nummer 664, 23 maart 2014

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 3700 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Maartmededeling

Afgelo­pen dinsdag is op www.examen­blad.nl de zoge­naamde "maartme­dede­ling" versche­nen over de komende centra­le examens. Zoals aange­kondigd in Wiskun­dE-brief 663 stat in die medede­ling ook het verbod op de applica­tie Zoom­Math voor de grafi­sche rekenma­chine. Opval­lend is dat deze medede­ling alleen te lezen staat in de vakspe­cifieke informa­tie voor de wiskun­devak­ken.
De gepubli­ceerde tekst heeft geleid tot diverse reac­ties, waarvan er enkele in dit nummer zijn te lezen. Wat mij zelf ver­baast, is dat het verbod zich beperkt tot een bepaald program­maatje in plaats van een type program­ma. Even afge­zien van het pro­bleem van de contro­leer­baar­heid lijkt het mij verstan­diger om in één keer program­ma's die een vorm van compu­teralge­bra bevat­ten, te verbie­den, in plaats van af te wachten tot er ergens weer een nieuw program­ma opduikt en daarna ook "bij het CvE bekend" is.
Onder­scheid duide­lijk
Eventu­eel zou nog nader omschre­ven kunnen worden wat precies met compu­teralge­bra bedoeld wordt, maar dat lijkt me in grote lijnen wel duide­lijk genoeg. Op mijn school is aan de examen­kandida­ten meege­deeld dat er op de grafi­sche rekenma­chine geen program­ma's mogen voorko­men waarmee ze in staat zijn om algebra­ïsche bereke­ningen uit te voeren. Voorzo­ver ik kan nagaan, begrij­pen leerlin­gen donders goed wat daarmee bedoeld wordt. Ze zijn voldoen­de ge­traind in het onder­scheid tussen "bereken" en "bereken algebra­ïsch".
gk

 

ZoomMath gedoe

Wat een gedoe rondom Zoom­Math en wat een kromme oplos­sing. Wat nu als een leer­ling Zoom­Math op de grafi­sche rekenma­chine instal­leert en de app daarna her­noemt naar "Finance"? "Finance" is name­lijk de naam van een stan­daard app op de TI84.
Er zijn volgens mij slechts twee oplos­singen: alle apps toe­staan óf de grafi­sche rekenma­chine reset­ten vóór gebruik.
Jaap Zwaan

 

ZoomMath en Fake

Het is goed dat Zoom­Math en soortge­lijke program­ma's verbo­den worden op het CSE. Voor de scholen is dat echter een extra zorg, temeer omdat het contro­leren van GRM's wat gecom­pliceer­der uit kan pakken dan je zou willen.
Bijvoor­beeld:
  1. Instal­leer de probeer­versie van Zoom­Math op de grafi­sche rekenma­chine. Deze staat dan onder APPS als "Zoom500".
  2. Instal­leer het program­ma "fake.8xk" op de grafi­sche rekenma­chine. Downloa­den kan op www.bran­donw.net/calcula­tors/fake/. Het program­ma staat daarna onder de APPS-toets als "Fake".
  3. Start Fake, kies een code en voer die in. Neem bijvoor­beeld iets simpels als "0001".
  4. Druk op de MEM-toets en kies Reset-ARCHIVE-Apps-ENTER-Reset.
  5. Onder de APPS-knop staat nu alleen nog het program­ma "Finance".
  6. Toets in het reken­venster de gekozen code in (bijvoor­beeld "0001") en druk op ENTER.
  7. Onder de APPS-toets staan nu alle applica­ties weer!
  8. Herhaal stap 3 en 4 om Zoom­Math en andere applica­ties weer te verber­gen.
Ik ben be­nieuwd naar goede ideeën van lezers met betrek­king tot de contro­le van grafi­sche rekenma­chines. Dit vooral ook in verband met havo 4, vwo 4 en vwo 5.
Lauran van Oers
www.wisster.nl

 

Earth calling CvE

 
Er zijn natuur­lijk wiskun­dedocen­ten die in staat zijn om de gewraak­te apps op een rekenma­chine van een leer­ling te vinden. Ik heb het echter al meege­maakt dat de surveil­lance tijdens het wiskun­de eindexa­men werd uitge­voerd door collega's van vakken als geschie­denis, aard­rijks­kunde en latijn. Dat zijn natuur­lijk collega's die uit de aard van hun profes­sie niet veel van doen hebben met de grafi­sche rekenma­chine.
Het gebeurt ook vaak genoeg dat in een examen­zaal vijftig of meer leerlin­gen tege­lijk een wiskun­de-examen moeten maken. Stel nou eens dat de contro­letijd die nodig is om er zeker van te zijn dat Zoom­Math niet is geïn­stal­leerd per rekenma­chine ander­halve minuut be­draagt. Zelfs in deze in mijn ogen optimis­tische schat­ting zou dat beteke­nen dat dat de leerlin­gen uiter­lijk 75 minuten voor aanvang van het examen aanwe­zig moeten zijn om hun grafi­sche rekenma­chine te laten contro­leren.
Ik voor­spel moei­lijkhe­den!
Wolf­gang Köchers

 

Teams voor Benelux- en Europese meisjesolympiade bekend

Op de Univer­siteit Leiden zijn afgelo­pen vrijdag de teams voor de Benelux Mathema­tical Olympi­ad (BxMO) en de Europe­an Girls' Mathema­tical Olympi­ad (EGMO) geselec­teerd. De opgaven van de selec­tie­toets zijn te vinden via deze link.
De derde editie van de EGMO vindt plaats in Turkije, van 10 tot en met 16 april 2014. Het team bestaat uit:
naam leer­laag school
Elise Sänger 5 vwo Het Baarnsch Lyceum Baarn
Eva van Ammers 5 vwo Spinoza Lyceum Amster­dam
Hannah Teeuw 6 vwo CSG Het Noordik Almelo
Michel­le Swee­ring 6 vwo Erasmi­aans Gymnasi­um Rotter­dam
Het team zal worden bege­leid door Birgit van Dalen (Univer­siteit Leiden en Aloysi­us College Den Haag) en Maarten Roelofs­ma (Univer­siteit Utrecht).
De zesde editie van de BxMO vindt plaats in België, van 2 tot en met 4 mei 2014. Het team bestaat uit:
naam leer­laag school
Bas Verse­veldt 6 vwo Theresi­a Lyceum Tilburg
Bob Zwet­sloot 5 vwo Teylin­gen College Leeuwen­horst Noord­wijker­hout
Cas Kraan 5 vwo Stede­lijk Gymnasi­um Leiden
Jorke de Vlas 5 vwo Panta­rijn Wagenin­gen
Koen Doode­man 5 vwo Tabor College Hoorn
Matthew Maat 4 vwo Bonhoef­fer College Ensche­de
Peter van der Plas 5 vwo Gymnasi­um Juve­naat Bergen op Zoom
Sander Taams 6 vwo RSG Wolfs­bos Hooge­veen
Tysger Boelens 6 vwo RSG Ter Apel
Yuhui Cheng 4 vwo Wolfert Rotter­dam
Het team zal worden bege­leid door Daniël Kroes (Univer­siteit Utrecht), Milan Lopuhaä (Univer­siteit Leiden) en Quin­tijn Puite (Hoge­school Utrecht en Techni­sche Univer­siteit Eindho­ven).
BxMO en EGMO 2015
Op 14 maart 2014 vond op twaalf univer­sitei­ten de tweede ronde van de Neder­landse Wiskun­de Olympia­de plaats. Aan deze wed­strijd deden maar liefst 1000 leerlin­gen mee. Zij maken kans op een plek in de teams voor BxMO en EGMO 2015. De uitslag van de tweede ronde wordt over enkele weken in de Wiskun­dE-brief gepubli­ceerd.
Quin­tijn Puite

 

Zesde Symposium "Wiskunde en Geloof"

 
Op 9 april 2014 organi­seren we voor de zesde keer een symposi­um in het kader van "Wiskun­de en Geloof". Onze doel­groep wordt gevormd door christe­lijke docen­ten wiskun­de naast andere wiskun­digen.
Dit jaar willen we getal­len cen­traal zetten. Willem Ouwe­neel zal spreken over getal­len in de Bijbel en de beteke­nis ervan. Jaap Top zal spreken over de com­plexe getal­len en Maarten Verkerk zal ons meene­men in verwon­dering over de toepas­sing van deze getal­len.
Weder­zijdse invloed
Ook dit jaar willen we elkaar ontmoe­ten en met elkaar van gedach­ten wisse­len over de invloed van wiskun­de op het christe­lijk geloof en omge­keerd. Het belooft een boeiend symposi­um te worden. Voor informa­tie en aanmel­den kunt u terecht op www.wiskun­deenge­loof.nl.
Ab van der Roest
Veenen­daal

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­dingen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­delijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

De juiste ondersteuning

Auteurs: Dolf van den Hom­bergh en Leon van den Broek
Uitgeve­rij: Epsilon
 
Stabiel even­wicht kan specta­culair zijn. Om even­wicht te begrij­pen, let je op het zwaarte­punt. Maar wat is dat en hoe vind je dat?
In deze Zebra worden Archime­des en Stevin gevolgd in hun axioma­tische benade­ring van het zwaarte­punt. Natuur­kunde en wiskun­de zijn daarbij eng verwe­ven. De positie van het zwaarte­punt wordt meetkun­dig gecon­stru­eerd maar er zal ook aan het zwaarte­punt gere­kend worden.
En er blijken toepas­singen te over te zijn.

 

Kantelpunten en alternatieve evenwichten

Auteurs: Lia Hemerik, Egbert van Nes en Theo-Jan van de Pol
Uitgeve­rij: Epsilon
 
Waarom is het zo moei­lijk om weer vrede te sluiten na het uitbre­ken van een oorlog? Het punt van omslag van vrede naar oorlog ligt op een heel ander punt dan de omslag van oorlog naar vrede.
Dit soort situa­ties met zoge­naamde "hystere­se" treden in veel andere syste­men op, zoals ecosys­temen, financi­ële markten en klimaat­syste­men. Hoe deze hystere­se in eenvou­dige model­len op­treedt, is het onder­werp van studie in dit boekje.
In deze Zebra wordt op een duide­lijke manier uitge­legd hoe je kantel­punten kan ontdek­ken in een systeem dat geleide­lijk veran­dert en hoe alterna­tieve even­wichten als gevolg van een lang­zaam verande­rende omge­vingsva­riabele kunnen optre­den.

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl


 

ffRekenen breidt uit van 2F naar 3F

ffReke­nen krijgt een uitbrei­ding naar 2F en 3F onder de naam ffLeren Rekenen. Daar­door ont­staat een volle­dig doorlo­pende leer­lijn van 0-niveau t/m eindni­veau 3F. U kunt al een demo bekij­ken op www.apsreke­nen.nl. U vindt daar ook informa­tie over deze nieuwe methode en over de prijzen.
Bellen of mailen kan ook: licen­ties@ffreke­nen.nl of 030-3031499.

 

ffRekenen: nu al onmisbaar voor 20.000 jongvolwassenen

Het gratis reken­program­ma om toch nog reken­vaardig te worden op referen­tieni­veau 1F. Ga naar www.ffreke­nen.nl en probeer het meteen zelf.
Mail naar licen­ties@ffreke­nen.nl of bel 030-3031499 om u als school aan te melden.

 

ffTrainen: Rekenen 2F en 3F

Nog even een sprint­je trekken met de reken­toets­trainer ffTrai­nen Rekenen 2F en 3F. Ga naar www.fftrai­nen.nl voor verdere informa­tie. Of geef het door aan uw leerlin­gen.
Docen­ten mailen voor een proefli­centie naar licen­ties@fftrai­nen.nl of bellen 030-3031499.

 

Examentrainingen wiskunde en Duits

Langen­doen School­support ver­zorgt voor het derde achter­eenvol­gende jaar in Zwijn­drecht examen­trainin­gen wiskun­de en Duits. De trainin­gen (voor vmbo, havo en vwo) vinden plaats in de week van 28 april.
Zie www.slaag­voorwis­kunde.nl of mail naar info@langen­doen-school­support.nl.

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl