nummer 830, 9 decem­ber 2018

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4800 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Alle bètavakken moeten contextrekenen

 
Ik wil er graag voor pleiten om het rekenen niet alleen met wiskun­de maar met alle exacte vakken te toetsen. Rekenen komt in elk exact vak voor. Het is daarom nuttig om rekenen met al die vakken ook te toetsen. Op die manier komen context­opgaven uitste­kend tot hun recht. Voor het Cen­traal Examen kan dan worden vol­staan met een korte toets met uitslui­tend 'kale' reken­sommen.
Het prikke­lende stukje over de reken­toets van Ton Groene­veld in WiskundE-brief 827 leverde nogal wat reac­ties op. Sommige van deze reac­ties vind ik wat over­trokken. De reactie van Cor Willem­sen in WiskundE-brief 829 deel ik inhoude­lijk echter hele­maal. Hij kiest niet voor de fronta­le aanval maar be­schrijft zaken die ik goed herken. Ik geef al jaren les aan havo en vwo examen­klassen en het klopt: leerlin­gen delen nog steeds schaam­teloos door nul, kunnen niet hoofdre­kenen, kunnen geen breuken door elkaar delen, kunnen inhou­den en opper­vlakten niet naar andere eenhe­den omreke­nen en ga zo maar door.
Wist u dat 33 gelijk is aan 9? Tien procent van mijn vwo 6-leerlin­gen beweer­de dat op een school­examen dat ik vorige maand afnam...
Alle bètavak­ken
Redac­tiesom­men horen naar mijn idee thuis in de proef­werken, school­examens en eindexa­mens van alle bètavak­ken. Een verstan­dige school­leiding geeft alle bètasec­ties de op­dracht om rekenen in het PTA op te nemen. Voor het Cen­traal Examen is het dan voldoen­de dat er één item aan de sylla­bus van ieder bètavak wordt toege­voegd. Als je daar­naast het rekenen dan gewoon nog even lande­lijk met 25 'kale' reken­sommen toetst, is het rekenen hele­maal gedekt.
De huidige situa­tie met 15 'kale' en 30 context­rijke rekenop­drach­ten is onzin­nig. Het gebruik van context is onnodig; context­opgaven zitten nu al meer dan genoeg in de examens van de exacte vakken.
Eilan­den
Als rekenco­ördina­tor boven­bouw ervaar ik dat secties wat het rekenen betreft graag op hun eigen eiland­je vertoe­ven en niet of nauwe­lijk met andere secties overleg­gen. Begrij­pelijk, de werk­druk in het onder­wijs is erg hoog. Maar het moet echt anders.
Hoofdre­kenen
Rekenen komt in elk vak voor, zelfs bij vakken als tekenen of lichame­lijke opvoe­ding, vakken waarbij je niet onmid­dellijk naar een rekenma­chine kunt grijpen. Daarom pleit ik voor meer hoofdre­kenen en minder rekenma­chinege­bruik. Zeker met sommen die mooi uitko­men en met slim hoofdre­kenen kunnen worden gemaakt, kun je het rekenen waarde­vol toetsen.
Stop niets meer of minder dan derge­lijke sommen in de reken­toets.
Jaap Verhees
Docent wiskun­de Keizer Karel College

 

Cadeau van Cito: schoolexamens statistiek

 
Cito bestaat dit jaar 50 jaar en trak­teert op twee data­sets met bijbeho­rende opgaven en correc­tievoor­schrif­ten. Uit die opgaven kunt u een uitste­kende selec­tie maken voor uw school­examen havo wiskun­de A statis­tiek met ICT.
De opdrach­ten zijn ontwik­keld met behulp van ervaren wiskun­dedocen­ten en gaan uiter­aard over de meegele­verde data­sets. Die data­sets zijn geba­seerd op authen­tieke dataver­zamelin­gen. De databe­standen zijn ge­schikt voor gebruik met Excel en VUSTAT. U kunt dus zelf kiezen met welke softwa­re u de leerlin­gen wilt laten werken. De opgaven zelf zijn met Micro­soft Word gemaakt; u kunt deze opdrach­ten dus eenvou­dig aanpas­sen. Naast de data­sets en de opgaven wordt nog een Excelbe­stand meegele­verd met een classi­ficatie van de opgaven.
Aanvra­gen
Klik hier om u via e-mail aan te melden. Zorg er wel voor dat u de BRIN-code van uw school bij de hand heeft.
Aan het gebruik van de opgaven zijn geen kosten verbon­den. Wel horen we na afloop graag van u hoe u de data en de opdrach­ten heeft ervaren. We nodigen u hiertoe later nog uit voor een enquête.
Irene van Stip­hout, Ivo Claus en Ger Limpens
Toets­deskun­digen wiskun­de, Cito

 

Internationale posterwedstrijd

 
Aan de sinds 2007 gehou­den interna­tionale poster­wed­strijd voor statis­tiek mogen dit school­jaar ook leerlin­gen uit Neder­land deelne­men. Een nationa­le jury bepaalt in het voor­jaar van 2019 welke inzen­dingen interna­tionaal worden genomi­neerd. Deze posters dingen dan mee naar de interna­tionale prijzen die op het 62e wereld­congres van het Interna­tional Statis­tical Institute (ISI) in Kuala Lumpur (Malei­sië) zullen worden uitge­reikt.
De wed­strijd wordt georga­niseerd in het kader van het Interna­tional Statis­tical Litera­cy Project (ISLP), onder de paraplu van de Interna­tional Associa­tion for Statis­tical Educati­on, de onder­wijsaf­deling van het ISI. Het ISLP heeft tot doel, de bewust­wording te bevorde­ren van het belang van statis­tiek in de maat­schap­pij van nu en morgen. De poster­wed­strijd is een van de vele activi­teiten binnen dit project. Momen­teel doen 92 landen mee aan de poster­wed­strijd.
Poster­thema
De op­dracht voor het maken van een poster is heel ruim. Presen­teer op een poster een verhaal over een reeks gege­vens. Maak de data inzich­telijk met behulp van grafie­ken of tabel­len. Kijkers moeten in één oogop­slag zien welke bood­schap de poster bevat. Het thema is hele­maal vrij.
Op de interna­tionale wed­strijd­pagina staan waarde­volle advie­zen voor het maken van een goede poster. Ook is er via deze webpagi­na specia­le softwa­re beschik­baar gesteld waarvan gebruik mag worden gemaakt. Het staat deelne­mers echter volle­dig vrij om hun eigen hulpmid­delen te kiezen.
De wed­strijd is bedoeld voor teams van 2 tot 5 leerlin­gen. Er worden twee leef­tijdsca­tegorie­ën onder­schei­den, te weten de catego­rie van deelne­mers die in of na 2000 geboren zijn en de catego­rie van deelne­mers die in of na 2003 geboren zijn.
Nationa­le wed­strijd
Het nationa­le deel van de wed­strijd wordt op 30 maart 2019 afgeslo­ten met de bekend­making van drie prijs­win­naars per leef­tijdsca­tegorie. De win­naars van de eerste prijs mogen Neder­land verte­genwoor­digen bij de interna­tionale wed­strijd. De jury en de prijzen van zowel de nationa­le als van de interna­tionale wed­strijd worden nog bekend gemaakt. Aan deelna­me zijn geen kosten verbon­den
Informa­tie en aanmel­den
Docen­ten kunnen hun team tot 1 februa­ri 2019 aanmel­den via info@islp-neder­land.nl. De dead­line voor de inzen­dingen is vrijdag 8 maart 2019, 23:59 uur.
Volg deze link voor meer informa­tie.
Harun Cetin
Coördi­nator ISLP-Neder­land

 

Wie is er bang voor wiskunde?

 
Enkele maanden geleden werd het boek "Wie is er bang voor wiskun­de?" van Gerard Soto y Koele­meijer gepubli­ceerd. Zie ook WiskundE-brief 814. Naar aanlei­ding van deze publica­tie vindt er op donder­dag­avond 13 decem­ber 2018 in Amster­dam een bijeen­komst plaats.
Het verhaal van de beroem­de heden­daagse wiskun­dige Terence Tao speelt in het boek van Gerardo Soto y Koele­meijer een belang­rijke rol en staat ook deze avond cen­traal. Spre­kers zijn:
  • Gerardo Soto y Koele­meijer.
    Koele­meijer studeer­de litera­tuurwe­ten­schap en promo­veerde in de wiskun­de. Hij is postdoc onder­zoeker bij het ICLON Leiden. In 2015 ver­scheen zijn boek "Wiskun­digen mogen niet huilen". Hij schreef twee romans, "Armelia" (2006) en "De gesto­len kinde­ren" (2013). Momen­teel is hij docent wiskun­de aan het Stede­lijk Gymnasi­um te Leiden.
  • Diede­rik Burgers­dijk (modera­tor)
    Burgers­dijk is classi­cus, schrij­ver en docent litera­tuurge­schiede­nis aan de Univer­siteit Utrecht. Hij had een zes voor wiskun­de A op zijn eindexa­men.
  • Jeanine Daems
    Daems is leraren­oplei­der wiskun­de aan de Hoge­school Utrecht. Ze geeft onder meer cursus­sen over de geschie­denis van de wiskun­de en de toepas­sing daarvan in het wiskun­deonder­wijs. Samen met Ionica Smeets schreef ze het boek Ik was altijd heel slecht in wiskun­de (2011).
  • Han Peters
    Peters is docent en onder­zoeker aan het Korte­weg de Vries Insti­tuut voor Wiskun­de van de UvA. Zijn onder­zoek richt zich op het lange­termijn­gedrag van dynami­sche syste­men, met name in meerde­re com­plexe variabe­len. In 2015 werd hij verko­zen tot docent van het jaar.
Aanmel­den
De bijeen­komst wordt op donder­dag 13 decem­ber 2018 van 20:00 tot 21:30 uur gehou­den in Acade­misch-cultu­reel centrum SPUI25. De toegang is gratis maar aanmel­ding is ver­plicht. Vanwege het beperk­te aantal plaat­sen ver­zoekt de organi­satie u vriende­lijk doch drin­gend om u bij verhin­dering ook weer af te melden.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u aan te melden.

 

Winterverkoop bij het Wereldwiskunde Fonds

 
De oktober­veiling van het Wereld­wiskun­de Fonds is voorbij. De veiling heeft dit jaar het mooie bedrag van € 2291,30 opgele­verd. We bedan­ken alle bieders hier harte­lijk voor. Het geld zal weer volle­dig worden besteed aan projec­ten voor wiskun­deonder­wijs in de derde wereld.
Niet alle boeken zijn geveild. We hebben dus nog heel wat mooie boeken over, waaron­der veel Neder­landse school- en opgaven­boekjes en veel tijd­schrif­ten. We hebben vooral nog veel jaargan­gen van het tijd­schrift Pythago­ras. Al die jaargan­gen zijn voor slechts 2 euro per stuk te koop.
Winter­verkoop
De Winter­verkoop 2018 is aange­broken. Op onze website staan zo'n 350 boeken en tijd­schrif­ten voor u klaar. Ze worden aangebo­den voor vaste lage prijzen. En voor wie het gemist heeft: natuur­lijk is ons jubile­umboek­je over 25 jaar Wereld­wiskun­de Fonds ook te koop. Neem vooral een kijkje en sla toe. De Winter­verkoop loopt tot 26 april 2019.
Kom deze herfst en winter dus kijken op onze website en sla uw slag.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl)
Veiling­meester WwF

 

KWG Wintersymposium (herhaalde oproep)

Op zater­dag 12 januari 2019 vindt in het Acade­miege­bouw van de Univer­siteit Utrecht (Dom­plein) het jaar­lijkse winter­symposi­um van het Konink­lijk Wiskun­dig Genoot­schap (KWG) plaats. Het symposi­um begint om 10.30 uur en zal tot 16.00 uur duren. Dit jaar is de betrouw­baar­heid van statis­tiek het thema.
Het symposi­um richt zich op docen­ten wiskun­de, van docen­ten in oplei­ding tot ervaren docen­ten. Maar ook voor leerlin­gen en collega's van andere vakge­bieden kan het symposi­um interes­sant zijn. Alle belang­stellen­den zijn daarom van harte welkom.
Informa­tie en in­schrij­ven
Het volledi­ge program­ma, inclu­sief uitge­breide­re be­schrij­vingen van de lezin­gen, is te vinden op de website van het symposi­um. Op deze website vindt u ook het digita­le in­schrijf­formu­lier. De kosten voor deelna­me aan het symposi­um bedra­gen voor KWG-leden € 30,=, voor niet-leden € 35,= en voor leerlin­gen, studen­ten en stand­houders € 15,=. Dit bedrag is inclu­sief lunch en consump­ties. Bij beta­ling na 31 decem­ber 2018 worden de deelna­mekos­ten met € 5,= ver­hoogd.
Voor nadere inlich­tingen kunt u contact opnemen met Theo van den Bogaart, via e-maila­dres theo.vanden­bogaart@hu.nl of via tele­foonnum­mer 06-2337 5306.

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­dingen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­delijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Kerstcadeautip: Over Groei en Vorm

 
Auteur: D’Arcy Went­worth Thomp­son
Uitgeve­rij: Mero­morf Press
Aantal pagina's: 332
ISBN: 978 09 9290 080 9
Prijs: € 24,95
"Over Groei en Vorm" door D’Arcy Went­worth Thomp­son is een heel bijzon­der boek. Het is een iets bewerk­te, verkor­te uitgave van een boek uit 1917 dat onder­tussen 41 herdruk­ken gehad heeft. Het boek wordt be­schouwd als een van de meester­werken uit de weten­schappe­lijke litera­tuur van de twintig­ste eeuw.
"Over Groei en Vorm" is het eerste boek van Mero­morf Press. Het is een verta­ling van de verkor­te versie van Cambrid­ge Univer­sity Press. Het boek is in Enge­land een populai­re klassie­ker.
Inspire­rend, mooi en invloed­rijk
Associ­ate profes­sor Jaap Kaan­dorp van de UvA schrijft over dit boek in niet mis te versta­ne woorden:
"Het is behalve een zeer inspire­rend boek ook een heel mooi boek. De vraag hoe vormen zich ontwik­kelen, behoort tot een van de meest funda­mentele vragen uit de biolo­gie. Ieder­een die geïnte­res­seerd is in deze vraag zou moeten begin­nen met dit boek te lezen."
Matthew Jarron, curator van het museum van de univer­siteit van Dundee in Schot­land, schrijft, vrij ver­taald:
"Vanaf de biomor­fe vormen van Henri Moore tot aan de spetter­patro­nen van Jackson Pollock en de vele Britse studen­ten van de kunst­acade­mie, die dit boek leerden kennen tijdens hun basisop­leiding ontwer­pen van Richard Hamil­ton en Victor Pasmore, heeft het boek een diep­gaande invloed uitgeoe­fend op de beelden­de kunst."
"Over Groei en Vorm" is mis­schien wel het mooiste kerstca­deau dat je aan een natuur­liefheb­bende wiskun­dige kunt geven. Het boek is onder andere ver­krijg­baar bij bol.com.

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­dingen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet particu­liere instel­lingen voor middel­baar en hoger onder­wijs. Voor de voor­waarden: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Eerstegraads vacature te Rotterdam

 
Het Erasmi­aans Gymnasi­um in Rotter­dam zoekt per 1 januari 2019 voor 1,5 fte collega's voor de sectie wiskun­de. Bij voor­keur zoeken wij eerste­graads bevoeg­de collega's met erva­ring op het vwo.
Voor informa­tie kunt u contact opnemen met onze conrec­tor Ank Groenen­dijk via groenen­dijk@erasmi­aans.nl. U kunt sollici­teren bij Ineke Leent­faar, assis­tent school­leiding, via leent­faar@erasmi­aans.nl.

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Dat kan beter!

Wanneer de grafi­sche rekenma­chine als hulpmid­del wordt ge­bruikt, is het zaak dat deze krach­tig en snel genoeg is. Maar de rekenma­chine moet uiter­aard ook intuï­tief genoeg voor uw leerlin­gen zijn.
Los de verge­lijking:
maar eens op met uw rekenma­chine en klik op deze link om te zien dat een window ook zonder gedoe kan worden aange­past.
Meer info? Mail naar info@hp-prime.nl.
 

 

Vernieuwd: WIL-de Wiskunde Videokanaal

Het Wil-de Wiskun­de Videoka­naal met korte en heldere instruc­tievi­deo's over het gebruik van de TI-84 Plus CE-T en de TI-Inspire™ CX techno­logie is com­pleet ver­nieuwd.
Zoek eenvou­dig naar handlei­dingen, intro­ductie­video's over een voor de gebrui­ker nieuw onder­werp of lesacti­vitei­ten voor STEM educa­tie.
Kijk snel op T3 Neder­land voor meer informa­tie.
 

 
redactie:Gerard Koolstra, Tineke van den Berg en Ton Groeneveld
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl