nummer 966, 09-03-2025

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Geen CSE meer op vmbo (bb&kb)

 
Het zal menig­een ontgaan zijn, maar op het beroeps­georiën­teer­de vmbo worden met ingang van dit school­jaar geen centra­le schrif­telij­ke eindexa­mens wiskun­de afgeno­men. Hetzelf­de geldt voor bijna alle andere vakken. Daarmee lijkt daar de digita­le toet­sing het defini­tief te hebben gewon­nen van de traditi­one­le schrif­telij­ke.
Op vmbo basis en kader worden de laatste jaren verre­weg de meeste eindexa­mens digi­taal afgeno­men. De afname op papier werd steeds meer een margina­le gebeur­te­nis en met ingang van het huidige school­jaar zijn er alleen voor een paar vakken (Frans, Spaans, Arabi­sche en Turks) nog schrif­telij­ke afnames1). Dat bete­kent onder meer dat het voor niet direct betrok­ke­nen lastig wordt om een beeld te krijgen van (onder andere) de wiskun­de-eindexa­mens op het beroeps­georiën­teer­de vmbo. Het inkij­ken van recente examen­opga­ven (en correc­tievoor­schrif­ten) is niet meer moge­lijk.
Geschie­de­nis
In het in 2019 gepubli­ceer­de rapport Digita­le centra­le examens in vmbo-bb en -kb werd gecon­clu­deerd dat inmid­dels op grote schaal digita­le examens ge­bruikt worden en dat de afname daarvan over het alge­meen goed verliep. In het alge­meen hadden examen­secreta­ris­sen en docen­ten ook een voor­keur voor digita­le afname. Maar er waren ook kriti­sche gelui­den, met name van wiskun­dedocen­ten:
"Docen­ten voor het vak wiskun­de zijn het meest kri­tisch, onge­veer twintig procent van hen heeft een voor­keur voor de papie­ren afname­vorm. Kritiek die zij naar voren brengen is dat er bij het digita­le examen niet gewerkt wordt met fysiek tastba­re materia­len zoals pen, papier, liniaal en passer, terwijl dat in de oplei­ding nog wel gedaan wordt."
Daar­naast werden de tweede correc­tie en de ver­schil­len in moei­lijk­heid tussen examen­varian­ten als aan­dachts­punt naar voren gescho­ven. Bekend is ook dat veel wiskun­dedocen­ten meer waarde hechten aan de uitwer­king van een vraag­stuk dan aan het eindant­woord, en dat is bij schrif­telij­ke afname net wat makke­lij­ker te regelen. Bij de afwe­ging van kosten en baten ver­meldt het rapport uitdruk­ke­lijk dat over­gang op één systeem kosten­bespa­rend zou werken. Hoewel die bespa­ring groter is wanneer alle examens op papier zouden worden afgeno­men pleit men gezien de status quo voor een digita­le afname.
In decem­ber 2022 wordt in een Verza­mel­brief moties en toezeg­gin­gen primair en voortge­zet onder­wijs en maat­schappe­lij­ke dienst­tijd aange­kon­digd dat digita­le afname van de examens vmbo-bb en -kb voor de algeme­ne vakken in princi­pe vanaf examen­jaar 2024-2025 "regu­lier" zullen zijn. Kandida­ten met een onder­steu­ningsbe­hoef­te krijgen een alterna­tie­ve moge­lijk­heid om examen af te leggen, zo wordt toege­zegd. In de Vakspe­cifie­ke informa­tie 2025 voor vmbo bb en kb wordt uitdruk­ke­lijk vermeld dat dit bete­kent dat er geen papie­ren centra­le examens meer worden afgeno­men.
Papier versus scherm
De beslis­sing om te stoppen met de schrif­telij­ke eindexa­mens op het beroeps­ge­richt vmbo is gezien de over­heersen­de positie van de digita­le afname begrij­pe­lijk, maar roept ook vragen op. De laatste tijd zijn er diverse (samen­vattin­gen van) onder­zoe­ken versche­nen waarin wordt nage­gaan of het lezen van scherm even effec­tief is als het lezen van papier. Effec­tief heeft dan met name te maken met het begrij­pen en onthou­den van de tekst. De resulta­ten van de onder­zoe­ken lopen wat uiteen, maar het lijkt erop dat het lezen van informa­tie­ve teksten van scherm toch vaak wat minder inten­sief en effec­tief is dan het lezen van papier. Opval­len­de uit­komst van deze onder­zoe­ken is vaak ook dat de lezers zelf geen ver­schil zien2). Bij het nemen van een zo ingrij­pen­de beslis­sing zou je toch enige reflec­tie op dit soort onder­zoeksre­sulta­ten verwach­ten. Ik heb daar weinig van gezien.
Opmerke­lijk is dat de kwestie digi­taal of op papier wel speelt bij de veelbe­spro­ken door­stroom­toets po-vo. Dat heeft te maken met signa­len dat de papie­ren toetsen het afgelo­pen jaar beter werden gemaakt dan de digita­le. Al met al is het te betreu­ren dat de afschaf­fing van de schrif­telij­ke eindexa­mens op het beroeps­georiën­teer­de vmbo zo geruis­loos is verlo­pen.
gk
-----------
1) Zie onder andere het examen­roos­ter 2025
2) Zie bijvoor­beeld: deze samen­vat­ting

 

Een nieuw inzicht?

Het valt me al jaren op dat veel leerlin­gen in de boven­bouw van het vwo bij wiskun­de B de associa­tie­ve en distri­butie­ve eigen­schap door elkaar halen. Bij het herlei­den van een wiskun­di­ge expres­sie van de vorm A(BC) krijg ik ieder jaar wel de vraag: "Moet C niet ook nog keer A?". Met een getal­lenvoor­beeld is de leer­ling dan snel over­tuigd, maar het misver­stand blijkt in sommige geval­len hardnek­kig. Is daar een reden voor aan te wijzen?
Waar komt de verwar­ring tussen uitdruk­kin­gen van de vorm A(B+C) en uitdruk­kin­gen als A(BC) vandaan? Bij A(B+C) moet A met zowel B als C verme­nigvul­digd worden en bij A(BC) moet A met B óf met C verme­nigvul­digd worden, maar niet met beide Als er getal­len staan, gaat het eigen­lijk nooit mis. Echter, zodra er variabe­len staan, maakt een aantal leerlin­gen hardnek­kig een denk­fout. Waarom?
Che­misch rekenen
 
Toen ik mijn dochter laatst hielp met het oplos­sen van een reactie­verge­lij­king, kreeg ik ineens een inge­ving. Bij schei­kun­de geldt name­lijk een andere conven­tie. Als er bijvoor­beeld H2O staat en er komt een coëffi­ciënt 3 voor te staan, dan bete­kent dit dat er drie H2O-molecu­len zijn. Dat wil zeggen: drie maal twee water­stofato­men en drie zuur­stofato­men. Bij schei­kun­de geldt dus dat als er niets tussen twee letters staat, dit als een soort optel­ling kan worden gezien. 3 H2O wordt dus opgevat als 3(2H + O). Moge­lijk wordt deze inter­preta­tie door sommige leerlin­gen onbe­wust ook bij wiskun­de toege­past. Ik weet niet of dit dé verkla­ring is voor de miscon­cep­tie, maar het benoe­men in de les kan mis­schien helpen om leerlin­gen beter inzicht te geven. Het viel me trou­wens op dat er naar deze proble­ma­tiek nauwe­lijks onder­zoek is gedaan. Ik zou zeggen: doe er uw voor­deel mee!
Olivier Boas
Sint-Jansly­ceum ’s-Herto­gen­bosch
o.boas@sjl.nl

 

Schema invoering nieuwe examenprogramma's

 
De afgelo­pen tijd zijn voor zowel havo als vwo vier wiskun­devak­ken, aanslui­tend bij de vier profie­len, uitge­werkt. Volgend school­jaar wordt gestart met de beproe­ving van de nieuwe program­ma's.
Bij de beproe­ving staan bruik­baar­heid en effecti­vi­teit cen­traal. Is de formule­ring van het program­ma voldoen­de con­creet, begrij­pe­lijk en gespeci­fi­ceerd? Ervaren de leerlin­gen de program­ma's als rele­vant, zijn de program­ma's haal­baar en passend voor de leerlin­gen en uitvoer­baar binnen de op scholen beschik­ba­re onder­wijs­tijd? De centra­le vraag bij de beproe­ving is: Wat hebben leraren en school­lei­ders nodig om de bedoe­ling en inhou­den van de concept­examen­program­ma’s en -syllabi te imple­mente­ren in de onder­wijs­prak­tijk?
Het hele traject van ontwik­ke­len tot en met invoe­ring, kent vier fasen:
  1. 2022-2024: ontwik­ke­len program­ma's door vakver­nieu­wings­commis­sie
  2. 2024-2025: Sylla­buscom­mis­sie bereidt beproe­ving voor en peilt de interes­se om te beproe­ven. Heeft u interes­se, dan kunt u mailen naar beproeven­examenprogramma@slo.nl. De subsi­dieaan­vraag is onlangs geslo­ten.
  3. 2025-2026: Fase van beproe­ven
  4. 2026-2028: Metho­den en onder­wijsma­teri­aal ontwik­ke­len
Daarna starten in 2028 de eerste cohor­ten havo en vwo in de vierde klassen met het nieuwe program­ma. Het eerste nieuw havo-examen is dan in 2030 en het eerste nieuw vwo-examen in 2031.
Nu is fase 2 gaande. De voorlo­pi­ge plan­ning hier­voor is als volgt:
Wanneer Wat
feb 2025 Samen­stel­len van een ontwik­kel­team
mrt – apr 2025 Voor­werk, Raadple­gen experts, Begin van plan voor try-out
mei 2025 Bijeen­komst ontwik­kel­team, Focus­groep
jun 2025 Afspra­ken met van deelne­men­de scholen, Eerste versie van plan voor try-out
sep – okt 2025 Start­dag; Vast­stel­len PTA en lesplan­nen periode 1, Begelei­ding en onder­zoek
okt – dec 2025 Eerste onder­wijs­blok, School­exa­mens
dec 2025 Tussen­stand van zaken, Bijeen­komst ontwik­kel­team & focus­groep en scholen
jan – mrt 2026 Tweede onder­wijs­blok, School­exa­mens
apr – mei 2026 Bijeen­komst scholen, Afron­ding try-out met SE in plaats van CE
jun 2026 Bijeen­komst ontwik­kel­team & focus­groep
Dan zijn er nog onder­wer­pen waar­over al wel wordt nage­dacht, maar waar­over nog niet veel bekend is. Daarbij gaat het bijvoor­beeld om nascho­ling, beschik­baar­heid van lesmate­ria­len, voor­beeld­exa­mens en urenver­de­ling.
Meer informa­tie is samenge­vat in een SLO-presen­ta­tie. Ook is via deze link meer informa­tie te vinden.

 

Vier Pi-dag bij de TU Delft

 
Bij π denkt u al snel aan iets ronds. Maar wist u dat π ook op aller­lei plekken binnen en buiten de wiskun­de opduikt waar op het eerste gezicht niets ronds te ontdek­ken valt? Tijdens de π-middag behande­len we weer enkele specta­culai­re voor­beel­den van onver­wach­te ver­schij­nin­gen van ons favorie­te getal.
Sommige voor­beel­den kunt u in uw wiskun­deles­sen gebrui­ken en bij andere voor­beel­den kunt u lekker achter­over leunen en genie­ten van het grote raadsel π. We verzame­len op 14 maart om 15 uur buiten, voor het EWI gebouw. Om 15:14 uur heten we u graag welkom bij de feeste­lij­ke aftrap door prof. Kees Vuik, afde­lings­hoofd van het Delft Insti­tute of Applied Mathema­tics (DIAM). Daarna neemt onze bevlo­gen π-specia­list dr. Jeroen Spandaw u ook dit jaar weer mee in een interac­tie­ve presen­ta­tie waarin π de hoofd­rol heeft. Na afloop is er een door π geïnspi­reer­de netwerk­bor­rel.
De π-dag 2025 is in het gebouw van Electro­techniek, Wiskun­de en Informa­ti­ca (gebouw 36) van de TU Delft. Meer informa­tie vindt u op de site. Daar vindt u ook een knop om u aan te melden.

 

Pi-dag 2025 over de Top 2000

 
Op vrijdag 14 maart is het weer tijd voor de jaar­lijk­se pi-dag-lezing. Dit jaar gaat deze lezing over een andere jaar­lijk­se tradi­tie: de Top 2000. Over deze muzika­le afslui­ting van het jaar valt statis­tisch gezien veel te zeggen.
Welke nummers uit de Top 2000 staan er sinds het begin in? Zegt de lengte van een lied iets over de popula­ri­teit? Wat zeggen teksten als: “27% van de stem­mers op dit nummer komt uit Drenthe” of “19 % van de stem­mers op dit nummer heeft een goudvis”. De statis­ti­cus van de Top 2000 vertelt ons daar alles over. Daniel Lippens, DJ op radio 2, is er ook en vertelt over de Top 2000, met onder andere mooie verha­len over de liedjes die de Sancta Sound Machine voor jullie zal spelen. Want een avond over de Top 2000 is natuur­lijk niet com­pleet zonder muziek!
In­schrij­ven kan via deze link.
De inloop op vrijdag 14 maart is om 19:15 uur. We starten om 19:30 uur en de avond zal uiter­lijk om 21:30 uur afgelo­pen zijn. De toegang is gratis.
Sectie wiskun­de Lyceum Sancta Maria

 

Wiskundesymposium in Sittard

 
Op vrijdag 28 maart 2025 vindt het achtste FLOS Wiskun­desympo­si­um plaats. Fontys Educa­tie in Sittard nodigt u van harte uit om op deze dag de liefde voor het vak wiskun­de met de oplei­ding te vieren.
De keynote wordt ver­zorgd door de heer H. van Helden, die u mee­neemt in de wereld van kunst en wiskun­de. Daarna zijn er twee paral­lelses­sies. In de eerste ronde kunt u een work­shop volgen over (meetkun­di­ge) inver­sie en een presen­ta­tie over ervarin­gen van een wiskun­desec­tie met leer­strate­gie­ën zoals het ophalen van kennis en het regelma­tig laten terugko­men van onder­wer­pen. In de tweede ronde kunt u kiezen tussen twee work­shops, de ene over kunst als inspira­tie­bron en de andere over denk­klas­sen. Kijk op onze website voor meer informa­tie. De dag wordt afgeslo­ten met een lezing van de heer Evan Winsen, die vertelt over zijn ervarin­gen met muzika­le onder­steu­ning van wiskun­deles­sen.
Het FLOS Wiskun­desympo­si­um wordt gehou­den op vrijdag 28 maart 2025 van 12:00 − 17:00 uur op de Fontys Leraren­oplei­ding te Sittard. Aanmel­den kan via deze link tot en met dinsdag 25 maart. Er zijn geen kosten verbon­den aan deelna­me en na afloop ont­vangt u een certifi­caat van deelna­me.

 

Leve de wiskunde!

 
Op woens­dag 16 april organi­se­ren Univer­si­teit van Amster­dam en Bèta­part­ners op het Amster­dam Science Park de confe­ren­tie ‘Leve de wiskun­de!’. Docen­ten (havo/vwo) krijgen tijdens deze dag boeien­de contex­ten voor in de les aange­reikt, kunnen collega's ontmoe­ten en zijn aan het eind weer up-to-date binnen hun vakge­bied. Leerlin­gen (5 en 6 vwo) maken kennis met het Amster­dam Science Park, volgen lezin­gen in college­za­len en ontmoe­ten weten­schap­pers.
De confe­ren­tie begint om half elf 's och­tends, en wordt vanaf kwart voor vier afgeslo­ten met een drankje. Er zijn vier lezin­gen in de Turing­zaal van het CWI en een work­shop. Tussen de middag krijgt u een lunch aangebo­den. Aan het bijwo­nen zijn geen kosten verbon­den.
Verme­nigvul­di­gen 2.0
De eerste lezing, door Jan Brandts (Univer­si­tair hoofddo­cent, UvA), gaat over effici­ën­te manie­ren om te verme­nigvul­di­gen. Binnen de wiskun­de wordt behoor­lijk wat verme­nigvul­digd. Getal­len: geheel, reëel en zelfs complex; polyno­men, en ook matri­ces. Door­gaans is het hele­maal niet zo moei­lijk om zo’n verme­nigvul­di­ging uit te voeren, maar het kan wel behoor­lijk tijdro­vend zijn. Ook hier bemoeit de wiskun­di­ge zich mee: als je bijvoor­beeld twee getal­len van tien cijfers met elkaar wil verme­nigvul­di­gen, moet je dan echt elk cijfer van het ene met elk cijfer van het andere getal verme­nigvul­di­gen? Zucht! Als je ze optelt hoeft dat toch ook niet? Bekende en wat minder bekende wiskun­di­gen bogen zich over zulke vragen, wat door de jaren heen resul­teer­de in diverse "verme­nigvul­digin­gen twee-punt-nul", met niet te onder­schat­ten conse­quen­ties.
Wiskun­de zonder fouten
Kun je er 100% zeker van zijn dat een wiskun­dig bewijs klopt? In de geschie­de­nis van de wiskun­de zijn er veel voor­beel­den van fouten die pas jaren later werden ontdekt. Maar wat als we compu­ters konden gebrui­ken om bewij­zen stap voor stap te contro­le­ren? In deze lezing door Sander Dahmen (Univer­si­tair hoofddo­cent, VU) maakt u kennis met formele bewij­zen en met Lean, een compu­terpro­gram­ma dat helpt om wiskun­de fout­loos op te schrij­ven en te verifi­ëren. Moeten wiskun­di­gen zich zorgen maken, of opent dit juist nieuwe moge­lijkhe­den? Ontdek hoe compu­ters kunnen helpen om wiskun­de nóg precie­zer te maken!
Optima­lisa­tie en strate­gie
Stel je voor dat we moeten beslis­sen waar een nieuwe publie­ke voorzie­ning gebouwd wordt, en ons doel is de totale afstand die gebrui­kers van de voorzie­ning moeten afleg­gen te minima­lise­ren. Als we de loca­ties van de gebrui­kers weten, dan kunnen we dit pro­bleem opti­maal oplos­sen. Maar wat als de loca­ties van de gebrui­kers niet bekend zijn en zij er zelf belang bij hebben om hun afstand tot de voorzie­ning te minima­lise­ren? Kunnen we dit pro­bleem dan nog steeds opti­maal oplos­sen? Sophie Klumper doet aan het CWI promo­tieon­der­zoek aan de afde­ling Net­works and Optimi­za­tion en vertelt er meer over.
Langste stijgen­de deelrij
Māris Ozols (Univer­si­tair hoofddo­cent, UvA) be­spreekt een ogen­schijn­lijk eenvou­dig pro­bleem: Iemand geeft je een rij getal­len, zeg: 3, 2, 6, 4, 5, 1. Wat is de langste deelrij waarin de getal­len steeds groter worden? De deelrij 3, 6 is een stijgen­de deelrij, maar niet de langste, de deelrij 2, 4, 5 is name­lijk langer. Hoe kun je zo’n deelrij effi­ciënt vinden? Dit lijkt mis­schien een simpel pro­bleem, maar het blijkt te leiden tot verras­send diepe wiskun­de en speelt een belang­rij­ke rol in onder­zoek naar patro­nen en symme­trie­ën, met toepas­sin­gen van combina­to­riek tot quantum­compu­ting.
Voor meer informa­tie en (gratis) aanmel­ding kunt u terecht op deze pagina.

 

Girls @ Informaticaolympiade

 
In Europa wordt er sinds 2021 een Interna­tiona­le informa­ti­ca olympia­de georga­ni­seerd speci­aal voor meiden in het voortge­zet onder­wijs. De afgelo­pen jaren werd deze olympia­de gehou­den in Zwitser­land, Turkije, Zweden en vorig jaar in Neder­land.
Deelne­men is een bijzon­de­re erva­ring omdat deel­neem­sters uit heel Europa (en daarbui­ten) samenko­men om uitda­gen­de logi­sche proble­men op te lossen en te program­me­ren, en vooral ook vanwege de sociale activi­tei­ten met deel­neem­sters uit alle deelne­men­de landen.
Wij zijn op zoek naar meiden in het voortge­zet onder­wijs die program­me­ren en algorit­mes leuk vinden. Geduren­de het jaar organi­se­ren we ver­schil­len­de cursus­da­gen, gevuld met program­me­ren en gezel­lig­heid. Meiden met en zonder program­meerer­va­ring zijn van harte welkom en er zijn geen kosten verbon­den aan de cursus.
Omdat niet alle scholen informa­ti­ca aanbie­den, denken wij dat wiskun­dedocen­ten ook zicht hebben op de vraag welke leerlin­gen hier­voor interes­se zouden hebben. Dus wel­licht wilt u deze informa­tie delen.
Om een idee te krijgen van de cursus: hier is meer informa­tie te vinden. Daar kunnen leerlin­gen zich ook aanmel­den.
Aniek, Eva, Fieke, Laura, Judith, Marjo en Martine
Coaches team NL

 

Geslaagde eerste ronde van de Wiskunde Olympiade

 
De uitslag van de eerste ronde van de Wiskun­de Olympia­de is bekend. Er hebben 321 scholen meege­daan met in totaal 6341 leerlin­gen.
De volgen­de leerlin­gen gaan door naar de tweede ronde: 360 leerlin­gen uit 5 vwo en 5 havo met 18 punten of meer, 334 leerlin­gen uit 4 vwo en 4 havo met 15 punten of meer en 250 leerlin­gen uit de onder­bouw met 14 punten of meer. De tweede ronde wordt op 14 maart gehou­den op twaalf univer­sitei­ten. Na de tweede ronde worden de beste leerlin­gen uit elke catego­rie, zo’n 130 in totaal, uitgeno­digd voor de finale aan de TU Eindho­ven op 12 septem­ber.
De scholen­prijs voor de beste school overall gaat wederom naar het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindho­ven. De school met de beste onder­bouw­deelne­mers was dit jaar het Praedi­ni­us Gymnasi­um uit Gronin­gen. De scholen­prijs meisjes is gewon­nen door het Stede­lijk Gymnasi­um Leiden. Tenslot­te is er ook een scholen­prijs voor de beste school die in de afgelo­pen drie jaar voor het eerst (weer) mee is gaan doen aan de Wiskun­de Olympia­de. Deze scholen­prijs gaat naar de Interna­tio­nal School of Amster­dam.
U vindt de opgaven, de uitwer­kin­gen en het verslag van de eerste ronde op www.wiskun­deolym­pia­de.nl. Alle docen­ten die het moge­lijk hebben gemaakt voor hun leerlin­gen om mee te doen aan de eerste ronde: van harte bedankt!
Namens de Stich­ting Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de,
Melanie Steen­tjes (melanie@wiskun­deolym­pia­de.nl).

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn profiel­werk­stuk­prijs. Pythago­ras
10 maart 2025 Einde inzend­ter­mijn KNAW onder­wijs­prijs. KNAW
14 maart 2025 π-dag op de VU. Bèta­part­ners
14 maart 2025 π-dag op de TU Delft. Delft Insti­­tute of Applied Mathema­­tics
14 maart 2025 Pi-dag over de Top 2000. Lyceum Sancta Maria
20 t/m 31 maart W4Kan­goeroe­wed­strijd. Kangoe­roe Neder­land
25 maart 2025 Bèta­part­nerscon­feren­tie. Bèta­part­ners
28 maart 2025 Wiskun­desympo­si­um. Fontys
t/m 30 maart 2025 Winter­ver­koop. Wereld­wiskun­de Fonds
4 en 5 april 2025 Nationa­le Wiskun­de Dagen. Freuden­thal Insti­tuut
16 april 2025 Leve de wiskun­de! UvA en beta­part­ners
12 mei 2025 "Bart­jens" Reken­dic­tee. Hoge­school Utrecht

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature eerstegraads docent Almere college

Van de symme­trie in een sneaker­ont­werp tot de kansbe­reke­ning achter een penalty – als docent wiskun­de laat u zien dat wiskun­de óveral is.
Bouwste­nen van de baan
  • U geeft les én coacht!
  • Eerste­graads bevoegd­heid wiskun­de en goede kennis van Wiskun­de A, B, C en eventu­eel D.
  • Een con­tract van 0,6 – 1 fte (startda­tum in overleg)
  • Een salaris tussen € 3.484,00 en € 6.992,00 afhanke­lijk van uw erva­ring en bevoegd­heid
  • Een rol waarin u het voor­touw neemt in de sectie
Bekijk de volledi­ge vacatu­re hier!
Meer informa­tie? Neem contact op met Chris­tel Wets (interim afde­lings­lei­der) via c.wets@almere­colle­ge.nl

 

Vacatures Willem van Oranje College

 
Eerste- en tweede­graads­do­cent wiskun­de: team­spelers ge­vraagd.
De sectie wiskun­de van het Willem van Oranje College in Waal­wijk zoekt in verband met pensio­ne­ring van een collega en de groei van de school nieuwe collega’s.
Kijk op werkenbij­.willemvanoranjeonderwijsgroep­.nl voor de vacatu­res en op willemvanoranjecollege­.nl voor onze school.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Aan de slag met Math4all

Wilt u uw lesmate­ria­len voor wiskun­de op tijd ontvan­gen? Ruim voordat het nieuwe school­jaar begint?
Maak uw maat­werkrea­ders dan zelf met de Math4­all Folio­straat.
Vraag een inlog aan voor de Math4­all Folio­straat bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).
 
Math4­all omvat de wiskun­de voor alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren van het vmbo en het tech­nisch mbo. Om oude uitgeef­patro­nen te doorbre­ken biedt Math4­all alles gratis aan voor wie dat wil. Het materi­aal is open source en wordt aangebo­den via de website en de Math4­all Folio­straat voor het genere­ren van maat­werkrea­ders.

 

Studiedag met TI

Studie­dag program­me­ren met Texas Instru­ments
Zoekt u ideeën voor een studie­dag? Wat dacht u van leren program­me­ren in Python én tips om dat in de klas toe te passen? Met de gratis webi­nars van WIL-de Python heeft u genoeg inhoud voor een studie­dag! De webi­nars en lesmate­ria­len zijn gratis te downloa­den. Wilt u liever les van een ervaren docent? Onze medewer­kers Frank van den Berg (f-vandenberg­@ti.com) en Ludovic Wal­laart verzor­gen graag een work­shop op maat!
Bekijk de webi­nars en lesmate­ria­len hier.
 

 

Gebruikersbijeenkomst Math4MBO 21 maart 2025

Wiskun­dedocen­ten in het MBO opgelet! In het kader van het project Math4­MBO organi­seert Math4­all op 21 maart een gebrui­kersbij­een­komst.
We zijn te gast bij mboRijn­land in Gouda. Ook docen­ten die Math4­MBO niet gebrui­ken zijn uiter­aard van harte uitgeno­digd.
Opgave voor de bijeen­komst kan bij Ton Otten (a.f.otten@math4­all.nl).

 

Zorg ervoor dat u compleet bent in de klas!

Heeft u nog docen­tenmate­ri­aal nodig, zoals Casio-rekenma­chi­nes, posters of onze exclu­sie­ve oranje hoesjes voor de Casio fx-82NL? Vraag ze dan eenvou­dig aan via ons docen­tenplat­form: fx-Sensei!
Gebruik ook onze emula­tor om de rekenma­chi­ne digi­taal voor de klas te presen­te­ren – zo kan elke leer­ling eenvou­dig volgen wat u op uw rekenma­chi­ne laat zien.
Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 

Ervaar WisAdapt nu zelf (met uw klas)

WisA­dapt is de blended wiskun­demetho­de, die de meer­waar­de van het boek combi­neert met de digita­le moge­lijkhe­den van nu.
  • adap­tief, zodat de oefenin­gen worden afge­stemd op de leer­ling
  • direc­tie feed­back, zodat leerlin­gen snel verbete­ren en de stof echt begrij­pen
  • duide­lijk dash­board, inzicht voor leerlin­gen en docen­ten in de voort­gang
Inmid­dels is er een HAVO en VWO-leer­lijn!
Volg ons op social media of kijk op www.wisa­dapt.nl.
 

 

Klaar voor de beste GR voor het middelbaar onderwijs?

 
Ook úw leerlin­gen aan de slag met de meest intuï­tie­ve, snelste en modern­ste grafi­sche rekenma­chi­ne op de markt?
Neem contact op met Klaas Kuperus (klaas.kuperus@moravia-consul­ting.com) voor meer informa­tie en ontvang een HP Prime docen­tenmo­del voor u en/of de sectie.
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor, niet meer lang wachten op uitkom­sten
  • Een touch­screen in kleur en zeer hoge resolu­tie, voor snel en duide­lijk plotten van grafie­ken
  • Door het CvTE goedge­keur­de examen­mo­de
  • Com­pleet Neder­land­se softwa­re en onder­steu­ning
  • Beschik­baar vanaf € 99 voor uw leerlin­gen
  • Volledi­ge support van Noord­hoff voor G&R en MW online beschik­baar
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chi­ne en Neder­lands lesmate­ri­aal.

 

Nieuwe kerndoelen in KERN Wiskunde

De nieuwe kerndoe­len komen eraan! Geen zorgen: KERN Wiskun­de sluit naad­loos aan op de ver­nieuw­de uit­gangs­pun­ten.
Wilt u meer weten over de nieuwe kerndoe­len en hoe deze naar voren komen in KERN Wiskun­de? Bekijk dan hier onze brochu­re over de defini­tie­ve concept­kerndoe­len met daarbij concre­te voor­beel­den uit KERN Wiskun­de.
Gaat u naar de NWD? Kom langs bij onze stand een neem een gratis exem­plaar van deze kerndoe­lenbro­chu­re mee.'
 

 

De NumWorks avonturen van een wiskundedocent

Cynthia Peters deelt haar erva­ring met Num­Works als wiskun­dedo­cent aan het Kandins­ky College in Nijme­gen: "De rekenma­chi­ne is zeer intuï­tief en helpt leerlin­gen bij wiskun­de, zonder hen te verras­sen, of de GR als extra hinder­nis te laten ervaren."
Ontdek Num­Works zelf en bekijk alle voorde­len die Num­Works met zich mee­brengt.
Sluit u aan bij duizen­den tevre­den docen­ten, zoals Cynthia, en ervaar het zelf!
 

 

Gratis: bettermarks Examentrainer voor alle vmbo-leerlingen!

Bereid uw leerlin­gen opti­maal voor op het eindexa­men met de Examen­trai­ner van better­marks! Deze slimme tool analy­seert per leer­ling welke onderde­len extra aan­dacht nodig hebben en stelt automa­tisch een persoon­lij­ke leer­route op. Zo leren ze effi­ciënt en gericht voor het examen.
Lees hier een korte be­schrij­ving van de werkwij­ze.
Tot het eindexa­men bieden we scholen in Neder­land gratis toegang! Mis deze kans niet en geef uw leerlin­gen het beste steun­tje in de rug.
Direct starten?
Neem contact op via support@better­marks.nl.

 

Getal & Ruimte 13e editie voor bovenbouw h/v

Nieuw vanaf 2025/2026: Getal & Ruimte 13e editie havo/vwo boven­bouw

Vanaf komend school­jaar zetten we de doorlo­pen­de leer­lijn van de 13e editie door in havo/vwo boven­bouw. De kenmer­ken uit de 13e editie worden dus doorge­trok­ken naar de boven­bouw, wat zorgt voor een soepele over­gang. Wilt u meer weten of alvast zelf een exem­plaar inzien?
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok en Gerard Koolstra
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl