niet aan basis­nor­men van de weten­schap."
De basis
In het rapport van het experti­se-punt spelen termen als 'procedu­re­le kennis', 'hogere cogni­tie­ve vaardig­he­den', 'concep­tue­le kennis', en 'gecij­ferd­heid' een belang­rij­ke rol, maar deze begrip­pen worden - zo is de kritiek - onvol­doen­de scherp gedefi­ni­eerd. Verder is er in het rapport geen aan­dacht voor de logi­sche opbouw van leerlij­nen, als het gaat om basis­vaardig­he­den een opmerke­lij­ke visie is, volgens het RED-team. Juist bij het vak rekenen is duide­lijk aan te geven wat de basis is: dat zijn de bewer­kin­gen die zijn uitge­speld in de kerndoe­len en in het referen­tieka­der rekenen-wiskun­de. Mistig gepraat over gecij­ferd­heid zou decen­nia na de uitvin­ding van het taxono­mie-denken niet nodig moeten zijn. Gecij­ferd­heid, het kunnen toepas­sen van reken­vaardig­he­den kunnen toepas­sen in realis­ti­sche en prakti­sche situa­ties, is van belang aan het einde van basis­school, en in het voortge­zet onder­wijs, maar moet voort­bou­wen op aanle­ren van basisbe­werkin­gen en de geleide­lij­ke opbouw naar meer com­plexe kennis en vaardig­heid, aldus de reactie van het RED-team.
U kunt de volledi­ge reactie hier lezen.

 

Ervaringen met nieuwe vmbo-programma's

 
Dit school­jaar is een begin gemaakt met het 'beproe­ven' van de concept­examen­program­ma’s wiskun­de op het vmbo. Vlak voor de kerstva­kan­tie kwamen negen vmbo-scholen bij elkaar bij SLO in Amers­foort. Hieron­der volgen, op basis van door SLO gepubli­ceerd materi­aal wat indruk­ken.
Op het vmbo, vooral het beroeps­georiën­teer­de, is behoef­te aan con­creet, visueel en prak­tisch wiskun­deonder­wijs. Het branden van een kaars biedt daar­voor een mooie context. We maken er een formule en grafiek bij en denken vervol­gens na over hoe de grafiek eruit ziet van een even dikke, maar kortere kaars. Begrip ont­staat! Inder­daad: hetzelf­de hel­lingsge­tal. En met een dikkere kaars? Kijk, daar hebben we de begrip­pen omslag­punt en snij­punt. En een op batte­rij­en? Daar is de rechte lijn. En dat noemen we... de constan­te. Tip: gebruik bijen­was. Dan kun je zelf de dikte van de kaars bepalen. En het brandt sneller. Volgens de eindter­men moeten leerlin­gen vakbe­grip­pen kennen en kunnen gebrui­ken, zoals lineair verband, hel­lingsge­tal, startge­tal en coördi­naat. In de discus­sie kwam naar voren of leerlin­gen van vmbo-bb ook al deze vakbe­grip­pen moeten kennen en kunnen gebrui­ken.
Dendron college
Een van de negen deelne­men­de scholen is het Dendron College in Horst. Kim Brand­ligt en Astrid Clas­sens geven met veel enthou­sias­me wiskun­de op het vmbo. "Lesge­ven op het vmbo is waar ik de meeste energie uit haal. Je bent veel pedago­gisch bezig en op zoek naar de meest passen­de manier van lesge­ven per leer­ling", aldus Kim. Astrid en Kim ervaren het beproe­ven tot nu toe informa­tief, inspire­rend en motive­rend: "We hebben veel nieuwe inzich­ten gekre­gen over het vak en de nieuwe domei­nen en inhou­den." De nieuwe inzich­ten die zij opdoen door hun deelna­me, delen zij ook met hun collega’s in de paral­lelklas­sen. Overi­gens valt het Kim op dat de nieuwe inhou­den van het program­ma vmbo-bb aanslui­ten op wat haar leerlin­gen in eerdere jaren hebben geleerd, maar dat het nu ook con­creet in de concept­sylla­bus staat.
Goese Lyceum
Een andere 'proef­school' is het Goese Lyceum. Als enige school in Zeeland heeft dit Lyceum alle oplei­dings­vor­men voor het voortge­zet onder­wijs in huis, van vmbo basis tot en met gymnasi­um. Linda de Smet en Mike Weijm­ans dragen met veel plezier hun steen­tje bij als het gaat om onder­wijsver­nieuwin­gen. De eerste indruk­ken van de concept­examen­program­ma’s wiskun­de voor het vmbo? "Er is sprake van een duide­lij­ke uiteen­zet­ting van de bedoe­ling achter een eind­term, via de ‘Te denken valt aan’. Hier­door is zo'n eind­term eenvou­di­ger in te passen in de lessen. Daar­naast zijn de onderde­len waar wij nu al mee werken, meer op prakti­sche toepas­sing gericht", aldus Linda en Mike. Een belang­rij­ke vernieu­wing is volgens Linda dat de niveaus beter op elkaar aanslui­ten: "Als je eerst vmbo-basis hebt gedaan en je wilt over­stap­pen naar vmbo-kader, dan zit er zoveel overlap in de stof dat je maar een klein stukje kader hoeft in te halen. Hetzelf­de geldt voor de over­stap van kader naar gemengd en voor gemengd/theore­tisch naar havo."
Januari, februa­ri en maart 2025 staan in het teken van de school­bezoe­ken. Op 18 maart organi­seert SLO een bijeen­komst voor leermid­delenma­kers wiskun­de vmbo.
--------------
bronnen:

 

Minder kerndoelen?

 
In het hoofd­lijnen­ak­koord staat dat de huidige curricu­lumher­zie­ning moet worden doorge­zet, maar dat het aantal kerndoe­len wel fors moet worden vermin­derd. Daarom heeft het Ministe­rie van Onder­wijs een aanvul­len­de op­dracht aan SLO gegeven.
De onlangs opgele­ver­de concept-kerndoe­len vormen de basis voor deze vervolg­op­dracht. De op­dracht is om het aantal kerndoe­len fors te vermin­de­ren door ze meer in samen­hang te presen­te­ren en door de doelen en uitwer­kin­gen kri­tisch te bekij­ken. Daarbij moet de door het onder­wijs­veld gewens­te concre­te formule­ring van de doelzin­nen en uitwer­kin­gen behou­den worden. Zowel bij rekenen-wiskun­de als bij andere vakken moet de focus liggen op lezen, schrij­ven en rekenen. Komend voor­jaar moeten de aange­scherp­te concept-kerndoe­len voor rekenen-wiskun­de worden opgele­verd.
bron: Brief staats­secreta­ris Paul aan SLO, dd 25 nov. 2024.

 

Eigen didactiek met BTC

 
De eerste ronde van de cursus BTC was zeer succes­vol. Het aantal aanmel­din­gen was groot en nader­hand waren er positie­ve reac­ties op de inhoud. Wegens dit grote succes wordt de cursus nog­maals aangebo­den.
Steeds meer docen­ten in Neder­land omarmen het onder­wijsfor­mat BTC (Buil­­ding Thin­­king Class­­rooms) van Peter Lilje­­dahl, waarbij white­boardlo­ka­len worden inge­richt en lesmate­ri­aal wordt ontwik­keld. Ook onderge­teken­den passen BTC toe als didacti­sche methode voor het wiskun­deonder­wijs. We merken echter dat het ontwer­pen van lesmate­ri­aal soms een uitda­ging is en hebben gepro­beerd daarop een passend ant­woord te vinden.
Vanaf 10 februa­ri delen we graag onze inzich­ten met docen­ten die al met BTC werken of willen begin­nen. We delen voor­beel­den van het werken met BTC, zowel op docent- als op leer­lingni­veau. Met deze ervarin­gen gaan we vervol­gens aan de slag om lesmate­ri­aal te ontwer­pen dat direct te gebrui­ken is.
Onder­wer­pen
In de loop van de cursus, bestaan­de uit vier middag-bijeen­kom­sten van 3 uur, komen onder andere de volgen­de onder­wer­pen aan bod:
  • Produc­tief oefenen (Barton): Hoe ontwerp je oefenin­gen die écht bijdra­gen aan het leren?
  • Induc­tief en deduc­tief leren: Hoe geef je beide leervor­men een plek in je les?
  • Forma­tief hande­len: Hoe gebruik je BTC om forma­tie­ve evalua­tie toe te passen?
  • Diffe­rentië­ren: Hoe speel je in op de ver­schil­len­de leerbe­hoef­ten van je leerlin­gen?
  • Game-didac­tiek: Welke rol kunnen spellen in BTC spelen?
Geduren­de de cursus gebrui­ken we de metho­diek van Lesson­stu­dy om samen op systema­ti­sche wijze zinvol materi­aal te ontwik­ke­len en de resulta­ten hiervan te evalue­ren. Waar nodig sturen we bij om u te onder­steu­nen bij de effec­tie­ve imple­menta­tie van BTC in uw onder­wijs.
Prakti­sche zaken
De cursus wordt gehou­den op maandag­midda­gen van 13:30 tot 16:30 uur: 10 februa­ri, 3 maart, 24 maart en 14 april op hoge­school Windes­heim in Zwolle. De gevraag­de bijdra­ge is € 425,-. U kunt zich aanmel­den via deze link.
Matth­ias Kaat (m.kaat@windes­heim.nl) en Marjo­lijn Bosma
Hoge­school Windes­heim

 

Meet-up: Nakijken van digitale examens

 
De Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren organi­seert in maart een online meet-up over het nakij­ken van de digita­le examens vmbo-basis en vmbo-kader.
  • Datum: dinsdag 4 maart 2025
  • Tijd: 19:00 - 20:30 uur
  • Waar: online
De bijeen­kom­sten zijn ook toegan­ke­lijk voor niet-leden.
U kunt zich opgeven via deze link.

 

Inschrijving Kangoeroe is weer geopend

 
Via onze website kunt u zich in­schrij­ven voor de 32e W4Kan­goeroe­wed­strijd. Dit jaar is het moge­lijk om de wed­strijd te organi­se­ren in de periode van 20 tot en met 31 maart. Ieder­een die in die periode meedoet, doet mee met de officië­le wed­strijd en maakt dus kans op de beschik­baar gestel­de prijzen!
Tot en met 28 februa­ri is het moge­lijk om de deelne­mersaan­tal­len te wijzi­gen. Vanaf 1 maart kunt u alleen nog extra deelne­mers toevoe­gen.
Materi­aal
In de week van 9 decem­ber hebben we de posters ver­stuurd. Contro­leer eventu­eel bij uw collega’s of op school of deze zijn aangeko­men. Mocht u geen posters of informa­tie hebben ontvan­gen, dan kunt u deze downloa­den van onze website. Opnieuw opstu­ren is erg kost­baar voor ons, dus we hopen op uw begrip.
Wij kijken ernaar uit u weer te mogen begroe­ten bij de leukste en groot­ste reken- en wiskun­dewed­strijd van Neder­land!
Martin Winkel
Kangoe­roe Neder­land

 

Profielwerkstukprijs

 
Heeft een van uw leerlin­gen een profiel­werk­stuk gemaakt over wiskun­de? Stuur het werk­stuk dan op naar de redac­tie van Pythago­ras! Pythago­ras looft drie prijzen uit voor de beste wiskun­depro­fiel­werk­stuk­ken van dit school­jaar. De prijzen zijn 250, 125 en 75 euro en bij voldoen­de kwali­teit een artikel in Pythago­ras.
Be­nieuwd naar een voor­beeld? Iris Pennin­ga, winna­res in 2023, schreef een mooi artikel voor Pythago­ras over het onder­werp van haar winnen­de profiel­werk­stuk: derde­graads­verge­lijkin­gen oplos­sen met origami.
De wed­strijd is als volgt georga­ni­seerd: univer­sitai­re wiskun­di­gen uit ver­schil­len­de vakge­bie­den selecte­ren maxi­maal drie profiel­werk­stuk­ken voor de finale. De auteurs van deze profiel­werk­stuk­ken houden een presen­ta­tie van tien minuten op het Neder­lands Mathema­tisch Congres 2025, dat op woens­dagmid­dag 23 april in confe­ren­tie-hotel Kontakt der Konti­nen­ten (Soeste­rberg) zal plaats­vin­den. De eerste, tweede en derde prijs worden daar door middel van een stem­ming onder jury en het publiek bepaald. Er is altijd veel belang­stel­ling voor het eindre­sul­taat, dus wij plaat­sen de profiel­werk­stuk­ken in elk geval op onze website (deelna­me = toestem­ming).
We ontvan­gen profiel­werk­stuk­ken graag in pdf. Zorg dat het werk­stuk, inclu­sief naam van de leer­ling, adres en school, wordt ge­stuurd naar profiel­werk­stuk@pyth.eu. Inzen­din­gen moeten uiter­lijk 10 maart 2025 bij ons binnen zijn.
We zoeken voor dit jaar ook nog een (oud-)docent die het leuk zou vinden om mee te helpen jureren. Informe­ren of aanmel­den kan door een mailtje te sturen naar hoofdre­dac­teur@pyth.eu.
Roosma­rij Vanhom­me­rig
hoofdre­dactri­ce Pythago­ras

 

KNAW Onderwijsprijs

 
De KNAW Onder­wijs­prijs is dé prijs voor de beste vwo-profiel­werk­stuk­ken. De KNAW wil met deze prijs weten­schappe­lij­ke presta­ties in het voortge­zet onder­wijs in het Konink­rijk der Neder­lan­den stimule­ren en belonen. Nomina­ties indie­nen kan tot en met 10 maart 2025.
Sinds 2008 beloont de KNAW weten­schappe­lijk getalen­teer­de leerlin­gen, hun begelei­dend docen­ten en scholen met de KNAW Onder­wijs­prijs. Deze prijs gaat jaar­lijks naar de twaalf beste vwo-profiel­werk­stuk­ken uit het Konink­rijk der Neder­lan­den. Vakdi­dacti­ci, leraren­oplei­ders en weten­schap­pers kiezen per profiel drie prijs­win­nende werk­stuk­ken uit de inzen­din­gen. Zij beoorde­len:
  • De origina­li­teit van het onder­werp
  • De (vak-)inhoude­lij­ke opzet van het onder­zoek
  • De informa­tiever­wer­king en conclu­sie in relatie tot de onder­zoeks­vraag
  • De verslag­leg­ging en presen­ta­tie
Hiermee zet de KNAW buiten­gewo­ne presta­ties in het voortge­zet onder­wijs in de schijn­wer­pers.
Meedoen?
De KNAW Onder­wijs­prijs is bedoeld voor vwo-profiel­werk­stuk­ken met een weten­schappe­lij­ke opzet, geba­seerd op zelf­stan­dig onder­zoek. Alle vwo-afdelin­gen van het voortge­zet onder­wijs in het Konink­rijk der Neder­lan­den kunnen meedoen. Per school mogen maxi­maal vier werk­stuk­ken worden ingezon­den. U kunt hier de voor­waar­den voor deelna­me bekij­ken. Bent u een docent en wilt u een prijs­waar­dig profiel­werk­stuk van uw leer­ling(en) inzen­den, neem dan contact op met de teamlei­der vwo van uw school of de contact­per­soon van de KNAW Onder­wijs­prijs van uw school.
Diversi­teit
Met de KNAW Onder­wijs­prijs wil de KNAW alle vwo-leerlin­gen inspire­ren tot een car­rière in de weten­schap. Het streven is dat leerlin­gen van alle achter­gron­den zich kunnen herken­nen in het doen van weten­schappe­lijk onder­zoek. De KNAW wil dan ook dat de prijs­win­naars de diversi­teit van school­gaand Neder­land verte­genwoor­di­gen. Het gaat daarbij niet alleen om diversi­teit in ideeën en projec­ten, maar ook in sociaal­econo­mische achter­grond, oplei­ding van de ouders, culture­le achter­grond, gender, gezond­heid, seksue­le oriënta­tie, religi­eu­ze achter­grond en neurodi­versi­teit. Want het is juist die diversi­teit die zorgt voor nieuwe inzich­ten.
Leerlin­gen maken kans op een studie­beurs, bestemd voor het eerste jaar van een vervolg­oplei­ding aan een Neder­land­se univer­si­teit of hoge­school, of aan een buiten­land­se onder­wijsin­stel­ling van verge­lijk­baar niveau. Dit jaar gaat het per profiel om drie eerste prijzen van 2000 euro per leer­ling. De prijs­uitrei­king vindt plaats op 26 juni 2025 in Amster­dam.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
16 januari 2025 Oud-Neder­land­se wiskun­de. Bèta­part­ners Amster­dam
17 januari 2025 Work­shop over meerta­lig­heid bij wiskun­de. TU Eindho­ven
20 t/m 31 januari Eerste ronde wiskun­deolym­pia­de. eigen school
vanaf 10 februa­ri Cursus eigen didac­tiek met BTC. Hoge­school Windes­heim
4 maart 2025 Meet-up nakij­ken digita­le examens. NVvW
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn profiel­werk­stuk­prijs. Pythago­ras
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn KNAW onder­wijs­prijs. KNAW
20 t/m 31 maart W4Kan­goeroe­wed­strijd. Kangoe­roe Neder­land
t/m 30 maart 2025 Winter­ver­koop. Wereld­wiskun­de Fonds
4 en 5 april 2025 Nationa­le Wiskun­de Dagen. Freuden­thal Insti­tuut

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Begin het nieuwe jaar met de handige NumWorks-rekenmachine!

We wensen ieder­een een fantas­tisch 2025 toe!
Vlieg uit de start­blok­ken dit jaar met een verlaat kerstca­deau­tje aan uzelf en vraag een gratis test­exem­plaar aan via onze website.
Maak zo kennis met de intuï­tie­ve functio­nalitei­ten die wiskun­di­ge bereke­nin­gen een stuk eenvou­di­ger maken.
Heeft u vragen, sugges­ties of opmer­kin­gen? Jessica helpt u graag verder via contact@num­works.nl
 
.

 

Rekenen op je examen: Eén rekenbasis voor alle vakken

 
Uw leerlin­gen reken­vaardig­he­den echt laten begrij­pen en effec­tief laten toepas­sen in zes examen­vak­ken?
Met Rekenen op je examen van Study­Flow leren ze verban­den tussen vakken ontdek­ken en hoe dezelf­de reken­vaardig­heid in ver­schil­len­de contex­ten wordt toege­past. De digita­le methode is flexi­bel inzet­baar, zowel in de les als voor examen­trainin­gen. Door recente examen­vra­gen te oefenen met heldere uitwer­kin­gen, zijn leerlin­gen goed voorbe­reid op het cen­traal examen.
  • 8 reken­vaardig­he­den voor 6 school­vak­ken binnen 1 licen­tie
  • Ge­schikt voor vmbo BB, KB en GL/TL
  • Rust en zelfver­trou­wen bij leerlin­gen voor betere examen­resulta­ten
  • Flexi­bel en school­breed inzet­baar
  • Meer weten over de digita­le methode Rekenen op je examen van Study­Flow? Lees verder op onze website en vraag vandaag nog een gratis inkijk­exem­plaar aan!

     

    Ontdek de fx-CG50 met een gratis workshop!

    De fx-CG50 is al 7 jaar een snelle, gebrui­kers­vriende­lij­ke en betrouw­ba­re grafi­sche rekenma­chi­ne in het onder­wijs.
    We helpen de wiskun­desec­tie graag op weg om kennis te maken met de fx-CG50! Vraag de gratis work­shop aan waarin we laten zien hoe u deze rekenma­chi­ne opti­maal kunt gebrui­ken. Onze fx-Trainer geeft tips en trucs waarmee u (en uw leerlin­gen) meteen aan de slag kunnen.
    Meer weten? Neem contact op via educa­tie@casio.nl!
     

     

    Nieuwe kerndoelen in KERN Wiskunde

    De nieuwe kerndoe­len komen eraan! Geen zorgen: KERN Wiskun­de sluit naad­loos aan op de ver­nieuw­de uit­gangs­pun­ten.
    Wilt u meer weten over de nieuwe kerndoe­len en hoe deze naar voren komen in KERN Wiskun­de? Bekijk dan hier onze brochu­re over de defini­tie­ve concept­kerndoe­len met daarbij concre­te voor­beel­den uit KERN Wiskun­de. Meer informa­tie over KERN Wiskun­de vindt u op onze website.
     

     

    Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

     
    Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
    Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
    • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
    • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
    • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
    • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
    • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
    • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
    Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

     
    redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
    e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
    website:www.wiskundebrief.nl