nummer 969, 20-04-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4400 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Schoolexamens rekenen

De reken­toets stond een aantal jaren geleden volop in de belang­stel­ling. Na het afschaf­fen daarvan is het vrij stil gewor­den rond het thema rekenen aan het eind van het voortge­zet onder­wijs. Echter, alle leerlin­gen die geen eindexa­men wiskun­de doen komen in het school­exa­men een vervan­ger tegen. Recente­lijk publi­ceer­de de onder­wijsin­spec­tie wat cijfers over dit school­exa­men rekenen.
De groep leerlin­gen die eindexa­men doet zonder wiskun­de is de laatste jaren weer wat ge­groeid (zie onder andere WiskundE-brief 964). Op het vwo is wiskun­de in een of andere smaak ver­plicht, maar op het vmbo doet circa een kwart van de leerlin­gen examen zonder wiskun­de. Op de havo is dit bijna 10%. Vorig school­jaar ging het in totaal om (bijna) 30.000 kandida­ten. Deze leerlin­gen leggen sinds school­jaar 2020-2021 in het (voor)laatste leer­jaar een ver­plicht school­exa­men rekenen af. Voor vmbo gaat het om referen­tieni­veau 2F voor de havo is dat 3F. Hieron­der is de samen­stel­ling van deze groep tijdens de afgelo­pen 3 school­ja­ren in beeld ge­bracht.
Zoals u ziet lag het aantal deelne­mers in het afgelo­pen school­jaar aanzien­lijk (circa 10%) hoger dan de jaren daar­voor. Het betrof dit jaar 19% van alle examen­kandida­ten op vmbo en havo. Hoe bracht deze groep het eraf?
Resulta­ten
De laatste jaren scoort bij de school­exa­mens vmbo en havo wiskun­de tussen onge­veer 17 en 30% van de leerlin­gen een onvol­doen­de. Bij het rekenge­deel­te lag het percen­ta­ge onvol­doen­des het laatste school­jaar grofweg tussen de 30 en 60%. Het lijkt erop dat rekenen in deze vorm een stuk lasti­ger wordt gevon­den dan de 'andere wiskun­de'. Dit is opmerke­lijk omdat, zeker op het vmbo, de centra­le examens in de prak­tijk veel rekenop­ga­ven bevat­ten. Deze worden over het alge­meen niet slech­ter gemaakt dan de ander opgaven. Hieron­der is de ontwik­ke­ling van het percen­ta­ge onvol­doen­des bij de school­exa­mens rekenen te zien.
Op het vmbo lijkt het percen­ta­ge onvol­doen­des alleen maar toe te nemen. Evenals in de periode van de centra­le reken­toets zijn er bij vmbo basis erg veel onvol­doen­des en bij vmbo gt veel minder. Omdat de opgaven aan het zelfde referen­tieni­veau moeten voldoen, is dat niet zo verwon­der­lijk. Het gemid­del­de cijfer bij vmbo basis ligt rond de 5. Bij vmbo gt is dat een punt hoger. Vmbo kb en havo zitten rond de 5,5.
gk
-------
bron: Inspec­tie van het Onder­wijs: Tech­nisch rapport Voortge­zet onder­wijs; de Staat van het Onder­wijs 2015

 

Herziene kerndoelen rekenen-wiskunde

 
Op 17 april zijn de herzie­ne kerndoe­len Neder­lands en rekenen en wiskun­de gepubli­ceerd. Na een aanvul­len­de op­dracht vanuit de poli­tiek zijn door SLO de kerndoe­len meer in samen­hang ge­bracht. De minis­ter wil ze over ruim een jaar laten ingaan.
Het gaat om de defini­tie­ve concept­kerndoe­len (herzie­ne versie 2025) voor het primair onder­wijs, de onder­bouw van het voortge­zet onder­wijs en het (voortge­zet) speci­aal onder­wijs. Ook de herzie­ne functio­ne­le kerndoe­len Neder­lands en rekenen en wiskun­de zijn nu open­baar. Deze kerndoe­len zijn voor leerlin­gen die zeer moei­lijk leren of meervou­dig beperkt zijn.
Aanvul­len­de op­dracht
Na een eerdere opleve­ring in oktober 2024 kreeg SLO de aanvul­len­de werkop­dracht van het ministe­rie van OCW om het aantal kerndoe­len te vermin­de­ren, de concre­te be­schrij­vin­gen vast te houden en het geheel meer in samen­hang te presen­te­ren. Doel hiervan is een goede focus op het verster­ken van lezen, schrij­ven en rekenen. In de herzie­ne versie 2025 is deze aanvul­len­de op­dracht ver­werkt.
Hoe verder?
Het ministe­rie van OCW start het traject om de (functio­ne­le) kerndoe­len vast te leggen in wet- en regelge­ving. In een brief aan de Tweede Kamer meldt minis­ter Paul het voorne­men om de kerndoe­len Neder­lands en rekenen en wiskun­de vanaf school­jaar 2026-2027 in te laten gaan. Het ministe­rie zal dan ook aange­ven hoeveel tijd scholen krijgen voor een goede imple­menta­tie van de nieuwe kerndoe­len.
De herzie­ne kerndoe­len zijn via deze pagina te bekij­ken.

 

Adviestabel examencorrectie 2025

Zoals de laatste jaren gebrui­ke­lijk, is er na overleg tussen de VO-raad en onder­wijsbon­den weer een advies­ta­bel gemaakt voor het opstu­ren van examen­werk naar en door de tweede correc­tor. Scholen wordt drin­gend geadvi­seerd deze tabel te gebrui­ken bij de eigen plan­ning.
Hieron­der de data voor de wiskun­devak­ken.
vak examen WOLF bij 2e corr. terug bij 1e corr. dagen 1e corr. dagen 2e corr.
vwo (A, B en C) 14 mei 23 mei 26 mei 10 juni 11 15
vmbo GL/TL 15 mei 23 mei 26 mei 10 juni 10 15
havo (A en B) 20 mei 30 mei 3 juni 10 juni 13 7
Met WOLF wordt bedoeld de uiter­ste datum voor het invoe­ren van de scores van tenmin­ste de eerste vijf leerlin­gen via WOLF. De genoem­de data in de kolom­men 'bij 2e corr.' en 'terug bij 1e corr.' zijn echt de uiter­ste data.
Zoals u ziet is de plan­ning voor de tweede correc­tie van de havo-examens dit keer vrij krap.

 

Online Examenbesprekingen

 
Na de examens en na de examen­bespre­king in Utrecht, zijn er ook nog online examen­bespre­kin­gen. Deze meet-ups helpen u met de vragen die u nog heeft bij het nakij­ken.
Of u nu veel of weinig erva­ring hebt met nakij­ken, het is altijd prettig om met collega’s te overleg­gen over die ene uitwer­king of die ene opgave. Bij de meet-ups kunt u vragen stellen en lopen we de opgaven en de antwoor­den door. Het correc­tievoor­schrift is altijd leidend, het verslag van de examen­bespre­king in Utrecht kan verhel­de­rend werken.
Het schema is als volgt:
Vak Examen­da­tum Meet-up
Vwo wiskun­de A woens­dag 14 mei maandag 19 mei om 16.00 uur
Vwo wiskun­de B woens­dag 14 mei maandag 19 mei om 19.30 uur
Vwo wiskun­de C woens­dag 14 mei maandag 19 mei om 15.00 uur
Vmbo GL en TL donder­dag 15 mei maandag 19 mei om 14.00 uur
Havo wiskun­de A dinsdag 20 mei vrijdag 23 mei om 16.00 uur
Havo wiskun­de B dinsdag 20 mei vrijdag 23 mei om 19.30 uur
U kunt zich opgeven voor een meet-up op de site van NVvW. Wilt u meerde­re meet-ups bijwo­nen, dan moet u het formu­lier meerde­re keren invul­len.

 

AI en wiskunde: innovatie in de Klas

 
Van 21 tot en met 25 juli 2025 organi­seert de Hoge­school Utrecht in samen­wer­king met Plat­form Wiskun­de Neder­land en diverse techni­sche univer­sitei­ten een zomer­cur­sus voor docen­ten in het voortge­zet onder­wijs. Tijdens deze vijf­daag­se summer­school verken­nen deelne­mers hoe AI werkt.
Behalve naar hoe AI werkt, wordt bekeken welke rol het kan spelen in het onder­wijs en hoe AI-tools het wiskun­dig denkver­mo­gen van leerlin­gen kunnen onder­steu­nen en uitda­gen. Naast de toepas­sin­gen gaan we ook in op de onder­liggen­de werking van AI: hoe leert een algorit­me, wat zijn de beper­kin­gen, en waarom is ethiek onmis­baar bij de inzet van deze techno­lo­gie? Elke dag staat in het teken van een speci­fiek thema, met aan­dacht voor zowel genera­tie­ve als analyti­sche AI. Naast hands-on sessies is er ruimte voor ethi­sche reflec­tie en gezamen­lij­ke verdie­ping. Halver­we­ge de week vindt een excur­sie plaats naar een locatie waar AI actief wordt toege­past.
Prakti­sche informa­tie
De cursus­prijs be­draagt € 100,=. Dit is inclu­sief lunch, materi­aal en de excur­sie. Docen­ten in het voortge­zet onder­wijs kunnen deze kosten door­gaans declare­ren via hun profes­sionali­serings­bud­get. Aanmel­den kan indivi­du­eel of samen met collega's via deze link tot en met 4 juli.
Over­nach­ting in een studen­tenka­mer is bij te boeken. Deze kamers zijn volle­dig gemeubi­leerd en beschik­ken over gedeel­de voorzie­nin­gen, maar bieden geen hotel­kwali­teit. Voor meer comfort kunnen alterna­tie­ve accommo­da­ties, zoals hotels of hostels in en rond Utrecht, worden overwo­gen.
Hugo Mulder
Hoge­school Utrecht

 

Toepassingen in de wiskundeles

 
Met genoe­gen kondig ik aan dat de volgen­de fysieke bijeen­komst van het vaknet­werk wiskun­de zal plaats­vin­den op dinsdag 6 mei. De bijeen­komst gaat over toepas­sin­gen van wiskun­de, PWN en samen­wer­king tussen het voortge­zet en hoger onder­wijs.
We hebben dit keer twee fantas­ti­sche presen­ta­ties. Voor de pauze zullen Fréde­rique Kool en Jason Zijl­stra van Math­ness.nl vertel­len over "Toepas­sin­gen van wiskun­de integre­ren in de lessen". Na de pauze zal Nicos Starre­veld van Plat­form Wiskun­de Neder­land (PWN) vertel­len over wat PWN momen­teel precies doet en gaan we discus­sië­ren over ‘Hoe zorgen we voor een goede samen­wer­king tussen het VO en het HO?’ De bijeen­komst is van 17:00-20:00 uur in lokaal HG-01A32 op de Vrije Univer­si­teit (VU), Hoofdge­bouw aan de Boele­laan 1105, 1081 HV Amster­dam.
U bent van harte welkom! Graag wel even een een e-mail naar calor@xs4all.nl
Overi­gens was de laatste online bijeen­komst over MathGPT met 40 deelne­mers een groot succes! We hadden bijna het record aantal deelne­mers gebro­ken. Veel dank aan Sjuup Rekko voor het geven van de presen­ta­tie.
Sharon Calor

 

Gecijferdheid in het MBO

 
Op donder­dag 15 mei 2025 om 20:00 uur ver­zorgt de werk­groep mbo-hbo van de NVvW een online thema­bijeen­komst over de vraag hoe we in het mbo kunnen oplei­den tot zelfred­zaam gecij­fer­de profes­sio­nals.
Hans Voskamp, docent gecij­ferd­heid aan de Hoge­school Utrecht, neemt ons mee in wat hier­over in de rekenei­sen mbo is vastge­legd. Het mbo kent sinds enkele jaren een zak-slaagbe­sluit voor het generie­ke rekenen. Naast de generie­ke rekenei­sen worden ook uiteen­lopen­de speci­fie­ke reken- en/of wiskun­di­ge vaardig­he­den ge­vraagd binnen de context van het beroep.
Driele­di­ge kwalifi­ca­tie
Het rekenon­der­wijs in het mbo is geba­seerd op een driele­di­ge kwalifi­ca­tie:
  1. Vervolg­stu­die (opstro­men binnen mbo en door­stroom naar HBO)
  2. Beroeps­vaardig­he­den
  3. Maat­schappe­lijk zelfred­zaam.
Belang­rijk is hierbij de balans binnen die driele­di­ge kwalifi­ca­tie. Voor iedere oplei­ding/sector liggen de uitda­gin­gen net weer anders. Het mixen van beroeps­gerich­te contex­ten en maat­schappe­lij­ke contex­ten moti­veert studen­ten en ook is er speci­fiek aanbod nodig voor door­stroom naar het HBO.
Prakti­sche informa­tie
De bijeen­komst is bestemd voor docen­ten in het mbo en hbo en duurt 60 minuten, dus van 20:00 uur tot 21:00 uur. U kunt zich aanmel­den door te mailen naar chris­tiaan.boudri@han.nl. Uiter­lijk een dag van te voren ont­vangt u de link naar de online bijeen­komst.

 

NWD 2025: handouts beschikbaar

 
De 31e editie van de Nationa­le Wiskun­de Dagen (NWD) bracht 800 wiskun­dedocen­ten uit Neder­land en België samen voor twee dagen van inspira­tie, de laatste inzich­ten en profes­sione­le uitwis­se­ling. Aan bod kwamen een rijkdom aan wiskun­di­ge activi­tei­ten, wiskun­de in onver­wach­te vormen, serieu­ze uitda­gin­gen in de wiskun­de en meer.
Het program­ma van dit jaar omvatte een indruk­wekken­de reeks sessies. Van de urgente uitda­gin­gen van duur­zaam­heid en klimaat­verande­ring tot de schoon­heid van Islami­ti­sche geome­tri­sche patro­nen. Onder de meest bespro­ken onderde­len van het program­ma dit jaar waren activi­tei­ten die wiskun­de in onver­wach­te vormen presen­teer­den.
Hoogte­pun­ten
De 'Virtual Reality Room', ontwik­keld door het Mathema­tisch Insti­tuut van de Univer­si­teit Utrecht, stelde bezoe­kers in staat om door ver­schil­len­de wiskun­di­ge objec­ten te wande­len. Ook gingen deelne­mers aan de slag met stoep­krijt op het hotel­ter­ras om anamor­fo­sen te tekenen. Bij de sessie 'Figuren drijven in het water' leerden deelne­mers over de wiskun­di­ge elemen­ten in syn­chroon­zwem­men voordat ze geome­tri­sche figuren creëer­den in het zwembad van het hotel. Kunste­naar Samira Mian bege­leid­de deelne­mers bij het maken van com­plexe Islami­ti­sche geome­tri­sche patro­nen met behulp van passers en linia­len, terwijl de work­shop van Henk Hiet­brink de wiskun­di­ge princi­pes achter Muqar­nas, de honin­graatge­wel­ven in Islami­ti­sche archi­tec­tuur, verken­de door gebruik te maken van 3D-geprin­te 'muqar­nas Lego' om deze com­plexe structu­ren te bouwen.
Inter­disci­pli­nair
Themati­sche sessies verken­den hoe wiskun­di­ge hulpmid­de­len en denkwij­zen helpen bij het aanpak­ken van vraag­stuk­ken op het gebied van duur­zaam­heid, datavi­sualisa­tie en stromen van mense­lijk verkeer. De confe­ren­tie bena­druk­te het inter­disci­plinai­re karak­ter van wiskun­de. De Nationa­le Wiskun­de Dagen blijven aanto­nen dat wiskun­deonder­wijs gedijt op het snij­vlak van rigou­reus denken en creatie­ve verken­ning, waarbij leerlin­gen worden voorbe­reid om wiskun­dig denken toe te passen op de com­plexe uitda­gin­gen van onze tijd. Nieuws­gie­rig? De hand­outs zijn nu beschik­baar.
De 32e editie van NWD staat gepland voor 27 en 28 maart 2026. Op de hoogte te blijven? Hou de NWD-website in de gaten.

 

Vier keer brons bij Europese wiskundewedstrijd

 
Wendy Huang (16), Floor­tje Lusthof (18), Lisa Meij (16) en Alina Ju (16) hebben deze week alle vier een bronzen medail­le gewon­nen bij de Europe­an Girls’ Mathema­ti­cal Olympi­ad. Zij zijn daarmee in veer­tien edities pas het tweede Neder­land­se team ooit waarvan alle deel­neem­sters met een medail­le thuisko­men.
De Europe­an Girls’ Mathema­ti­cal Olympi­ad (EGMO), die dit jaar plaats­vond van 11 tot 17 april in de Koso­vaar­se hoofd­stad Pristi­na, is een van de meest presti­gieu­ze wiskun­dewed­strij­den van Europa. Dit jaar deden 219 leerlin­gen uit 55 ver­schil­len­de landen mee aan de wed­strijd. Deze bestond uit twee toetsen van elk vieren­half uur, met op elke dag drie zeer lastige opgaven van oplopen­de moei­lijk­heid. Voor elke opgave konden de leerlin­gen zeven punten verdie­nen, waarbij ook met goede deelop­lossin­gen punten gehaald konden worden. De Neder­land­se deel­neem­sters hebben de volgen­de resulta­ten behaald:
punten medail­le naam leef­tijd klas school plaats
18 brons Wendy Huang 16 6 vwo Huygens Lyceum, Eindho­ven Eindho­ven
17 brons Floor­tje Lusthof 18 6 vwo ISW Hooge­land, Naald­wijk Den Haag
17 brons Lisa Meij 16 5 vwo Frits Philips, Eindho­ven Eindho­ven
16 brons Alina Ju 16 4 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Leiden Oegst­geest
V.l.n.r. Wendy, Lisa, Alina en Floor­tje
Hoewel de goede resulta­ten mis­schien anders doen vermoe­den, had het Neder­land­se team nog nauwe­lijks erva­ring met interna­tiona­le wed­strij­den. Alleen Wendy nam vorig jaar al deel aan de EGMO. En waar het gebrui­ke­lijk is dat deelne­mers eerst meerde­re jaren klaarge­stoomd zijn voor een grote wed­strijd, was het voor me­daille­winna­res Lisa zelfs haar eerste jaar in de nationa­le trai­nings­groep: “Ik kwam met de kleinst mogelij­ke marges door de tweede ronde en de EGMO-selec­tie­toets. En dan een medail­le, daar ben ik wel trots op.” Naast de twee zware wed­strijd­da­gen was er geluk­kig ook nog tijd voor ontspan­ning met andere EGMO-deel­neem­sters, ook uit niet-Europe­se landen zoals Mexico, Nepal en Nieuw-Zeeland. Me­daille­winna­res Alina: “Om eerlijk te zijn vond ik de feest­jes nog het leukste. Het fancy diner op de eerste wed­strijd­dag, en het dansen na de slui­tingsce­remo­nie. Extra leuk omdat het alle­maal mensen zijn die hetzelf­de leuk vinden.”
In totaal ontvin­gen 53 van de 219 deel­neem­sters een bronzen medail­le, 38 zilver en 27 een gouden medail­le. In het offici­eu­ze landen­klasse­ment eindig­de de Neder­land­se afvaar­di­ging op de 17e plaats van de 35 offici­eel deelne­men­de teams en op plek 26 van alle 56 teams.

 

Finale van de Alympiade 2025

 
Op 14 en 15 maart vond de interna­tiona­le finale van de Alympia­de plaats, zoals altijd in het Gelder­se Garde­ren. In totaal gingen elf teams aan de slag met een op­dracht die geba­seerd was op het boek ‘De juiste maat’ van Hans Freuden­thal, de naamge­ver van het insti­tuut dat de Alympia­de organi­seert.
In dit boek uit 1951 wordt een onder­zoek beschre­ven naar maatvoe­ring van confec­tiekle­ding en dat onder­zoek hebben de deelne­mers tijdens de finale in feite her­haald. Op basis van metin­gen door de deelne­mers zelf, zoals bijvoor­beeld li­chaams­leng­te, rug­breed­te en polsom­trek, moest een bij de Alympia­defina­lis­ten passend maatsys­teem worden ontwor­pen. De afslui­ting was prak­tisch: door elk team werd een (papie­ren) Alympia­de­blouse gepre­sen­teerd, op basis van hun eigen maatsys­teem.
Hieron­der de uitslag - met de opmer­king dat deelna­me aan de finale op zich­zelf al een prima presta­tie is!
 
plaats school land
1 KvG-Gymnasi­um Hiltrup Duits­land
2 Gymnasi­um Stein­heim Duits­land
3 Saitama team 2 Japan
4 Birkerød Gymnasi­um Denemar­ken
5 Campus Born­holm Denemar­ken
6 XV. Gimna­zija Zagreb Kroatië
7 Maris College Den Haag Neder­land
8 RSG Wierin­gher­lant Wierin­ger­werf Neder­land
8 Greijda­nus Zwolle Neder­land
10 Saitama team 1 Japan
11 Rythovi­uscolle­ge Eersel Neder­land
Overi­gens zal vanaf komend school­jaar de Alympia­de door het leven gaan als (wiskun­de) A-dag, in lijn met de B-dag. Voor meer informa­tie, verdere vragen en aanmel­den voor de voorron­de: mail naar wit@uu.nl.
Ruud Stol­wijk,
voorzit­ter Alympia­decom­mis­sie

 

Extra nummer 4 mei

Vanwege de over­vloed aan kopij brengen we op 4 mei een extra nummer uit. De volgen­de Wiskun­deE-brief was name­lijk gepland voor 18 mei aan­staan­de en dat is pas over vier weken.
redac­tie

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
22 april 2025 Online bijeen­komst examen­correc­tie havo-vwo (wA en wB). NVvW
26 april 2025 50 jaar VVWL. Vlaamse Vereni­ging Wiskun­dele­raars
6 mei 2025 Bijeen­komst Vaknet­werk wiskun­de. Vaknet­werk wiskun­de
7 mei 2025 Online bijeen­komst concept­examen­program­ma's. Vak­steun­pun­ten wiskun­de e.a.
11 mei 2025 Math­fest 2025. Plat­form Wiskun­de Neder­land
12 mei 2025 "Bart­jens" Reken­dic­tee. Hoge­school Utrecht
15 mei 2025 Online-bijeen­komst gecij­ferd­heid in het MBO. werk­groep mbo-hbo
19 mei 2025 Examen­bespre­kin­gen (online) vwo. NVvW
19 mei 2025 Examen­bespre­king (online) vmbo g/t. NVvW
23 mei 2025 Examen­bespre­king (online) havo. NVvW
21 t/m 25 juli Zomer­cur­sus AI en wiskun­de. Hoge­school Utrecht
19 t/m 30 jan. 2026 Eerste ronde wiskun­de olympia­de. St. Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Op de helling

Een doeboek over trappen, bergen en half­pipes
 
Auteurs:Rob van Oord, Els Franken, Monica Wijers
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:28
ISBN:9789050412100
Prijs:€ 10,00
Ga je graag een steile glij­baan af? Lukt het je om een steile helling op te fietsen? Of kun je stunten op de steil­ste stukken van de half­pipe?
In dit doeboek ga je meten en rekenen aan de steil­heid van trappen, bergen en half­pipes. Ook meet je hoogtes van bomen, torens en gebou­wen met een geodrie­hoek. Ja, dat kan echt! Voordat er geodrie­hoe­ken beston­den gebruik­ten ze daar­voor meer dan 600 jaar geleden een Jakobs­staf. Je gaat zelf zo n Jakobs­staf maken en ermee meten.
Dit is deel 6 in de Giraf-reeks en gaat over rekenen voor vmbo en onder­bouw havo/vwo.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Op naar het examen: instructiefilmpjes Texas Instruments

Laat uw leerlin­gen voor het eindexa­men nog even checken hoe ze de examen­stand van hun Texas Instru­ments grafi­sche rekenma­chi­ne aan- en uitzet­ten.
Met onze instruc­tie­filmp­jes is dat snel gedaan. Ook kunnen leerlin­gen nog even video’s doorne­men met tips voor de opgaven. Een zorg minder in aanloop naar het examen!
Bekijk deze film­pjes.
Of ga naar de website met meer informa­tie
 

 

Ontdek de NumWorks Grafische Rekenmachine!

Tijdens de Nationa­le Wiskun­de Dagen hebben we van velen gehoord over hun interes­se in een demon­stra­tie.
Heeft u de Num­Works al een tijd in bezit, maar nog niet de kans gehad om deze volle­dig te ontdek­ken? Wij komen graag naar uw school voor een persoon­lij­ke demon­stra­tie van onge­veer een uur, waarin we de belang­rijk­ste func­ties doorlo­pen.
Bekijk de moge­lijkhe­den op onze website. We horen graag van u!
 
.

 

Houten draadmodellen voor in les

Mooie houten draadmo­del­len als hulpmid­del in de les?
Kijk op www.duoca­deau.nl
Set van 6, groot model 75,- of klein model € 50,-
 

 

KERN Wiskunde: Duurzaam, Up-to-date, Eerlijk en Voordelig

  • Duur­zaam: Geen LiFo-wegwerp­boe­ken, maar boeken van hoge kwali­teit die gedrukt worden in Neder­land.
  • Up-to-date: KERN Wiskun­de sluit naad­loos aan op de nieuwe kerndoe­len en is beschik­baar voor alle leerja­ren en niveaus.
  • Eerlijk en Voorde­lig: Geen boek-licen­tiekop­pelver­koop of langja­ri­ge contrac­ten. KERN Wiskun­de is boven­dien aanzien­lijk voorde­li­ger dan de andere wiskun­demetho­den.
Wilt u meer weten? Bezoek ons hier.
 
.

 

Evolutie, geen revolutie

Werkt u met de 13e editie van Getal & Ruimte of Moderne Wiskun­de? Dan bent u al groten­deels ‘kern­doel­proof’. De nieuwe kerndoe­len zetten het vak wiskun­de name­lijk niet op z’n kop. Het gaat om een evolu­tie, geen revolu­tie.
Toch is het belang­rijk dat leermid­de­len opnieuw worden ontwik­keld vanuit de nieuwe wette­lij­ke kaders. Alleen zo ont­staat lesmate­ri­aal van hoge kwali­teit, waarin de ver­schui­ven­de accen­ten in het vak goed tot hun recht komen.
Bekijk de kerndoe­lenfl­yer.
 
.

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 

Aan de slag met Math4all

Verras uw leerlin­gen eens. Laat ze eens zien dat er ook andere lesmate­ria­len voor wiskun­de zijn.
Kies een onder­werp dat voor uw leerlin­gen van toepas­sing is uit het ruime Math4­all aanbod. Gene­reer een reader en behan­del dat eens op een andere manier.
Vraag een inlog aan voor de Math4­all Folio­straat bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Offline werken met de Casio fx-82NL emulator

Vraag de offline Casio fx-82NL emula­tor koste­loos aan!
Naast de online Class­pad-emula­tor van de fx-82NL hebben we nu ook een eenvou­di­ge en snelle offline emula­tor die direct te openen is op een USB-stick.
Interes­se? Mail naar casio@educa­tie.nl en ontvang de USB-emula­tor!
www.casio-educa­tie.nl
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl