nummer 954, 30 juni 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Mislukt herexamen?

 
Er lijkt een en ander te zijn misge­gaan bij het havo wiskun­de A examen voor het tweede tijdvak. Een paar keer stond er in het opgaven­boek­je wat anders dan de bedoe­ling was. Vermoe­de­lijk zal gepro­beerd worden via de N-term de schade te beper­ken, maar het is de vraag of dit instru­ment voldoen­de effec­tief is.
Voor aanvang van het havo-examen wiskun­de A in tijdvak 2 was er al een erratum dat moest worden "aange­kon­digd en uitge­reikt". Op een kritie­ke plaats was de letter­variabe­le p wegge­val­len, zodat in de aanloop naar vraag 19 de zinsne­de 'waarbij p min­stens 100 is' wat lastig te lezen werd. Na afloop bleek dat dit niet de enige fout in de opgaven was.
Aantal­len schat­ten
De vragen 6 t/m 9 ging over metho­des om het aantal vissen in een meer te schat­ten op basis van steek­proe­ven. Eerst worden er vissen gevan­gen, gemerkt en weer terugge­zet. Na enige tijd worden er opnieuw vissen gevan­gen en gelet op het aantal dat gemerkt is. Het gaat dus, zoals in de opgave uitdruk­ke­lijk vermeld wordt, om twee steek­proe­ven uit een popula­tie waarvan de grootte onbe­kend is. Bij de gestel­de vragen spelen formu­les met vier variabe­len een belang­rij­ke rol. De eerste twee variabe­len worden als volgt toege­licht:
R het aantal gemerk­te vissen in de tweede steek­proef;
C het aantal gevan­gen vissen dat in de tweede steek­proef;
Uit de context valt te destil­le­ren dat met C de omvang van de tweede steek­proef wordt bedoeld.
Maar mag deze inter­preta­tie ver­wacht worden van een kandi­daat die een herkan­sing maakt en wel­licht bij het niet begrij­pen van de tweede om­schrij­ving de fout bij zich­zelf zoekt? Volgens sommige examina­to­ren waren de betref­fen­de vragen in feite niet te maken, omdat een correc­te om­schrij­ving van een essentiële variabe­le ontbrak. Een enkele kandi­daat is hier, zo blijkt uit de forum­discus­sie1), volle­dig de mist inge­gaan. Het gaat in het totaal om vier vragen waarbij maar liefst 13 punten op het spel staan. Tegen deze achter­grond was wel­licht te verwach­ten dat de reactie vanuit het CvTE niet erg doortas­tend zou zijn. De kern van het ant­woord op een klacht van een docent is als volgt:
" Het is inder­daad zoals u aan­geeft heel erg jammer dat in de stam van deze opgave bij de variabe­le C het woord 'dat' staat, wat daar niet hadden moeten staan. Wiskun­dig gezien, en in lijn met de om­schrij­ving van de andere variabe­len, ligt er geen andere beteke­nis voor de hand dan 'het aantal gevan­gen vissen in de tweede steek­proef'. We nemen uw zorgen hier­over mee naar de norme­ring, waar er zorgvul­dig naar gekeken zal worden."
Vergrij­zing
In de laatste vraag, de 'onder­zoeksop­ga­ve', waarmee maar liefst 9 punten te verdie­nen waren, ontbrak een essentiële groep woorden. Bij deze vraag ging het om een verge­lij­king van het aantal 65-plus­sers (in Neder­land) en de totale bevol­king. Voor beide zijn gege­vens bekend per 31 decem­ber 2000 en 2030 (progno­se). Ook is gegeven dat de totale bevol­king lineair, en het aantal 65-plus­sers exponen­ti­eel groeit en in het zelfde tempo blijft groeien. Ge­vraagd wordt te onder­zoe­ken in welk jaar er (op 31 decem­ber) meer dan een kwart van de bevol­king 65-plusser is. Zoals uit het beoorde­lingsmo­del blijkt is hier de zinsne­de 'voor het eerst' wegge­val­len. Daar­door wordt voor de nauwkeu­ri­ge lezer de vraag niet onbe­grijpe­lijk maar juist een stukje eenvou­di­ger. Een van de vele goede antwoor­den is 2060, en het is rela­tief makke­lijk om dat na te rekenen. Hoewel ook deze aanpak een paar stappen uit het ant­woordmo­del vereist, is de bespa­ring behoor­lijk. Aan de uitdruk­king 'voor het eerst' wordt bij wiskun­de A examens door­gaans veel belang gehecht. Bij een aanpak met een tabel moet dan ook duide­lijk aange­ven worden dat het jaar j−1 niet voldoet, en het jaar j wel. Dit is ook terug te vinden in het beoorde­lingsmo­del.
Bete­kent deze omissie in de vraag­stel­ling dat het beoorde­lingsmo­del moet worden aange­past? In een reactie vanuit CvTE-zijde lijkt het alsof het pro­bleem op het bordje van de correc­tor wordt gescho­ven:
"In de vraag staat inder­daad niet (in welk jaar) voor het eerst. De kandi­daat wordt ge­vraagd te onder­zoe­ken in welk jaar de bewe­ring geldt en moet daarbij in de uitwer­king laten blijken welke stappen zijn gezet. Daarbij kan worden nage­gaan of algeme­ne regel 3.3 van toepas­sing is."
Afdruk­kos­ten
 
Vragen waarbij de kosten met en zonder abonne­ment worden vergele­ken zijn al jaren popu­lair bij wiskun­de in de onder­bouw en bij wiskun­de A. In het bespro­ken examen staat ook een opgave over dit thema. Opval­lend, en volgens sommige docen­ten niet accepta­bel, is dat er in dit examen ook gewerkt werd met verban­den die door een combina­tie van formu­les worden weerge­ge­ven (zie hier­naast). Volgens het CvTE mag dit geen pro­bleem zijn, mede omdat er ook grafie­ken waren gegeven. Sommige docen­ten denken hier, gezien de groep examen­kandida­ten, heel anders over.
Wat te doen?
Over het laatste punt lijkt wat discus­sie moge­lijk, maar tenmin­ste twee keer gaat het over fouten die ook vanuit het CvTE worden erkend. In veel geval­len worden vragen die achter­af niet hele­maal duide­lijk zijn geneu­trali­seerd. Alle leerlin­gen krijgen dan het maxima­le aantal punten en, om te voorko­men dat de cijfers 'te hoog' uitval­len, wordt de N-term naar beneden bijge­steld. Dat laatste is echter proble­ma­tisch bij het tweede tijdvak, omdat de N-term gegaran­deerd tenmin­ste even hoog is als de voorlo­pi­ge N-term. Deze is door­gaans gelijk aan de N-term van het eerste tijdvak en soms een ietsje lager. Daarbij komt dat het in de twee genoem­de geval­len gaat om heel veel punten.
Het is dan ook niet verwon­der­lijk dat vanuit het CvTE wat sussend wordt gerea­geerd, maar dat wil niet zeggen dat dit terecht is. Wat de gevol­gen zijn voor de kandida­ten is lastig in te schat­ten. De groep leerlin­gen die aan het tweede tijdvak havo deel­neemt telt vermoe­de­lijk vrij veel kandida­ten voor wie het 'erop of eronder' is. Dan is elke onvolko­men­heid in de examen­opga­ven er een te veel. In hoever­re docen­ten van de moge­lijk­heid gebruik maken om de laatste vraag naar eigen inzicht te beoorde­len is zeer ongewis, zeker gezien het gebrek aan initia­tief vanuit het CvTE om helder­heid te ver­schaf­fen over deze kwestie.
Geen beste beurt dus.
gk
----------------
1) op het examen­fo­rum van de NVvW

 

N-term tweede tijdvak

Dinsdag­och­tend 2 juli worden de N-termen voor het tweede tijdvak bekend. Vaak, maar niet altijd, zullen ze gelijk zijn aan de voorlo­pi­ge N-term die een paar weken geleden al bekend­ge­maakt is. Hoe wordt dit jaar de N-term voor het tweede tijdvak bepaald?
In WiskundE-brief 948 heeft u kunnen lezen hoe dit examen­jaar de techni­sche N-termen worden bere­kend. Er wordt naar (maxi­maal) vijf zaken gekeken:
  • Gelijk­waardig­heid
  • Histori­sche N-termen
  • Docen­tenoor­deel
  • Oordeel vast­stel­lings­commis­sie
  • Cito-stan­daardbe­pa­ling
Voor het tweede tijdvak zijn niet al deze gege­vens beschik­baar. Daar staat tegen­over dat gepro­beerd wordt na te gaan of het tweede tijdvak moeilij­ker was dan het eerste. Daar­voor wordt uitslui­tend gekeken naar de presta­ties van de groep leerlin­gen met een onvol­doen­de in het eerste tijdvak. Daarbij wordt reke­ning gehou­den met het regres­sie-effect. Mensen die laag scoren op een toets scoren een volgen­de toets over het alge­meen wat beter, ook zonder extra voorbe­rei­ding. Dit regres­sie-effect kan bere­kend worden met behulp van de correla­tie tussen de scores in het eerste en tweede tijdvak. Daar­naast is sprake van 'leer­winst': herkan­sers zullen nog eens extra aan de bak gaan. Deze leer­winst wordt geschat door de resulta­ten van veel jaren te midde­len.
 
Uit alle bereke­nin­gen volgt weer een curve die aan­geeft waar de N-term onge­veer moet liggen. Samen met andere curves levert dit een resul­taatcur­ve op. In het fictie­ve voor­beeld hier­naast, ont­leend aan een toelich­ting door het CvTE, heeft de gestip­pel­de curve met de hoogste top betrek­king op de verge­lij­king van de moei­lijk­heids­graad van tijdvak 2 met tijdvak 1. De groene curve hoort bij het oordeel van de leden van de vast­stel­lings­commis­sie. De doorge­trok­ken zwarte curve geeft het resul­taat weer. De top ligt in dit geval bij 0,7 en dat is lager dan de voorlo­pi­ge N-term die 1,3 was, aangege­ven door de vertica­le stippel­lijn.
Compen­sa­tie
Daar­naast is het ook bij het tweede tijdvak moge­lijk dat de N-term wordt ver­hoogd als compen­sa­tie voor fouten in het examen. De defini­tie­ve techni­sche N-term wordt het maximum van de uit­komst van boven­staan­de en de eerder gepubli­ceer­de voorlo­pi­ge N-term. De N-term van het tweede tijdvak mag immers nooit lager uitval­len dan de voorlo­pi­ge N-term.
Bij de uitein­delij­ke vast­stel­ling door het CvTE worden nog aller­lei zaken, zoals klach­ten over het examen en gecon­stateer­de tijd­nood, meegeno­men. Dan pas is de N-term defini­tief vastge­steld.
gk

 

Enquête over aantal lesuren

 
Er is een groot tekort aan wiskun­delera­ren. Dat lijkt soms gevol­gen te hebben voor de aantal­len lesuren die weke­lijks worden gegeven. Om meer zicht te krijgen op deze proble­ma­tiek vragen we u om onze enquête in te vullen.
Het leraren­te­kort in het voortge­zet onder­wijs laat zich steeds meer voelen. Wiskun­de is - in absolu­te aantal­len gemeten - een van de groot­ste pro­bleem­vak­ken. Op school­ni­veau wordt vaak met aller­lei nood­maatre­ge­len gepro­beerd de voort­gang van de lessen te waarbor­gen. Die nood­maatre­ge­len lijken soms ook betrek­king te hebben op het aantal uren wiskun­de op de lessen­ta­bel. Daar­naast zijn er ook berich­ten over lessen die wel op de tabel staan, maar in de prak­tijk maar gedeel­te­lijk worden gegeven.
Het lijkt ons daarom hoog tijd om weer eens een inventa­risa­tie te doen. Dat kunnen we niet zonder uw hulp. Het invul­len van de enquête vraagt wat tijd, en moge­lijk enige voorbe­rei­ding van uw kant. We hebben ons best gedaan om de hoeveel­heid werk te beper­ken. Zo nemen we het omreke­nen van lesuren naar lesminu­ten voor onze reke­ning. Ook is het moge­lijk de enquête voor één afde­ling/oplei­ding (bijvoor­beeld havo) in te vullen. U kunt er ook voor kiezen dat één docent de gege­vens voor de hele school invult. Daarom vragen we eerst naar de naam van de school. Die wordt uitslui­tend ge­bruikt ter contro­le en verwij­derd voordat de resulta­ten worden geanaly­seerd.
Hier kunt u de enquête vinden. We verzoe­ken u de enquête uiter­lijk 8 septem­ber in te vullen. Na de zomerva­kan­tie zullen we bij u terugko­men met een analyse van de resulta­ten.
Redac­tie

 

Weg met Flex?!

Bij het samen­stel­len van de boeken­lijs­ten voor een nieuw school­jaar lopen we steeds vaker aan tegen proble­men omtrent lever­baar­heid en uitgeve­rij­en die -uit commer­cieel oogpunt- over­stap­pen op Flexboe­ken. Mis­schien wel ouder­wets, maar wij hechten zeer aan het gebruik van een echt boek met harde kaft, dat toch wel zo'n vijf jaar meegaat.
Ook als het examen­program­ma niet veran­dert, worden scholen nu ver­plicht om over te stappen op een andere editie, waar onver­wach­te verande­rin­gen in staan. Dat is erg irri­tant. Daar­naast is het verre van duur­zaam om jaar­lijks met nieuwe Flexboe­ken te gaan werken.
Dit pro­bleem is niet nieuw (zie ook WiskundE-brief 915 en WiskundE-brief 935), en zeker ook niet beperkt tot wiskun­de. Zo lijken er docen­ten te zijn die om die reden zelf materi­aal gaan schrij­ven.
  • Onze direc­tie denkt dat hier weinig aan te doen is, omdat onze school maar klein is.
  • Als alle direc­ties zo denken, veran­dert er zeker niets!
Wij vermoe­den dat genoem­de erger­nis bij veel meer collega s leeft. Is het moge­lijk om als grote groep, wel­licht ge­steund door de NVvW, bij de uitgeve­rij­en van de meest gebruik­te metho­des aan de bel trekken? Reac­ties zijn welkom.
Namens wiskun­desec­tie Nehalen­ni­a Middel­burg, locatie Breeweg,
Michiel van Saags­velt, Paul van Dijk, p.vandijk@mondia.nl

 

Conferentie Onderwijs meets Onderzoek

 
Op donder­dag 3 oktober 2024 organi­se­ren de NVvW, SLO, het Freuden­thal Insti­tuut en het Experti­se­punt Rekenen-Wiskun­de voor de zesde keer de confe­ren­tie ‘Onder­wijs meets Onder­zoek’. Het thema van de middag is: AI in het wiskun­deonder­wijs.
De confe­ren­tie begint met een presen­ta­tie van Oliver Strasen (Frei­burg Univer­si­ty of Educati­on), die een inkijk geeft in de stand van zaken rondom onder­zoek naar AI in het wiskun­deonder­wijs. Zoals altijd vormt de poster­presen­ta­tie het bruisen­de hart van de confe­ren­tie. Daarna kunt u een van de drie werk­groe­pen bezoe­ken en kan er gedis­cussi­eerd worden over hoe AI het onder­wijs zal beïn­vloe­den.
Voor wiskun­dedocen­ten wordt met deze confe­ren­tie duide­lij­ker welke weten­schappe­lij­ke kennis over wiskun­deonder­wijs zij in hun prak­tijk kunnen benut­ten. Onder­zoe­kers van wiskun­deonder­wijs krijgen een beter beeld van de proble­men in de prak­tijk van het wiskun­deonder­wijs die om een onder­zoeksma­ti­ge oplos­sing vragen. Deelne­mers aan de confe­ren­tie mogen zelf een pro­bleem in het wiskun­deonder­wijs formule­ren waar­voor een onder­zoek gewenst lijkt. Kortom: een middag om bij te zijn!
Program­ma
tijd onder­deel
15:00 – 15:10 Opening
15:10 – 16:00 AI in het wiskun­de onder­wijs door Oliver Strasen (Frei­burg Univer­si­ty of Educati­on)
16:10 – 17:10 Poster­presen­ta­ties, in twee delen van 30 min, onder het genot van een drankje
17:20 – 18:00 Paral­lel­le work­shops
18:00 – 19:00 Afslui­ten­de maal­tijd
De confe­ren­tie is op donder­dag 3 oktober van 15:00 – 19:00 uur en wordt afgeslo­ten met een maal­tijd. De locatie is cursus en verga­dercen­trum Domstad te Utrecht. NVvW-leden betalen € 30,-, niet-leden betalen € 50,- en studen­ten aan een leraren­oplei­ding betalen € 15,-.
Aanmel­den kan via deze pagina.

 

Basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken

 
Een van de moei­lijk­ste dingen voor leerlin­gen is om te herken­nen dat wat ze bij het ene vak leren eigen­lijk hetzelf­de is als iets dat ze bij een ander vak leren. Hoe krijgen we de leerlin­gen zo ver om bij econo­mie of natuur­kun­de toe te passen wat ze bij wiskun­de geleerd hebben? NVvW, Plat­form Rekenbe­wust vakon­der­wijs en het Experti­se­punt Rekenen-wiskun­de organi­se­ren op donder­dag 26 septem­ber samen met KNAG, Vecon en NVON, voor de vierde keer de confe­ren­tie over de basis­vaardig­he­den rekenen-wiskun­de in alle vakken. De doel­groep wordt bestaat uit docen­ten die in de onder­bouw van vmbo en havo/vwo les geven.
Wiskun­de is geen op zich­zelf staand vak: de dingen die leerlin­gen bij wiskun­de leren worden toege­past in heel veel andere vakken. Tijdens deze confe­ren­tie worden u handvat­ten geboden om hiermee om te gaan op een manier die bij u en uw collega's past. Voor deze confe­ren­tie is het noodza­ke­lijk dat u met mini­maal 2 docen­ten van uw school komt - een wiskun­dedo­cent en een docent van een ander vak, zoals bijvoor­beeld econo­mie, natuur­kun­de, schei­kun­de, biolo­gie of aard­rijks­kun­de. Samen gaat u, onder begelei­ding, aan de slag met het leren van elkaars aanpak, u gaat kijken of u tot een gezamen­lij­ke aanpak kunt komen die bij uw school en collega's past.
Doel is het onder­wijs op uw school voor alle leerlin­gen herken­baar­der te maken. Het resul­taat van deze middag is een poster, speci­aal voor uw school, die u in uw klassen kunt ophan­gen.
Program­ma onder­deel
15:00 15:10 uur Opening
15:10 15:40 uur Basis­vaardig­he­den, wat zijn het eigen­lijk?
15:50 16:45 uur Onder­wijsca­fé om van elkaar te leren
16:45 18:00 uur Werken aan de posters
18:00 18:30 uur Diner
18:30 19:30 uur Afwer­king en conclu­sies
De confe­ren­tie wordt op donder­dag 26 septem­ber gehou­den in het cursus en verga­dercen­trum Domstad te Utrecht. Leden van de NVvW, VECON, KNAG en NVON betalen € 70,- en niet-leden betalen € 130,-. De vierde collega van dezelf­de school komt gratis.
Meld u via deze link aan, met tenmin­ste een collega van een ander vak dan wiskun­de.

 

Building Thinking Classrooms in de praktijk brengen

 
In veel klassen werken docen­ten heel hard en kijken leerlin­gen hoe docen­ten een aanpak demon­stre­ren, die vervol­gens geïmi­teerd en geoe­fend wordt. Peter Lilje­dahl noemt dit studen­ting en mimic­king. “Zonder denken geen leren” ge­bruikt hij als slogan. Na onder­zoek in vele klassen, met als doel leerlin­gen aan het denken te krijgen, heeft hij het format voor Buil­ding Thin­king Class­rooms ontwor­pen.
Ook in Neder­land zijn er diverse docen­ten die werken met de ideeën van Buil­ding Thin­king Class­rooms en daarmee succes­sen boeken. In deze nascho­ling maakt u kennis met deze docen­ten en met de methode. U gaat als docent probe­ren uw eigen invul­ling voor uw klassen te maken, samen met andere docen­ten.
Vijf bijeen­kom­sten
In de eerste bijeen­komst gaat u ervaren hoe uw les eruit kan zien. Daar­naast is er een online work­shop van Peter Lilje­dahl zelf. We sluiten af met inventa­rise­ren van moge­lijkhe­den en wensen en maken afspra­ken over de werkwij­ze die we in de volgen­de bijeen­kom­sten gaan gebrui­ken. De bijeen­kom­sten 2, 3, 4 hebben eenzelf­de opzet: terug­kij­ken op wat we in de klas gedaan hebben en de ervarin­gen daarmee. Verder is er tijd om samen te werken aan nieuwe ideeën en ontwer­pen van lessen (of les) voor de komende periode. In deze bijeen­kom­sten is er ook begelei­ding door docen­ten die zelf erva­ring hebben met dit soort lessen. In de laatste bijeen­komst zal Peter Lilje­dahl zelf weer online aanwe­zig zijn om vragen en issues te bespre­ken met de deelne­mers. Deze nascho­ling is een unieke kans om samen met collega’s van uw eigen school en andere scholen uitda­gend onder­wijs te ontwer­pen.
Prakti­sche informa­tie
De start­bijeen­komst is op woens­dag 25 septem­ber om 16:00 uur. De volgen­de bijeen­kom­sten zijn op 16 oktober, 20 novem­ber, 11 decem­ber en 20 januari. De bijeen­kom­sten zijn in Delft (precie­ze locatie volgt nog) en duren steeds van 16:00 tot 20:00 uur, inclu­sief een maal­tijd, tenzij we tijdens de eerste bijeen­komst anders beslui­ten. De bijeen­kom­sten worden geleid door Wim Caspers, Maarten Muller, Margot Rijnier­se, Tessa Land­graf, Jeroen Spandaw en Peter Kop.
Aanmel­den kan via deze link
Peter Kop

 

Prijsuitreiking Onderbouw Wiskunde Dag 2024

 
Op maandag 17 juni en dinsdag 18 juni 2024 vond de prijs­uitrei­king plaats van de Onder­bouw Wiskun­de Dag, één van de activi­tei­ten van Wiskun­de in Teams. Dit jaar ging de wed­strijd voor teams uit leer­laag 3 vmbo/havo/vwo over het ontwer­pen van een verpak­king voor een be­schuit­bus en een (recep­ten)boek.
De teams van 3 of 4 leerlin­gen werkten in februa­ri geduren­de een dag aan een pro­bleem dat ieder­een wel kent: je (online) bestel­ling van een klein pakje wordt in een veel te grote doos aangele­verd. Het eerste deel van de dag waren de leerlin­gen bezig met het onder­zoe­ken van de effici­ën­tie van bepaal­de verpak­kin­gen voor een be­schuit­bus en een boek, in termen van de hoeveel­heid materi­aal, de vorm en de vul­graad. Het tweede deel van de dag mochten ze hun creati­vi­teit ten toon sprei­den en een effici­ën­te verpak­king verzin­nen waarin een boek verpakt kon worden, of een be­schuit­bus, maar ook allebei. Het in te zenden product was een verslag en/of een filmpje.
Alleen havo-vwo inzen­din­gen
Dit was de 14de keer dat we de wed­strijd organi­se­ren. Helaas waren er dit jaar bij de 21 scholen die deelna­men, geen vmbo-klassen. De op­dracht is echt ook voor 3 vmbo-t bedoeld! We hopen van harte dat er volgend jaar meer vmbo-teams meedoen.
Prijs­uitrei­king
 
De jury koos dit jaar voor twee tweede prijzen en één eerste prijs. Op maandag 17 juni vond een prijs­uitrei­king voor de tweede prijs plaats op X-tuur in Emme­loord. Dat was een groot feest, met de hele school werd taart gegeten. Het winnen­de team had een soort vouw­doos bedacht, waarin het boek en de be­schuit­bus ver­stuurd konden worden (zie ook dit kranten­be­richt).
Op dinsdag 18 juni vond een hybride (online en fysieke) prijs­uitrei­king plaats. Er werd een tweede prijs uitge­reikt aan het team van het St. Michaël­col­lege te Zaandam (zie foto) en de eerste prijs aan het team van het Lorentz Casimir College te Eindho­ven. Het team uit Zaandam had een heel duide­lijk filmpje gemaakt waarin ze alles uitleg­den wat ze gedaan hadden. Uitein­de­lijk kwamen ze met een doos in de vorm van een driehoe­kig prisma.
Het team uit Eindho­ven had een roldoos gemaakt van flexi­bel, stevig materi­aal, waarin boek en be­schuit­bus ver­stuurd kon worden, los, of samen, en zelfs indien nodig meerde­re bussen en boeken. Ook deze prijs­uitrei­king was zeer feeste­lijk, met de online presen­ta­tie van de jury, de trakta­ties in school en toespra­ken van docen­ten en direc­tie.
Volgend jaar
Volgend jaar vinden de Onder­bouw Wiskun­de Dag en de VMBO Wiskun­de Dag plaats rond woens­dag 5 februa­ri 2025. De officië­le wed­strijd­dag is woens­dag 5 februa­ri 2025, onder verant­woor­ding van de docent(e) die de teams heeft opgege­ven. De beschik­ba­re tijd is 5 klok­uren, bijvoor­beeld van 9:00 uur tot 14:00 uur. Echter, u mag een voor uw school en leerlin­gen geschik­te dag kiezen, binnen de tijdspe­rio­de 3 – 21 februa­ri 2025, waarop u de OWD-vmbo wiskun­de dag organi­seert. Meer informa­tie vindt u hier.
Dédé de Haan

 

Eersteklasser wint Junior Wiskunde Olympiade 2024

 
Op zater­dag 22 juni vond de zestien­de editie van de Junior Wiskun­de Olympia­de (JWO) plaats. De JWO is het kleine­re broer­tje van de Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de. Hier­voor worden de 100+100 beste deelne­mers bij de Kangoe­roewed­strijd voor klas 1 en 2 uitgeno­digd. Zoals ieder jaar was de Vrije Univer­si­teit Amster­dam de gast­heer voor de JWO.
De dag begon met een interes­san­te lezing van Bob Planqué over Fibonac­ci-getal­len. Daarna hadden de leerlin­gen 45 minuten om zich over het eerste deel van de wed­strijd te buigen. Na een gezelli­ge lunch stond direct de tweede helft van de wed­strijd op het program­ma. De JWO bestaat uit acht meerkeu­ze-opgaven, verge­lijk­baar met de A-opgaven van de eerste ronde van de Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de, en acht open vragen, verge­lijk­baar met de B-opgaven uit die ronde. Het niveau ligt echter wat hoger.
In totaal zijn er 40 punten te behalen: 16 in deel 1 en 24 in deel 2.
Na de wed­strijd was er tijd voor ontspan­ning met een work­shop ver­zorgd door Vier­kant voor Wiskun­de. Daarna werden de prijzen uitge­reikt. In het klasse­ment voor klas 2 is de eerste prijs gewon­nen door Nishaaz Haque met 30 punten. Op de tweede plaats is Zixiang Weng geëin­digd met 24 punten. De derde plaats ging naar Amos ‘t Hart, vorig winnaar bij klas 1, en Willem van Drunen (beiden 23 punten). De winnaar van het klasse­ment voor klas 1 is Justys van der Beek. Met 31 punten heeft hij de hoogste score van alle deelne­mers behaald. De tweede plaats is voor Lennox de Kok-Som­vieng­xay met 27 punten. Op de derde plaats is Pepijn Olthof geëin­digd met 25 punten. Naast mooie prijzen, beschik­baar gesteld door de VU, hebben Justys, Nishaaz en Lennox een wild­card ontvan­gen voor de finale van de Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de op 13 septem­ber 2024.

 

Laatste nummer

Dit is alweer het laatste nummer van dit school­jaar. We stoppen er als redac­tie even mee.
Vanaf 1 septem­ber zijn we weer zicht­baar aanwe­zig. De ver­schij­ningsda­ta in het nieuwe school­jaar staan al op de website.
We wensen al onze lezers veel sterkte en wijs­heid bij de laatste loodjes, en daarna een heel goede vakan­tie.
Redac­tie

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
5 juli 2024 Uiter­ste datum aan­vraag oorkon­de voor een 10. Plat­form Wiskun­de Neder­land
22 t/m 26 juli 2024 Wiskun­dezomer­kamp C. Vier­kant voor wiskun­de
29 juli t/m 2 aug. 2024 Wiskun­dezomer­kamp B. Vier­kant voor wiskun­de
5 t/m 9 augus­tus 2024 Wiskun­dezomer­kamp A. Vier­kant voor wiskun­de
23 en 24 augus­tus 2024 Vakan­tiecur­sus (Amster­dam). Plat­form Wiskun­de Neder­land
6 en 7 septem­ber 2024 Vakan­tiecur­sus (Antwer­pen). Plat­form Wiskun­de Neder­land
8 septem­ber 2024 Uiter­ste datum invul­len enquête wiskun­de-uren. Redac­tie Wiskun­dE-brief
25 septem­ber 2024 Start­bijeen­komst Buil­ding thin­king class­rooms in de prak­tijk. Bèta­steun­punt Zuid-Holland
26 septem­ber 2024 Rekenbe­wust vakon­der­wijs. NVvW e.a.
28 septem­ber 2024 Eens Eucli­des, altijd Eucli­des. werk­groep Geschie­de­nis van de NVvW
3 oktober Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW e.a.
15 oktober 2024 Wiskun­dedia­loog. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Jan Beuving maakt Oudejaarsconference!

Cabare­tier Jan Beuving gaat weer de thea­ters in, met een nieuwe voor­stel­ling: 2025-1. Een oude­jaars­confe­ren­ce over het schrik­kel­jaar 2024.
Jan zal het nieuws vangen in liedjes en verha­len, waarin zijn wiskun­di­ge gevoel voor logica en zijn poëzie de handen ineen zullen slaan. Maar dan met poeder­sui­ker.
Slechts vier maanden (en alleen in de thea­ters) te zien - mis het niet!
Klik hier voor de speel­lijst.
 

 

Nieuwe docentenmiddagen KERN Wiskunde

Maak kennis met KERN Wiskun­de en/of deel uw ervarin­gen met de methode tijdens de docen­tenmid­da­gen in Meppel of Amster­dam!
Kom op maandag 30 septem­ber naar de KERN Wiskun­de docen­tenmid­dag in Meppel of op woens­dag 9 oktober naar Amster­dam.
Tijdens deze docen­tenmid­da­gen kunt u kennis­ma­ken met gebrui­kers, auteurs en het team van KERN Wiskun­de. In korte pitches delen gebrui­kers en auteurs hun ervarin­gen. Bekijk daar­naast al het materi­aal van KERN Wiskun­de.
Meld u hier aan.
 

 

Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel

Laat uw leerlin­gen extra voorde­lig hun rekenma­chi­ne bestel­len bij Eduwin­kel!
Gebruik maken van centra­le aankoop van weten­schappe­lij­ke en grafi­sche rekenma­chi­nes en leve­ring op school of thuis? Bij Eduwin­kel bieden we uw leerlin­gen de scherp­ste prijzen en voor­waar­den voor alle merken.
Neem snel vrij­blij­vend contact op voor een offerte via info@eduwin­kel.nl.

 

Uw oranje docentenhoesje in de sfeer van het EK!

Bestel koste­loos uw oranje hoesje voor de fx-82NL binnen fx-Sensei. Dit hoesje is speci­aal voor docen­ten, zodat de klas meteen ziet dat de rekenma­chi­ne van u is.
Verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 

Reminder voor de vakantie

kor­tingsac­tie TI-84 Plus CE-T Python Edition!

Niet verge­ten! Tot 30 septem­ber is de TI-84 Plus CE-T Python Edition te koop met € 10 korting.
Zo kan ieder­een rekenen op goede techno­lo­gie voor in de klas en bij het examen. Extra handig is dat u kunt profite­ren van de actie met een groeps­bestel­ling. Dat is snel gedaan, bekijk hier­voor onze webpagi­na!
Ga naar de pagina waar u een groeps­bestel­ling kunt doen.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl