nummer 956, 15 septem­ber 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Lesuren wiskunde (1)

De enquête over de lesuren wiskun­de (zie WiskundE-brief 954) is door een paar honderd mensen inge­vuld. Hoewel het natuur­lijk niet gaat om een repre­senta­tie­ve steek­proef, kunnen we wel wat conclu­sies trekken. In dit en de komende nummers zullen steeds enige resulta­ten van de enquête aan de orde komen.
We ontvin­gen ruim 450 reac­ties, die bij nader inzien betrek­king hadden op 371 scholen. Een van de eerste vragen had betrek­king op de lengte van de lesuren. Hoewel dat een enkele keer wat gecom­pli­ceerd lag, bijvoor­beeld een verande­ring halver­we­ge het jaar, is er wel een duide­lijk beeld. In dit artikel kijken we daar­naast ook naar de resulta­ten die betrek­king hebben op het vmbo.
Lengte lesuren
De grote meerder­heid van de scholen waarvan we de gege­vens kregen han­teert lesuren van 45 of 50 minuten. Lesuren van 50 minuten zijn nog steeds het meest popu­lair (39%), gevolgd door 45 minuten (32%). Daar­naast komen wat kortere lesuren, meestal 40 minuten, en wat langere, vaak 60 minuten, regelma­tig voor. Lesuren van langer dan een klokuur, vaak 70 of 80 min, zien we ook (8%). In het diagram hieron­der is een en ander samenge­vat:
Vmbo b/k
Helaas hebben we slechts van 26 scholen gege­vens binnen gekre­gen over de beroeps­gerich­te leerwe­gen van het vmbo (basis en kader). Daarom lijkt het verstan­dig ons te beper­ken tot een globale be­schrij­ving. Het aantal weke­lijk­se lesuren is vaak 3 of 4 uur per week, maar 2 uur komt ook regelma­tig voor. Bij sommige scholen blijkt het voor te komen dat het aantal werke­lijk gegeven uren minder is dan wat op de tabel staat, maar het lijkt om een minder­heid te gaan. Als we kijken naar het aantal minuten dat per week voor wiskun­de wordt uitge­trok­ken zien we behoor­lij­ke ver­schil­len. Zo'n 30% moet het doen met 150 minuten of minder, 12% heeft meer dan 180 minuten ter beschik­king. Mediaan en gemid­del­de vallen onge­veer samen: 160 minuten. Hieron­der wat meer informa­tie over de verde­ling:
Ook lijken kader-leerlin­gen, vooral in de examen­klas, iets meer wiskun­de­les te krijgen dan op vmbo-basis gebrui­ke­lijk is.
Vmbo g/t
Van 98 theore­ti­sche vmbo-oplei­din­gen kregen we gege­vens. Deze beperk­ten zich soms tot een of twee leerja­ren, maar waren meestal vrij com­pleet. Het gemid­deld aantal lesminu­ten is hier ruim 160 (mediaan 162). Opval­lend zijn de grote ver­schil­len tussen de scholen, maar ook tussen de leerja­ren. In de examen­klas wordt bijna een kwar­tier per week meer lesgege­ven dan gemid­deld. Veel leerlin­gen hebben dan 4 lesuren wiskun­de per week. En in de voorexa­men­klas zijn de ver­schil­len tussen de scholen heel opval­lend. Een kwart van de scholen moet het doen met 135 minuten of minder per week, terwijl 10% de beschik­king heeft over meer dan 180 minuten. Zie voor wat meer informa­tie over de sprei­ding in het derde leer­jaar dit diagram:
Vervolg
We willen in komende nummers wat andere uitkom­sten bespre­ken, zoals de onder­bouw havo/vwo en de ver­schil­len­de wiskun­devak­ken in de boven­bouw. We zijn ook wel be­nieuwd naar de wensen van onze lezers. Zijn er onder­wer­pen die in de enquête aan de orde zijn gekomen waar­over u graag meer wilt weten, dan lezen we dat graag via redac­tie@wiskun­de­brief.nl.
ch & gk

 

Scherpe selectie in voorexamenklas h/v

4 havo is bekend/berucht vanwege het hoge percen­ta­ge dou­bleurs. Maar naast de zitten­blij­vers zijn er veel meer leerlin­gen die niet bevor­derd worden naar de examen­klas. Dit speelt in iets mindere mate ook op het vwo. Het percen­ta­ge leerlin­gen dat op havo/vwo door­stroomt naar de examen­klas is de laatste jaren behoor­lijk afgeno­men. Hieron­der een beeld, en een verwij­zing naar een mogelij­ke verkla­ring of in ieder geval samen­hang.
Het cito publi­ceer­de eerder dit jaar een 'info­graphic' over de groei van havo/vwo en de selec­tie aan het eind van de voorexa­men­klas. Daarin staat te lezen dat het percen­ta­ge leerlin­gen dat bevor­derd wordt naar de examen­klas de laatste jaren behoor­lijk is gedaald. In 2015 was dat 83%, in 2022 nog maar 77%. De aan­dacht ligt - ook bij de inspec­tie - vaak bij het percen­ta­ge dou­bleurs. Dat is inder­daad geste­gen, van 10% naar 13%. Maar ook het percen­ta­ge leerlin­gen dat naar een andere oplei­ding ging, bijvoor­beeld MBO of vavo, of hele­maal van school ging, steeg behoor­lijk. De groep die niet bevor­derd wordt naar de (betref­fen­de) eindexa­men­klas omvat dus veel meer dan alleen dou­bleurs. Hieron­der is de ontwik­ke­ling van het percen­ta­ge niet bevor­der­de leerlin­gen in beeld ge­bracht voor zowel havo als vwo.
De meest recente cijfer dateren van oktober 2023, heel actueel is het beeld dus niet. Het duurt echter nog flink wat maanden voor de cijfers van dit jaar gepubli­ceerd worden. Dan kunnen we zien in hoever­re sommige van onder staande conclu­sies voorba­rig waren:
  1. Vooral in 4 havo loopt de over­gang naar de examen­klas al sinds onge­veer 2015 wat stroe­ver.
  2. Na de zeer soepele bevorde­ring in het eerste coro­najaar (2020), werden in de jaren daarna juist minder leerlin­gen bevor­derd.
  3. De laatste gege­vens zijn rede­lijk in overeen­stem­ming met de trend op langere termijn.
Voor indivi­due­le leerlin­gen kan de over­stap naar een andere vorm van onder­wijs, of gaan werken, of mis­schien zelfs double­ren heel zinvol zijn. Toch lijken mij boven­staan­de cijfers, en vooral die van de havo, zeer zorgwek­kend. In genoem­de info­graphic wordt expli­ciet de relatie gelegd met het percen­ta­ge leerlin­gen dat in 4h of 5v zit1). De correla­tie is vrij sterk en posi­tief.
Dat geeft (ook) stof tot naden­ken.
gk
-----------------------------
1) Percen­ta­ges leerlin­gen zijn bere­kend ten opzich­te van het aantal geboor­tes 16 jaar (H4) en 17 jaar (V5) eerder

 

Eerste try-outs met nieuwe programma's in vmbo

 
Deze maand is het start­sein gegeven voor het uitpro­be­ren van de concept­examen­program­ma's die ontwik­keld zijn voor het vmbo. Er zijn negen scholen bij betrok­ken.
Voor elk van de vmbo-leerwe­gen bb, kb en gt zijn twee nieuwe wiskun­depro­gram­ma's ontwik­keld, met de wat weinig­zeg­gend namen wiskun­de 1 en wiskun­de 2. In beide program­ma's zitten nieuwe onderde­len die dit school­jaar op negen scholen worden uitge­pro­beerd. Hierbij zijn niet alleen (wiskun­de)leraren, maar ook school­lei­ders en leerlin­gen betrok­ken. De regie ligt bij het SLO, in samen­wer­king met het CvTE en de NVvW.
Scholen
De deelne­men­de scholen zijn:
  • Aeres VMBO Heeren­veen
  • CSG Prins Maurits Middel­har­nis
  • Dendron College Horst
  • Erfgooi­ers College Huizen
  • Expe­rien­ce College Rotter­dam
  • Gilde Vakcol­le­ge Tech­niek Gorin­chem
  • Het Goese Lyceum Goes
  • Olympia Eindho­ven
  • Vecht­dal College Harden­berg
De betref­fen­de concept­program­ma's zijn, met toelich­ting, hier te lezen. De concept­sylla­bi voor wiskun­de 1,2 staan, met een verant­woor­ding, op examen­blad.

 

Kleine aanvulling syllabi wiskunde B 2025

 
Met het oog op de komende eindexa­mens is het wel­licht goed om de syllabi nog eens door te nemen. Ten opzich­te van de vorig jaar is er weinig veran­derd, maar wel iets.
Tussen­tijd­se aanvul­lin­gen op de syllabi voor de centra­le examens betref­fen vaak zaken die eigen­lijk vanzelf zouden moeten spreken maar dat niet altijd doen. Dit geldt ook voor de aanvul­ling in de syllabi voor wiskun­de B (havo en vwo) voor 2025. Voor alle duide­lijk­heid staat daar vermeld dat het begrip helling­gra­fiek bekend wordt veron­der­steld. In de sylla­bus van wiskun­de A (vwo) was dit begrip al eerder opgeno­men. In de "begrip­pen­lijst", een tabel waarin kan worden afgele­zen welke begrip­pen bij welke vorm van wiskun­de bekend wordt veron­der­steld, ontbra­ken echter de kruis­jes bij wiskun­de B. Hieruit kon de conclu­sie getrok­ken worden dat B-leerlin­gen deze term niet hoefden te kennen. Dit is dus in de nieuwe syllabi rechtge­zet.
De syllabi voor 2025 zijn hier te vinden.

 

Docentenworkshops NWD

 
Komend school­jaar zijn de Nationa­le Wiskun­de Dagen (NWD) op vrijdag 4 april en zater­dag 5 april 2025. Als wiskun­dele­raar wilt u van tijd tot tijd nieuwe ideeën opdoen om crea­tief en actief met uw vak bezig te kunnen blijven.
Tijdens de Nationa­le Wiskun­de Dagen krijgt u volop gelegen­heid om inspira­tie op te doen. Twee dagen lang. De in­schrij­ving voor de NWD gaat via de website, start op 9 decem­ber 2024 en loopt tot en met 6 januari 2025.
Work­shop geven?
Wilt u ook een actieve deel­nemer zijn en gratis naar de NWD mogen? Doe dan mee met de docen­ten­prijs­vraag. Stuur hier­voor uw zo volle­dig mogelij­ke work­shopi­dee, liefst inclu­sief de tijdens de work­shop te gebrui­ken materia­len, vóór 1 novem­ber 2024 naar nwd@uu.nl onder vermel­ding van Docen­tenwork­shop. Een jury kiest de beste drie inzen­din­gen die een plek krijgen in het program­ma van de NWD.

 

Docentennetwerk Wiskunde

 
De bijeen­kom­sten van het docen­tennet­werk wiskun­de bieden verdie­ping, door middel van lezin­gen, vakdi­dac­tische en vakin­houde­lij­ke work­shops en de uitwis­se­ling van kennis, ervarin­gen en best practi­ces. Er zijn stee­vast levendi­ge uitwis­selin­gen over de voors en tegens van de ver­schil­len­de ideeën voor in de klas. Onder­wer­pen varië­ren van ideeën uit het boek 'Volgens Barton', tot een spel over de Elemen­ten van Eucli­des, tot de aanslui­ting van PO naar VO, en meer.
De organi­sa­tie is een samen­wer­king van de leraren­oplei­ding van de Hoge­school Utrecht, U-Talent/Freuden­thal Insti­tuut en het Mathema­tisch Insti­tuut van de Univer­si­teit Utrecht. In school­jaar 2024/2025 zijn er drie bijeen­kom­sten, name­lijk op 11 novem­ber, 27 januari en 14 april. De locatie is de Univer­si­teit Utrecht en de doel­groep bestaat uit docen­ten en alumni van de leraren­oplei­din­gen wiskun­de HU/UU. De bijeen­kom­sten zijn gratis voor docen­ten van U-Talent partner­scho­len. Andere deelne­mers betalen € 150,= voor de gehele reeks. Voor details en in­schrij­ving kunt u op deze pagina terecht. De in­schrij­ving sluit op 1 novem­ber.

 

Eigen didactiek met BTC

 
Steeds meer docen­ten in Neder­land omarmen het onder­wijsfor­mat BTC (Buil­­ding Thin­­king Class­­rooms van Peter Lilje­­dahl), waarbij white­boardlo­ka­len worden inge­richt en lesmate­ri­aal wordt ontwik­keld. Ook onderge­teken­den passen BTC toe als didacti­sche methode voor het wiskun­deonder­wijs. We merken echter dat het ontwer­pen van lesmate­ri­aal soms een uitda­ging is en hebben gepro­beerd daarop een passend ant­woord te vinden.
Vanaf 4 novem­ber delen we graag onze inzich­ten met docen­ten die al met BTC werken of willen begin­nen. We delen voor­beel­den van het werken met BTC, zowel op docent- als leer­lingni­veau. Met deze ervarin­gen gaan we vervol­gens aan de slag om lesmate­ri­aal te ontwer­pen dat direct te gebrui­ken is.
Onder­wer­pen
In de loop van de cursus, bestaan­de uit vier middag-bijeen­kom­sten van 3 uur, komen onder andere de volgen­de onder­wer­pen aan bod:
  • Produc­tief oefenen (Barton): Hoe ontwerp je oefenin­gen die écht bijdra­gen aan het leren?
  • Induc­tief en deduc­tief leren: Hoe geef je beide leervor­men een plek in je les?
  • Forma­tief hande­len: Hoe gebruik je BTC om forma­tie­ve evalua­tie toe te passen?
  • Diffe­rentië­ren: Hoe speel je in op de ver­schil­len­de leerbe­hoef­ten van je leerlin­gen?
  • Game-didac­tiek: Welke rol kunnen spellen in BTC spelen?
Geduren­de de cursus gebrui­ken we de metho­diek van Lesson­stu­dy om samen op systema­ti­sche wijze zinvol materi­aal te ontwik­ke­len en de resulta­ten hiervan te evalue­ren. Waar nodig sturen we bij om u te onder­steu­nen bij de effec­tie­ve imple­menta­tie van BTC in uw onder­wijs.
Prakti­sche zaken
De cursus wordt gehou­den op maandag­midda­gen van 13:30 tot 16:30 uur: 4 en 25 novem­ber, 16 decem­ber en 13 januari op hoge­school Windes­heim in Zwolle. De gevraag­de bijdra­ge is € 300,-. U kunt zich aanmel­den via deze link.
Matth­ias Kaat (m.kaat@windes­heim.nl) en Marjo­lijn Bosma
Hoge­school Windes­heim

 

Mijn laatste veiling

 
Op 1 oktober start onze jaar­lijk­se oktober­vei­ling. Geduren­de de hele maand oktober kan weer worden geboden op onge­veer 800 mooie wiskun­deboe­ken.
Naast oude school- en studie­boe­ken uit Neder­land en uit het buiten­land bieden we mooie boeken aan over didac­tiek en geschie­de­nis van de wiskun­de. Ook weer veel popu­lair weten­schappe­lij­ke boeken en recrea­tie­ve boeken, onder andere over papier­vou­wen en wiskun­di­ge puzzels, en veel boeken uit de Epsilon-reeks, zowel studie­boe­ken als zebra­boek­jes. Kijk rustig rond en bied mee! De veiling sluit op zondag 27 oktober 2024. Geduren­de deze dag sluiten de aangebo­den boeken op ver­schil­len­de tijd­stip­pen. De totale op­brengst van de veiling gaat weer naar projec­ten rondom wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­lan­den.
De zomer­ver­koop van het Wereld­wiskun­de Fonds loopt nog tot 30 septem­ber aan­staan­de. Deze verkoop van boeken voor vaste lage prijzen heeft tot nu toe onge­veer € 350 opge­bracht. U kunt de komende weken nog eens kijken of er voor weinig geld iets leuks voor u te vinden is op de veiling­site.
De oktober­vei­ling is mijn laatste veiling. Op de NVvW-studie­dag van 2 novem­ber draag ik het stokje over aan mijn opvol­ger, de nieuwe veiling­mees­ter Nico Maduro.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl),
veiling­mees­ter WwF

 

Afscheid Marja

 
De afgelo­pen twee school­ja­ren was Marja van der Wind redac­teur van de WiskundEbrief. Deze zomer gaf zij aan daarmee te stoppen. Uiter­aard vinden wij dat jammer!
Marja noemt de WiskundE-brief een belang­rij­ke erva­ring in haar wiskun­decar­riè­re en een leuke manier om contac­ten op te bouwen met wiskun­decolle­ga's door het hele land. Zij dankt dan ook de vele mensen met wie zij hier­over via de mail en face­book contact heeft gehad. Tot slot bena­drukt zij dat zij de WiskundE-brief blijft lezen om op de hoogte te blijven van ontwik­kelin­gen in het wiskun­deonder­wijs, want dat strekt verder dan de eigen onder­wijs­prak­tijk. Moge­lijk ontmoet u haar nog op de jaarver­gade­ring van de NVvW of de NWD of bij een andere gelegen­heid.
We danken Marja voor haar inzet de afgelo­pen jaren en wensen haar alle goeds!
Chantal Hulst-Neijen­huis, Jeanne Kok en Gerard Kool­stra

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
25 septem­ber 2024 Start­bijeen­komst Buil­ding thin­king class­rooms in de prak­tijk. Bèta­steun­punt Zuid-Holland
26 septem­ber 2024 Rekenbe­wust vakon­der­wijs. NVvW e.a.
28 septem­ber 2024 Eens Eucli­des, altijd Eucli­des. Werk­groep Geschie­de­nis van de NVvW
1 oktober Start oktober­vei­ling WWF. Wereld­wiskun­de Fonds (NVvW)
3 oktober Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW e.a.
15 oktober 2024 Wiskun­dedia­loog. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen
29 oktober Slui­ting in­schrij­ving verdie­pen­de vakdi­dac­tiek. UU HU U-talent
4 novem­ber 2024 Start­bijeen­komst Buil­ding Thin­king Class­rooms en eigen didac­tiek. Hoge­school Windes­heim
11 novem­ber 2024 Start­bijeen­komst docen­tennet­werk Wiskun­de. Hoge­school Utrecht e.a.
22 nov. t/m 6 dec. 2024 Wiskun­de A-lympia­de en Wiskun­de B-dag. Freuden­thal Insti­tuut

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Docentenmiddagen KERN Wiskunde

Gratis docen­­tenmid­­da­­gen van KERN Wiskun­­de.
Heeft u interes­se in een nieuwe methode? Of wilt u ervarin­gen delen en horen hoe collega's werken met KERN Wiskun­de? Kom dan naar een van onze gratis docen­tenmid­da­gen: 30 septem­ber in Meppel en/of 9 oktober in Amster­dam. Maak kennis met auteurs en het uitgeef­team en bekijk het materi­aal van KERN Wiskun­de. Ga geïnspi­reerd, met een goed gevulde maag en een goodie­bag naar huis.
Schrijf u nu in.
 

 

Help uw leerlingen op weg met instructievideo’s

Gebruik de korte instruc­tievi­deo’s van het WIL-de Wiskun­deka­naal die gaan over het gebruik van de rekenma­chi­nes van Texas Instru­ments.
Ideaal als onder­steu­ning van leerlin­gen die net begin­nen met de techno­lo­gie! Bekijk ons nieuw­ste blog waarin we de meest bekeken TI-84 Plus CE-T Python Edition instruc­tievi­deo’s op een rij zetten. Van breuken invoe­ren tot het aan- en uitzet­ten van de examen­stand.
Het blog en de instruc­tievi­deo's staan hier.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl