nummer 701, 12 april 2015

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ca. 4300 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Examenbesprekingen 2015

Er worden door de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) geen regiona­le examen­bespre­kingen georga­niseerd. Er worden in Utrecht echter wel centra­le bespre­kingen gehou­den.
Dit is de agenda voor mei 2015:
vak datum CE datum bespre­king tijd
vwo B woens­dag 13 mei vrijdag 15 mei 13:00-15:00
vwo A/C woens­dag 13 mei vrijdag 15 mei 15:30-18:00
vmbo TGK dinsdag 19 mei donder­dag 21 mei 16:00-18:00
havo A woens­dag 20 mei vrijdag 22 mei 15:30-17:45
havo B woens­dag 20 mei vrijdag 22 mei 18:15-20:15
U kunt zich uiter­lijk op 15 april 2015 opgeven via c.gaykema@online.nl (vmbo) of gfok­kens@onc.nl (havo/vwo). Reageer snel want het aantal plaat­sen is beperkt.

 

Hoe kijk je een eindexamen na?

Ieder jaar staan velen van ons voor de verant­woorde­lijke klus om het eindexa­men na te kijken. In de door de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) georga­niseer­de bijeen­komst 'Hoe kijk je een examen na' praten docen­ten met veel erva­ring hier­over met docen­ten met minder erva­ring.
De NVvW organi­seert ook dit jaar weer drie bijeen­komsten waarbin­nen de examens van havo, vwo en vmbo cen­traal staan. Het nakij­ken van examens is een actueel thema, ook vanwege de nieuwe richt­lijnen van het CvTE. Deze nieuwe richt­lijnen komen natuur­lijk aan de orde. Niet om ze ter discus­sie te stellen maar om te kijken hoe de richt­lijnen en het correc­tievoor­schrift moeten worden toege­past.
Aan de hand van oude examen­opgaven, gecombi­neerd met leerlin­genwerk, bespre­ken we hoe er nageke­ken kan worden. Op deze manier helpen we elkaar om deze verant­woorde­lijke klus goed te klaren.
Datum, tijd, kosten
De cursus­sen voor havo-vwo vinden plaats in Amster­dam, Eindho­ven en Veenen­daal. Voor het vmbo wordt de cursus in Veenen­daal gehou­den. Alle cursus­sen zijn op donder­dag 16 april 2015 van 16:00 tot 18:00 uur. We sluiten af met een eenvou­dige maal­tijd.
Voor leden is deelna­me gratis. Niet-leden betalen € 20,=. U kunt zich opgeven door een mail te sturen aan hoofdbu­reau@nvvw.nl.

 

Informatiebijeenkomst vernieuwde wiskundeprogramma’s havo/vwo

Op woens­dag 3 juni 2015 wordt er in Utrecht door SLO een informa­tiebij­een­komst gehou­den over de ver­nieuwde wiskun­depro­gramma’s, die in 2015 in de vierde klassen van start gaan. Het doel van deze bijeen­komst is om docen­ten te informe­ren over de ver­schil­len tussen de program­ma’s van 2007 en 2015.
De werk­groepen worden ver­zorgd door pilotdo­centen en mensen uit het project­team. Hoe zien de ver­nieuwde examens eruit? Wat zijn de ver­schil­len met de huidige program­ma’s? Wat zijn de ervarin­gen van scholen die aan de pilotex­amens hebben meege­daan? Tijdens de informa­tiebij­een­komst worden al deze vragen beant­woord.
Materi­aal
de deelne­mende docen­ten krijgen een tas met materi­aal: de syllabi van alle vakken, de WDA-brochu­re en het ver­schildo­cument. In het ver­schildo­cument kunt u lezen wat het nieuwe program­ma zoal inhoudt, met een specia­le aan­dacht voor de nieuwe onder­werpen. Daar­naast kunt u in dat ver­schildo­cument ook lezen welke onderde­len nu nog in het program­ma zitten maar in het nieuwe program­ma niet meer voorko­men.
Daginde­ling
tijd onder­deel
15:00 Ont­vangst, koffie en thee.
15:15 Plenai­re opening: van pilot­examen tot p-waarde (Cito).
16:00 Ronde 1: keuze uit twee werk­groepen:
Werk­groep 1: vwo wiskun­de A.
Werk­groep 2: havo/vwo wiskun­de B.
17:00 Ronde 2: keuze uit twee werk­groepen:
Werk­groep 3: vwo wiskun­de C
Werk­groep 4: havo wiskun­de A
17:45 Eenvou­dige maal­tijd.
De werk­groepin­deling wordt ter plaatse gere­geld.
Prakti­sche gege­vens
De informa­tiebij­een­komst wordt gehou­den op de locatie van SLO-Utrecht aan de Lange Vie­straat 371 in Utrecht (vijfde etage). De bijeen­komst is gratis maar er worden maxi­maal 50 deelne­mers per informa­tiebij­een­komst toegela­ten. Het project­team bestaat uit Hielke Peere­boom, Jos Tolboom, Peter Vaandra­ger, Piet Versnel en Peter van Wijk.
U kunt zich tot 20 mei 2015 opgeven via deze link.

 

Antwoordenanalyse voorbeeldrekentoetsen 2014

 
Ruim een jaar geleden publi­ceerde het Cito een foutena­nalyse bij (een aantal opgaven van) de voor­beeldre­kentoet­sen 2013 (2F en 3F). Zie Wiskun­dE-brief 662. Nu zijn ook de antwoor­denana­lyses gepubli­ceerd bij de voor­beeldre­kentoet­sen 2014
Nieuw dit jaar zijn de bijla­gen met alle gegeven antwoor­den per vraag. Deze lijst met antwoor­den is informa­tief. Het laat zien welke antwoor­den leerlin­gen gaven en hoe dat door de automa­tische correc­tie is beoor­deeld.
Via deze link kunt u de antwoor­denana­lyses 2F en 3F van 2013 en 2014 bekij­ken en downloa­den.

 

Onderzoek naar geclusterde opgaven in de rekentoets

De commis­sie Bosker heeft geadvi­seerd om de cogni­tieve belas­ting van leerlin­gen die de reken­toetsen maken, te vermin­deren door bij één context steeds meerde­re vragen te stellen. Daar­door hoeven leerlin­gen zich niet steeds in een nieuwe context in te lezen.
Cito gaat een onder­zoek verrich­ten om te komen tot een ant­woord op de volgen­de vragen:
  • Ervaren leerlin­gen bij geclus­terde opgaven inder­daad minder cogni­tieve belas­ting?
  • Hebben leerlin­gen bij geclus­terde vragen minder tijd per vraag nodig?
  • Preste­ren leerlin­gen bij geclus­terde vragen beter?
Voor dit onder­zoek is Cito op zoek naar havo 3 klassen die in de maanden mei of juni van dit jaar met de Examen­Tester een toets van onge­veer 40 minuten kunnen maken. Als belo­ning ont­vangt u na afloop een indica­tie van de rekenni­veaus van de leerlin­gen die de test hebben gemaakt.
U kunt uw school aanmel­den door een email te sturen aan Patri­cia Gillet van Cito (patri­cia.gillet@cito.nl).

 

Docentendag Nederlands Mathematisch Congres

Op woens­dag 15 april 2015 wordt als onder­deel van het Neder­lands Mathema­tisch Congres (NMC) de Docen­tendag van het NMC georga­niseerd. Het thema is: 'Wat is wiskun­de voor jou?'. Het thema heeft te maken met de vernieu­wing van de wiskun­depro­gramma’s, waarin de wiskun­dige denkac­tivitei­ten (WDA) een belang­rijke rol krijgen. Er zijn nog plaat­sen beschik­baar.
Er zijn presen­taties die u niet zou willen missen, name­lijk van John Mason, Ferdi­nand Ver­hulst, Jeanine Daems en Aldine Aaten. Ook kunnen de deelne­mers twee plenai­re lezin­gen van het Mathema­tisch Congres bijwo­nen. Deze lezin­gen, gericht op een breed wiskun­dig publiek, vinden aan het begin en het einde van de dag plaats.
Prakti­sche gege­vens
De docen­tendag vindt plaats op woens­dag 15 april 2015 in het Gor­laeus Gebouw aan de Ein­stein­weg 55, 2333 CC Leiden. De dag duurt van 9:45 uur (11:00 uur na de eerste lezing) tot 16:30 (17:45 uur na de laatste lezing) uur. De kosten bedra­gen € 30,=.
Via deze folder vindt u meer informa­tie en via deze link kunt u zich in­schrij­ven. Deze dag is een officië­le nascho­lingsac­tivi­teit voor 6 RU.
Peter Kop
ICLON, Univer­siteit Leiden

 

Vakantiecursus 2015

 
Ook dit jaar organi­seert de Stich­ting Plat­form Wiskun­de Neder­land weer een twee­daagse vakan­tiecur­sus. Het thema is dit keer: 'Dit is trivi­aal'. Het program­ma van deze 69e vakan­tiecur­sus is echter aller­minst trivi­aal.
Het program­ma zal dit jaar voor een deel bestaan uit voor­drach­ten die min of meer direct met het vwo-program­ma te maken hebben en voor een deel uit soms verras­send eenvou­dige inkijk­jes in de meer geavan­ceerde wiskun­de. Kijkjes die laten zien dat een ogen­schijn­lijk lastige stel­ling trivi­aal kan blijken te zijn terwijl iets dat trivi­aal lijkt, soms juist weer erg complex is.
Veel te doen
Aad Goddijn gaat in op elegan­te en logge bewij­zen in de meetkun­de, Fokko Jan Dijster­huis behan­delt de con­struc­ties van kegel­sneden in de Gouden Eeuw en Frits Beukers geeft een over­zicht van recente ontwik­kelin­gen op weg naar een bewijs van het priem­tweelin­genver­moeden. Aart Blok­huis geeft ons een inkijk­je in 'Bewij­zen uit HET BOEK', in de lezing van Peter Steven­hagen komt de paral­lelle wereld van de p-adische getal­len aan de orde en Jan Brandts gaat in op (afrond)proble­men bij numerie­ke wiskun­de. En evenals vorig jaar zal er tijdens een practi­cum, onder leiding van Benne de Weger, gelegen­heid zijn om zelf aan de slag te gaan.
De cursus vindt in Amster­dam op vrijdag 21 en zater­dag 22 augus­tus 2015 plaats. In Eindho­ven vindt de cursus op vrijdag 28 en zater­dag 29 augus­tus 2015 plaats. De vakan­tiecur­sus is een profes­sionali­serings­activi­teit die is aange­meld bij het Leraren­regis­ter.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u aan te melden.

 

Doe mee met Wiskunde D online

Met ingang van school­jaar 2015-2016 kunnen leerlin­gen 'Wiskun­de D Online' gaan volgen. De webinar van 30 maart 2015 over deze moge­lijk­heid is nu voor ieder­een op inter­net beschik­baar.
U kunt de webinar bekij­ken en beluis­teren via deze link. Bent u na het bekij­ken van de webinar enthou­siast gewor­den en denkt u erover om wiskun­de D op uw school op de gepre­senteer­de manier aan te bieden, laat dat dan met behulp van dit formu­lier weten.
Evert van de Vrie, Open Univer­siteit
Frits Beukers, Plat­form Wiskun­de Neder­land
Jos Tolboom, SLO (Natio­naal experti­secen­trum leer­planont­wikke­ling)

 

Uitslag tweede ronde Wiskunde Olympiade

 
Op 13 maart 2015 werd de tweede ronde van de Wiskun­de Olympia­de op twaalf univer­sitei­ten gehou­den. Er waren duizend leerlin­gen uitgeno­digd op grond van hun score in de eerste ronde. Ook hebben tien leerlin­gen een wild­card ontvan­gen.
Uitein­delijk deden er 945 leerlin­gen daadwer­kelijk mee aan de tweede ronde. Tien leerlin­gen (vijf leerlin­gen uit de vijfde klas, vier leerlin­gen uit de vierde klas en één leer­ling uit de derde klas) hebben een full score van 40 punten gehaald.
Op grond van de uitsla­gen en de verhou­ding van de deelne­mersaan­tallen uit de ver­schil­lende catego­rieën gaan de volgen­de leerlin­gen door naar de finale, die op 18 septem­ber 2015 in Eindho­ven zal plaats­vinden:
  • 37 onder­bouw­leerlin­gen met 26 punten of meer.
  • 39 vierde­klas­sers met 30 punten of meer.
  • 47 vijfde­klas­sers met 33 punten of meer.
De periode waarin volgend jaar de eerste ronde plaats vindt, is inmid­dels bekend. Noteer alvast in uw agenda: 18 tot en met 28 januari 2016.
Namens de Stich­ting Neder­landse Wiskun­de Olympia­de,
Melanie Steen­tjes (melanie@wiskun­deolym­piade.nl)

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­dingen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet particu­liere instel­lingen voor middel­baar en hoger onder­wijs. Voor de voor­waarden: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Vacature HvA

De Hoge­school van Amster­dam is voor de leraren­oplei­ding Wiskun­de in het Cluster 'Exact en Beroeps­onder­wijs' met ingang van 1 augus­tus 2015 op zoek naar enthou­siaste en betrok­ken docen­ten/leraren­oplei­ders Wiskun­de, die verant­woorde­lijk zijn voor onder­wijsuit­voering, -ontwik­keling en -evalua­tie, studen­tenbege­leiding en, afhanke­lijk van erva­ring, uitvoe­ring van prak­tijkge­richt onder­zoek.
Meer informa­tie: www.hva.nl/vacatu­res.

 

Eerstegraads vacature te Haarlem

Met ingang van 1 augus­tus 2015 zoekt het Stede­lijk Gymnasi­um Haarlem een eerste­graads docent wiskun­de voor 0,6 fte.
Voor meer informa­tie: zie www.stede­lijkgym­nasium­haarlem.nl.

 

Vacatures te Woerden

 
Het Minkema College in Woerden is met ingang van 1 augus­tus 2015 voor haar havo/vwo- en haar vmbo-vesti­ging op zoek naar eerste­graads en tweede­graads bevoeg­de docen­ten wiskun­de.
Informa­tie over deze vacatu­res is te vinden op de website van de school: www.minkema.nl

 

Tweedegraads vacature te Apeldoorn

 
De Christe­lijke scholen­gemeen­schap De Heem­gaard te Apel­doorn zoekt enthou­siaste tweede­graads docen­ten wiskun­de voor onge­veer 1,0 fte. Het betreft hier regulie­re uren. Erva­ring in de onder­bouw is een aanbeve­ling. De aanstel­lings­voor­waarden en de moge­lijk­heid van een aantal uren in de boven­bouw zijn be­spreek­baar.
Nadere informa­tie is ver­krijg­baar bij de rector van de school, dhr. R.Stevel­mans (R.Stevel­mans@heem­gaard.nl). Sollici­teer voor 18 april 2015 via de email.

 

Tweedegraads vacature te Vlissingen

Het Schelde­mond College te Vlissin­gen zoekt per 1 augus­tus 2015 een tweede­graads docent wiskun­de voor de onder­bouw havo/vwo. Het betreft een tijde­lijke aanstel­ling voor 1 fte (25 lesuren) met uit­zicht op een vaste aanstel­ling.
U kunt uw sollici­tatie via email richten tot de interim direc­teur-bestuur­der, dhr. E.J.A. Fagg, vee@mondia­scholen­groep.
 

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Ontdek MathPlus via het extra webinar op 15 april

Vanwege het succes van de afgelo­pen webi­nars hebben wij nog één extra webinar gepland. Dit webinar is op woens­dag 15 april 2015 van 15:30 tot 16:30 uur.
Wij komen virtu­eel bij u op bezoek en lopen samen met u door de digita­le moge­lijkhe­den heen van Math­Plus. Deelne­men kan vanuit school of thuis.
Kijk voor meer informa­tie en aanmel­ding op www.math­plus.nl.
 

 

HP Prime goedgekeurd voor examengebruik

De nieuwe HP Prime Grafi­sche Rekenma­chine is goedge­keurd door het CvTE voor gebruik bij examens HAVO (vanaf 2017) en VWO (vanaf 2018).
Interes­se in een demo, een leraren­aanbie­ding of het zonder ver­plich­tingen testen of de HP Prime ook voor u de juiste keuze is? Neem dan contact op via hp@moravia-europe.eu.
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chine.
 

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl