nummer 950, 5 mei 2024
Dit nummer wordt gestuurd naar ruim 4500 adressen.
|
De WiskundE-brief is een digitale nieuwsbrief, gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs,
met als doel om een snelle onderlinge uitwisseling van informatie en
meningen mogelijk te maken. De brief verschijnt buiten de schoolvakanties minstens
één keer per twee weken. Het abonnement is gratis.
Uw bijdragen aan de WiskundE-brief zijn welkom op het e-mailadres
van de redactie. Op de website van de WiskundE-brief
kunt u zich abonneren, vindt u alle voorwaarden en advertentietarieven en kunt u oude nummers nalezen.
|
Artikelen en bijdragen | | |
Verschenen | | |
Vacatures in het onderwijs | | |
Advertenties | | |
Verkenning CE in twee delen
Er zijn de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan naar alternatieven voor de grafische rekenmachine bij de centrale examens (CE).
Uit een in 2018 gehouden veldraadpleging bleek een voorkeur voor een deel van het CE met en een deel zonder ict.
Een paar maanden geleden publiceerde Cito een rapport waarin verkend wordt hoe dat eruit zou kunnen zien, op basis van de huidige syllabi wiskunde B (havo en vwo).
In de verkenning wordt uitgegaan van twee uitersten.
Een deel waarin alles zelf moet worden gedaan, zelfs een eenvoudige rekenmachine is niet toegestaan, en een deel waarin de kandidaat de beschikking heeft over een computeralgebra systeem (CAS).
Er is gekeken naar voorbeelden uit met name Australië (deelstaat Victoria), Duitsland (diverse deelstaten), Noorwegen en Zweden.
Helaas bleek veel materiaal niet bruikbaar.
Daarom zijn Nederlandse examenconstructeurs, met name wiskundeleraren, aan het werk gezet.
Het bleek een grote uitdaging te zijn om opdrachten te verzinnen die door de leerlingen met alleen computeralgebra opgelost konden worden.
Ook aan het goed leren werken met een CAS, door leerlingen en docenten, is een kwestie die niet onderschat moet worden.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat een aantal problemen specifiek zijn voor de gekozen omgeving (Geogebra).
Prototypen
In het rapport staat voor zowel havo als vwo een voorbeeld hoe het opgesplitste examen eruit zou kunnen zien (prototype), inclusief beoordelingsmodel.
Beide onderdelen omvatten ongeveer evenveel vragen (7-8) en leveren evenveel punten op.
De vragen uit het gedeelte zonder hulpmiddelen zijn vaak gehaald uit oude eindexamens.
Opmerkelijk is dat in het gedeelte met hulpmiddelen steeds uitdrukkelijk de opdracht wordt gegeven om CAS te gebruiken.
Dat geldt in een vwo-examen bijvoorbeeld voor het laten zien dat een gegeven formule voor de inschreven cirkel van een gelijkbenig driehoek met gegeven basis en variabele hoogte juist is, terwijl deze formule - zeker met de gegeven tekening - ook handmatig goed af te leiden lijkt.
Wat me ook opvalt is dat in het correctievoorschrift nog steeds wordt uitgegaan van een bepaalde oplossingsmethode, terwijl snel te zien in dat er veel meer zijn, en vaak 'mooiere'.
Nog niet zo lang geleden verscheen bij cito ook Onderzoek alternatieve correctievoorschriften vwo wiskunde B (zie ook WiskundE-brief 940).
Oproep
Het materiaal is vorig najaar al in kleine kring verspreid en ook gepresenteerd aan de vakvernieuwingscommissie wiskunde havo/vwo.
In Euclides (99-6) doen de hoofdauteurs van het rapport - Irene van Stiphout en Sjaak Kamerling een oproep om te reageren op de prototypen.
|
Wiskunde-actief
Met de stichting Wiskunde-actief willen we lesmateriaal bieden voor innovatief wiskundeonderwijs om optimaal aan te sluiten op de behoefte van leerlingen. Daarnaast willen we graag collega's samenbrengen die zich inzetten voor nog beter wiskundeonderwijs.
Samen met Peter Boon van Numworx zijn wij (Martijn en Ron) van het Coornhert Gymnasium in Gouda bezig een digitale wiskunde-methode te ontwikkelen in de omgeving van Numworx. We gebruiken daarbij de kennis en ervaring die we hebben opgedaan met het ontwikkelen van de wiskundemethode voor het VWO op onze eigen school (zie ook WiskundE-brief 920).
Komend schooljaar kunnen we de brugklas bedienen en vervolgens gaan we werken aan de rest van de onderbouw en de bovenbouw: wA, wB en wC.
Toegang
Op het Coornhert Gymnasium in Gouda werken we al jaren met een eigen lesmethode voor onderbouw en bovenbouw, inclusief uitlegfilmpjes, digitale formatieve toetsen en een leerlijn wiskundige denkactiviteiten.
Via deze link (inlognaam: collega@nwd.nl; wachtwoord: NWD2024) kunt u tot 1 juni alle modules van klas 1 tot en met klas 6 bekijken.
Dit jaar hebben we enkele modules ontwikkeld in de omgeving van Numworx. Leerlingen krijgen tijdens het maken van opgaven directe feedback. Sleutelopgaven kunnen eindeloos in steeds nieuwe versies geoefend worden. De resultaten hiervan worden gekoppeld aan een zeer gedetailleerde beschrijving van leerdoelen, zodat leerlingen (en hun docenten) niet alleen kunnen zien welke opgaven ze nog niet beheersen, maar vooral aan welke (ook onderliggende) leerdoelen nog aandacht moet worden besteed. Hieraan kan een leerling-specifieke actie worden gekoppeld.
U kunt inloggen als gast en de methode bekijken. Wanneer u een overzicht van de behaalde leerdoelen wilt bekijken, kunt u een leerling-account aanvragen bij ons.
Stichting
We gaan onze activiteiten bundelen in de Stichting Wiskunde-actief. Deze stichting heeft als doelstelling om innovatief lesmateriaal te ontwikkelen dat aansluit bij de beleving van de leerlingen. Ook willen we collega's samenbrengen die het wiskundeonderwijs willen verbeteren. Omdat we verenigd zijn in een stichting, werken we zonder winstoogmerk.
Mocht u meer informatie willen hebben en/of geïnteresseerd zijn om komend schooljaar gebruik te gaan van het interactieve materiaal voor de brugklas of het (nog niet interactieve) online materiaal voor de overige klassen van het VWO, dan kunt u met ons contact opnemen via
het contactformulier op de website.
Ron Dames, Peter Boon en Martijn Koper
|
Digitaal toetsen is niet altijd verstandig
Welke onderdelen van het centrale schriftelijk eindexamen zouden op papier aangeboden moeten worden en welke digitaal?
Deze vraag stond centraal in een recent literatuuronderzoek door medewerkers van de stichting Cito.
Welke conclusies kunnen daaruit getrokken worden voor wiskunde?
Recent onderzoek lijkt erop te wijzen dat wiskunde-toetsen op papier vaak iets beter worden gemaakt dan in een digitale setting.
Dit blijkt onder andere uit de resultaten van de zogenaamde PARCC-toets 1).
In 2015 en 2016 werd die toets in de Amerikaanse staat Massachusetts zowel op papier als digitaal aangeboden.
Bijna 400.000 leerlingen in grades 3 tot en met 8 maakten toen óf de digitale óf de papieren variant. Dat komt overeen met groep 5 tot en met 8 en de eerste twee jaren van het voortgezet onderwijs in Nederland.
Voor wiskunde ging het om een ogenschijnlijk zeer klein verschil van 0,1 standaardafwijkingen.
Maar in een onderwijscontext zijn kleine verschillen relevant.
Pogingen om een dergelijk verschil te vertalen naar 'leeropbrengst' komen uit op 1,3 tot 5,3 maanden. Daarbij moet worden aangetekend dat er verschillen zaten tussen de papieren en de digitale variant.
Diverse factoren
Een ander onderzoek 2) kwam voor het voortgezet onderwijs uit op een verschil van 0,05 sd.
In het basisonderwijs werd er geen significant verschil gevonden en hier waren beide varianten identiek.
Het niveau van het onderwijs en/of de leeftijd van de leerlingen lijkt dus van belang.
Ook van belang is de financiële situatie thuis.
Bij leerlingen uit armere huishoudens was het verschil 0,07 sd en bij leerlingen uit rijkere huishoudens was er geen verschil.
Gewenning blijkt ook een rol te spelen.
De eerste keer dat een digitale toetst wordt afgenomen zijn de verschillen met de papieren versie het grootst, later worden die minder.
Het lijkt erop dat leerlingen meer dan een jaar nodig hebben om aan digitale toetsing te wennen.
Opgemerkt wordt dat - voorzover bekend - nooit onderzocht is of de overstap op digitale afname voor vmbo bb/kb in Nederland nadelig of voordelig voor de leerlingen heeft uitgepakt.
Soms geen verschil
Bij twee onderzoeken gebaseerd op American College Testing (ACT) 3) bleek bij wiskunde geen verschil tussen papier en digitaal.
Bij een analyse van drie studies door Steedle, Pashley en Cho 4) kwam in een geval een wat beter resultaat voor de digitale versie naar voren (0,05 sd).
Ook bleken leerlingen die de digitale toets deden wat minder vragen over te slaan of niet te maken dan bij de papieren versie.
Dit effect was trouwens niet te zien als het ging om meerkeuzevragen.
Bij toetsen die in de VS veel gebruikt wordt in verband met de toelating tot de 'colleges' (de SAT Suite of Assessments) waren er voor wiskunde ook geen significante verschillen te zien tussen de de digitale en papieren variant. 5)
Lezen
Een van de zaken die meespeelt is het lezen van scherm versus van papier.
Bij informatieve teksten lijkt het lezen van papier effectiever dan van een scherm, hoewel de studies elkaar op tal van punten tegenspreken.
Tijdsdruk speelt een belangrijke rol, maar ook de vraag wat voor digitaal apparaat er precies gebruikt wordt.
Het lezen op een computermonitor lijkt minder effectief dan het lezen van een tabletscherm of het scherm van een ander apparaat dat in de hand wordt gehouden.
Ook de lengte van teksten speelt een rol.
Het moeten scrollen lijkt ten koste te gaan van het tekstbegrip.
Opmerkelijk is de constatering dat lezers hun tekstbegrip meer overschatten als ze van een scherm lezen. 6)
Schrijven of typen?
Algemeen wordt bij wiskunde aangenomen dat schrijven met de hand beter is dan typen.
Het werken met speciale symbolen en notaties maakt typen omslachtiger.
Voor deze 'common sense' lijkt echter geen hard onderzoek beschikbaar.
Het wordt in de cito-publicatie althans niet genoemd.
Ook is er in het rapport geen aandacht voor het verschil van schrijven op papier en op een scherm, van een tablet bijvoorbeeld.
Interviews
In aanvulling op het literatuuronderzoek hebben de citomedewerkers ook enkele interviews afgenomen.
De geraadpleegde toetsdeskundige wiskunde bleek erg enthousiast over de huidige digitale examens voor vmbo bb/kb.
Met name de mogelijkheid om grafieken te (laten) tekenen werd als positief gezien.
Ook het voorkomen van overschrijffouten wordt als een pre genoemd.
Voor havo/vwo ligt dit anders.
Zowel de toetsdeskundige als (twee) geraadpleegde docenten zien grote problemen bij het stapsgewijs maken van wiskundeopgaven in een digitale omgeving, gezien de nodige symbolen en vereiste notaties.
Ook vanuit de vakvernieuwingscommissie voor wiskunde wordt de wens geuit om juist zoveel mogelijk met de hand te blijven doen.
Ook de vaak wat complexe contexten zijn een reden de examens voor wiskunde op havo en vwo niet verder te digitaliseren.
Voor de eerste vraag binnen een context is de hoeveelheid informatie die bij die vraag hoort vaak nog op één scherm weer te geven.
Die context wordt voor de daaropvolgende vragen echter steeds aangevuld met nieuwe informatie en past daardoor niet altijd meer goed op één scherm.
Twee aspecten van de mogelijke digitalisering van de examens werden wel als positief beoordeeld: het vervangen van de grafische rekenmachine door een digitale applicatie en de mogelijkheid om digitaal na te kijken.
gk
--------
1 Backes, B., & Cowan, J.
Is the pen mightier than the keyboard? The effect of online testing on measured student achievement
2 Gordanier, J., Ozturk, O., & Zhan, C.
Pencils Down? Computerized Testing and Student Achievement
3 Li, D., Yi, Q., & Harris, D.
Evidence for Paper and Online ACT Comparability
4 Steedle, J., Pashley, P., & Cho, Y.
Three Studies of Comparability between Paper-Based and Computer-Based Testing for the ACT
5 Proctor, T. P., Chuah, S. C., Montgomery, M., & Way, W. D.
Comparability of Performance on the SAT™ Suite of Assessments Across Pencil-and-Paper and Computer-Based Modes of Administration
6 Clinton, V. Reading from paper compared to screens: A systematic review and meta-analysis
|
Weer iets meer wiskundedocenten
Het lijkt erop dat er aan de gestage daling van het aantal wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs een einde is gekomen.
Sinds 2020 is er er enige groei te zien.
Die is vooral te danken aan de toestroom van wiskundeleraressen.
In oktober 2013 waren er nog ruim 10.000 wiskundedocenten, zeven jaar later waren dat er nog geen 9000.
Deze daling kwam voor meer dan 100% voor rekening van de mannelijke leraren, het aantal vrouwen nam juist (licht) toe.
De laatste paar jaar lijkt de teruggang bij de mannen ongeveer tot stilstand gekomen, terwijl het aantal vrouwen in het wiskundeonderwijs blijft stijgen.
Het resultaat is dat er weer een lichte groei is in het aantal wiskundedocenten in het vo.
Hieronder ziet u een en ander in beeld gebracht.
Enige jaren geleden leek het erop dat er rond deze tijd meer vrouwen dan mannen als wiskundedocent zouden werken.
De laatste jaren lijkt het meer op asymptotisch naderen.
We naderen in ieder geval een 50-50 situatie, terwijl ruim tien jaar geleden er bijna twee maal zoveel mannen als vrouwen in het wiskundeonderwijs werkten.
Verjonging
Wiskundedocenten worden net als andere mensen doorgaans elk jaar een jaartje ouder.
De groep wiskundedocenten in het vo is de afgelopen jaren wat jonger geworden.
Dat is goed te zien in de leeftijdsverdeling:
De groep 65+ is gegroeid, onder meer door de verhoging van de AOW-leeftijd.
Dit neemt niet weg dat de groep van 45 jaar en ouder duidelijk is geslonken en met name de groep onder de 35 sterk is gegroeid.
In 2014 vormden 45-plussers nog een duidelijke meerderheid.
Acht jaar later zijn ze in de minderheid, terwijl ruim 30% van de docenten jonger dan 35 is.
Lesuren
De ontwikkeling van het aantal uren wiskunde loopt de laaste jaren grotendeels parallel met die die van het aantal docenten.
Mannen geven nog steeds meer uren les dan vrouwen, 14,4 tegen 12,8.
Daarbij moet bedacht wordt dat iedereen die wiskundelessen geeft als wiskundedocent wordt meegeteld, ook als dat maar een klein deel van de betrekking is.
gk
------------------------
bron: DUO open onderwijsdata personeel voortgezet onderwijs
|
Oud-Nederlandse wiskunde
Op woensdag 19 juni 2024 organiseert Bètapartners
een bijeenkomst over Oud-Nederlands wiskunde, uitdrukkelijk bedoeld voor docenten wiskunde.
Deze vakbijeenkomst gaat over een stuk geschiedenis van de wiskunde en hoe dat te gebruiken is in het onderwijs. Na een tweetal lezingen gaat u zelf in een workshop de vertaalslag proberen te maken van 16e en 17e-eeuwse oud-Nederlandse teksten over meetkunde en algebra naar de eigen wiskundelessen.
In deze bijeenkomst staat de auteur van de eerste gedrukte Nederlandstalige algebra- en meetkundeboeken centraal: Claes Pietersz van Deventer.
Programma
tijd |
onderdeel |
15:45 uur |
Inloop. |
16:00 uur |
Lezing over Claes Pietersz van Deventer door Prof. Dr. Jan Hogendijk (Universiteit Utrecht). |
17:00 uur |
Pauze. |
17:15 uur |
Presentatie over het gebruik van geschiedenis van de wiskunde in het onderwijs door Drs. Desiree Agterberg (Hogeschool van Amsterdam). |
18:00 uur |
Diner. |
18:45 uur |
Aan de slag met primaire Nederlandse bronnen uit de 16e/17e eeuw, onder begeleiding van Jan en Desiree. |
19:45 uur |
Gezamenlijke nabespreking en evaluatie. |
20:00 uur |
Afsluiting. |
Plaats, kosten, inschrijven
Locatie: Hogeschool van Amsterdam
Kosten leden Bètapartners: geen
Kosten niet-Bètapartners: € 125,=
Volg
deze link voor meer informatie en om u in te schrijven..
|
Zeven medailles voor Nederland bij Benelux Wiskunde Olympiade
Eind april heeft zesdeklasser Tobias Kristiansen (17) met 19 punten beslag kunnen leggen op één van de drie gouden medailles.
Daarnaast ging Nederland met vier van de vijf zilveren medailles naar huis en had het team ook nog twee bronzen medailles en een eervolle vermelding.
De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Nederland en Luxemburg.
Elk land wordt vertegenwoordigd door tien leerlingen, die vierenhalf uur de tijd hebben om vier opgaven op te lossen op het gebied van algebra, combinatoriek, meetkunde en getaltheorie.
Met elke opgave kunnen zeven punten worden verdiend.
Ook goede deelresultaten kunnen punten waard zijn.
De resultaten van de leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
medaille |
punten |
naam |
klas |
school |
goud |
19 |
Tobias Kristiansen |
5 vwo |
Stedelijk Gymnasium Leiden |
zilver |
15 |
Tijmen de Lange |
6 vwo |
Gymnasium Celeanum Zwolle |
zilver |
14 |
Felix Hamoen |
6 vwo |
Leidsche Rijn College Utrecht |
zilver |
12 |
Fenne Meijer |
4 vwo |
Bataafs Lyceum Hengelo |
zilver |
12 |
Ryan Staal |
6 vwo |
Erasmiaans Gymnasium Rotterdam |
brons |
9 |
Josiah 't Hart |
4 vwo |
Willem Lodewijk Gymnasium Groningen |
brons |
9 |
Casper Heimel |
5 vwo |
Utrechts Stedelijk Gymnasium |
eervol |
8 |
Yorick Nap |
4 vwo |
Thuisonderwijs |
- |
7 |
Lucas van de Sande |
5 vwo |
Driestar College Gouda |
- |
6 |
Tobias Piet |
4 vwo |
Cygnus Gymnasium Amsterdam |
Bij de Benelux Wiskunde Olympiade wint de beste helft van de leerlingen een medaille.
Leerlingen die niet genoeg punten halen voor een medaille, maar wel minimaal één opgave foutloos oplossen, ontvangen een eervolle vermelding.
Met een totaalscore van 111 punten blijft Nederland net 4 punten achter op België, dat met 115 punten het officieuze landenklassement aanvoert.
 | v.l.n.r.: Josiah, Fenne, Ryan, Tijmen, Yorick, Lucas, Tobias Kristiansen; zittend: Felix, Tobias Piet, Casper. | |
Goudenmedaillewinnaar Tobias deelt zijn ervaring met de wedstrijd: "Ik was snel klaar met de opgaven over algebra en getaltheorie.
De meetkunde kostte me erg veel tijd, maar gelukkig heb ik die ook nog bijna opgelost.".
Ook medaillist Fenne is erg blij met de wedstrijd: "Ik doe dit jaar voor het eerst mee aan het trainingsprogramma en dit is dan ook mijn eerste internationale wedstrijd.
Erg cool om daar meteen een zilveren medaille te winnen!".
Het Nederlandse team werd begeleid door Nils Van de Berg (PhD-student Technische Universiteit Eindhoven), Wietze Koops (student Radboud Universiteit Nijmegen), Lars Pos (student Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum).
De opgaven kunt u hier bekijken.
|
Uitslag finale Alympiade 2024
Op 15 en 16 maart streden tien teams van elk vier leerlingen in Garderen om de eer in de internationale finale van de Alympiade. De finaleteams hielden zich twee dagen lang bezig met de optimale plaatsing van een beperkt aantal ambulances in de fictieve stad Amberhavn.
Aan de finale deden drie Nederlandse, twee Duitse, twee Deense, twee Japanse en een Kroatisch team mee.
De finale-opdracht van dit jaar vond zijn oorsprong in een plenaire lezing die in 2022 op de NWD werd gehouden.
Hierin liet Sandjai Bhulai (VU, Amsterdam) zien hoe wiskundige modellen kunnen helpen om maatschappelijke problemen op te lossen.
De Alympiadecommissie kwam uiteindelijk na rijp beraad tot de volgende uitslag:
team |
plaats/land |
punten |
plaats |
Kaichi Nihonbashi |
Japan |
6 |
1 |
HTX Koge |
Denemarken |
7 |
2 |
Birkerod |
Denemarken |
7 |
3 |
Saibi Heisel |
Japan |
10 |
4 |
Leo Vroman 1 |
Gouda |
10,5 |
5 |
Albers Bottrop |
Duitsland |
12 |
6 |
Petrinum Dorsten |
Duitsland |
12,5 |
7 |
Greijdanus |
Zwolle |
17 |
8 |
XV Gimnazija |
Kroatië |
18 |
9 |
Leo Vroman 2 |
Gouda |
20 |
10 |
Bij deze feliciteren we alle teams, want door in de finale te komen hebben ze sowieso al iets gepresteerd wat de meeste andere deelnemers aan de voorronde niet is gelukt!
Mocht u uw leerlingen ook de kans willen geven aan zo n mooi internationaal evenement mee te doen: de voorronde 2024 vindt plaats op vrijdag 22 november 2024.
Meer info: zie Wiskunde in Teams Wiskunde A-lympiade (uu.nl).
Ruud Stolwijk,
voorzitter Alympiadecommissie
|
Zomerverkoop Wereldwiskunde Fonds
Vorige week sloot de aprilveiling. Op de laatste dag van de veiling werd nog fel tegen elkaar geboden. De opbrengst van € 3038 was weer mooi. Veel dank aan alle bieders.
Deze zomer verkopen we zoals altijd weer boeken voor vaste lage prijzen. Mooie
school-
en
studieboeken
uit binnen- en buitenland. Ook
populair wetenschappelijke boeken
en boeken over
didactiek.
Ook weer veel complete jaargangen van het tijdschrift
Pythagoras.
De volledige opbrengst van de verkoop gaat naar projecten rondom wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden. Kijk dus even rond op onze
veilingsite.
Jos Remijn ( wereldwiskundeboeken@nvvw.nl),
veilingmeester WwF
|
Verschenen
In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuwe publicaties en software op het gebied van wiskunde en wiskundeonderwijs.
Uw inzendingen zijn welkom maar de redactie beslist uiteindelijk of en hoe een bijdrage geplaatst wordt.
Plusminus: Spelen met negatieve getallen
Auteur: | Paul Durenkamp |
Uitgeverij: | Epsilon Uitgaven |
Aantal kaarten: | 48 |
ISBN: | 6011432650682 |
Prijs: | € 7,00 |
Met dit kaartspel spelen de leerlingen tegen hun klasgenoten.
Daarbij proberen ze als eerste op nul uit te komen.
Het spel lijkt op Beverbende, waarbij je ook je eigen kaarten kunt bekijken of kaarten van anderen kunt pakken.
Het verschil is dat je bij Plusminus niet zo min mogelijk punten wilt overhouden, maar zo dicht mogelijk bij 0 wilt uitkomen.
Dit betekent dat je de getallen en de som hiervan goed moet onthouden!
Doelgroep is vmbo en onderbouw havo of vwo.
Dit is de vijfde uitgave in de Giraf-reeks.
|
Zebra 71: Origami en wiskunde
Auteur: | Jacoliene van Wijk en Amy Besamusca |
Uitgeverij: | Epsilon Uitgaven |
Aantal pagina's: | 68 |
ISBN: | 9789050412032 |
Prijs: | € 10,= |
Als je een kraanvogel vouwt, volg je tegelijkertijd ook diverse wiskundige regels rondom de hoeken die de vouwen ten opzichte van elkaar maken. Samen zorgen deze regels ervoor dat de kraanvogel uit één stuk papier wordt gemaakt én kan worden opgevouwen tot een plat pakketje.
In dit Zebra-boekje onderzoeken leerlingen deze wiskunde door te vouwen, rekenen en tekenen.
De tweede helft van het boekje gaat meer in op de wiskundige toepassingen in origami, zoals de Miura-vouw die wordt gebruikt in de medische wereld en ruimtevaart en het Fold-and-one-cut-Theorem dat goochelaars gebruiken.
Elk hoofdstuk is voorzien van opdrachten en op de website van Epsilon zijn zes bijlagen voor opdrachten en werkbladen beschikbaar.
Het boekje richt zich op bovenbouwleerlingen die wiskunde A, B, C of D volgen.
|
Vacatures in het onderwijs
In deze rubriek staan vacatures die we relevant achten voor wiskundeleraren.
Voor de voorwaarden: zie www.wiskundebrief.nl.
Vacature Amsterdam Liberal Arts and Sciences Academie (ALASCA)
We hebben een vacature (0,8 fte) voor een docent wiskunde (tweede- of eerstegraads) met brede, vakoverstijgende kennis en interesses.
Wij zijn op zoek naar een betrokken, ambitieuze en bekwame collega die ons onderwijsconcept en professioneel statuut onderschrijft en graag onderwijsontwikkelingen vormgeeft.
Het team werkt onder gespreid leiderschap aan modulair onderwijs, gebaseerd op liberal arts and sciences, op havo(+) en vwo(+) niveau.
Onze leerlingen kunnen ook kiezen voor een internationaal IB-diploma via ons IBDP.
Heeft u interesse?
Check de volledige vacature of onze website.
|
Advertenties
Vacature voor Educatief Auteur bij bettermarks
Bettermarks ontwikkelt momenteel een 2e editie van zijn vmbo wiskundemethode in Nederland.
Om ons team te versterken zijn wij op zoek naar een Educatief Auteur.
Meer weten? Ga naar deze pagina voor meer informatie.
|
Webinar: Zo helpt u uw leerling van wiskundeangst af
Brenda Jansen (UvA) heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar wiskundeangst.
Ze gaat in dit webinar in op de effecten en het voorkomen hiervan.
📅 Donderdag 23 mei
🕒 15:30 - 16:15 uur
Meld u hier aan.
|
KERN Wiskunde, kies zelf!
U bepaalt zelf met welke methode u wilt werken.
Boom Voortgezet Onderwijs geeft u keuzevrijheid en topkwaliteit voor de helft van de prijs.
Wilt u met KERN Wiskunde alleen op papier werken, wilt u een licentie erbij of wilt u ook uitwerkingenboeken hebben voor elke leerling?
De keus is aan u.
|
|
|
Op naar het examen: instructiefilmpjes Texas Instruments
Laat uw leerlingen voor het eindexamen nog even checken hoe ze de examenstand van hun Texas Instruments grafische rekenmachine aan- en uitzetten.
Met onze instructiefilmpjes is dat snel gedaan. Een zorg minder in aanloop naar het examen!
Bekijk deze filmpjes
of ga naar de website met meer informatie.
|
|
|
Examens voorbereiden (samen) met NumWorks
De voorbereidingen voor de centrale examens wiskunde zijn in volle gang.
Op deze pagina
hebben wij alle belangrijke info voor u verzameld met een video, instructieblad en zelfs een poster!
Hou ook zeker onze
sociale media
in de gaten, want hier zijn we de serie "Examentips" gestart.
We wensen iedereen een goede en succesvolle examenperiode toe!
|
|
|
Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel
Laat uw leerlingen extra voordelig hun rekenmachine bestellen bij Eduwinkel!
Gebruik maken van centrale aankoop van wetenschappelijke en grafische rekenmachines en levering op school of thuis?
Bij Eduwinkel bieden we uw leerlingen de scherpste prijzen en voorwaarden voor alle merken.
Neem snel vrijblijvend contact op voor een offerte via info@eduwinkel.nl.
|
|
|