nummer 967, 23-03-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Onrustige (wiskunde)lessen

Eerder deze maand trok een drietal onder­zoe­kers1) de aan­dacht2) met een alarme­rend rapport over de onrust tijdens lessen in Neder­land. Het genoem­de rapport baseert zich met name op recent PISA onder­zoek. Bij dit interna­tiona­le onder­zoek onder 15-jarigen spelen de vakken wiskun­de en natuur­kun­de een belang­rij­ke rol. Reden genoeg om er eens dieper in te duiken.
Dat de lessen in Neder­land vaak rommeli­ger verlo­pen dan elders is niet nieuw. In opeen­volgen­de PISA-rappor­ten viel dit te lezen en ook in de Neder­land­se pers was er af en toe aan­dacht voor. Zo schreef het onder­wijs­blad van de Algeme­ne onder­wijs bond in 2013:
"In Zuid-Korea en Thai­land bijvoor­beeld rappor­teer­de minder dan één op de tien leerlin­gen ordepro­ble­men. (..) Ter verge­lij­king: (…) bijna de helft van de leerlin­gen uit Argenti­ni­ë, Finland, Grieken­land en Neder­land zegt dat er geluids­over­last en wanorde is in hun klaslo­ka­len. (..) In Neder­land­se klassen heerst meer onrust dan in bijvoor­beeld Belgi­sche, Ameri­kaan­se, Deense en Itali­aan­se klassen."
Gezien het meest recente PISA-onder­zoek (2022) lijkt het alleen maar erger te zijn gewor­den: Van de 81 onder­zoch­te landen staat Neder­land op plek 65 als het gaat om rust in de klas. In West-Europa scoort alleen Frank­rijk slech­ter. Daarbij moet worden aangete­kend dat het verge­lij­ken van oorde­len van leerlin­gen uit ver­schil­len­de landen niet altijd even makke­lijk is. In sommige gebie­den is de druk om sociaal wense­lij­ke antwoor­den te geven wat groter dan elders. De cijfers van PISA worden wel onder­steund door de ervarin­gen bij lesbe­zoe­ken.
Proble­men
Laten we eens wat nader kijken naar een paar items die bij het laatste PISA-onder­zoek aan de orde kwamen: (niet) luiste­ren, "lawaai­ig en romme­lig" en lang moeten wachten door de leer­kracht voordat het stil werd. Het volgen­de diagram geeft een over­zicht van de indruk­ken van de Neder­land­se 15-jarigen.
Zo'n dertig procent van de leerlin­gen gaf aan dat er meestal of zelfs altijd lang gewacht moest worden door de leer­kracht (31%), de lessen lawaai­ig en romme­lig verlie­pen (32%) en er niet geluis­terd werd naar de leer­kracht (27%). Slechts onge­veer een vijfde van de leerlin­gen meldde dat dit (bijna) nooit het geval was.
Ook in basison­der­wijs
Bij het laatste TIMSS-onder­zoek over rekenen-wiskun­de in groep 6 (9-10 jarigen) werden ook vragen gesteld over de (on)rust in de klas. De vraag­stel­ling was net even anders dan bij PISA, maar de uitkom­sten komen aardig overeen.
Slechts onge­veer een tiende van de leerlin­gen meldt dat de (reken)lessen (bijna) altijd goed verlo­pen. Lang moeten wachten tot het stil is lijkt eerder regel dan uitzon­de­ring en meer dan 40% van de leerlin­gen meldt dat het in de helft van de lessen of vaker te onrus­tig is om goed te kunnen werken. Ook het (niet) luiste­ren naar de leer­kracht lijkt al op de basis­school een groot pro­bleem3). In het Neder­land­se rapport worden wat relati­veren­de opmer­kin­gen ge­plaatst:
"Hoewel de Neder­land­se reken­les­sen enigs­zins onrus­tig leken te zijn op basis van de indivi­due­le stellin­gen, valt dit vergele­ken met de omrin­gen­de landen mee. Met een gemid­del­de schaal­sco­re van 10,0 zijn de Neder­land­se reken­les­sen even orde­lijk als de reken­les­sen in Zweden en Denemar­ken. Het percen­ta­ge leerlin­gen dat aan­geeft dat er tijdens de meeste lessen sprake is van onorde­lijk gedrag ligt in deze landen iets onder het interna­tio­naal gemid­del­de (19%, Von Davier et al., 2024). Leerlin­gen in Enge­land, het hoogst scoren­de verge­lij­kings­land met betrek­king tot reken­presta­ties, rappor­te­ren rela­tief het vaakst onorde­lij­ke reken­les­sen."
Gevol­gen?
In de aan het begin van dit artikel genoem­de publica­tie wordt uitdruk­ke­lijk de relatie gelegd tussen orde in de klas en presta­ties, maar ook met pesten, spijbe­len en het veilig voelen op school. Het lijkt voor de hand te liggen dat rusti­ger lessen leiden tot hogere presta­ties, maar de relatie met sociale veilig­heid en met school­ver­zuim is mis­schien wat ingewik­kel­der. Als je heel globaal kijkt is er wel een positie­ve correla­tie. In landen met meer rust in de lessen wordt ook wat minder gerap­por­teerd over pesten, het missen van lessen en sociale onvei­lig­heid. Maar correla­tie, zeker op deze schaal, zegt weinig over oorzake­lij­ke verban­den.
Los van mogelij­ke gevol­gen van de gerap­porteer­de onrust lijken mij de signa­len duide­lijk en ernstig genoeg om serieus te nemen.
gk
-----
noten:
1) Orhan Agirdag, Tom Bennett & Lauren­ce Guérin: Gedrag in Crisis De omvang van het pro­bleem en de effec­ten op leerlin­gen en docen­ten
2) Zie onder andere Neder­land­se klassen zijn rumoe­rig, terwijl rust leidt tot betere leer­presta­ties
3) Trends in leer­ling­presta­ties in de exacte vakken in groep 6 van het basison­der­wijs, Trends in leer­ling­presta­ties in de exacte vakken in groep 6 van het basison­der­wijs. Resulta­ten TIMSS-2023

 

Methodekeuze in de bovenbouw

Bij mij op school (Deltion Sprint Lyceum) is de methode­keuze een jaar­lijks terugke­rend onder­werp en moge­lijk ook bij u. Welke boeken gaan we op de lijst zetten voor volgend school­jaar? Het liefst gebrui­ken wij jaren dezelf­de boeken. Dit heeft voor ons als docen­ten veel voorde­len: studie­wij­zers kunnen herge­bruikt worden en de lesstof per periode blijft gelijk en dat geeft weer voorde­len met (oefen)toetsen en meer.
Toch denkt de groot­ste uitge­ver daar duide­lijk anders over, terwijl deze doet alsof de docent kiest. Na een lang uitge­stel­de over­stap naar de 12e editie, konden wij er 4 jaar geleden niet meer omheen. We moesten over naar de 12e editie, hoewel het examen­program­ma nog hetzelf­de is. Deze keuze ging gepaard met een keuze voor koopboe­ken met flex, waarte­gen onder meer duur­zaam­heidsbe­zwa­ren bestaan (zie bijvoor­beeld WiskundE-brief 935, WiskundE-brief 954 en WiskundE-brief 959). Hoewel geen leer­ling inlogt, betalen ze op onze eenjari­ge school 3 of 4 keer voor de flexmo­du­le (havo/vwo).
Nu, nog maar 4 jaar later is deze 'nieuwe' editie niet meer lever­baar en zijn wij genood­zaakt over te stappen naar de 13e editie. Een spannen­de stap, want als eenjari­ge school hebben wij in decem­ber van komend school­jaar het laatste deel al nodig. Dit deel is momen­teel nog niet beschik­baar.
Kan dat nou niet anders? Er lijkt een optie om de 12e editie te gaan huren. Die bestond voor­heen niet. Echter, de lever­baar­heid hiervan kan nog niet gegaran­deerd worden, begreep ik.
Alterna­tie­ven voor de twee groot­ste metho­des, die bij dezelf­de uitge­ver zitten, zijn er weinig op de markt. De meeste metho­des hebben nog niet alle delen af. Is dat dan de oplos­sing? Wat is het risico? Na decem­ber geen lesboek meer om uit te werken. Als we bereid zijn dat risico te nemen zijn er goede alterna­tie­ven.
Blijft de optie open om boeken van een oude editie op te kopen. Dit lijkt in mijn netwerk een opkomen­de trend. Steeds meer scholen zijn bereid oude boeken op te kopen en in eigen beheer te verhu­ren. Het lijkt wel of we terug­gaan in de tijd.
Een laatste optie is te werken met zelf gemaakt (of zelf verza­meld) lesmate­ri­aal. Om hiermee aan de slag te gaan valt ons als kleine sectie tegen. En de initia­tie­ven die er zijn, hebben een grote focus op het digita­le onder­wijs. Wij als zeer beperk­te digita­le school hebben daar dan weer last van, want wij gaan er niet van uit dat alle leerlin­gen een laptop/pc tot hun beschik­king hebben.
ch

 

Jan de Lange overleden

 
Op 13 maart jongst­le­den is Jan de Lange overle­den. Hij was jaren­lang hoogle­raar-direc­teur van het Freuden­thal Insti­tuut en heeft een vooraan­staan­de rol ge­speeld bij de invoe­ring van het vak wiskun­de A.
Na een aantal jaren als wiskun­dele­raar in het voortge­zet onder­wijs te hebben gewerkt kwam hij in 1976 in dienst van het IOWO, de voorlo­per van het Freuden­thal Insti­tuut. In 1989 werd hij daar direc­teur.
Baanbre­kend
De visie van Jan de Lange op reken-wiskun­deonder­wijs was baanbre­kend en heeft grote invloed gehad, zowel in Neder­land als in de rest van de wereld. In Neder­land heeft hij een vooraan­staan­de rol ge­speeld bij de invoe­ring van het vak wiskun­de A op vwo en havo, onder andere door het ontwik­ke­len van lesmate­ri­aal. Zijn missie was het vernieu­wen van het wiskun­deonder­wijs door het verbin­den van onder­zoek en prak­tijk via ontwik­kelings­onder­zoek. Interna­tio­naal was hij vooral bekend als voorzit­ter van de Mathema­tics Expert Group voor PISA vanaf het begin tot 2009. Hij was boven­dien initia­tor bij tal van onder­wijsver­nieu­wings­projec­ten, onder meer in de VS, Colombi­a, Zuid Afrika en Indone­si­ë.
Via deze pagina kunt u wat meer lezen over de visie van Jan der Lange op wiskun­deonder­wijs.

 

Notatiefouten bij wiskunde B

Bij de centra­le examens wiskun­de B dienen notatie­fou­ten voort­aan minder hard te worden afge­straft dan voor­heen. In tegen­stel­ling tot de rege­ling bij wiskun­de A vindt er nog wel punten­af­trek plaats, maar slechts één keer per opgave.
Volgens de oude rege­ling gold voor notatie­fou­ten dezelf­de rege­ling als voor reken­fou­ten, ze moesten bij elke vraag, en zelfs deel van een vraag waar­voor score­pun­ten konden worden ver­diend, worden verre­kend. In hoever­re dat in de prak­tijk ook altijd gebeur­de is de vraag, maar met ingang van het komende eindexa­men is de rege­ling anders. De formule­ring is nu als volgt.
"Voor eenzelf­de notatie­fout die in de beant­woor­ding van ver­schil­len­de vragen binnen één opgave meerde­re keren voor­komt, wordt slechts één keer 1 score­punt in minde­ring ge­bracht. Dit geldt niet indien dit de vragen aanzien­lijk vereen­vou­digt en/of als in het beoorde­lingsmo­del anders is vermeld."
Voor de duide­lijk­heid wordt eraan toege­voegd dat een opgave start met een titel en bestaat uit één of meerde­re vragen. Boven­staan­de formule­ring is een uitdruk­kelij­ke 'nuance­ring' van algeme­ne regel 6:
"Een zelfde fout in de beant­woor­ding van ver­schil­len­de vragen moet steeds opnieuw worden aangere­kend, tenzij in het beoorde­lingsmo­del anders is vermeld."
Notatie­fout?
Overi­gens is mijn indruk dat er onder de examina­to­ren lang niet altijd overeen­stem­ming is over wat een notatie­fout is. Sommi­gen neigen ertoe om elke notatie die afwijkt van die in het correc­tievoor­schrift zeer kri­tisch te bekij­ken. Gangba­re nota­ties zoals
worden dan snel als notatie­fout aange­merkt, vanwege het ontbre­ken van haakjes. Dit terwijl nota­ties nogal eens conven­ties zijn, die in een vrij beperk­te kring gelden. Zo is de notatie van logarit­men met een bepaald grond­tal die in het Neder­lands voortge­zet onder­wijs gebrui­ke­lijk is, afwij­kend van die in de rest van de wereld. Mis­schien dat het begrip 'notatie­fout' zelf wat meer toelich­ting ver­dient.
gk

 

Vooruitblik toegestane grafische rekenmachines

De grafi­sche rekenma­chi­nes die momen­teel zijn toege­staan blijven dat nog even. Voor alle zeker­heid hieron­der een over­zicht.
De volgen­de machi­nes zijn in 2027 op havo en 2028 op vwo in elk geval toege­staan:
  • Casio fx-CG50
  • HP Prime (G2)
  • Num­Works (model­num­mers N0110 of hoger)
  • TI-84 Plus CE-T (ook Python edition)
  • TI-Nspire CX II-T (ook de versie met CAS)
  • TI-Nspire CX (alleen de versie zonder CAS)
bron: Medede­ling vooruit­blik hulpmid­de­len ce 2027 en 2028

 

Meer over de nieuwe kerndoelen onderbouw

 
De nieuwe kerndoe­len zijn opgele­verd, maar wat bete­kent dat voor u als docent in het vmbo of de onder­bouw van havo/vwo? Wat gaat er verande­ren en hoe kunt u daar nu al op inspe­len?
Op woens­dag­avond 2 april organi­seert de NVvW een meet-up waarin deze vragen aan de orde komen. In samen­wer­king met experts van SLO en leden van het ontwik­kel­team kerndoe­len Rekenen-Wiskun­de organi­seert de werk­groep PO-VO een interac­tie­ve online bijeen­komst waarin de wiskun­di­ge attitu­de cen­traal staat. Tijdens deze bijeen­komst kunt u niet alleen inzicht krijgen in de verande­rin­gen en de gevol­gen voor de lessen, maar kunt ook prak­tisch aan de slag met lesmate­ri­aal.
U kunt zich hier aanmel­den voor deze on-line bijeen­komst. Er zijn geen kosten aan verbon­den en lidmaat­schap van de NVvW is geen vereis­te.

 

Bernoulli-lezing

 
Op dinsdag 1 april vindt er in Gronin­gen voor de 34e keer en Johann Bernoul­li lezing plaats. De titel van de lezing is "Krom­ming: hoe een eenvou­dig geome­trisch concept funda­men­teel werd voor theore­ti­sche natuur­kun­de en machine lear­ning inspi­reert".
Krom­ming werd oor­spronke­lijk opgevat als een maat voor krommen in het vlak en opper­vlak­ken in ruimtes. Door de inbreng van Gauss en Riemann werd het een intrin­sie­ke invari­ant van een Riemann-metriek, met diep­gaan­de toepas­sin­gen de algeme­ne relati­viteits­theo­rie van Ein­stein, in de kwantum­velden­theo­rie en natuur­lijk in veel takken van de wiskun­de. Vervol­gens werd ontdekt dat krom­ming kan worden gekarak­teri­seerd door metri­sche rela­ties in driehoe­ken en daarom kan worden gedefi­ni­eerd voor ruimtes die algeme­ner zijn dan Riemann-varië­tei­ten. In ons recente onder­zoek werden links met concep­ten uit topolo­gi­sche data-analyse ontdekt, wat leidde tot een nieuwe concep­tualise­ring van krom­ming met potenti­ë­le toepas­sin­gen in machine lear­ning.
Prakti­sche informa­tie
De lezing, in het Engels, wordt gehou­den in de aula van het Acade­miege­bouw van de Rijks­univer­si­teit Gronin­gen en begint om 20:00 uur. U kunt hier gratis een plekje reserve­ren. De lezing is ook online te volgen via deze link.

 

Bijeenkomst wiskunde docentennetwerk

 
Op maandag 14 april vindt de derde bijeen­komst plaats van het Utrecht­se docen­tennet­werk wiskun­de. De bijeen­komst bestaat uit twee work­shops.
Univer­si­tair docent Robbin Basti­aan­sen neemt u mee in een work­shop over "Kantel­pun­ten in het klimaat". Na de work­shop vertelt profes­sor Paul Drij­vers het een en ander over de geheel ver­nieuw­de editie van het Hand­boek Vakdi­dac­tiek Wiskun­de. Hij presen­teert onderde­len daarvan en is erg nieuws­gie­rig naar feed­back en sugges­ties.
De bijeen­komst op de Univer­si­teit Utrecht start om 16:00 uur en duurt tot onge­veer 20:00 uur. Door­gaans duren lezing en work­shop ieder circa 90 minuten. Daarna is er een uur de tijd voor een gezelli­ge uitwis­se­ling tijdens het eten van een broodje en een kopje soep. Ieder­een is welkom, inclu­sief voorma­lig studen­ten van de leraren­oplei­din­gen wiskun­de aan de Hoge­school Utrecht en de Univer­si­teit Utrecht. Voor docen­ten van partner­scho­len is de bijeen­komst gratis, anderen betalen € 75,=. Meer informa­tie leest u op de site van U-Talent .
Wilt u aanwe­zig zijn bij deze bijeen­komst? Mail dan naar u-talent@uu.nl

 

Mathfest 2025: een wiskundefestival voor jong en oud

 
Het Plat­form Wiskun­de Neder­land organi­seert op Moeder­dag, zondag 11 mei, het wiskun­de festi­val Math­fest. Op deze feeste­lij­ke dag staat op een creatie­ve, speelse en toegan­kelij­ke manier de wiskun­de cen­traal.
Het program­ma richt zich op een breed publiek: van basis­school­leerlin­gen tot studen­ten en van docen­ten tot ieder­een die enthou­si­ast is om iets nieuws te leren of om met puzzels bezig te zijn. Er zijn lezin­gen, maar ook activi­tei­ten met mooie prijzen, spelle­tjes en puzzels, en de vermaar­de perfor­man­ce 'Lehmers Dance'.
Program­ma
De lezin­gen zijn van enthou­sias­te weten­schap­pers. Zo vertelt Raf Bock­landt over zijn passie voor meetkun­de. Clara Stege­huis laat zien hoe je met behulp van netwer­ken kunt zien wie de popu­lair­ste artiest is en Marieke Kranen­burg vertelt over weven met wiskun­di­ge patro­nen. Hier­naast zijn er ook twee lezin­gen over het werk van Maryam Mirzha­khani en Maryna Viazovs­ka, die allebei de Fields­medail­le hebben gewon­nen.
Lehmer s Dance is een twintig minuten durende liveper­for­mance van choreo­gra­fe Roos van Berkel. Met vijf perfor­mers laat ze dans en wiskun­de samenko­men in een exacte choreo­gra­fie die is geba­seerd op het werk van wiskun­di­ge Tom Ver­hoeff, die een vermoe­den van Derrick Henry Lehmer pro­beert te bewij­zen. Creatie­ve spelle­tjes en activi­tei­ten om de hele dag mee bezig te zijn, zijn mede moge­lijk gemaakt door Bolle­bus. Jessie Goldman van de Wiskun­deWin­kel organi­seert twee activi­tei­ten met mooie prijzen. Paul Reuvers en Marc Simons van het Crypto­muse­um zijn er ook om het publiek mee te nemen in de wereld van codes en geheime berich­ten.
Prakti­sche informa­tie
Het festi­val zal plaats­vin­den op zondag 11 mei in Utrecht, bij Fort aan de Klop van 13:00 tot 19:00 uur. De toegang is gratis, maar er zijn ook kaarten ver­krijg­baar waarmee u verze­kerd bent van het nodige drinken en/of eten. Interes­sant zijn wel­licht ook de kaarten voor een groep leerlin­gen met docen­ten. Voor meer informa­tie hier­over kunt u hier terecht. Hier staat ook een poster die u wel­licht wilt afdruk­ken of ver­sprei­den. Voor alle updates kunt u het festi­val ook via Insta­gram volgen op @math­festpwn.

 

Bijdragen aan digitaal wiskundemuseum?

 
De NVvW is eige­naar van een heel mooi digi­taal wiskun­demuse­um. Heeft u daar al eens een kijkje genomen? Het museum is alleen via een compu­ter of laptop te bekij­ken, maar is zeker de moeite waard. Mis­schien wilt u bijdra­gen aan de toegan­kelijk­heid voor leerlin­gen?
De naviga­tie is mis­schien even wennen, maar als u het onder de knie hebt, dan wandelt u door dit museum vol wiskun­de­kunst als door een gewoon museum. Overal is wat te zien, van werk van Kees Verhoef en Rinus Roelofs tot 3D-kunst over Abba en de Beatles. Het museum bestaat uit ver­schil­len­de delen:
Neem de tijd en wandel digi­taal door deze kunst­land­schap­pen. U hebt aan een middag niet voldoen­de, sla de links op en kom hier regelma­tig terug om u te verba­zen en om te genie­ten. Meer nieuws over het museum vindt u op de NVvW-website.
De NVvW is nog op zoek naar collega's of studen­ten die bij dit museum een op­dracht voor leerlin­gen willen maken. Wilt u helpen, stuur dan een mailtje naar hoofdbu­reau@nvvw.nl.

 

Viering 50 jaar VVWL: een jubileum vol wiskunde

 
De Vlaamse Vereni­ging Wiskun­dele­raars (VVWL) bestaat 50 jaar, en dat willen we samen met u vieren! Op zater­dag 26 april 2025 nodigen we u uit voor een feeste­lij­ke en verrij­ken­de dag, gevuld met boeien­de lezin­gen, interac­tie­ve work­shops en natuur­lijk een gezel­lig netwerk­mo­ment. Laat u verras­sen door nieuwe inzich­ten, ontdek innova­tie­ve tools en wissel ideeën uit met collega’s.
Wat staat er op het program­ma?
tijd onder­deel
09:00 – 09:30 Onthaal met koffie
09:30 – 10:30 Plenai­re ope­ningsle­zing
"Wiskun­deonder­wijs in Vlaande­ren sinds WO II – Een bewogen geschie­de­nis!"
Prof. dr. Dirk De Bock neemt u mee op een fascine­ren­de reis door de evolu­tie van het wiskun­deonder­wijs.
10:30 – 11:40 Sessie 1 – Kies uit volgen­de lezin­gen
  • Statis­tiek in actie: Ontdek de wereld van statis­tiek met Stabel Junior (Kelly Sabbe)
  • AI in de klas: ChatGPT en co – AI-tools voor wiskun­de (Ivan De Winne)
  • Dieper in algebra: Algebra­ï­sche letter­vor­men & verge­lijkin­gen (Filip Moons)
  • Wiskun­di­ge mythes ont­kracht: Golden Maths & Myths met GeoGe­bra (Chris Cambré)
  • Statis­tiek in humane weten­schap­pen: Hoe maak je het rele­vant? (Marc Van Eijme­ren)
11:50 – 13:00 Sessie 2 – Kies uit volgen­de lezin­gen
  • De Vlaamse toets wiskun­de: Wat brengt deze toets in kaart? (Ria Van Huffel)
  • AI: Krach­tig hulpmid­del of valkuil? Een kriti­sche lezing over AI in de wiskun­de (Ann Dooms)
  • Logica en bewij­zen: Het verband ontra­feld (Alexan­der Holvoet)
  • AI in de zorg: AI-syste­men op basis van beslis­singsbo­men (Natacha Gesquiè­re)
  • Proces­sing: Een tool voor creati­vi­teit en computa­tio­neel denken (Bolle­bus)
13:00 Feest­lunch en recep­tie
Geniet van een smake­lij­ke lunch en klink samen met het VVWL-bestuur op 50 jaar passie voor wiskun­de.
Magi­sche afslui­ter!
14:00 Statu­tai­re jaarver­gade­ring voor de leden van de VVWL
Locatie: Evene­menten­site Zebra te Gent
Kosten (voor niet leden): € 50,=
Meer info en in­schrij­ven via www.vvwl.be
Ivan De Winne
voorzit­ter VVWL

 

Zebraredactie zoekt redacteur

 
Sinds ruim 25 jaar zijn de Zebra­boek­jes een begrip in de wiskun­dewe­reld. De boekjes zijn geschre­ven voor leerlin­gen in de boven­bouw van het voortge­zet onder­wijs. De boekjes worden uitgege­ven door Epsilon Uitga­ven in samen­wer­king met de Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren.
De boekjes kunnen door docen­ten worden ge­bruikt bij de zoge­naam­de keu­zeruim­te en bij profiel­werk­stuk­ken. Leerlin­gen dienen ze zelf­stan­dig door te kunnen werken. Hier­naast hebben de boekjes ook een popu­lairwe­ten­schappe­lijk karak­ter en moeten ze toegan­ke­lijk zijn voor liefheb­bers van en geïnte­resseer­den in de wiskun­de.
De redac­tie bestaat uit een tiental docen­ten en weten­schap­pers die met veel plezier werken aan nieuwe Zebra­boek­jes. Dit houdt in het beoorde­len van plannen en concept­boek­jes en deze, indien nodig en moge­lijk, bij te sturen.
Wij zoeken een enthou­sias­te wiskun­dedo­cent of weten­schap­per die bereid is om actief mee te denken in ons team en om af en toe een concept­boek­je uit te pluizen. Wij vergade­ren drie keer per jaar fysiek in Utrecht. De redac­teu­ren werken op vrijwil­li­ge basis; er staat geen vergoe­ding tegen­over. Als u geïnte­res­seerd bent kunt u zich voor 25 mei 2025 aanmel­den voor een oriënte­rend gesprek bij Peter Kop, voorzit­ter van de Zebrare­dac­tie (koppmgm@iclon.leidenu­niv.nl). Mocht u meer informa­tie willen dan kunt u via de mail een af­spraak maken.

 

Nederlandse internationale teams EGMO en BxMO geselecteerd

 
Onlangs zijn de Neder­land­se teams voor EGMO2025­ en BxMO2025­ geselec­teerd. De teams gaan in april naar respec­tieve­lijk Kosovo en Luik.
Uit de 9 kansheb­bers hebben de volgen­de vier meiden zich op grond van twee selec­tietoet­sen ge­plaatst voor het team dat van 11 tot en met 17 april gaat deelne­men aan de 14e editie van de Europe­an Girls' Mathema­ti­cal Olympi­ad (EGMO) in Pristi­na, Kosovo:
naam klas school plaats
Wendy Huang 6 vwo Huygens Lyceum Eindho­ven
Alina Ju 4 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Leiden
Floor­tje Lusthof 6 vwo ISW Hooge­land Naald­wijk
Lisa Meij 5 vwo Frits Philips Eindho­ven
Wendy nam vorig jaar ook al deel aan de EGMO. Het team zal worden bege­leid door Gabriël­le Zwane­veld (PhD-student Univer­si­teit van Amster­dam) en Johan Konter (Univer­si­teit Leiden, Optiply).
De 17e editie van de Benelux Mathema­ti­cal Olympi­ad (BxMO) vindt plaats van 25 tot en met 27 april in Luik, België. Het team bestaat uit:
naam klas school plaats
Roel Alkema­de 5 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Breda
Boas Bakker 6 vwo Willem Lode­wijk Gymnasi­um Gronin­gen
Josiah 't Hart 5 vwo Willem Lode­wijk Gymnasi­um Gronin­gen
Casper Heimel 6 vwo Ut­rechts Stede­lijk Gymnasi­um Utrecht
Leonard Jonasse 5 vwo Ut­rechts Stede­lijk Gymnasi­um Utrecht
Yorick Nap 5 Thuison­der­wijs
Tobias Piet 5 vwo Cygnus Gymnasi­um Amster­dam
Lucas van de Sande 6 vwo Drie­star College Gouda
Colin Smeets 4 vwo Stanis­lascol­le­ge West­plant­soen Delft
Dennis Zhang 4 vwo Lorentz Casimir Lyceum Eindho­ven
Van boven­staand team namen Josiah, Casper, Yorick, Tobias en Lucas al eerder deel aan de wed­strijd. Josiah en Casper behaal­den vorig jaar een bronzen medail­le en Yorick een eervol­le vermel­ding. Het team wordt bege­leid door Ward van der Schoot (TNO), Lars Pos (master-student Univer­si­teit Leiden) en Daan de Groot (student Radboud Univer­si­teit Nijme­gen). De opgaven van de selec­tie­toets zijn hier te vinden.
Overi­gens wordt op dit moment de tweede ronde van de Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de nageke­ken op alle univer­sitei­ten. Half april worden de cesuren op de website bekend­ge­maakt en de uitslag­brieven naar alle deelne­mers ver­stuurd.

 

Internationaal perspectief op reken- en wiskundeonderwijs

 
De interna­­tiona­­le vakdi­­dac­ti­sche litera­­tuur op het gebied van het reken- en wiskun­­deon­der­­wijs laat zien dat dit vak heel speci­­fie­­ke eisen stelt aan het onder­­wijs. Om dit interna­­tiona­­le perspec­­tief voor het voet­­licht te brengen, publi­ceert de werk­groep 'Wiskun­­de voor Morgen' een serie noti­­ties. Onlangs is de zevende notitie beschik­baar gekomen.
De nieuwe notitie in deze reeks heeft als titel The Inquiry-Orien­ted Instruc­tio­nal Measure en gaat over het werk van Kuster en anderen uit 2019. Klik hier voor de pdf versie.
Pro­bleem-georiën­teerd onder­wijs
Deze notitie gaat over interac­tief, pro­bleem-georiën­teerd reken-wiskun­deonder­wijs, waarin de leerlin­gen, via het oplos­sen van goed gekozen proble­men en discus­sie over oplos­sin­gen, zelf reken-wiskun­di­ge kennis en inzich­ten ontwik­ke­len. De rol van de docent is binnen dit onder­wijs cruci­aal, want hij of zij moet het leerpro­ces op een indirec­te manier sturen. Hoe de docent dit zou moeten doen, is door Kuster cum suis uitge­werkt in een observa­tie-instru­ment. Daarmee geven ze ook con­creet aan van wat er in Inquiry-Orien­ted Instruc­ti­on van de docent wordt ver­wacht.
In de noti­­ties van 'Wiskun­de voor Morgen' worden toonaan­­geven­­de interna­­tiona­­le artike­­len op het gebied van reken- en wiskun­­dedid­ac­­tiek bespro­­ken. Deze noti­­ties worden gepu­bli­­ceerd op de website van de werk­­groep 'Wiskun­­de voor Morgen', een gezamen­­lij­­ke werk­­groep van de Neder­­land­­se Vereni­­ging van Wiskun­­delera­­ren (NVvW) en de Neder­­land­­se Vereni­­ging voor de Ontwik­­ke­­ling van Reken-Wiskun­­deOn­der­­wijs (NVORWO).
Koeno Grave­meij­er
Voorzit­ter van de werk­groep Wiskun­de voor Morgen

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
20 t/m 31 maart W4Kan­goeroe­wed­strijd. Kangoe­roe Neder­land
25 maart 2025 Bèta­part­nerscon­feren­tie. Bèta­part­ners
28 maart 2025 Wiskun­desympo­si­um. Fontys
t/m 30 maart 2025 Winter­ver­koop. Wereld­wiskun­de Fonds
1 april 2025 Bernoul­li-lezing. Rijks­univer­si­teit Gronin­gen
2 april 2025 Meet-up kerndoe­len onder­bouw/vmbo. NVvW
4 en 5 april 2025 Nationa­le Wiskun­de Dagen. Freuden­thal Insti­tuut
14 april 2025 Bijeen­komst wiskun­de docen­tennet­werk. UU en HU
16 april 2025 Leve de wiskun­de! UvA en bèta­part­ners
26 april 2025 50 jaar VVWL. Vlaamse Vereni­ging Wiskun­dele­raars
11 mei 2025 Math­fest 2025. Plat­form Wiskun­de Neder­land
12 mei 2025 "Bart­jens" Reken­dic­tee. Hoge­school Utrecht

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Schrijf mee aan hét wiskundeonderwijs!

Schrijf mee: Noord­hoff zoekt auteurs! Wilt u naast uw werk als docent meer bijdra­gen aan het Neder­lands wiskun­deonder­wijs? Voor zowel Getal & Ruimte als Moderne Wiskun­de zoekt Noord­hoff enthou­sias­te auteurs.
Heeft u geen erva­ring als auteur? Geen pro­bleem. We helpen u op weg!

 

Drie webinars over leerlingmotivatie

Hoe houdt u uw leerlin­gen gemoti­veerd, zelfs bij lastige stof of een mindere dag?
In een webinar­drie­luik, georga­ni­seerd door Noord­hoff, delen drie ver­schil­len­de experts hun visie en prakti­sche strate­gie­ën om leerple­zier te vergro­ten en betrok­ken­heid van leerlin­gen te stimule­ren. Een inspire­ren­de reeks die u helpt motiva­tie te begrij­pen en u ook tips geeft om direct in de prak­tijk toe te passen.
Klik hier voor meer informa­tie en gratis aanmel­den.
 

 

WisAdapt op de Nationale Wiskunde Dagen

Op vrijdag 4 en zater­dag 5 april staat WisA­dapt voor het eerst op de Nationa­le Wiskun­de Dagen!
We laten u een demo zien van deze adaptie­ve en blended wiskun­demetho­de, die u ook zelf kunt probe­ren! Ook alle boeken zijn bij onze stand in te zien. Stel al uw vragen en begin het nieuwe school­jaar met WisA­dapt.
Kijk voor meer informa­tie op www.wisa­dapt.nl.
Af­spraak maken? Mail naar info@wisa­dapt.nl.
 

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 

Winactie bij NWD-stand Texas Instruments

Vind de code en open de schat­kist! Dit is de op­dracht van een spannen­de cyberse­curi­ty-activi­teit voor in de klas.
Bij de NWD kunnen docen­ten 5 cyberse­curi­ty prijs­pakket­ten winnen, inclu­sief grafi­sche rekenma­chi­ne en BBC micro:bit. Daar­naast laten wij leuke lesacti­vitei­ten zien én is er aan­dacht voor de toe­komst. Want er staat een hoop te verande­ren in het wiskun­de­vak. Kom dus langs en doe ook zeker mee met onze loterij!
Meer over de NWD leest u hier.
 

 

KERN Wiskunde op de NWD

Komt u ook naar de Nationa­le Wiskun­de Dagen op 4 en 5 april? We zien u graag bij onze stand.
Neem gratis de kerndoe­lenbro­chu­re van KERN Wiskun­de mee. Bekijk gelijk de nieuw­ste boven­bouw titels. Bestel een boek en krijg een sleutel­han­ger of onder­zet­ter cadeau! Op = op...
Wilt u nu al meer weten over KERN Wiskun­de? Neem contact op via kernwis­kun­de@boom.nl.
 

 

Aan de slag met Math4all

Beter gezegd: "In de slag met Math4­all!" Mis­schien een leuk idee voor een sectie­dag.
Math4­all biedt work­shops aan waarin u leert omgaan met het auteurs­sys­teem dat Math4­all ge­bruikt voor de ontwik­ke­ling van haar lesmate­ri­aal. Na de work­shop heeft u de beschik­king over duizen­den opgaven, kunt u de inhoud naar belie­ven aanpas­sen en kunt u uw eigen readers maken.
Neem voor meer informa­tie contact op met Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Zorg ervoor dat u compleet bent in de klas!

Heeft u nog docen­tenmate­ri­aal nodig, zoals Casio-rekenma­chi­nes, posters of onze exclu­sie­ve oranje hoesjes voor de Casio fx-82NL? Vraag ze dan eenvou­dig aan via ons docen­tenplat­form: fx-Sensei!
Gebruik ook onze emula­tor om de rekenma­chi­ne digi­taal voor de klas te presen­te­ren – zo kan elke leer­ling eenvou­dig volgen wat u op uw rekenma­chi­ne laat zien.
Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 

NumWorks op de Nationale Wiskunde Dagen

Dit jaar zijn we weer aanwe­zig op de Nationa­le Wiskun­de Dagen! We kijken ernaar uit om u te ontmoe­ten en verwel­ko­men u graag op onze stand.
Kom gerust met ons kletsen en maak kans op een specia­le NumDek­sel. We hopen u op 5 en/of 6 april te zien!
Niet aanwe­zig maar wel een vraag? Stuur ons gerust een mailtje via contact@num­works.nl.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl