Informatie over het centraal examen wiskunde vmbo

Hier­on­der vol­gen een aan­tal aan­dachts­pun­ten voor het exa­men vmbo.

Alleen schoolexamen

De on­der­staan­de on­der­wer­pen be­ho­ren niet tot het cen­traal exa­men maar al­leen tot het school­exa­men.


Toegestane hulpmiddelen

Bij al­le vak­ken zijn de on­der­staan­de hulp­mid­de­len toe­ge­staan:


Woordenboek

Bij schrif­te­lij­ke exa­mens mag een één­de­lig woor­den­boek Ne­der­lands wor­den ge­bruikt. In plaats hier­van mag ook ge­bruik ge­maakt wor­den van een woor­den­boek van Ne­der­lands naar een vreem­de taal, bij­voor­beeld naar de thuis­taal van de kan­di­daat. Di­gi­ta­le woor­den­boe­ken zijn niet toe­ge­staan.

Bij vak­spe­ci­fie­ke ter­men kan een woor­den­boek aan­lei­ding ge­ven tot ver­war­ring. Zo heeft het woord 'een­to­nig­heid' in het vak mu­ziek bij­voor­beeld een be­te­ke­nis die niet strookt met de be­schrij­ving in een woor­den­boek. Voor een in­hou­de­lijk af­wij­ken­de om­schrij­ving wor­den geen pun­ten toe­ge­kend, zelfs niet wan­neer de kan­di­daat de­ze om­schrij­ving let­ter­lijk aan het woor­den­boek heeft ont­leend.

Extra toegestane hulpmiddelen bij het vak wiskunde

De kan­di­daat mag tij­dens het wis­kun­de-exa­men ge­bruik ma­ken van roos­ter­pa­pier met ruit­jes van 10mm. Ver­der mag de kan­di­daat naast of in plaats van een ge­o­me­trische drie­hoek ook een wind­roos ge­brui­ken.

Rekenmachine

Bij al­le vak­ken, dus ook bij wis­kun­de, is een 'ge­wo­ne' re­ken­ma­chi­ne toe­ge­staan. Bij wis­kun­de KB en GL/TL moet de re­ken­ma­chi­ne naast de grond­be­wer­kin­gen te­vens be­schik­ken over toet­sen voor π, xy, x2, x-1 en sin/cos/tan in gra­den, met hun in­ver­se func­ties. Bij BB moet de re­ken­ma­chi­ne naast de grond­be­wer­kin­gen te­vens be­schik­ken over toet­sen voor x2 en √x

Welke rekenmachine

Een re­ken­ma­chi­ne mag de vol­gen­de ei­gen­schap­pen heb­ben:


Het vol­gen­de is ech­ter niet toe­ge­staan:


Computers

Bij al­le schrif­te­lij­ke exa­mens is de com­pu­ter toe­ge­staan als schrijf­ge­rei. De school kan dat toe­staan voor al­le kan­di­da­ten maar kan het ook toe­staan voor spe­ci­a­le groe­pen van kan­di­da­ten, bij­voor­beeld voor de dys­lec­tische kan­di­da­ten.

Als de com­pu­ter als schrijf­ge­rei wordt ge­bruikt, is het van be­lang dat kan­di­da­ten geen toegang heb­ben tot ver­bo­den hulp­mid­de­len, zo­als bij­voor­beeld een di­gi­ta­le at­las of een di­gi­taal woor­den­boek. Ook moet ui­ter­aard de mo­ge­lijk­heid tot op­slag en/of af­druk­ken van de uit­wer­kin­gen goed wor­den ge­re­geld. Op de site van het CvE staat een bro­chu­re met aan­wij­zin­gen voor scho­len die de com­pu­ter als schrijf­ge­rei wil­len in­zet­ten. ver­der­op staat on­der de kop 'Do­cu­men­ten' een link naar die bro­chu­re.

De com­pu­ter kan wor­den ge­bruikt als hulp­mid­del voor kan­di­da­ten met een be­per­king, bij­voor­beeld voor audio (Dai­sy of spraak­syn­the­se) of voor ver­gro­ting 'op maat' van de PDF van het exa­men op het beeld­scherm. Ook dan mag de kan­di­daat geen toe­gang heb­ben tot ver­bo­den hulp­mid­de­len. Bij el­ke in­zet van de com­pu­ter geldt te­vens on­ver­kort de lijst van toe­ge­sta­ne hulp­mid­de­len. Ook kan­di­da­ten die op de com­pu­ter wer­ken, mo­gen dus bij­voor­beeld een niet di­gi­taal, één­de­lig woor­den­boek ge­brui­ken.

Formules

Bij de exa­mens wis­kun­de BB wor­den for­mu­les die de leer­ling niet uit het hoofd hoeft te ken­nen, bij de be­tref­fen­de op­ga­ve ver­meld. Bij KB en GT wor­den for­mu­les die de leer­ling niet uit het hoofd hoeft te ken­nen, aan het be­gin van het exa­men ver­meld. Voor­beel­den zijn for­mu­les voor de om­trek of de op­per­vlak­te van een cir­kel of de in­houd van een bol, een ci­lin­der, een pris­ma, een pi­ra­mi­de of een ke­gel.

Een­vou­di­ge meet­kun­di­ge be­re­ke­nin­gen, zo­als het be­re­ke­nen van de op­per­vlak­te van een recht­hoe­ki­ge drie­hoek, moe­ten kun­nen wor­den uit­ge­voerd zon­der dat hier for­mu­les voor wor­den ge­ge­ven.

Documenten

De vol­gen­de do­cu­men­ten be­vat­ten be­lang­rij­ke ge­ge­vens voor het eind­e­xa­men wis­kun­de: