nummer 754, 30 oktober 2016

Dit nummer wordt ge­stuurd naar bijna 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Advertenties

 

Brokkelen de netwerken VO-HO af?

Op dinsdag 1 novem­ber 2016 wordt in de Tweede Kamer een petitie aangebo­den. In die petitie vraagt men de kamerle­den om de rege­ring te bewegen tot het handha­ven van de over­heids­bijdra­ge van twee en een half miljoen als investe­ring in de VO-HO netwer­ken.
Bij de VO-HO netwer­ken zijn 12 univer­sitei­ten, 18 hoge­scholen en onge­veer 400 scholen voor voortge­zet onder­wijs betrok­ken. De regiona­le VO-HO netwer­ken vormen een solide infra­struc­tuur waarbin­nen bedrij­ven en maat­schappe­lijke organi­saties inten­sief samen­werken aan talent­ontwik­keling bij leerlin­gen en docen­ten, met een lichte nadruk op het gebied van de bètavak­ken. Jaar­lijks worden er door die samen­werking onge­veer 10.000 docen­ten en 50.000 leerlin­gen bereikt.
Afbrok­kelen
Door de voorge­nomen afbouw van de over­heids­bijdra­ge dreigt deze waarde­volle infra­struc­tuur af te brokke­len en dat moet volgens de petitie, die wordt aangebo­den door onder andere de bèta­steun­punten en Its Academy, worden voorko­men. U kunt de petitie via deze link lezen en eventu­eel tekenen.

 

Wiskundetentoonstelling Imaginary in Twente

De wiskun­deten­toon­stel­ling Imagina­ry (zie Wiskun­dE-brief 747) bivak­keert tot en met vrijdag 11 novem­ber 2016 op de de campus van Univer­siteit Twente.
Voor leerlin­gen uit 4, 5 of 6 vwo is er tijdens deze tentoon­stel­ling een speci­aal program­ma met work­shops en rondlei­dingen. Vooraf aanmel­den is ver­plicht maar de deelna­me is gratis. Overige bezoe­kers zijn vanaf 12:30 uur welkom op de tentoon­stel­ling en bij de lunchle­zingen. Bij de lunchle­zingen, die ook onder­deel van het scholie­renpro­gramma zijn, komen tal van onder­werpen aan de orde, zoals:
  • De wiskun­de van muziek (1 novem­ber).
  • Spelthe­orie bij nier­trans­planta­ties (2 novem­ber).
  • Theorie en prak­tijk van Perspec­tief (3 novem­ber).
  • Kunst over wiskun­de (8 novem­ber).
  • Het brein wiskun­dig gezien (9 novem­ber).
  • Chaos en struc­tuur (10 novem­ber).
Lezin­gena­vond
Op donder­dag 3 novem­ber 2016 is er een lezin­gena­vond met onder­meer bijdra­gen over duurza­me wiskun­de, wiskun­dige model­len om de natuur te be­schrij­ven en regelma­tige betege­lingen in 3D. Deze laatste lezing wordt ver­zorgd door beel­dend kunste­naar en wiskun­dige Rinus Roelofs.
Volg deze link voor meer informa­tie.

 

Studiedag voor wiskundeleraren Groningen

Op dinsdag 20 decem­ber 2016 organi­seren de Rijks­univer­siteit Gronin­gen en de Noorde­lijke Hoge­school Leeuwar­den de jaar­lijkse Studie­dag voor Wiskun­delera­ren. Het thema luidt dit keer "De vele gezich­ten van de Wiskun­de".
Eén 'gezicht' van de wiskun­de krijgt dit jaar op ver­schil­lende manie­ren aan­dacht: de Statis­tiek. Lezin­gen en work­shops geven achter­grond aan de statis­tiek uit het nieuwe havo/vwo wiskun­depro­gramma. Ook is er aan­dacht voor de manier waarop je het nieuwe statis­tiekpro­gramma kunt uitvoe­ren. Uiter­aard zijn er ook work­shops over andere wiskun­dige onder­werpen, zoals: Logica, Formu­les inter­prete­ren, Eerlijk delen en Pro­bleemop­lossen. Er is dus voor elk wat wils.
Program­ma
tijd onder­deel bijzon­derhe­den
9:15−9:45 Ont­vangst. Bernoul­liborg, Nijen­borgh 9, 9747 AG Gronin­gen.
9:45−10:45 Ope­ningsle­zing. Grafie­ken schet­sen (Peter Kop).
11:15−12:10 Work­shopron­de A
  • A1 Eerlijk delen (Willem van der Vegt).
  • A2 Pro­bleemop­lossen (Gerrit Roorda).
  • A3 Statis­tiek met eigen dataset (Rosalin­de Vijn).
12:10−13:05 Work­shopron­de B1 en lunch.
  • B1 Prak­tisch school­examen voor havo wiskun­de A (Heleen van der Ree).
13:05−14:00 Work­shopron­de B2, B3 en lunch.
  • B2 Wiskun­de C: Logisch redene­ren(Hugo Bronk­horst)
  • B3 Statis­tiek in Recht (Charlot­te Vlek).
14:30−15:30 Slotle­zing. Statis­tiek begrij­pen met steek­proeven­variabi­liteit (Johan Deprez).
De kosten voor deze studie­dag bedra­gen € 50,= inclu­sief lunch en borrel. U kunt zich tot 13 decem­ber 2016 voor deze studie­dag in­schrij­ven. Volg deze link voor nadere informa­tie of om u voor de studie­dag in te schrij­ven.
Gerrit Roorda

 

Uitwerkingen voorbeeldtoetsen rekenen 2016 op Rekentube

 
In de oefenom­geving van Facet zijn in de afgelo­pen maand nieuwe voor­beeld­toetsen ge­plaatst voor de reken­toetsen VO. Net als in voor­gaande jaren heb ik ook nu weer op Rekentu­be.nl uitwer­kingen van de 2F en 3F toetsen ge­plaatst.
De 2F toets is inmid­dels gereed en staat op de website. Hiervan mogen zowel docen­ten als leerlin­gen gratis gebruik maken. Aan de uitwer­kingen van de 3F toets wordt hard gewerkt. Waar­schijn­lijk staan ook deze uitwer­kingen binnen een paar weken online.
Klik hier om direct naar de uitwer­kingen te gaan.
Henk Vegter
Rekentu­be.nl

 

MasterClass logica

Komend voor­jaar organi­seert het Insti­tute for Logic, Langua­ge and Computa­tion (ILLC) van de Univer­siteit van Amster­dam in samen­werking met Its Academy een master­class logica voor leerlin­gen in de boven­bouw van het vwo.
Het gaat om een cursus van vier dagen. De dag begint steeds om tien uur 's och­tends en gaan door tot drie à vier uur 's middags. Eerst zal er een algeme­ne inlei­ding in de logica en haar toepas­singen gegeven worden, gevolgd door een meer tech­nisch gedeel­te waarin centra­le begrip­pen, zoals geldig­heid en syn­taxis worden behan­deld. Hierna volgen vijf lezin­gen over de toepas­singen van logica in ver­schil­lende vakge­bieden. Tenslot­te werken de deelne­mers in groepen aan een pro­bleem. De oplos­sing van dat pro­bleem wordt op de laatste dag gepre­sen­teerd.
Let op: gewij­zigde cursus­data
De cursus­data zijn: vrijdag 17 februa­ri, donder­dag 2 maart, donder­dag 9 maart en donder­dag 16 maart 2017. Klik hier voor meer informa­tie over het cursus­program­ma.
Cijfer en motiva­tie
Er kunnen maxi­maal 20 leerlin­gen deelne­men aan de Master­class Logica. Leerlin­gen worden geselec­teerd op grond van hun cijfer­lijst en motiva­tie­brief. Tot en met 15 decem­ber 2016 kunnen leerlin­gen zich via deze link aanmel­den.

 

Internationale wiskundewedstrijd voor de adventstijd

 
4TU.AMI, het samen­wer­kings­verband van de Techni­sche univer­sitei­ten van Delft, Eindho­ven, Twente en Wagenin­gen, organi­seert ook dit jaar in decem­ber weer een wiskun­dewed­strijd voor middel­bare scholie­ren. De vier techni­sche univer­sitei­ten werken hierbij samen met het Duitse wiskun­deinsti­tuut Matheon in Berlijn.
De wed­strijd wordt in de vorm van een digita­le advents­kalen­der, de zoge­naamde Matheka­lender, ge­speeld en vindt plaats in de advents­periode van 1 tot en met 24 decem­ber 2016. In die periode wordt elk dag op de officie­le wed­strijd­site een vakje van de kalen­der "geopend" waarach­ter zich een wiskun­dige opgave bevindt met tien mogelij­ke antwoor­den. Omdat het meerkeu­zevraag­stukken zijn, worden er geen toelich­tingen of bewij­zen ge­vraagd.
Pittige uitda­gingen met leuke prijzen
De opgaven zijn uitda­gend en soms van het niveau van de finale van de Neder­landse Wiskun­de Olympia­de. De oplos­singen vergen in princi­pe geen geavan­ceerde wiskun­de. Er zijn fraaie prijzen beschik­baar, waaron­der een laptop voor de best scoren­de Neder­landse scho­lier.
Aanmel­ding is vanaf 1 novem­ber 2016 moge­lijk op de Duitse website. Op de Neder­landse site van de wed­strijd is meer informa­tie te vinden. Er staan daar ook oefenop­gaven.

 

Boekenveiling van het Wereldwiskunde Fonds

 
De oktober­veiling op www.wereld­wiskun­defonds.nl loopt nog tot en met 1 novem­ber 2016. U heeft dus nog maar kort de tijd om mee te bieden op de ruim 600 boeken en tijd­schrif­ten.
De vraag­prijzen zijn meestal slechts € 2,=. U kunt meer bieden dan de vraag­prijs maar u krijgt, tenzij u wordt overbo­den, het boek dan toch voor de vraag­prijs. Pas wanneer iemand anders gaat meebie­den, wordt er automa­tisch voor u verder geboden totdat het door u bepaal­de maxima­le bod is bereikt. Kijk voor meer uitleg hier­over op wereld­wiskun­defonds uitleg.
De gehele op­brengst van het wereld­wiskun­defonds wordt besteed aan projec­ten ten bate van het wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­landen. Neem dus nog snel even de tijd en bied mee op de oktober­veiling.
Jos Remijn
veiling­meester WwF
wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl

 

L.E.J. Brouwer, fifty years later

 
Ter gelegen­heid van de 50 jarige sterf­dag van L.E.J. Brouwer, één van de belang­rijkste Neder­landse wiskun­digen, wordt er onder auspici­ën van het Konink­lijk Wiskun­dig Genoot­schap in Amster­dam een symposi­um georga­niseerd.
Brouwer is beroemd gewor­den om zijn baanbre­kend werk op het gebied van de topolo­gie en door het ontwik­kelen van een nieuwe benade­ring van de funda­menten van de wiskun­de en logica: het intuïti­onisme.
Op de bijeen­komst zal een keur van gerenom­meerde spre­kers, waaron­der Dirk van Dalen, Sergei Artemov, Saul Kripk en Raf Bock­landt, aspec­ten van het werk en de persoon van Brouwer belich­ten.
Waar en wanneer
De bijeen­komst vindt plaats op 9 decem­ber 2016 van 9:45−16:45 uur in het Science Park in Amster­dam. Het is ook moge­lijk om een gedeel­te van de bijeen­komst bij te wonen. U kunt zich via dit formu­lier aanmel­den.

 

Website meerkeuzevragen

Voor het Vlaamse wiskun­deonder­wijs heb ik de afgelo­pen twintig jaar website gemaakt met meerkeu­zevra­gen voor leerlin­gen van 12 tot 18 jaar. Mis­schien is de site ook bruik­baar voor u, mijn noorder­buren.
Ik vul de site twee maal per maand aan met nieuwe vragen en oplos­singen van eerdere vragen. Ook verbe­ter ik de lay-out van de site regelma­tig. Mijn site is via deze link te bezoe­ken.
Gricha Plusnin
gricha@antwer­pen.be

 

Waarom geen TI-83 meer?

Met ingang van dit school­jaar zijn er op het Cen­traal Examen voor het eerst bepaal­de types grafi­sche rekenma­chines niet meer toege­staan. Zie Wiskun­dE-brief 747
Zo is op het havo-examen van 2017 bijvoor­beeld het gebruik van de TI-83 niet meer toege­staan. Op het vwo is dat een jaar later het geval.
Ik vraag me af hoe een leer­ling die een havo-examen wiskun­de A maakt met een vooraf gereset­te TI-83 iets ille­gaals kan uitvoe­ren. Ik heb een paar leerlin­gen die nog beschik­ken over zo'n TI-83. Moeten we die nu echt op extra kosten gaan jagen?
Paul van Dijk
Nehalen­nia Stede­lijke SG Middel­burg

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­dingen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­delijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Exotische Sudoku's

 
Auteurs:  Aad Thoen en Aad van de Wete­ring
Uitgeve­rij: Brave New Books
Aantal pagina's: 175
ISBN: 978 94 021 4489 5
Prijs: € 16,=
Bent u uitgeke­ken op de sudoku­puzzels die onophou­delijk blijven ver­schij­nen in kranten en andere bladen? Bent u toe aan nieuwe uitda­gingen die uw logi­sche deduc­tiever­mogen op de proef stellen? Dan bent u met dit boek aan het juiste adres. Wiskun­dige Aad Thoen en puzzel­specia­list Aad van de Wete­ring schote­len u een exo­tisch scala aan fantas­tische sudoku­varia­ties voor.
Varia­ties die aan bod komen zijn pentomi­no’s, even/oneven, symme­trie, magie, vormsu­doku, rekendo­ku en nog gekkere zaken. Een specia­le condi­tie, ongelij­ke diabu­ren genoemd, speelt een hoofd­rol en het aantal hints per puzzel is in de regel minder dan tien.
Waar­schu­wing
Dit boek is alleen ge­schikt voor de ware doorzet­ter. De puzzels houden u langer bezig dan u voor moge­lijk houdt.

 

Kansrekening van Alledag, een Wereld vol Verrassingen

Auteur:  Henk Tijms
Uitgeve­rij: Epsilon
Aantal pagina's: 76
ISBN: 978 90 5041 158 5
Prijs: € 12,=
Dit boek over kansre­kening is ont­staan uit een serie columns die geschre­ven zijn voor het huisor­gaan van de Neder­landse Vereni­ging voor Statis­tiek en Operati­onele Re­search
In zestien korte, ook los van elkaar te lezen hoofd­stukken worden boeien­de toepas­singen van kansre­kening binnen het leven van alledag behan­deld. Basis­princi­pes uit de kansre­kening komen daarbij op natuur­lijke wijze aan de orde. Veel onder­werpen zijn ge­schikt voor een wiskun­de-D cursus en lenen zich ook voor werk­stukken door leerlin­gen.
 

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Ontdek de nieuwe digitale omgeving van onze wiskundemethodes

Noord­hoff Uitge­vers is op 5 novem­ber 2016 met Getal & Ruimte en Moderne Wiskun­de aanwe­zig op de jaarver­gade­ring van de NVvW. Tijdens de pauzes bent u van harte welkom om de nieuwe digita­le omge­ving van de beide metho­des te ontdek­ken.
Tot 5 novem­ber.

 

Laat wiskunde u verblijden

Dit jaar helaas niet op de NVvW-jaarver­gade­ring. Maar wel weer in mijn web­winkel:
Choco-pi en andere wiskun­dearti­kelen.

 

HAN-Master Leraar wiskunde: "een verrijking"

"Deze duale master­oplei­ding is een verrij­king voor mezelf en het Comman­derij­college", zegt docent wiskun­de Frans van de Linde. Hij vertelt over didacti­sche kwali­teiten, het boven­bouwni­veau, onder­zoek en beleid.
Naast je werk bij de HAN starten met de Master wiskun­de?
Kom naar de Open Avond op 2 novem­ber 2016 in Nijme­gen.
 

 

Tijd voor vernieuwing?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Waarom dan niet voor een grafi­sche rekenma­chine kiezen die op 2017 is voorbe­reid? Neem contact op met p.scha­dron@hp-prime.nl voor de docen­tenaan­biedin­gen van de nieuwe HP Prime grafi­sche rekenma­chine. Waarom de HP Prime klaar voor 2017 is?
  • Zeer snelle nieuwe proces­sor.
  • Stan­daard gele­verd inclu­sief gratis emula­tor-softwa­re, ook voor uw leerlin­gen.
  • Een touch screen met kleur en hoogste resolu­tie.
  • Door het CvTE goedge­keurde examen­stand.
  • Stan­daard voor­zien van krachti­ge applica­ties voor functie­onder­zoek, dynami­sche meetkun­de, statis­tiek, spread­sheet, plotten van impli­ciete func­ties en meer.
  • Volledi­ge support van Malm­berg en Noord­hoff (G&R en MW) online beschik­baar.
  • Neder­landse onder­steu­ning door onze educa­tief consul­tant Pieter Scha­dron (p.scha­dron@hp-prime.nl)
Neem ook eens een kijkje op www.hp-prime.nl voor veel meer informa­tie over de HP Prime rekenma­chine en voor Neder­lands lesmate­riaal.
 

 

Kennismaken met bettermarks wiskunde/rekenen

Het better­marks team is aanwe­zig tijdens de jaarver­gade­ring/studie­dag op 5 novem­ber 2016 in Veenen­daal.
Kom langs bij de stand, maak kennis met better­marks wiskun­de/rekenen, ontvang een gratis account, be­spreek een pilot en stel al uw vragen.
Niet aanwe­zig? Voor meer informa­tie zie de better­marks website.
 

 
redactie:Gerard Koolstra, Tineke van den Berg en Ton Groeneveld
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl