in dit nummer:
SOFTWARE GEVRAAGD VOOR HET MAKEN VAN WISKUNDETOETSEN (reacties)
MASTERCLASS WISKUNDE
CURSUSDAG SIMULATIE OP GR EN PC
Geachte collega's,
Dank voor de vele reacties op mijn oproep in de vorige wiskundE-brief. Ook leuk weer eens wat van oud-studiegenoten te horen.
Een opsomming van de aanraders:
MathLab (op TU-Delft), fxdraw2 van efofex (2x), Wintoets (www.drp.nl), Latex (spreek uit: Latech), Wiskit (van Hans Klein), TI-interactive (van Texas Instruments)(2x), MathType en formuleeditor(binnen Word) (3x), GrafiekPlus en Clip3D (te vinden op www.roossoftware.nl, Flexact (digitale oefen- en toetsomgeving), Cabri, Geocadabra (van Ton Lecluse), MathCad.
De meeste van deze programma's waren mij reeds bekend. Een andere RHS-fan mailde dat RHS nog best onder Windows XP draait, alleen het afdrukken kan een probleem opleveren (dat heeft weer te maken met de keuze voor printerpoort en USB).
Het verbaast mij overigens dat er blijkbaar nog zoveel geknipt en geplakt wordt: grafiekje maken in zus opslaan als bitmap, formule knutselen in zo opslaan als JPeg, dan de zaak plakken in Word, teksten toevoegen, nog wat passen en meten en klaar is kees. Handig?
Was A.H. van Rheenen, de maker van het alles in één programma RHS, zo geniaal dat er niemand is die zijn DOS-verhaal kan vertalen naar Windows?
Er was nog één mailtje dat misschien enige hoop brengt: Dhr. W. Zijlstra van Coöperatie EDEN U.A. (Door en Voor het Onderwijs) kon mij melden dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een elektronische leeromgeving voor wiskunde in het middelbare onderwijs en geïnteresseerd zijn het programma RHS.
Vol verwachting check ik nog steeds dagelijks mijn mailbox, wachtend op die ene gouden tip...
Groeten, Wim Beerkens (w.beerkens@Ludgercollege.nl )
Dag Jos,
hier een reactie op de opmerkingen van collega Kalff over computer- en software-gebruik.
Ik gebruik in word natuurlijk ook de vergelijkingseditor, maar heb al een bestand met daarin allerlei formules, maar ook lege tabellen en matrices in allerlei soorten en maten. Wijzigen is vaak veel korter dan helemaal nieuw opbouwen. Ik denk dat het handig is deze opmerking in elk geval te maken.
Ik bedenk me net dat het misschien aardig is dat bestand mee te mailen. dus bij deze.
groetend, Peter Donkelaar, Apeldoorn (het Baken, Park lyceum, Almere)
Noot van de redactie: genoemd bestand is op aanvraag beschikbaar: peter.donkelaar@planet.nl
Het volgende wil ik graag doorgeven voor de WiskundE-brief.
Sinds een jaar werken wij op school met FXDraw van efofex (www.efofex.com ) hiermee zijn prachtige grafieken en tekeningen te maken;
het programma werkt eenvoudig en heeft ontzettend veel mogelijkheden; opname in Word e.a. is eenvoudig; (oud-)RHS-ers zullen dit als een prachtige omgeving ervaren.
Sjaak Kamerling CSG Willem de Zwijger Schoonhoven
Op 1 oktober start de masterclass wiskunde op de Vrije Universiteit in Amsterdam: Grafen in de praktijk. Er is nog plaats voor maximaal 10 leerlingen van 5 en 6 VWO. Deze masterclass bestaat uit 4 sessies op vrijdagmiddagen en wordt afgesloten met vijfde bijeenkomst: een test op 12 november.
In de masterclass wordt bekeken hoe gecompliceerde netwerken schematisch voorgesteld kunnen worden. Er is een duidelijke link naar de praktijk: hoe werkt de routeplanner van de NS e.d. Tijdens de masterclass zullen er ideeen worden aangeboden voor het maken van een profielwerkstuk. Het lijkt ons dat deze Masterclass als onderdeel van een profielwerkstuk dan ook zeer geschikt is.
Opgave voor deze masterclass kan via de website: www.few.vu.nl/voorlichting
Voor eventuele verdere informatie over deze masterclass kunt u terecht bij rene@few.vu.nl , Rene Swarttouw
Van driehoek OAB liggen A en B random binnen de eenheidscirkel. Hoe groot is de kans dat deze driehoek stomphoekig is?
Het simuleren van kansexperimenten in de klas is tegenwoordig snel en simpel uitvoerbaar met een GR (via tibasic op de TI83/84) of een PC (via Excel). Een prachtig voorbeeld is het bepalen van de kans op een stomphoekige driehoek binnen de eenheidscirkel, waar experiment en theorie, kansrekening en meetkunde elkaar weergaloos aanvullen. Zie www.henkshoekje.com
Op woensdag 19 januari 2005, van 16 tot 20 uur, verzorgt de afdeling econometrie van de V.U. te Amsterdam de cursusdag Simulatie op de TI-83/84 en PC voor wiskundeleraren bovenbouw VWO. Cursusleiders zijn Henk Tijms, Ad Ridder en Henk Pfaltzgraff. De kosten bedragen 40 Euro; er is een beperkt aantal TI83/84's in bruikleen beschikbaar. Verdere gegevens vindt u op www.feweb.vu.nl/ectrie en VWO-docenten.