Informatie over het centraal examen wiskunde havo/vwo

Hieronder volgen een aantal aandachtspunten voor het examen havo/vwo.

Alleen schoolexamen

De onderstaande onderwerpen behoren niet tot het centraal examen maar alleen tot het schoolexamen.


Toegestane hulpmiddelen

Bij alle vakken zijn de onderstaande hulpmiddelen toegestaan:


Woordenboek

Bij schriftelijke examens mag een ééndelig woordenboek Nederlands worden gebruikt. In plaats hiervan mag ook gebruik gemaakt worden van een woordenboek van Nederlands naar een vreemde taal, bijvoorbeeld naar de thuistaal van de kandidaat. Digitale woordenboeken zijn niet toegestaan.

Bij vakspecifieke termen kan een woordenboek aanleiding geven tot verwarring. Zo heeft het woord 'eentonigheid' in het vak muziek bijvoorbeeld een betekenis die niet strookt met de beschrijving in een woordenboek. Voor een inhoudelijk afwijkende omschrijving worden geen punten toegekend, zelfs niet wanneer de kandidaat deze omschrijving letterlijk aan het woordenboek heeft ontleend.

Extra toegestane hulpmiddelen bij het vak wiskunde

De kandidaat mag tijdens het wiskunde-examen gebruik maken van roosterpapier met ruitjes van 10mm. Verder mag de kandidaat naast een eenvoudig electronisch rekenapparaat precies één grafische rekenmachine gebruiken. Kandidaten mogen gedurende het examen geen grafische rekenmachine van andere kandidaten gebruiken. Grafische rekenmachines mogen gedurende het examen niet met andere machines of met het lichtnet worden verbonden.

Met ingang van 2016 geldt: de grafische rekenmachine moet voor het begin van het examen worden gereset of in de 'examenstand' gezet

De volgende recente typen grafische rekenmachines zijn toegestaan op het examen:


Texas Instruments levert een opvallend oranje, extern gemonteerde cradle waarmee communicatie met een externe computer mogelijk is. Deze is uiteraard niet toegestaan.
Het niet toegestaan tijdens het centraal examen de applicatie ZoomMath op degrafische rekenmachine te hebben geïnstalleerd.

Oudere typen van de genoemde grafische rekenmachines zijn ook toegestaan maar de kans bestaat dat sommige examenopgaven daarmee niet of minder goed te maken zijn.

Eenvoudig electronisch rekenapparaat

De met deze term aangeduide rekenmachine mag de volgende eigenschappen hebben:


Het volgende is echter niet toegestaan:


Computers

Bij alle schriftelijkeexamens is de computer toegestaan als schrijfgerei. De school kan dat toestaan voor alle kandidaten maar kan het ook toestaan voor speciale groepen van kandidaten, bijvoorbeeld voor de dyslectische kandidaten.

Als de computer als schrijfgerei wordt gebruikt, is het van belang dat kandidaten geen toegang hebben tot verboden hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een digitale atlas of een digitaal woordenboek. Ook moet uiteraard de mogelijkheid tot opslag en/of afdrukken van de uitwerkingen goed worden geregeld. Op de site van het CvE staat een brochure met aanwijzingen voor scholen die de computer als schrijfgerei willen inzetten. verderop staat onder de kop 'Documenten' een link naar die brochure.

De computer kan worden gebruikt als hulpmiddel voor kandidaten met een beperking, bijvoorbeeld voor audio (Daisy of spraaksynthese) of voor vergroting 'op maat' van de PDF van het examen op het beeldscherm. Ook dan mag de kandidaat geen toegang hebben tot verboden hulpmiddelen. Bij elke inzet van de computer geldt tevens onverkort de lijst van toegestane hulpmiddelen. Ook kandidaten die op de computer werken, mogen dus bijvoorbeeld een niet digitaal, ééndelig woordenboek gebruiken.

Formulekaarten

Tijdens het examen mogen geen formulekaarten gebruikt worden. In de vwo-examens wordt er in het examenopgaveboekje op de tweede bladzijde een overzicht van formules (wiskunde A) en definities en stellingen (wiskunde B) opgenomen. Dit overzicht, waar de kandidaat dus tijdens het examen over kan beschikken, staat ook in de syllabus.
Voor officiële informatie over toegestane hulpmiddelen zie:

Documenten

De volgende documenten bevatten belangrijke gegevens voor het eindexamen wiskunde: