WiskundE-brief nr. 475 30-11-2008

De WiskundE-brief is in de eerste plaats gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs.
Bedoeling is elkaar snel op de hoogte te houden van, en meningen uit te wisselen over voor hen relevante zaken. De redactie wordt gevormd door Marja Bos en Gerard Koolstra.
Bijdragen zijn welkom via redactie@wiskundebrief.nl. Nadere bijzonderheden op www.wiskundebrief.nl .
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren.
Voor adreswijzigingen e.d. zie www.wiskundebrief.nl
Deze brief wordt gestuurd naar ca.2300 adressen.
Oude nummers zijn te bekijken en te doorzoeken via www.wiskundebrief.nl.

in dit nummer:


Maths in het TweeTalig Onderwijs

Het TweeTalig Onderwijs (TTO) rukt op. Dit schooljaar wordt het al op 101 scholen aangeboden. Het gaat daarbij, op één school na, om Engels als tweede taal, en meestal om vwo-afdelingen. Op bijna alle scholen met TTO wordt ook wiskunde in het Engels aangeboden. Het lijkt me evident dat Engelstalige wiskundelessen bijdragen aan de beheersing van het Engels door leerlingen. Maar hoe zit het -omgekeerd- met de bijdrage van de Engelstaligheid van de lessen aan de kwaliteit van het wiskundeonderwijs? Berichten die ons daarover incidenteel bereiken, zijn wisselend: soms enthousiast, soms enigszins bezorgd - vandaar dat we een oproep doen om uw ervaringen met ‘maths’ in het TTO in te sturen.

Algemene feitelijkheden over TTO

TweeTalig Onderwijs start meteen in het eerste leerjaar. Het curriculum moet zowel maatschappijvakken als exacte vakken bevatten, en ook minstens één vak uit het cluster van de creatieve en bewegingsvakken. Daarnaast zijn er vrijwel altijd extra lessen Engels. TTO volgt het Nederlandse curriculum. TTO-leerlingen krijgen de gewone Nederlandstalige eindexamens voor hun neus en halen een regulier vwo- of havo-diploma. Vanaf klas 4 worden er daarom i.h.a. veel minder vakken in het Engels aangeboden dan in de onderbouw.
Aanstaande TTO-docenten krijgen scholing in taal en didactiek, en ook ervaren TTO-docenten blijven normaliter deelnemen aan nascholings/taalcursussen, al dan niet in Engeland. Verder dient er op een TTO-school minstens één ‘native speaker’ te zijn aangesteld.
Veel informatie over TTO is te vinden op , de website van het Landelijk Netwerk voor TweeTalig Onderwijs van het Europees Platform.

Voordelen

Nederland is maar een klein taalgebied, en de voortschrijdende globalisering vereist communicatie tussen ‘wereldburgers’ . Engels is vooralsnog één van de grootste wereldtalen. Daarnaast is studiemateriaal binnen het Nederlandse hoger onderwijs ook vaak Engelstalig. Vertrouwdheid met de Engelse terminologie binnen de wiskunde lijkt daarom op wereldwijde schaal nuttiger dan bekendheid met de Nederlandse termen.

Knelpunten

Ondanks de genoemde voordelen zijn er misschien ook wat (deels didactische) knelpunten. Of lijkt dat maar zo, en valt het in de praktijk wel mee? Ik noem een paar mogelijke bezwaren.

Oproep

Is enige zorg ten aanzien van ‘maths in het TTO’ terecht, of valt het uiteindelijk allemaal mee en slaat de balans van het TTO juist door naar de positieve kant? Zijn de doelen van wiskundeonderwijs en TTO te verenigen, of liggen ze daarvoor te ver uit elkaar? We zien uw reacties en ervaringen graag tegemoet op het adres redactie@wiskundebrief.nl mb

Herhaalde oproep ctwo

De vernieuwingscommissie wiskunde cTWO doet, in opdracht van het ministerie, onderzoek naar het effect van de examenprogramma’s Wiskunde die in 2007 zijn ingevoerd. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek is een enquête voor docenten. Bent u docent in de bovenbouw havo/vwo? Dan verzoeken wij u vriendelijk doch dringend de digitale enquête in te vullen. Deze is te vinden onder de volgende link: www.fi.uu.nl/ctwo/experimenten/onderzoek2007/enquete.html
Invullen duurt circa 10 minuten. Geïnteresseerden vinden onder deze link ook een doorverwijzing naar het onderzoeksplan. Als u vóór 11 december invult, dan kunnen uw resultaten nog worden worden verwerkt. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Sieb Kemme, ctwo projectteam.

Kangoeroewedstrijd

Op vrijdag 20 maart vindt weer de Kangoeroe Reken- en Wiskundewedstrijd plaats voor alle basisschoolleerlingen vanaf groep 5 en alle middelbare scholieren. Voor info zie: www.math.ru.nl/kangoeroe . De scholen dienen zich voor 18 februari aan te melden, bij voorkeur via de website. Voor vragen mailt u naar kangoeroe@math.ru.nl of belt u naar 024 - 3652985.

Leon van den Broek

Gezocht: 5 havo/vwo wiskunde B klassen die werken met Getal & Ruimte of Moderne Wiskunde

Ik ben op zoek naar scholen die mee willen werken aan mijn onderzoek. Ik ga onderzoeken of er verschil is in de beheersing van de algebraïsche vaardigheden tussen 5de klas HAVO en VWO wiskunde B leerlingen die Getal & Ruimte of Moderne Wiskunde gebruiken.
Het meetinstrument is een toets van ca. 45 minuten met opgaven die zijn bepaald door de eindtermen voor HAVO wiskunde B. De opgaven zullen zowel kaal als in context worden gepresenteerd. De toets zal door mij worden ontwikkeld en nagekeken.
Voordelen voor de deelnemers: docenten krijgen een beeld van de prestaties van de individuele leerling en de klas in vergelijking met de school en met andere scholen.
Bent u geïnteresseerd in deelname of wilt u meer informatie?
Web: www.fi.uu.nl/nl/nieuws
Tel. 030-2635568 (wo.) 030-2635526 (do.)
E-mail: danieller@fi.uu.nl (altijd)

Daniëlle Remmelzwaan

Advertenties

Voor tarieven en voorwaarden zie www.wiskundebrief.nl

Vacature wiskunde Rotterdam

Het Wolfert Dalton (Rotterdam) zoekt enthousiaste, actieve wiskundedocenten als directe versterking voor de onderbouw (0,29 - 0,50 fte). Uitbreiding is komend schooljaar mogelijk. Speerpunten zijn verbetering van rekenvaardigheden, onderwijsontwikkeling met betrekking tot daltonvaardigheden en het VMBO.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dhr. B. Kestens, locatiedirecteur (bke@wolfert.nl ). Meer informatie op www.wolfertdalton.nl


WiskundE-brief
redactie Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mail: redactie@wiskundebrief.nl