nummer 625, 24 februa­ri 2013

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ca. 3450 adres­sen.


De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Via de website kunt u een gratis abonne­ment aanvra­gen.
Uw bijdra­gen zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op onze website vindt u nadere details. De redac­tie behoudt zich steeds het recht voor, bijdra­gen in te korten of niet te publice­ren.
Op onze website kunt u oude nummers op onder­werp opzoe­ken en nalezen. Ook onze adver­tentie­tarie­ven en voor­waarden vindt u daar.

Inhoud van dit nummer:

Jos Andriessen neemt afscheid van de WiskundE-brief

 
Jos Andries­sen stond aan de wieg van de Wiskun­dE-brief en was tot en met het school­jaar 2007/08 redac­teur. In de jaren daarna heeft hij, onder andere als be­stuurs­lid van de stich­ting, de redac­tie met raad en daad terzij­de gestaan. Nu is het moment gekomen om het hoofd­stuk Wiskun­dE-brief af te sluiten.
'Een tijd van komen en gaan', schreef Jos in wiskun­dE-brief 463 bij het bekend maken van zijn af­scheid als redac­teur. Het afbou­wen van zijn baan als wiskun­dele­raar was niet alleen de aanlei­ding maar ook de reden om te stoppen.
Nu, ruim vier jaar later vind Jos het een mooi moment om ook af­scheid te nemen van de stich­ting die sinds 2009 verant­woorde­lijk is voor het ver­schij­nen van de E-brief. Ton Groene­veld is intus­sen toege­treden tot het bestuur.
In 1996 zette Jos met het oog op de komende tweede fase met 'studie­huis' en 'zelf­standig leren' een mail­groep op. Email­verkeer en inter­net was toen buiten het hoger onder­wijs nog tame­lijk bijzon­der. Begin 1997 vond er een fusie plaats met de toen zeer prille en nog onregel­matig ver­schij­nende Wiskun­dE-brief.
Wiskun­dedo­cent cen­traal
Dat de E-brief in de loop der tijd uitge­groeid is naar een alom gewaar­deerde en veel gelezen publica­tie, heeft alles te maken met het vermo­gen van Jos om niet alleen nieuws te regi­streren en door te geven maar ook om dat nieuws zelf te maken door collega's zich te laten uitspre­ken. Via diverse enquê­tes werden tal van proble­men in het wiskun­deonder­wijs zicht­baar. Ik noem de werk­druk, de ‘contact­tijd’ en de de omvang en gevol­gen van on(der)bevoeg­de legeven. Daarbij stond de wiskun­dedo­cent steeds cen­traal: door en voor u.
Jos, ontzet­tend bedankt voor alles wat je voor het wiskun­deonder­wijs en in het bijzon­der voor de Wiskun­dE-brief hebt gedaan.
Gerard Kool­stra

Hoe kijk je een examen na?

Dit jaar zijn er geen regiona­le examen­bespre­kingen omdat de wiskun­de-examens op twee dagen gecon­cen­treerd zijn. Omdat veel docen­ten meerde­re soorten wiskun­de geven, is er naar verwach­ting geen tijd meer voor regiona­le bespre­kingen.
Om toch te voor­zien in de behoef­te om collega's te onder­steunen bij het lastige werk van examens corrige­ren, organi­seert de NVvW een drietal regiona­le cursus­sen op donder­dag 11 april 2013 in Amster­dam, Eindho­ven en Veenen­daal.
Cursus­inhoud
Ervaren en minder ervaren collega's bekij­ken tijdens deze regiona­le cursus­sen samen een aantal oude examen­opgaven (wiskun­de A en B, havo en vwo) en het bijbeho­rende correc­tievoor­schrift. Alterna­tieve oplos­singen worden gezocht en gewogen, en valkui­len worden bespro­ken. Ervarin­gen van correc­toren met tweede correc­toren worden gedeeld om zo in mei goed voorbe­reid aan de op­dracht van de correc­tie te begin­nen.
Vooraan­melding
De NVvW wil graag weten of zij daadwer­kelijk voldoet aan een behoef­te. Daarom wordt u ver­zocht om een vooraan­melding te doen in de vorm van een emailbe­richt aan Ab van der Roest, contact­persoon. Vermeld in de email uw naam, het aantal jaren dat u erva­ring heeft in het corrige­ren van examens en de plaats waar u de cursus zou willen volgen.

Programma Wiskunde C conferentie 2013

Het program­ma van de wiskun­de C confe­rentie, die op 20 maart 2013 op de Hoge­school Domstad in Utrecht wordt gehou­den, is bekend. U bent van harte uitgeno­digd! We willen u er wel op wijzen dat u zich van te voren dient op te geven.
U kunt zich opgeven met dit digita­le aanmel­dings­formu­lier. U kunt aan het begin van de dag uw voor­keur voor de work­shops kenbaar maken. Aan deelna­me zijn geen kosten verbon­den. Voor deelne­mers is een nascho­lings­certifi­caat beschik­baar.
Het program­ma
De dag begint om 10:00 uur met de in­schrij­ving en koffie en wordt rond 15:30 uur weer afgeslo­ten, waarna er gelegen­heid is om nog even na te praten onder genot van een drankje.
Hans van Maanen ver­zorgt eerst een presen­tatie met de titel 'Gegoo­chel met getal­len' waarna de eerste work­shopron­de volgt met de volgen­de vier werk­groepen:
  • Het examen­program­ma wiskun­de C havo (Joke Daemen).
  • Lesmodu­le verban­den voor wiskun­de C havo (Hielke Peere­boom).
  • Lesmodu­le Telpro­blemen voor wiskun­de C havo (Piet Versnel).
  • Statis­tiek: data verzame­len en analyse­ren met VUSur­vey softwa­re (Carel v.d. Giessen).
Na de lunch volgt nog een tweede work­shopron­de met:
  • Lesmodu­le Statis­tiek voor wiskun­de C havo (Peter Boelens).
  • Vlakver­delin­gen (Mignon Engel, Stich­ting Vier­kant voor Wiskun­de).
  • Wiskun­de en geschie­denis: Fortifi­caties in Neder­land (Eelco v.d. Wal en Rutger Stoel).
  • Het eerste pilot­examen wiskun­de C vwo (Ger Limpens).
De plenai­re middag­presen­tatie met als titel ‘De wilde getal­len: wiskun­de of fictie?' wordt ver­zorgd door Phili­bert Schogt.
Op deze plek vindt u een korte toelich­ting op de lezin­gen en de work­shops.
Namens het project­team wiskun­de C havo
Nico Alink, SLO

DWO gebruikersmiddag

Speci­aal voor de gebrui­kers van de Digita­le Wiskun­de Omge­ving van het Freuden­thal Insti­tuut en voor wiskun­dedocen­ten die de DWO willen gaan gebrui­ken, organi­seert het DWO-team op woens­dag 6 maart 2013 een gebrui­kersmid­dag.
Er worden dan demon­stra­ties gegeven van het gebruik en de moge­lijkhe­den van de DWO. Bij diverse work­shops kunnen DWO-gebrui­kers zich verdie­pen in ver­schil­lende aspec­ten van de DWO, zoals de inhoud van de modules, leer­lingre­gistra­tie en het zelf aanpas­sen en ontwer­pen van modules en activi­teiten. Ook is er gelegen­heid om met andere gebrui­kers ideeën uit te wisse­len over het gebruik van de DWO in de wiskun­deles.
Het program­ma begint om 14:30 en wordt tussen 18:15 en 19:00 afgeslo­ten met een borrel en brood­buffet. De kosten voor deze middag bedra­gen €75,=. Ga voor het in­schrijf­formu­lier en voor meer informa­tie naar www.wisweb.nl en klik dan door naar 'Gebrui­kersmid­dag'. Aanmel­den is moge­lijk tot zondag 3 maart 2013.

Nascholingsdag Projectieve Meetkunde

 
Op vrijdag 26 april 2013 zal de jaar­lijkse nascho­lings­dag voor wiskun­dedocen­ten weer worden georga­niseerd op het Mathema­tisch Insti­tuut van de Univer­siteit Leiden. U kunt dan een hele dag heer­lijk met alleen wiskun­de bezig zijn!
Natuur­lijk is ieder­een van harte welkom. Maar met name de wat minder ervaren docen­ten worden nadruk­kelijk uitgeno­digd om deel te nemen! Mocht de hier waar­schijn­lijk onver­mijde­lijk uit voort­vloeien­de lesuit­val een onover­kome­lijk pro­bleem voor de school­leiding zijn, dan onder­bouw ik het belang van deze dag graag persoon­lijk.
Nadere informa­tie kunt u vinden op mijn website.
Graag tot ziens op 26 april.
Dr. Hans Finkeln­berg, hfin­keln@math.leidenu­niv.nl
Mathema­tisch Insti­tuut, Univer­siteit Leiden

Delftse Toppers

 
Aan een techni­sche univer­siteit gebeurt een hoop interes­sants! En wie kunnen u daarvan beter op de hoogte brengen dan de weten­schap­pers zelf? Kom daarom op 7 maart 2013 van 16:00 tot 20:00 uur naar de TU Delft.
Het belooft een zeer interes­sante middag te worden. U krijgt tijdens de bijeen­komsten ook handvat­ten om de opgeda­ne kennis direct in de klas te gebrui­ken.
Voor het volledi­ge program­ma verwij­zen wij u naar onze website. Maar dit is het program­ma in het kort:
  • Dr. Erik Kelder zal u uitleg­gen hoe we batte­rijen steeds kleiner en beter kunnen maken met behulp van nano-deel­tjes.
  • Dr. Frank Vallen­tin zal spreken over enkele actuele wiskun­dige proble­men, zoals hoe vijfhoe­ken in een eucli­disch vlak effici­ënt te schik­ken zijn en hoe goed de ruimte op te vullen is met bollen.
  • Verder zal er een rondlei­ding zijn naar of de robot­hal of de dream­hall (u kunt kiezen) van de TU Delft.
In­schrij­ven? Gebruik dan ons het in­schrijf­formu­lier.
Vincent Renken

Wiskunde D-dag vooraankondiging

Op vrijdag 7 juni 2013 zal er weer een wiskun­de D-dag gehou­den worden op Hoge­school Domstad in Utrecht. De dag biedt plenai­re lezin­gen en werk­groepen over wiskun­dige inhoud, ontwik­kelin­gen rond wiskun­de D en de lesprak­tijk.
De bijeen­komst begint om 10:00 uur, eindigt rond 16:00 uur en is gratis. Het program­ma wordt later bekend gemaakt maar u kunt de datum natuur­lijk nu alvast in uw agenda reserve­ren.
Plat­form Wiskun­de Neder­land

ONBETWIST: trends in toetsgestuurd leren

 
Erik Duval van de KU Leuven houdt op 1 maart 2013 een gastle­zing met als titel 'Lear­ning analy­tics: een dash­board voor het leren'. De titel van de lezing van Sharon Klinken­berg van de UvA luidt 'Adap­tief toetsen in de Reken­tuin'.
Zij houden hun lezin­gen op de slotbij­een­komst van het SURF-project ONBE­TWIST. Tijdens die slotbij­een­komst worden ook de project­resulta­ten van ONBE­TWIST gepre­sen­teerd.
Doel­stel­ling
ONBE­TWIST is een project binnen het kader van het program­ma Toetsen en toetsge­stuurd leren van SURF met als doel:
  • De opzet van een organi­satie voor nationa­le stan­daard­toetsen wiskun­de, onder­steund door een databa­se bestaan­de uit digita­le toetsen, items en oefenma­teriaal.
  • De beschik­baar­stel­ling en verbrei­ding van kwalita­tief goede wiskun­detoet­sen voor het vwo en voor het hoger onder­wijs.
Plaats, datum, aanmel­ding
De bijeen­komst is op 1 maart 2013 van 10:00 tot 16:00 uur en wordt gehou­den in het Metafo­rum (11-12, etage 4) van de TU/e. Het program­ma kunt u via deze link bestude­ren. Aan deelna­me zijn geen kosten verbon­den maar in verband met de cate­ring moet u zich wel aanmel­den via dit aanmel­dings­formu­lier, ook wanneer u van plan bent om slechts een gedeel­te van de bijeen­komst bij te wonen.

Nascholingscursus Software in het Wiskundeonderwijs

Het Vak­steun­punt Wiskun­de van de Techni­sche Univer­siteit Eindho­ven en Fontys organi­seren dit voor­jaar een nascho­lings­cursus 'Softwa­re in het Wiskun­deonder­wijs' voor docen­ten voortge­zet onder­wijs.
De twee bijeen­komsten vinden plaats op de dinsdag 12 maart 2013 en dinsdag 2 april 2013 van 16:00 tot 19:30 uur aan de TU/e. De kosten voor deze cursus zijn beperkt tot 50 euro vanwege subsi­die van 3TU-AMI.
Meer informa­tie vindt u via deze link.
Hans Sterk (TU/e), Jan Essers, Henk Loeffen (Fontys)

Regionale werkbijeenkomsten ffRekenen

 
Talig­heid en onnodi­ge formele abstrac­tie zijn de strui­kelblok­ken voor zwakke reke­naars, werkend onder niveau 1F. De digita­le, web­based rekenme­thode ffreke­nen rekent daarmee af! Bijna alle tekst is vervan­gen door foto’s van situa­ties uit het dage­lijks leven en de nog overge­bleven teksten worden gespro­ken.
ffReke­nen wordt in op­dracht van het Steun­punt Taal & Rekenen ontwik­keld door de stich­ting ALFAbe­ter, het APS, de Hoge­school Utrecht en ETV.NL.
Regiona­le bijeen­komsten
Docen­ten uit het mbo, vo en ve worden uitgeno­digd om met de samen­stel­lers van de methode te ontdek­ken hoe je met dit program­ma in de klas kunt werken. Daarom worden er op 18, 19 en 25 maart 2013 van 15:00 tot 18:00 uur een drietal regiona­le werkbij­eenkoms­ten georga­niseerd in Gronin­gen, Utrecht en Eindho­ven.
Er zijn aan deze bijeen­komsten geen kosten verbon­den. We is het zo dat er per bijeen­komst maxi­maal 30 deelne­mers worden toegela­ten en dat de deelne­mers zich ver­plich­ten om met min­stens 15 leerlin­gen met ffReke­nen aan de slag te gaan. De ervarin­gen worden dan in een tweede bijeen­komst in het najaar van 2013 geëvalu­eerd.
Ga voor meer informa­tie en voor in­schrij­ving naar www.aps.nl/ffreke­nen.

Ecasting voor wiskunde-acteurs

Klik op deze link en grijp uw kans! U las het al in wiskun­dE-brief 624. De weg naar Holly­wood, rode lopers en Oscars ligt nu voor u open.
Hans Wisbrun

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl


Vacature te Hilversum

Vacatu­re docent wiskun­de (vervan­ging wegens ziekte) per direct. 12 lesuren, tweede­graads, eventu­eel eerste­graads bevoegd.
Uw sollici­tatie via vander­lee@gymnasi­umhil­versum.nl kunt u richten aan het Gemeen­telijk Gymnasi­um, Vaart­weg 54, 1217 SV Hilver­sum, t.a.v. mevrouw A. van der Lee.
Meer informa­tie over de school vindt u op www.gymnasi­umhil­versum.nl.

Auteurs gevraagd

Welke docent voelt ervoor om mee te werken aan de nieuwe editie (en volgen­de edities) van Getal & Ruimte? Vindt u het leuk om actief en op een andere manier met uw vak bezig te zijn? Om samen te werken met collega’s van andere scholen in het land? En om prak­tisch, bruik­baar en inspire­rend lesmate­riaal te ontwik­kelen?
Word dan auteur bij Getal & Ruimte. Meer informa­tie: www.getalen­ruimte.noord­hoff.nl.

Vacature zakelijk directeur Epsilon

Epsilon Uitga­ven zoekt per 1 mei 2013 een zake­lijk direc­teur voor één dag per week. Zijn/haar taken bestaan uit finan­cieel beheer, verkoop, marke­ting en IT aanstu­ring, waarbij zij/hij nauw samen­werkt met de uitgeef­direc­teur. Vereis­ten zijn affini­teit met wiskun­de/uitge­ven en financi­ële experti­se.
Aanstel­ling via detache­ring of payroll con­struc­tie. Salaris in overleg, afhanke­lijk van erva­ring. Voor nadere informa­tie: Arjen Seven­ster, Arjen.Seven­ster@gmail.com, tel. 023-5247184.

SmartRekenen zoekt op korte termijn didactische adviseurs

Om op partti­me basis voor­lich­ting te geven op VO scholen over het gebruik en de imple­menta­tie van het reken­program­ma. Kennis van en erva­ring met het wiskun­de/rekenon­derwijs in het VO is een vereis­te. Dienst­verle­nende werkhou­ding en flexibe­le inzet is gewenst.
Interes­se? mail naar info@eduhint.nl of kijk op www.eduhint.nl.

SmartRekenen

Zoekt u een reken­program­ma dat adap­tief rekenen onder­steunt? Volg het voor­beeld van meer dan 50 van uw collega’s en maak kennis met SmartRe­kenen.
Op­brengst­gericht rekenon­derwijs voor het VO. Referen­tieni­veau 1F tm 3F. Gratis pilot bij u op school. Kijk op www.eduhint.nl en maak een af­spraak.

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl