WiskundE-brief nr. 481 25-01-2009

De WiskundE-brief is in de eerste plaats gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs.
Bedoeling is elkaar snel op de hoogte te houden van, en meningen uit te wisselen over voor hen relevante zaken. De redactie wordt gevormd door Marja Bos en Gerard Koolstra.
Bijdragen zijn welkom via redactie{at}wiskundebrief.nl. Nadere bijzonderheden op www.wiskundebrief.nl .
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren.
Voor adreswijzigingen e.d. zie www.wiskundebrief.nl
Deze brief wordt gestuurd naar ruim.2300 adressen.
Oude nummers zijn te bekijken en te doorzoeken via www.wiskundebrief.nl.

in dit nummer:


Verscherpte exameneisen per 2012 (?)

Afgelopen donderdag heeft de commissie voor OCW van de Tweede Kamer vergaderd over de plannen om de slaag-zakregeling per 2012 aan te scherpen. Belangrijke onderdelen zijn:

Terwijl in het onderwijsveld de weerstand tegen de voorgestelde maatregelen toeneemt (o.a. van LAKS en VO-raad) lijkt de politieke steun voor de maatregelen geen probleem te zijn. Er is nog wel enige discussie over de vraag of een gemiddelde vanaf 5,45 "voldoende" mag worden genoemd. Daar schijnen twee tegenstrijdige standpunten over te zijn (Cito en ministerie). Dit zal wel iets met wel of niet stapgewijs afronden te maken hebben.
Een aspect dat in de publiciteit nog niet zo uitgebreid aan de orde is gekomen is, is de impact op allochtone leerlingen. Volgens onderzoek blijken bij die groep vaak grotere discrepanties tussen SE- en CE-cijfer te zitten. (Zie voor meer info hierover het rapport van het GION: Meten met twee maten?, www.minocw.nl/documenten/20977b.pdf )
Al snel na het bekend worden van de maatregelen is door Marian Kollenveld (voorzitter van de NVvW) gereageerd (zie www.nvvw.nl/media/files/vereniging/voldoendevoorwiskunde.pdf). Deze reactie was, zoals de meeste reacties destijds, vrij genuanceerd. Wel werd van allerlei kanten benadrukt dat je voor niveauverhoging meer moet doen dan alleen de lat hoger leggen.
De laatste weken worden de reacties wat meer uitgesproken (zie o.a. www.laks.nl ).
Misschien tijd om hierover als wiskundecollega's ook eens van gedachten te wisselen?

gk

Keuzeonderwerp wiskunde C vwo

In de boeken voor de vernieuwde Tweede Fase vwo voor wiskunde A en wiskunde B komt in deel 3 van Getal & Ruimte een hoofdstuk voor waarin een (mogelijk) keuzeonderwerp wordt behandeld. Maar in deel 3 van wiskunde C is dat niet het geval, noch lijkt zoiets te gebeuren in deel 4. In de Documentatie van Getal & Ruimte of elders tref ik ook geen suggesties aan, daar waar we bij de "oude" wiskunde A(1,2) en B al enige ervaring met keuzemogelijkheden hebben en dus een repertoire hebben opgebouwd, c.q. beschikbaar hadden.
Wiskunde C is, hoewel nu nog erg geënt op wiskunde A1, een "nieuw" vak met de bedoeling dat het ook een "nieuw" elan zal krijgen en het zou aardig zijn als er een aantal keuzeonderwerpen beschikbaar zou zijn die aansluiten bij het niveau van de leerlingen (en daar mag als allereerste eis wel op gelet worden!), het idee achter het vak en de bedoelingen met het vak in de toekomst. Ik heb de auteurs van Getal & Ruimte gevraagd of ze zich ook over de vraag naar onderwerpen en lesmodellen voor het keuzeonderwerp bij wiskunde C gebogen hebben, maar wil langs deze weg aan collega's vragen hoe zij de zaken op dit punt zelf aangepakt hebben: welke onderwerpen, welk lesmateriaal, welke vorm, waar te vinden? Graag zie ik reacties tegemoet op korthof{at}bc-enschede.nl , maar reageren via de WiskundEbrief (redactie{at}wiskundebrief.nl is misschien ook wel nuttig en zinvol. Bij voorbaat dank.

Erik Korthof, docent wiskunde Bonhoeffer College, Enschede.

VU-docentennetwerk Wiskunde zoekt nieuwe leden

Al sinds het eind van de jaren negentig komt een netwerk van wiskundedocenten uit Amsterdam en (verre) omgeving vier keer per jaar een middag bij elkaar op de Vrije Universiteit, Amsterdam. Tijdens de bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld over de ontwikkelingen in het wiskundeonderwijs en wordt er concreet gewerkt aan materialen voor in de les. De onderwerpen voor de netwerkbijeenkomsten worden door de deelnemers aangedragen. Voorbeelden van deze onderwerpen zijn:

Momenteel streven we naar uitbreiding van ons netwerk met ongeveer vijf docenten. Mocht u belangstelling hebben om ons netwerk te komen versterken, dan kunt u contact opnemen met:

Willem Hoekstra w.hoekstra{at}ond.vu.nl, 020 - 5981505.

Advertenties

Voor tarieven en voorwaarden zie www.wiskundebrief.nl

Scholing voor Wiskunde D én A of B door de drie TU's

De cursussen beginnen in februari. Verdere informatie via www.wiskundeDsteun.nl of de docenten.


Nascholing ICT in de wiskunde

Ontdek GeoGebra voor meetkunde en het CAS Wiris tijdens een tiendelige online nascholingsreeks. Een uitgebreide syllabus, leerlingenwerkbladen en interactief lesmateriaal zijn gratis te downloaden via de website. Deze webcursussen richten zich voornamelijk op wiskundedocenten HAVO en VWO.
Meer info en aanmelden via www.mathelo.be.


Rekenen op de grens van po en vo

Drie regionale conferenties over rekenen

Op 4, 5 en 12 maart organiseren APS, KPC en CPS samen de conferentie Rekenen op de grens van po en vo. De conferentie is bedoeld voor docenten, onderbouwcoördinatoren en andere leidinggevenden in het vo en voor leidinggevenden en leerkrachten in het po. Meer info over het programma en aanmelden kan via de site www.taalenrekenen.nl .


WiskundE-brief
redactie Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mail: redactie{at}wiskundebrief.nl