nummer 968, 06-04-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Wiskundestudie minder populair bij vrouwen?

Niet zo lang geleden leek het er op dat dat de man-vrouw verde­ling bij de wiskun­destu­die wat even­wichti­ger aan het worden was. De cijfers van de laatste jaren wijzen echter eerder op een tegenge­stel­de trend, zowel in het weten­schappe­lijk onder­wijs als in het hbo.
Met alle nieuwe (benamin­gen voor) studies is het nog niet zo gemakke­lijk te bepalen wie als wiskun­destu­dent be­schouwd kan worden. Ik heb dit keer gekozen voor een vrij strikte defini­tie: als wiskun­destu­die gelden alleen de studies "wiskun­de" en "toege­pas­te wiskun­de", inclu­sief de Engels­tali­ge benamin­gen daarvan. Kijkend naar het aantal studen­ten dat aan een (bache­lor) wiskun­destu­die op een univer­si­teit begint, zien we dat dit aantal tame­lijk con­stant is, ruim 500, hoewel de in­stroom aan het begin van het huidige college­jaar tegen­viel. Als we inzoo­men op het aantal vrouwen, zien we sinds 2020 een dalende trend. In 2019 begon­nen bijna 200 vrouwen aan univer­sitai­re wiskun­destu­die. Dat jaar was dat 38% van de nieuwe studen­ten. In 2024 waren het er nog geen 150 en was het aandeel gezakt naar 32%. De grafiek hieron­der geeft wat meer informa­tie.
Master
Slechts een klein deel van de wiskun­destu­den­ten begint na de bache­lor aan het vervolg, de master. De aantal­len schomme­len nogal, maar er was tot voor kort wel een stijgen­de trend. De verhou­ding man vrouw is onge­veer 2:1. Dit studie­jaar begon­nen er opval­lend weinig studen­ten aan een master wiskun­de, nog geen 50 mannen en slechts 13 vrouwen. In hoever­re het om een inci­dent gaat is op dit moment lastig te beoorde­len.
HBO
Het aantal studen­ten dat een hbo-oplei­ding (toege­pas­te) wiskun­de start is na 2020 inge­zakt en lijkt nu weer wat te groeien. De aantal­len van zo'n acht jaar geleden, ruim boven de 200, lijken echter verle­den tijd. In de toptijd kwam het aandeel vrouwen nog in de buurt van de 50%. Zo ging het in 2017 om 116 mannen en 94 vrouwen. In de jaren daarna daalde het aandeel echter. De getal­len fluctue­ren nogal. In 2022 was 41% van de eerste­jaars vrouw, het jaar daarop nog maar 29%. Om de schomme­lin­gen wat te neutra­lise­ren heb ik hieron­der drie perio­des (van ieder 3 jaar) vergele­ken.
Duide­lijk is te zien dat vooral de in­stroom van vrouwe­lij­ke studen­ten is gedaald.
Leraren­oplei­din­gen
Hierbo­ven heb ik de studen­ten aan een leraren­oplei­ding niet meegeno­men. Die komen wel­licht aan de orde in een volgend nummer.
gk

 

Weer wat meer wiskundeleraren

Enkele jaren geleden leek het beeld duide­lijk: het aantal manne­lij­ke wiskun­delera­ren liep hard terug, terwijl het aantal vrouwen lang­zaam maar zeker toenam. Zo rond deze tijd, zo leek het, zouden de vrouwen in de meerder­heid komen, een situa­tie die bij veel andere vakken al veel langer bestaat. De meest recente cijfers geven echter een ander beeld.
Enkele jaren geleden was het beeld dat het aantal wiskun­delera­ren in het vo behoor­lijk daalde. Dat ging gepaard met grote ver­schui­vin­gen: terwijl het aantal vrouwen licht toenam, daalde het aantal manne­lijk wiskun­dedocen­ten sterk (zie WiskundE-brief 865). De laatste paar jaar zien we echter een kente­ring: het aantal wiskun­dedocen­ten groeit weer wat en de verhou­ding mannen/vrouwen lijkt te stabili­se­ren. Zoals in onder­staan­de grafiek te zien is, is het aantal manne­lij­ke docen­ten de laatste paar jaar niet verder gedaald terwijl het aantal vrouwen nog wat is ge­groeid.
De laatste jaren is het aandeel vrouwen een kleine 47%. Als we kijken naar het aantal gegeven lesuren is het aandeel wat kleiner, circa 44%. Vrouwen geven, nog steeds, minder uren les dan hun manne­lij­ke collega's. Deson­danks is het percen­ta­ge wiskun­de-uren dat door vrouwen wordt gegeven de laatste tien jaar specta­cu­lair toegeno­men.
Leef­tijds­verde­ling
In de afgelo­pen jaren is het leraren­be­stand duide­lijk ver­jongd. Het aandeel van de groep tot 35 jaar is ge­groeid en dat van de 55+-ers is afgeno­men. De huidige leef­tijds­verde­ling van de wiskun­dedocen­ten ziet er even­wich­tig uit. De gemid­del­de leef­tijd is 43 en de vier belang­rijk­ste leef­tijds­klas­sen zijn onge­veer even goed gevuld. Het lijkt er ook op, kijkend naar de meest recente cijfers, dat de leef­tijds­verde­ling in de nabije toe­komst weinig zal verande­ren.
Lande­lijk gezien is er dus, naar het zich laat aanzien, sprake van een zeker status-quo wat betreft het aantal wiskun­dedocen­ten en de verde­ling naar leef­tijd en ge­slacht. Uiter­aard kan dat op school­ni­veau heel anders liggen.
gk

 

Geen CSE meer op vmbo bb&kb, aanvulling

 
In WiskundE-brief 966 besteed­de de redac­tie aan­dacht aan het eind van de papie­ren examens op vmbo (bb&kb). Het is inder­daad zo dat na een jaren­lan­ge pilot de digita­le examens op vmbo basis en kader regu­lier worden. Ik wil dit artikel aanvul­len. Uitein­de­lijk zijn name­lijk alle examen­opga­ven in te zien en te oefenen.
In het artikel wordt gesteld dat het voor niet direct betrok­ke­nen lastig wordt om een beeld te krijgen van (onder andere) de wiskun­de-examens op het beroeps­georiën­teer­de vmbo. Echter, het is onjuist dat recente examen­opga­ven (en correc­tievoor­schrif­ten) niet meer inge­zien kunnen worden. Op de vo-oefenom­ge­ving van Facet staan alle examens van het afgelo­pen jaar en ook van de jaren ervoor. Het is wel zo dat deze examens niet direct geheel gepubli­ceerd worden. Dit komt doordat de afname van de digita­le examens flexi­bel in de tijd is en doordat een klein deel deze opgaven als anker dienen voor de komende jaren. Voor het digita­le examen bestaan 9 varian­ten en die overlap­pen deels. Elk jaar worden in septem­ber 2 varian­ten open­baar gemaakt en daarmee is het groot­ste deel van de examens in te zien. Uitein­de­lijk worden ook de ankerop­ga­ven open­baar. Zo is op dit moment het groot­ste deel van het digita­le examen 2024 dus in te zien en te maken.
Ik nodig ieder­een uit om eens een kijkje te nemen op genoem­de website. Naast de examens wiskun­de vindt u daar ook de andere examens van de algeme­ne vakken en ook de examens van de beroeps­gerich­te vakken. Het is de moeite waard om deze eens te bekij­ken. Ook in de examens beroeps­gerich­te vakken wordt soms een behoor­lijk beroep gedaan op de reken­vaardig­he­den van de leerlin­gen.
Ook op vmbo basis en kader hechten docen­ten meer waarde aan de uitwer­king van een vraag­stuk dan aan alleen het eindant­woord. Het is verhel­de­rend om zo’n examen wiskun­de basis of kader niet alleen te bekij­ken, maar ook eens zelf te maken. U zult merken dat leerlin­gen bij veel vragen gebruik kunnen maken van de zoge­naam­de 'toolbox. Dit is een groot open veld waarin leerlin­gen een tabel kunnen zetten, een formule kunnen op­schrij­ven of een bereke­ning kunnen plakken die zij met de rekenma­chi­ne gemaakt hebben. Dit laatste wordt door veel leerlin­gen als een groot voor­deel gezien van de digita­le examens. Zij kunnen hun bereke­ning direct in de toolbox plakken en hoeven deze niet vanuit de rekenma­chi­ne over te schrij­ven. Omdat dit zo prettig werkt, wordt de toolbox inmid­dels ook ge­bruikt bij andere vakken waarin gere­kend wordt, zoals nask en econo­mie.
Als u na het maken van een digi­taal examen door­klikt en het examen inle­vert, krijgt u een leer­lingo­ver­zicht met de opgaven. Als u op een opgave klikt, kunt u uw ant­woord bekij­ken en ook het correc­tievoor­schrift. Er staat gere­geld ‘score 0’, omdat het program­ma alleen bij automa­tisch scoorba­re vragen scoort. Dat is voor leerlin­gen wel verwar­rend en moet uitge­legd worden. Anders kan het demoti­ve­rend zijn.
Mocht u vragen hebben over de (digita­le) examens vmbo, dan kunt u mij altijd mailen: melanie.steen­tjes@cito.nl.
Melanie Steen­tjes
toets­deskun­di­ge wiskun­de vmbo kb/gt bij Cito

 

Reactie methodekeuze in de bovenbouw

Vlak voor het ver­schij­nen van de vorige Wiskun­dE-brief kregen we een kriti­sche mail over lesme­tho­den van een van onze lezers. Hieron­der zijn reactie op het artikel en de situa­tie rondom de nieuwe edities.
Ook hier krie­belt het bij mij als Noord­hoff een nieuw voor­stel doet voor de 13e editie boven­bouw. Op de eerste plaats omdat de 12e editie nog prima voldoet voor de huidige examen­ei­sen. En op de tweede plaats omdat een nieuwe editie extra werk met zich mee­brengt. Dit alles terwijl Noord­hoff vast en zeker een groot deel van de opgaven gaat recy­clen, de volgor­de wat aanpast en niet te verge­ten, de opgaven voor­ziet van een leer­route.
Leer­route?
Als ik het woord leer­route hoor, dan denk ik ook aan het halve werk dat dat de uitgeve­rij levert. Het ene niveau heeft wel documen­ten (studie­wij­zers) met de opgaven per leer­route en het andere niveau (vmbo-gt) heeft die documen­ten niet. Navraag bij Noord­hoff levert niet meer op dan 'die hebben wij niet'. Ook op mijn vraag of docen­ten dan zelf maar door de boeken moesten spitten om studie­wij­zers te krijgen met opgaven per leer­route, kwam geen ant­woord. Dit jaar zijn wij ook al gedwon­gen om in de onder­bouw de 13e editie in te voeren, maar dat was ook door de keuze van de school voor een leveran­cier. Echter, de derde­klas­boeken zijn niet com­pleet. Zo ontbre­ken nog toetsen in de docen­tenomge­ving van de derde klas vwo. De enige toevoe­ging - zoals het mij voor­komt - is dat er leerrou­tes voor de boven­bouw komen. En welke docent gaat dat gebrui­ken? Welke boven­bouw leer­ling gaat dit effec­tief gebrui­ken? Ik zie de toevoe­gin­gen van leerrou­tes als gimmick, net zoals de proteï­ne yoghurt in de super­markt. Leuk voor de show, maar niet echt waarde­vol. Het is in mijn ogen zeker niet al het extra werk van nieuwe studie­wij­zers, nieuwe toetsen samen­stel­len en de aan­schaf van weer een nieuwe editie waard.
Wat te doen?
Terug naar het verhaal: zoeken naar stapels tweede­hands boeken en dan hopen dat u genoeg kunt vinden voor alle leerlin­gen? Het zal vast en zeker werken voor een paar scholen. Ik zie het niet als structu­re­le oplos­sing.
Gaat Noord­hoff scholen de komende 4 jaar, totdat de nieuwe examen­program­ma's worden inge­voerd, nog de 12e editie aanbie­den?
Patrick van Geenen
Rijn­lands Lyceum Sassen­heim

 

Aanvulling toegestane grafische rekenmachines

In de vorige Wiskun­dE-brief ontbrak ten onrech­te de rekenma­chi­ne van Num­Works. Voor alle zeker­heid hieron­der de volledi­ge lijst
De volgen­de machi­nes zijn in 2027 op havo en 2028 op vwo in elk geval toege­staan:
  • Casio fx-CG50
  • HP Prime (G2)
  • Num­Works (model­num­mers N0110 en hoger)
  • TI-84 Plus CE-T (ook Python edition)
  • TI-Nspire CX II-T (ook de versie met CAS)
  • TI-Nspire CX (alleen de versie zonder CAS)
bron: Medede­ling vooruit­blik hulpmid­de­len ce 2027 en 2028

 

Abelprijs voor Kashiwara

 
De Abel­prijs is dit jaar toege­kend aan Masaki Kashiwa­ra. Hij krijgt de prijs voor zijn "funda­mente­le bijdra­gen aan de algebra­ï­sche analyse en de repre­senta­tietheo­rie, in het bijzon­der de ontwik­kelin­gen van de theorie van de D-modules en ontdek­king van de crystal bases".
Kashiwa­ra (1947) is befaamd om zijn vermo­gen verbin­din­gen te leggen tussen zeer uiteen­lopen­de gebie­den van wiskun­dig onder­zoek. In het begin van zijn car­rière ontwik­kel­de hij de basis van de theorie van de zoge­noem­de 'D-modules' om vat te krijgen op lineai­re partië­le diffe­renti­aalver­gelij­kin­gen. Het gaat daarbij niet zo zeer om het oplos­sen hiervan, maar om meer algeme­ne vragen over het gedrag van oplos­sin­gen, en met name het bestaan van singula­ritei­ten. Het 21e pro­bleem van de beroem­de lijst van Hilbert gaat hier­over, en bij het oplos­sen daarvan bouwde Kashiwa­ra een nieuwe brug naar de topolo­gie. Ook legde hij in samen­wer­king met Pierre Schapi­ra zeer onver­wach­te verban­den met de repre­senta­tietheo­rie, waarin symme­trie­ën cen­traal staan.
Uitrei­king
Op 20 mei wordt de prijs uitge­reikt. Voor het eerst in de geschie­de­nis zal een delega­tie van vier leerlin­gen uit Neder­land met twee begelei­ders daarbij aanwe­zig zijn. Ze zullen naar Oslo gaan om naast de prijs­uitrei­king diverse bijeen­kom­sten en de festivi­tei­ten rondom deze uitrei­king bij te wonen. De leerlin­gen zijn Ingmar Guns, Anuraag Nayak, David Sierra en Zyan Jiang. Een van die bijeen­kom­sten is de uitrei­king van een specia­le prijs voor wiskun­delera­ren (De Bernt Michael Holmboe Memori­al Prize).
De Abel­prijs, genoemd naar de Noorse wiskun­di­ge Niels Hendrik Abel (1802-1829), wordt jaar­lijks toege­kend en kan worden be­schouwd als de Nobel­prijs voor de wiskun­de. Er is een bedrag aan verbon­den van 7,5 miljoen Noorse Kronen, wat overeen­komt met ruim 650.000 euro. In tegen­stel­ling tot de Fields­medail­le wordt de prijs vaak toege­kend aan wat oudere weten­schap­pers. Voor meer informa­tie kunt u terecht op abel­prize.no.
gk

 

Aan de slag met conceptexamenprogramma’s ?

 
De vak­steun­pun­ten van de vo-ho netwer­ken willen in samen­wer­king met SLO en de NVvW het komende school­jaar informa­tie en onder­wijsma­teri­aal uitwis­se­len rondom het 'beproe­ven' van de nieuwe concept­examen­program­ma’s wiskun­de. Op 7 mei is er een online bijeen­komst om u hier­over te informe­ren.
Graag nodigen we u hierbij uit voor een online bijeen­komst in mei om de activi­tei­ten rondom het beproe­ven van de nieuwe concept­examen­program­ma’s wiskun­de te bespre­ken. In het school­jaar 2025-26 worden zeven concept­examen­program­ma wiskun­de voor havo en vwo op een aantal scholen be­proefd. De vak­steun­pun­ten, SLO en de NVvW willen geduren­de het school­jaar 2025-26 graag informa­tie en onder­wijsma­teri­aal uitwis­se­len rondom activi­tei­ten en vernieu­wen­de ideeën bij de actuali­sa­tie. We verken­nen de voorge­stel­de vernieu­win­gen, zoals de andere insteek van wiskun­di­ge activi­tei­ten bij modelle­ren, pro­bleem­aanpak­ken, statis­tisch onder­zoek en redene­ren met formu­les. Ook verken­nen we hoe je digi­taal wiskun­dig gereed­schap anders inzet bij toetsen, terwijl je ook oog houdt voor het onder­hou­den van algebra­ï­sche vaardig­he­den.
Online bijeen­komst
In een online bijeen­komst op woens­dag 7 mei van 19:30 tot 20:45 uur informe­ren we u graag over de plannen van de vak­steun­pun­ten. Hier wordt u bijge­praat over de actuali­sa­tie en bespre­ken we moge­lijkhe­den om betrok­ken te worden bij de fase van beproe­ven. We denken aan vier bijeen­kom­sten in 2025-26 waarin we:
  • Aan de slag gaan met het onder­wijsma­teri­aal dat ontwik­keld wordt door vakex­perts, de docen­ten van de scholen die deelne­men aan de try-out onder coördi­na­tie van SLO;
  • De moge­lijk­heid onder­zoe­ken om geactua­li­seerd onder­wijsma­teri­aal uit te probe­ren in de eigen lessen, onder­wijsmo­du­les, of projec­ten;
Ook zullen experts wat meer vertel­len over inhoude­lij­ke, didacti­sche en pedago­gi­sche achter­grond van de vernieu­win­gen.
In de online bijeen­komst van 7 mei peilen we of er voldoen­de belang­stel­ling is voor een work­shop in juni bij SLO in Amers­foort. In deze work­shop werken we prak­tisch aan wat je nodig hebt om het nieuwe school­jaar bepaal­de dingen uit te probe­ren, zoals lesmate­ri­aal of een plan­ning van een practi­cum empi­risch onder­zoek.
Aanmel­den voor de online bijeen­komst op 7 mei van 19:30 tot 20:45 uur kan via beproeven­examenprogramma@slo.nl. Vermeld daarbij wiskun­de online bijeen­komst 7 mei in het onder­werp.
Wim Caspers
namens de vak­steun­pun­ten, SLO en NVvW

 

Hoe kijk je een examen na?

 
Ook dit jaar ver­zorgt de Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren online bijeen­kom­sten over het nakij­ken van eindexa­mens vmbo-GT, havo en vwo.
Aan de hand van examen­opga­ven, gecombi­neerd met leerlin­gen­werk, wordt bespro­ken hoe deze nageke­ken zouden kunnen worden. Op deze wijze kunnen jonge collega’s onder­steu­ning krijgen bij de ingewik­kel­de op­dracht om het examen na te kijken en meer ervaren collega’s kunnen onder­ling bespre­ken wat binnen de moge­lijkhe­den van het correc­tievoor­schrift moge­lijk en wense­lijk is.
Prakti­sche gege­vens
  • vmbo-gt: maandag 14 april vanaf 19:30 uur
  • havo-vwo (wisA en B) dinsdag 15 en 22 april vanaf 19:30 uur
Van niet-leden van de NVvW wordt een bijdra­ge ge­vraagd van € 10,-. U kunt zich aanmel­den via deze link.

 

Uitslag tweede ronde Wiskunde Olympiade bekend

 
Op vrijdag 14 maart was de tweede ronde van de Wiskun­de Olympia­de. Er waren 942 leerlin­gen uitgeno­digd op grond van hun score in de eerste ronde en er zijn een aantal wild­cards uitge­deeld. Uitein­de­lijk deden er 855 leerlin­gen mee aan de tweede ronde en gaan 124 leerlin­gen door naar de finale.
De volgen­de leerlin­gen gaan door naar de finale, die op 12 septem­ber in Eindho­ven zal plaats­vin­den: de 42 onder­bouw­leerlin­gen met 13 punten of meer, de 42 vierde­klas­sers met 20 punten of meer en de 40 vijfde­klas­sers met 27 punten of meer. Als u leerlin­gen heeft die meege­daan hebben aan de tweede ronde, kunt u via de wed­strijd­site de scores van uw leerlin­gen zien en tevens wie er door is naar de finale. De opgaven en uitwer­kin­gen van de tweede ronde vindt u in het archief. De leerlin­gen die uitgeno­digd zijn voor de finale, krijgen komende week een persoon­lij­ke brief thuisge­stuurd. In deze brief worden ze ook uitgeno­digd om deel te nemen aan een aantal trai­nings­midda­gen georga­ni­seerd door een univer­si­teit, zodat ze zich opti­maal kunnen voorbe­rei­den op de finale.
De periode waarin volgend jaar de eerste ronde plaats­vindt is inmid­dels bekend en kunt u alvast in uw agenda noteren: 19 tot en met 30 januari 2026.
Namens de Stich­ting Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de,
Melanie Steen­tjes (melanie@wiskun­deolym­pia­de.nl)

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
14 april 2025 Bijeen­komst wiskun­de docen­tennet­werk. UU en HU
14 april 2025 Online bijeen­komst examen­correc­tie vmbo g/t. NVvW
15 april 2025 Online bijeen­komst examen­correc­tie havo-vwo (wA en wB). NVvW
16 april 2025 Leve de wiskun­de! UvA en bèta­part­ners
22 april 2025 Online bijeen­komst examen­correc­tie havo-vwo (wA en wB). NVvW
26 april 2025 50 jaar VVWL. Vlaamse Vereni­ging Wiskun­dele­raars
7 mei 2025 Online bijeen­komst concept­examen­program­ma's. Vak­steun­pun­ten wiskun­de e.a.
11 mei 2025 Math­fest 2025. Plat­form Wiskun­de Neder­land
12 mei 2025 "Bart­jens" Reken­dic­tee. Hoge­school Utrecht
19 t/m 30 jan. 2026 Eerste ronde wiskun­de olympia­de. St. Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Wiskunde via Noordhoff – Wist u dat…

   …of u nu werkt met Moderne Wiskun­de of Getal & Ruimte, beide metho­des blijven beschik­baar in hardco­ver én als LiFo/FLEX. U kiest!
   …de 13e editie van Getal & Ruimte havo/vwo boven­bouw eraan komt? Met FLEX be­schikt u automa­tisch over het nieuw­ste lesmate­ri­aal. Werkt u liever met hardco­ver? Dan bepaalt u zelf het moment van over­stap­pen – de 12e editie blijft lever­baar.
   …Wiskun­de D is ver­nieuwd in de 13e editie van Getal & Ruimte havo/vwo boven­bouw? Bij Moderne Wiskun­de ver­schijnt deel D3 in versie 12.1 voor vwo boven­bouw.
   …de duur­zaam­heid van LiFo/FLEX genuan­ceer­der ligt dan u mis­schien denkt? Bekijk voor meer informa­tie de FAQ.
   …u nu al aan de slag kunt met de nieuwe kerndoe­len? Bekijk de kerndoe­lenfl­yer.
 

 

De NumWorks is toegestaan tijdens examens

De Num­Works grafi­sche rekenma­chi­ne is toege­staan voor de centra­le examens voor HAVO en VWO.
Het active­ren van de examen­stand is heel eenvou­dig:
  1. Ga naar de Instel­lin­gen applica­tie
  2. Klik op 'Examen­stand'
  3. Selec­teer 'Acti­veer NL examen­stand'
  4. Druk op OK om de examen­stand te active­ren
Meer informa­tie over het active­ren en deacti­ve­ren van de examen­stand vindt u op onze website.
Mochten er vragen zijn, stuur ons gerust een mailtje contact@num­works.nl.
 
.

 

Stap nu over op WisAdapt!

De afgelo­pen dagen hebben we veel mensen gespro­ken op de NWD. We hebben laten zien hoe goed en makke­lijk WisA­dapt werkt. Maak nu de keuze voor deze nieuwe adaptie­ve wiskun­demetho­de en werk hier komend school­jaar mee!
Was u er niet bij of wilt u alles nog even rustig bekij­ken? Vraag dan de demo aan of sluit aan op 14 of 15 april bij de online webinar. Meer informa­tie op www.WisA­dapt.nl.
 

 

Aan de slag met Math4all

Wilt u dat uw leerlin­gen goed voorbe­reid het examen ingaan? Wijs ze dan op de Math4­all Examen­trainin­gen.
Baat het niet dan schaadt het niet... Mis­schien ook leuk voor ouders, zodat ze zien hoe zwaar hun kinde­ren het krijgen op hun examen. Klik op de link om ze te downloa­den.
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Houten draadmodellen als lesmateriaal

Mooie houten draadmo­del­len als hulpmid­del in uw les?
Kijk op www.duoca­deau.nl.
Set van 6, groot model € 75,- of klein model € 50,-.

 

Korting op de TI-84 Plus CE-T Python Edition

10 euro korting op de TI-84 Plus CE-T Python Edition!
Zet de TI-84 Plus CE-T Python Edition op de lijst voor de boven­bouw voor komend jaar! Dat is extra gunstig, want leerlin­gen kunnen deze meest gebruik­te grafi­sche rekenma­chi­ne met € 10 korting kopen! De actie loopt van 15 april t/m 30 septem­ber. Zo kan ieder­een rekenen op goede techno­lo­gie voor in de klas en bij het examen.
Nog meer geld en tijd bespa­ren? Doe een groeps­bestel­ling! Bekijk hier alle voorde­len.
 

 

Nieuwste bovenbouwtitels KERN Wiskunde

Heeft u de NWD moeten missen of bent u niet bij onze stand geweest?
Bestel alsnog de gratis kerndoe­lenbro­chu­re van KERN Wiskun­de via kernwis­kun­de@boom.nl of bestel een beoorde­lings­exem­plaar van de nieuw­ste boven­bouwti­tels van havo en vwo met 50% docen­tenkor­ting in onze webshop.
 

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 

Zorg ervoor dat u compleet bent in de klas!

Heeft u nog docen­tenmate­ri­aal nodig, zoals Casio-rekenma­chi­nes, posters of onze exclu­sie­ve oranje hoesjes voor de Casio fx-82NL? Vraag ze dan eenvou­dig aan via ons docen­tenplat­form: fx-Sensei!
Gebruik ook onze emula­tor om de rekenma­chi­ne digi­taal voor de klas te presen­te­ren – zo kan elke leer­ling eenvou­dig volgen wat u op uw rekenma­chi­ne laat zien.
Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl