nummer 950, 5 mei 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Verkenning CE in twee delen

 
Er zijn de afgelo­pen jaren diverse onder­zoe­ken gedaan naar alterna­tie­ven voor de grafi­sche rekenma­chi­ne bij de centra­le examens (CE). Uit een in 2018 gehou­den veld­raadple­ging bleek een voor­keur voor een deel van het CE met en een deel zonder ict. Een paar maanden geleden publi­ceer­de Cito een rapport waarin verkend wordt hoe dat eruit zou kunnen zien, op basis van de huidige syllabi wiskun­de B (havo en vwo).
In de verken­ning wordt uitge­gaan van twee uiter­sten. Een deel waarin alles zelf moet worden gedaan, zelfs een eenvou­di­ge rekenma­chi­ne is niet toege­staan, en een deel waarin de kandi­daat de beschik­king heeft over een compu­teralge­bra systeem (CAS). Er is gekeken naar voor­beel­den uit met name Austra­lië (deel­staat Victori­a), Duits­land (diverse deelsta­ten), Noorwe­gen en Zweden. Helaas bleek veel materi­aal niet bruik­baar. Daarom zijn Neder­land­se examen­con­struc­teurs, met name wiskun­delera­ren, aan het werk gezet. Het bleek een grote uitda­ging te zijn om opdrach­ten te verzin­nen die door de leerlin­gen met alleen compu­teralge­bra opge­lost konden worden. Ook aan het goed leren werken met een CAS, door leerlin­gen en docen­ten, is een kwestie die niet onder­schat moet worden. Daarbij moet wel worden aangete­kend dat een aantal proble­men speci­fiek zijn voor de gekozen omge­ving (Geoge­bra).
Prototy­pen
In het rapport staat voor zowel havo als vwo een voor­beeld hoe het opge­splits­te examen eruit zou kunnen zien (prototy­pe), inclu­sief beoorde­lingsmo­del. Beide onderde­len omvat­ten onge­veer even­veel vragen (7-8) en leveren even­veel punten op. De vragen uit het gedeel­te zonder hulpmid­de­len zijn vaak gehaald uit oude eindexa­mens. Opmerke­lijk is dat in het gedeel­te met hulpmid­de­len steeds uitdruk­ke­lijk de op­dracht wordt gegeven om CAS te gebrui­ken. Dat geldt in een vwo-examen bijvoor­beeld voor het laten zien dat een gegeven formule voor de inschre­ven cirkel van een gelijk­be­nig drie­hoek met gegeven basis en variabe­le hoogte juist is, terwijl deze formule - zeker met de gegeven teke­ning - ook handma­tig goed af te leiden lijkt. Wat me ook opvalt is dat in het correc­tievoor­schrift nog steeds wordt uitge­gaan van een bepaal­de oplos­singsme­tho­de, terwijl snel te zien in dat er veel meer zijn, en vaak 'mooiere'. Nog niet zo lang geleden ver­scheen bij cito ook Onder­zoek alterna­tie­ve correc­tievoor­schrif­ten vwo wiskun­de B (zie ook WiskundE-brief 940).
Oproep
Het materi­aal is vorig najaar al in kleine kring ver­spreid en ook gepre­sen­teerd aan de vakver­nieu­wings­commis­sie wiskun­de havo/vwo. In Eucli­des (99-6) doen de hoofdau­teurs van het rapport - Irene van Stip­hout en Sjaak Kamer­ling een oproep om te reage­ren op de prototy­pen.

 

Wiskunde-actief

 
Met de stich­ting Wiskun­de-actief willen we lesmate­ri­aal bieden voor innova­tief wiskun­deonder­wijs om opti­maal aan te sluiten op de behoef­te van leerlin­gen. Daar­naast willen we graag collega's samen­bren­gen die zich inzet­ten voor nog beter wiskun­deonder­wijs.
Samen met Peter Boon van Numworx zijn wij (Martijn en Ron) van het Coorn­hert Gymnasi­um in Gouda bezig een digita­le wiskun­de-methode te ontwik­ke­len in de omge­ving van Numworx. We gebrui­ken daarbij de kennis en erva­ring die we hebben opge­daan met het ontwik­ke­len van de wiskun­demetho­de voor het VWO op onze eigen school (zie ook WiskundE-brief 920). Komend school­jaar kunnen we de brug­klas bedie­nen en vervol­gens gaan we werken aan de rest van de onder­bouw en de boven­bouw: wA, wB en wC.
Toegang
Op het Coorn­hert Gymnasi­um in Gouda werken we al jaren met een eigen lesme­tho­de voor onder­bouw en boven­bouw, inclu­sief uitleg­filmp­jes, digita­le forma­tie­ve toetsen en een leer­lijn wiskun­di­ge denkac­tivitei­ten. Via deze link (inlo­gnaam: collega@nwd.nl; wacht­woord: NWD2024) kunt u tot 1 juni alle modules van klas 1 tot en met klas 6 bekij­ken.
Dit jaar hebben we enkele modules ontwik­keld in de omge­ving van Numworx. Leerlin­gen krijgen tijdens het maken van opgaven directe feed­back. Sleutel­opga­ven kunnen einde­loos in steeds nieuwe versies geoe­fend worden. De resulta­ten hiervan worden gekop­peld aan een zeer gede­tail­leer­de be­schrij­ving van leerdoe­len, zodat leerlin­gen (en hun docen­ten) niet alleen kunnen zien welke opgaven ze nog niet beheer­sen, maar vooral aan welke (ook onder­liggen­de) leerdoe­len nog aan­dacht moet worden besteed. Hieraan kan een leer­ling-speci­fie­ke actie worden gekop­peld. U kunt inlog­gen als gast en de methode bekij­ken. Wanneer u een over­zicht van de behaal­de leerdoe­len wilt bekij­ken, kunt u een leer­ling-account aanvra­gen bij ons.
Stich­ting
We gaan onze activi­tei­ten bunde­len in de Stich­ting Wiskun­de-actief. Deze stich­ting heeft als doel­stel­ling om innova­tief lesmate­ri­aal te ontwik­ke­len dat aan­sluit bij de bele­ving van de leerlin­gen. Ook willen we collega's samen­bren­gen die het wiskun­deonder­wijs willen verbete­ren. Omdat we vere­nigd zijn in een stich­ting, werken we zonder winst­oog­merk.
Mocht u meer informa­tie willen hebben en/of geïnte­res­seerd zijn om komend school­jaar gebruik te gaan van het interac­tie­ve materi­aal voor de brug­klas of het (nog niet interac­tie­ve) online materi­aal voor de overige klassen van het VWO, dan kunt u met ons contact opnemen via het contact­formu­lier op de website.
Ron Dames, Peter Boon en Martijn Koper

 

Digitaal toetsen is niet altijd verstandig

 
Welke onderde­len van het centra­le schrif­te­lijk eindexa­men zouden op papier aangebo­den moeten worden en welke digi­taal? Deze vraag stond cen­traal in een recent litera­tuuron­der­zoek door medewer­kers van de stich­ting Cito. Welke conclu­sies kunnen daaruit getrok­ken worden voor wiskun­de?
Recent onder­zoek lijkt erop te wijzen dat wiskun­de-toetsen op papier vaak iets beter worden gemaakt dan in een digita­le setting. Dit blijkt onder andere uit de resulta­ten van de zoge­naam­de PARCC-toets1). In 2015 en 2016 werd die toets in de Ameri­kaan­se staat Massa­chu­setts zowel op papier als digi­taal aangebo­den. Bijna 400.000 leerlin­gen in grades 3 tot en met 8 maakten toen óf de digita­le óf de papie­ren variant. Dat komt overeen met groep 5 tot en met 8 en de eerste twee jaren van het voortge­zet onder­wijs in Neder­land. Voor wiskun­de ging het om een ogen­schijn­lijk zeer klein ver­schil van 0,1 stan­daardaf­wijkin­gen. Maar in een onder­wijscon­text zijn kleine ver­schil­len rele­vant. Pogin­gen om een derge­lijk ver­schil te verta­len naar 'leerop­brengst' komen uit op 1,3 tot 5,3 maanden. Daarbij moet worden aangete­kend dat er ver­schil­len zaten tussen de papie­ren en de digita­le variant.
Diverse facto­ren
Een ander onder­zoek2) kwam voor het voortge­zet onder­wijs uit op een ver­schil van 0,05 sd. In het basison­der­wijs werd er geen signifi­cant ver­schil gevon­den en hier waren beide varian­ten iden­tiek. Het niveau van het onder­wijs en/of de leef­tijd van de leerlin­gen lijkt dus van belang. Ook van belang is de financi­ë­le situa­tie thuis. Bij leerlin­gen uit armere huishou­dens was het ver­schil 0,07 sd en bij leerlin­gen uit rijkere huishou­dens was er geen ver­schil. Gewen­ning blijkt ook een rol te spelen. De eerste keer dat een digita­le toetst wordt afgeno­men zijn de ver­schil­len met de papie­ren versie het grootst, later worden die minder. Het lijkt erop dat leerlin­gen meer dan een jaar nodig hebben om aan digita­le toet­sing te wennen.
Opge­merkt wordt dat - voorzo­ver bekend - nooit onder­zocht is of de over­stap op digita­le afname voor vmbo bb/kb in Neder­land nadelig of voorde­lig voor de leerlin­gen heeft uitge­pakt.
Soms geen ver­schil
Bij twee onder­zoe­ken geba­seerd op Ameri­can College Testing (ACT) 3) bleek bij wiskun­de geen ver­schil tussen papier en digi­taal. Bij een analyse van drie studies door Steedle, Pashley en Cho 4) kwam in een geval een wat beter resul­taat voor de digita­le versie naar voren (0,05 sd). Ook bleken leerlin­gen die de digita­le toets deden wat minder vragen over te slaan of niet te maken dan bij de papie­ren versie. Dit effect was trou­wens niet te zien als het ging om meerkeu­zevra­gen. Bij toetsen die in de VS veel ge­bruikt wordt in verband met de toela­ting tot de 'colle­ges' (de SAT Suite of Assess­ments) waren er voor wiskun­de ook geen signifi­can­te ver­schil­len te zien tussen de de digita­le en papie­ren variant. 5)
Lezen
Een van de zaken die mee­speelt is het lezen van scherm versus van papier. Bij informa­tie­ve teksten lijkt het lezen van papier effec­tie­ver dan van een scherm, hoewel de studies elkaar op tal van punten tegen­spre­ken. Tijds­druk speelt een belang­rij­ke rol, maar ook de vraag wat voor digi­taal appa­raat er precies ge­bruikt wordt. Het lezen op een compu­termoni­tor lijkt minder effec­tief dan het lezen van een tablet­scherm of het scherm van een ander appa­raat dat in de hand wordt gehou­den. Ook de lengte van teksten speelt een rol. Het moeten scrol­len lijkt ten koste te gaan van het tekstbe­grip. Opmerke­lijk is de consta­te­ring dat lezers hun tekstbe­grip meer over­schat­ten als ze van een scherm lezen. 6)
Schrij­ven of typen?
Alge­meen wordt bij wiskun­de aangeno­men dat schrij­ven met de hand beter is dan typen. Het werken met specia­le symbo­len en nota­ties maakt typen omslach­ti­ger. Voor deze 'common sense' lijkt echter geen hard onder­zoek beschik­baar. Het wordt in de cito-publica­tie althans niet genoemd. Ook is er in het rapport geen aan­dacht voor het ver­schil van schrij­ven op papier en op een scherm, van een tablet bijvoor­beeld.
Inter­views
In aanvul­ling op het litera­tuuron­der­zoek hebben de citome­dewer­kers ook enkele inter­views afgeno­men. De geraad­pleeg­de toets­deskun­di­ge wiskun­de bleek erg enthou­si­ast over de huidige digita­le examens voor vmbo bb/kb. Met name de moge­lijk­heid om grafie­ken te (laten) tekenen werd als posi­tief gezien. Ook het voorko­men van over­schrijf­fou­ten wordt als een pre genoemd. Voor havo/vwo ligt dit anders. Zowel de toets­deskun­di­ge als (twee) geraad­pleeg­de docen­ten zien grote proble­men bij het stapsge­wijs maken van wiskun­deopga­ven in een digita­le omge­ving, gezien de nodige symbo­len en vereis­te nota­ties. Ook vanuit de vakver­nieu­wings­commis­sie voor wiskun­de wordt de wens geuit om juist zoveel moge­lijk met de hand te blijven doen. Ook de vaak wat com­plexe contex­ten zijn een reden de examens voor wiskun­de op havo en vwo niet verder te digita­lise­ren. Voor de eerste vraag binnen een context is de hoeveel­heid informa­tie die bij die vraag hoort vaak nog op één scherm weer te geven. Die context wordt voor de daarop­volgen­de vragen echter steeds aange­vuld met nieuwe informa­tie en past daar­door niet altijd meer goed op één scherm. Twee aspec­ten van de mogelij­ke digita­lise­ring van de examens werden wel als posi­tief beoor­deeld: het vervan­gen van de grafi­sche rekenma­chi­ne door een digita­le applica­tie en de moge­lijk­heid om digi­taal na te kijken.
gk
--------
1 Backes, B., & Cowan, J. Is the pen migh­tier than the key­board? The effect of online testing on measu­red student achieve­ment
2 Gorda­nier, J., Ozturk, O., & Zhan, C. Pencils Down? Compute­rized Testing and Student Achieve­ment
3 Li, D., Yi, Q., & Harris, D. Eviden­ce for Paper and Online ACT Compara­bili­ty
4 Steedle, J., Pashley, P., & Cho, Y. Three Studies of Compara­bili­ty between Paper-Based and Compu­ter-Based Testing for the ACT
5 Proctor, T. P., Chuah, S. C., Montgo­mery, M., & Way, W. D. Compara­bili­ty of Perfor­man­ce on the SAT™ Suite of Assess­ments Across Pencil-and-Paper and Compu­ter-Based Modes of Admini­stra­tion
6 Clinton, V. Reading from paper com­pared to screens: A systema­tic review and meta-analy­sis

 

Weer iets meer wiskundedocenten

Het lijkt erop dat er aan de gestage daling van het aantal wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs een einde is gekomen. Sinds 2020 is er er enige groei te zien. Die is vooral te danken aan de toe­stroom van wiskun­delera­res­sen.
In oktober 2013 waren er nog ruim 10.000 wiskun­dedocen­ten, zeven jaar later waren dat er nog geen 9000. Deze daling kwam voor meer dan 100% voor reke­ning van de manne­lij­ke leraren, het aantal vrouwen nam juist (licht) toe. De laatste paar jaar lijkt de terug­gang bij de mannen onge­veer tot stil­stand gekomen, terwijl het aantal vrouwen in het wiskun­deonder­wijs blijft stijgen. Het resul­taat is dat er weer een lichte groei is in het aantal wiskun­dedocen­ten in het vo. Hieron­der ziet u een en ander in beeld ge­bracht.
Enige jaren geleden leek het erop dat er rond deze tijd meer vrouwen dan mannen als wiskun­dedo­cent zouden werken. De laatste jaren lijkt het meer op asympto­tisch naderen. We naderen in ieder geval een 50-50 situa­tie, terwijl ruim tien jaar geleden er bijna twee maal zoveel mannen als vrouwen in het wiskun­deonder­wijs werkten.
Verjon­ging
Wiskun­dedocen­ten worden net als andere mensen door­gaans elk jaar een jaartje ouder. De groep wiskun­dedocen­ten in het vo is de afgelo­pen jaren wat jonger gewor­den. Dat is goed te zien in de leef­tijds­verde­ling:
De groep 65+ is ge­groeid, onder meer door de verho­ging van de AOW-leef­tijd. Dit neemt niet weg dat de groep van 45 jaar en ouder duide­lijk is geslon­ken en met name de groep onder de 35 sterk is ge­groeid. In 2014 vormden 45-plus­sers nog een duide­lij­ke meerder­heid. Acht jaar later zijn ze in de minder­heid, terwijl ruim 30% van de docen­ten jonger dan 35 is.
Lesuren
De ontwik­ke­ling van het aantal uren wiskun­de loopt de laaste jaren groten­deels paral­lel met die die van het aantal docen­ten. Mannen geven nog steeds meer uren les dan vrouwen, 14,4 tegen 12,8. Daarbij moet bedacht wordt dat ieder­een die wiskun­deles­sen geeft als wiskun­dedo­cent wordt meege­teld, ook als dat maar een klein deel van de betrek­king is.
gk
------------------------
bron: DUO open onder­wijsda­ta perso­neel voortge­zet onder­wijs

 

Oud-Nederlandse wiskunde

 
Op woens­dag 19 juni 2024 organi­seert Bèta­part­ners een bijeen­komst over Oud-Neder­lands wiskun­de, uitdruk­ke­lijk bedoeld voor docen­ten wiskun­de.
Deze vakbij­een­komst gaat over een stuk geschie­de­nis van de wiskun­de en hoe dat te gebrui­ken is in het onder­wijs. Na een tweetal lezin­gen gaat u zelf in een work­shop de vertaal­slag probe­ren te maken van 16e– en 17e-eeuwse oud-Neder­land­se teksten over meetkun­de en algebra naar de eigen wiskun­deles­sen.
In deze bijeen­komst staat de auteur van de eerste gedruk­te Neder­landsta­li­ge algebra- en meetkun­deboe­ken cen­traal: Claes Pie­tersz van Deven­ter.
Program­ma
tijd onder­deel
15:45 uur Inloop.
16:00 uur Lezing over Claes Pie­tersz van Deven­ter door Prof. Dr. Jan Hogen­dijk (Univer­si­teit Utrecht).
17:00 uur Pauze.
17:15 uur Presen­ta­tie over het gebruik van geschie­de­nis van de wiskun­de in het onder­wijs door Drs. Desiree Agter­berg (Hoge­school van Amster­dam).
18:00 uur Diner.
18:45 uur Aan de slag met primai­re Neder­land­se bronnen uit de 16e/17e eeuw, onder begelei­ding van Jan en Desiree.
19:45 uur Gezamen­lij­ke nabe­spre­king en evalua­tie.
20:00 uur Afslui­ting.
Plaats, kosten, in­schrij­ven
Locatie: Hoge­school van Amster­dam
Kosten leden Bèta­part­ners: geen
Kosten niet-Bèta­part­ners: € 125,=
Volg deze link voor meer informa­tie en om u in te schrij­ven..

 

Zeven medailles voor Nederland bij Benelux Wiskunde Olympiade

 
Eind april heeft zesde­klas­ser Tobias Kristi­an­sen (17) met 19 punten beslag kunnen leggen op één van de drie gouden medail­les. Daar­naast ging Neder­land met vier van de vijf zilve­ren medail­les naar huis en had het team ook nog twee bronzen medail­les en een eervol­le vermel­ding.
De Benelux Wiskun­de Olympia­de is een jaar­lijk­se wiskun­dewed­strijd voor middel­ba­re scholie­ren uit België, Neder­land en Luxem­burg. Elk land wordt verte­genwoor­digd door tien leerlin­gen, die vieren­half uur de tijd hebben om vier opgaven op te lossen op het gebied van algebra, combina­to­riek, meetkun­de en getal­theo­rie. Met elke opgave kunnen zeven punten worden ver­diend. Ook goede deelre­sulta­ten kunnen punten waard zijn.
De resulta­ten van de leden van het Neder­land­se team zijn als volgt:
medail­le punten naam klas school
goud 19 Tobias Kristi­an­sen 5 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Leiden
zilver 15 Tijmen de Lange 6 vwo Gymnasi­um Celea­num Zwolle
zilver 14 Felix Hamoen 6 vwo Leid­sche Rijn College Utrecht
zilver 12 Fenne Meijer 4 vwo Bataafs Lyceum Hengelo
zilver 12 Ryan Staal 6 vwo Erasmi­aans Gymnasi­um Rotter­dam
brons 9 Josiah 't Hart 4 vwo Willem Lode­wijk Gymnasi­um Gronin­gen
brons 9 Casper Heimel 5 vwo U­trechts Stede­lijk Gymnasi­um
eervol 8 Yorick Nap 4 vwo Thuison­der­wijs
- 7 Lucas van de Sande 5 vwo Drie­star College Gouda
- 6 Tobias Piet 4 vwo Cygnus Gymnasi­um Amster­dam
Bij de Benelux Wiskun­de Olympia­de wint de beste helft van de leerlin­gen een medail­le. Leerlin­gen die niet genoeg punten halen voor een medail­le, maar wel mini­maal één opgave fout­loos oplos­sen, ontvan­gen een eervol­le vermel­ding. Met een totaal­sco­re van 111 punten blijft Neder­land net 4 punten achter op België, dat met 115 punten het offici­eu­ze landen­klasse­ment aan­voert.
v.l.n.r.: Josiah, Fenne, Ryan, Tijmen, Yorick, Lucas, Tobias Kristi­an­sen; zittend: Felix, Tobias Piet, Casper.
Gouden­me­daille­win­naar Tobias deelt zijn erva­ring met de wed­strijd: "Ik was snel klaar met de opgaven over algebra en getal­theo­rie. De meetkun­de kostte me erg veel tijd, maar geluk­kig heb ik die ook nog bijna opge­lost.". Ook medail­list Fenne is erg blij met de wed­strijd: "Ik doe dit jaar voor het eerst mee aan het trai­nings­program­ma en dit is dan ook mijn eerste interna­tiona­le wed­strijd. Erg cool om daar meteen een zilve­ren medail­le te winnen!".
Het Neder­land­se team werd bege­leid door Nils Van de Berg (PhD-stud­ent Tech­nische Uni­ver­si­teit Eindhoven), Wietze Koops (stu­dent Rad­boud Uni­ver­si­teit Nij­megen), Lars Pos (student Uni­ver­si­teit Leiden) en Quintijn Puite (Tech­nische Uni­ver­si­teit Eind­ho­ven en Al­ber­dingk Thijm Col­lege Hil­ver­sum). De opgaven kunt u hier bekij­ken.

 

Uitslag finale Alympiade 2024

 
Op 15 en 16 maart streden tien teams van elk vier leerlin­gen in Garde­ren om de eer in de interna­tiona­le finale van de Alympia­de. De finale­teams hielden zich twee dagen lang bezig met de optima­le plaat­sing van een beperkt aantal ambulan­ces in de fictie­ve stad Amber­havn.
Aan de finale deden drie Neder­land­se, twee Duitse, twee Deense, twee Japanse en een Kroa­tisch team mee. De finale-op­dracht van dit jaar vond zijn oor­sprong in een plenai­re lezing die in 2022 op de NWD werd gehou­den. Hierin liet Sandjai Bhulai (VU, Amster­dam) zien hoe wiskun­di­ge model­len kunnen helpen om maat­schappe­lij­ke proble­men op te lossen.
De Alympia­decom­mis­sie kwam uitein­de­lijk na rijp beraad tot de volgen­de uitslag:
team plaats/land punten plaats
Kaichi Nihon­bas­hi Japan 6    1
HTX Koge Denemar­ken 7    2
Birke­rod Denemar­ken 7    3
Saibi Heisel Japan 10    4
Leo Vroman 1 Gouda 10,5 5
Albers Bottrop Duits­land 12    6
Petri­num Dorsten Duits­land 12,5 7
Greijda­nus Zwolle 17    8
XV Gimna­zija Kroatië 18    9
Leo Vroman 2 Gouda 20    10
Bij deze felici­te­ren we alle teams, want door in de finale te komen hebben ze sowieso al iets gepres­teerd wat de meeste andere deelne­mers aan de voorron­de niet is gelukt! Mocht u uw leerlin­gen ook de kans willen geven aan zo n mooi interna­tio­naal evene­ment mee te doen: de voorron­de 2024 vindt plaats op vrijdag 22 novem­ber 2024. Meer info: zie Wiskun­de in Teams ­ Wiskun­de A-lympia­de (uu.nl).
Ruud Stol­wijk,
voorzit­ter Alympia­decom­mis­sie

 

Zomerverkoop Wereldwiskunde Fonds

 
Vorige week sloot de april­vei­ling. Op de laatste dag van de veiling werd nog fel tegen elkaar geboden. De op­brengst van € 3038 was weer mooi. Veel dank aan alle bieders.
Deze zomer verko­pen we zoals altijd weer boeken voor vaste lage prijzen. Mooie school- en studie­boe­ken uit binnen- en buiten­land. Ook popu­lair weten­schappe­lij­ke boeken en boeken over didac­tiek. Ook weer veel comple­te jaargan­gen van het tijd­schrift Pythago­ras.
De volledi­ge op­brengst van de verkoop gaat naar projec­ten rondom wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­lan­den. Kijk dus even rond op onze veiling­site.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl),
veiling­mees­ter WwF

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
13 mei 2024 Online bijeen­komst vakver­nieu­wing havo/vwo. NVvW
15 mei 2024 Einde aanmel­ding beproe­ven concept vmbo-exprog. SLO
16 mei 2024 Klank­bordbij­een­komst hbo. Christi­aan Boudri
6 juni 2024 Wiskun­de D-dag. TU Delft
19 juni 2024 Oud-Neder­land­se wiskun­de. Beta­part­ners
22 t/m 26 juli 2024 Wiskun­dezomer­kamp C. Vier­kant voor wiskun­de
29 juli t/m 2 aug. 2024 Wiskun­dezomer­kamp B. Vier­kant voor wiskun­de
5 t/m 9 augus­tus 2024 Wiskun­dezomer­kamp A. Vier­kant voor wiskun­de
23 en 24 augus­tus 2024 Vakan­tiecur­sus (Amster­dam). Plat­form Wiskun­de Neder­land
6 en 7 septem­ber 2024 Vakan­tiecur­sus (Antwer­pen). Plat­form Wiskun­de Neder­land

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­din­gen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­de­lijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Plusminus: Spelen met negatieve getallen

 
Auteur:Paul Duren­kamp
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal kaarten:48
ISBN:6011432650682
Prijs:€ 7,00
Met dit kaart­spel spelen de leerlin­gen tegen hun klasge­no­ten. Daarbij probe­ren ze als eerste op nul uit te komen.
Het spel lijkt op Bever­ben­de, waarbij je ook je eigen kaarten kunt bekij­ken of kaarten van anderen kunt pakken. Het ver­schil is dat je bij Plusmi­nus niet zo min moge­lijk punten wilt overhou­den, maar zo dicht moge­lijk bij 0 wilt uitko­men. Dit bete­kent dat je de getal­len en de som hiervan goed moet onthou­den!
Doel­groep is vmbo en onder­bouw havo of vwo.
Dit is de vijfde uitgave in de Giraf-reeks.

 

Zebra 71: Origami en wiskunde

 
Auteur:Jacolie­ne van Wijk en Amy Besamus­ca
Uitgeve­rij:Epsilon Uitga­ven
Aantal pagina's:68
ISBN:9789050412032
Prijs:€ 10,=
Als je een kraanvo­gel vouwt, volg je tegelij­ker­tijd ook diverse wiskun­di­ge regels rondom de hoeken die de vouwen ten opzich­te van elkaar maken. Samen zorgen deze regels ervoor dat de kraanvo­gel uit één stuk papier wordt gemaakt én kan worden opgevou­wen tot een plat pakket­je.
In dit Zebra-boekje onder­zoe­ken leerlin­gen deze wiskun­de door te vouwen, rekenen en tekenen. De tweede helft van het boekje gaat meer in op de wiskun­di­ge toepas­sin­gen in origami, zoals de Miura-vouw die wordt ge­bruikt in de medi­sche wereld en ruimte­vaart en het Fold-and-one-cut-Theorem dat gooche­laars gebrui­ken.
Elk hoofd­stuk is voor­zien van opdrach­ten en op de website van Epsilon zijn zes bijla­gen voor opdrach­ten en werkbla­den beschik­baar.
Het boekje richt zich op boven­bouw­leerlin­gen die wiskun­de A, B, C of D volgen.

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature Amsterdam Liberal Arts and Sciences Academie (ALASCA)

 
We hebben een vacatu­re (0,8 fte) voor een docent wiskun­de (tweede- of eerste­graads) met brede, vakover­stijgen­de kennis en interes­ses.
Wij zijn op zoek naar een betrok­ken, ambiti­eu­ze en bekwame collega die ons onder­wijscon­cept en profes­sio­neel statuut onder­schrijft en graag onder­wijsont­wikke­lin­gen vorm­geeft. Het team werkt onder ge­spreid leider­schap aan modu­lair onder­wijs, geba­seerd op liberal arts and scien­ces, op havo(+) en vwo(+) niveau. Onze leerlin­gen kunnen ook kiezen voor een interna­tio­naal IB-diploma via ons IBDP.
Heeft u interes­se? Check de volledi­ge vacatu­re of onze website.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature voor Educatief Auteur bij bettermarks

Better­marks ontwik­kelt momen­teel een 2e editie van zijn vmbo wiskun­demetho­de in Neder­land. Om ons team te verster­ken zijn wij op zoek naar een Educa­tief Auteur.
Meer weten? Ga naar deze pagina voor meer informa­tie.

 

Webinar: Zo helpt u uw leerling van wiskundeangst af

 
Brenda Jansen (UvA) heeft de afgelo­pen jaren uitge­breid onder­zoek gedaan naar wiskun­de­angst. Ze gaat in dit webinar in op de effec­ten en het voorko­men hiervan.
📅 Donder­dag 23 mei
🕒 15:30 - 16:15 uur
Meld u hier aan.

 

KERN Wiskunde, kies zelf!

U bepaalt zelf met welke methode u wilt werken.
Boom Voortge­zet Onder­wijs geeft u keuze­vrij­heid en topkwa­li­teit voor de helft van de prijs.
Wilt u met KERN Wiskun­de alleen op papier werken, wilt u een licen­tie erbij of wilt u ook uitwer­kingen­boe­ken hebben voor elke leer­ling?
De keus is aan u.
 

 

Op naar het examen: instructiefilmpjes Texas Instruments

Laat uw leerlin­gen voor het eindexa­men nog even checken hoe ze de examen­stand van hun Texas Instru­ments grafi­sche rekenma­chi­ne aan- en uitzet­ten.
Met onze instruc­tie­filmp­jes is dat snel gedaan. Een zorg minder in aanloop naar het examen!
Bekijk deze film­pjes of ga naar de website met meer informa­tie.
 

 

Examens voorbereiden (samen) met NumWorks

De voorbe­reidin­gen voor de centra­le examens wiskun­de zijn in volle gang.
Op deze pagina hebben wij alle belang­rij­ke info voor u verza­meld met een video, instruc­tie­blad en zelfs een poster!
Hou ook zeker onze sociale media in de gaten, want hier zijn we de serie "Examen­tips" gestart.
We wensen ieder­een een goede en succes­vol­le examen­perio­de toe!
 

 

Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel

Laat uw leerlin­gen extra voorde­lig hun rekenma­chi­ne bestel­len bij Eduwin­kel!
Gebruik maken van centra­le aankoop van weten­schappe­lij­ke en grafi­sche rekenma­chi­nes en leve­ring op school of thuis? Bij Eduwin­kel bieden we uw leerlin­gen de scherp­ste prijzen en voor­waar­den voor alle merken.
Neem snel vrij­blij­vend contact op voor een offerte via info@eduwin­kel.nl.

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl