nummer 632, 14 april 2013

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ca. 3500 adres­sen.


De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Via de website kunt u een gratis abonne­ment aanvra­gen.
Uw bijdra­gen zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op onze website vindt u nadere details. De redac­tie behoudt zich steeds het recht voor, bijdra­gen in te korten of niet te publice­ren.
Op onze website kunt u oude nummers op onder­werp opzoe­ken en nalezen. Ook onze adver­tentie­tarie­ven en voor­waarden vindt u daar.

Inhoud van dit nummer:

Vooron­derzoek resulta­ten reken­toets 3F

Afgelo­pen week zijn de omreke­ningsta­bellen voor de pilot reken­toetsen van maart bekend gemaakt. U kunt de tabel­len hier vinden. En als het goed is, zijn nu op de scholen ook de cijfers bekend.
Omdat de analyse door het Cito nog even op zich laat wachten, willen we graag een vooron­derzoek doen waarin we vooral aan­dacht schen­ken aan de relatie tussen de resulta­ten van de reken­toets en het gekozen wiskun­depro­fiel.
Over één kam
Het lijkt er op dat de reken­toets slecht tot zeer slecht is gemaakt door havo-leerlin­gen zonder wiskun­de of met wiskun­de A in hun pakket. Op het eerste gezicht is de toets rede­lijk tot goed gemaakt door vwo-leerlin­gen met wiskun­de B, vooral als deze leerlin­gen ook wiskun­de D in hun pakket hebben. Graag willen we nagaan in hoever­re deze indruk­ken kloppen.
Voor het vmbo gelden aparte omzet­tingsta­bellen voor BB, KB en GT maar op havo/vwo worden alle leerlin­gen over één kam gescho­ren. We willen ons in ons vooron­derzoek daarom richten op de reken­toets die op havo/vwo wordt afgeno­men, dus op de reken­toets 3F.
Oproep
De redac­tie roept u op om van uw school per afde­ling en wiskun­degroep voor de volgen­de groepen de gemid­delde reken­toets­cijfers op één deci­maal nauwkeu­rig te bereke­nen:
  • Havo zonder wiskun­de
  • Havo met wiskun­de A
  • Havo met wiskun­de alleen B
  • Havo met wiskun­de B en D
  • Vwo met wiskun­de C
  • Vwo met wiskun­de A
  • Vwo met wiskun­de alleen B
  • Vwo met wiskun­de B en D
Mail deze cijfers naar redac­tie@wiskun­debrief.nl en we verwer­ken ze graag in ons onder­zoek. Uiter­aard worden uw gege­vens alleen anoniem ge­bruikt en worden zij meteen na gebruik door ons vernie­tigd.
Heel graag deze week
Mogen wij uw gege­vens in de loop van komende week verwach­ten? Alvast onze zeer harte­lijke dank voor de door u genomen moeite.
redac­tie

Reken­toets boycot­ten? (reactie)

De oproep van Joke Zwarte­veen tot protest (zelfs: boycot) tegen de organi­satie en inhoud van de (3F) rekenex­amens heeft mijn volledi­ge instem­ming. Opmer­kingen over doodlo­pende leerlij­nen (de referen­tieni­veaus) en verant­woorde­lijkhe­den voor de reken­ramp zijn al sinds jaar en dag op mijn site www.henks­hoekje.com te lezen.
Ik zou de NVvW willen vragen om einde­lijk eens te luiste­ren naar de leden. Het toetsen van reken­vaardig­heden dient niet met een rekenma­chine en niet in het geheim plaats te vinden. Zo als het er nu uitziet, gaan invali­de en onbe­trouwba­re toetsen de slaag­kansen van onze leerlin­gen nadelig beïn­vloeden. Dit met weinig hoop op verbete­ring van datgene waar het om gaat, name­lijk de reken­vaardig­heden.
Henk Pfaltz­graff, Regio College Zaan­stad, henk@henks­hoekje.com

Geen reken­toets? Gezakt!

Staats­secreta­ris Sander Dekker heeft afgelo­pen week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat een leer­ling die volgend school­jaar de reken­toets niet maakt, geen diploma krijgt.
In de brief staat letter­lijk: "Voor de reken­toets in het voortge­zet onder­wijs geldt dat de toets volgens plan­ning vanaf school­jaar 2013/2014 een ver­plicht onder­deel is van het eindexa­men. Het moment dat een leer­ling kan zakken vanwege een slecht resul­taat is uitge­steld tot school­jaar 2015/2016. Het cijfer dat de leer­ling behaalt, komt op de cijfer­lijst. Omdat de reken­toets een ver­plicht onder­deel is van het eindexa­men, zal de reken­toets een plek moeten krijgen op de cijfer­lijst. Immers, als de reken­toets niet is afge­legd, is de leer­ling gezakt."
 
Waarvan akte.
gk

Zilve­ren medail­le voor Neder­lands wiskun­demeis­je

 
Op 13 april 2013 sleepte Michel­le Swee­ring (16) uit Krimpen aan den IJssel in Luxem­burg een zilve­ren medail­le in de wacht. Zij deed dat bij de Europe­an Girls’ Mathema­tical Olympi­ad (EGMO). Michel­le werd 16e van de 87 deelne­mers.
Maaike Los (16) behaal­de een eervol­le vermel­ding. Het Neder­landse team, dat verder nog uit Chuyao Tong (16) en Esther Visser (18) bestond, scoorde in totaal 59 punten en behaal­de daarmee de 12e plek in het landen­klasse­ment. Het landen­klasse­ment werd aange­voerd door Wit-Rusland, Servië en de Verenig­de Staten, alle­drie met 99 punten.
De EGMO is een wiskun­dewed­strijd voor meisjes op zeer hoog niveau. Aan het evene­ment deden dit jaar 22 landen mee, elk met een team van vier meisjes. Op elk van de twee wed­strijd­dagen kregen de deelne­mers in vier en een half uur tijd drie pittige wiskun­deopga­ven voor hun kiezen. De beste helft van de deelne­mers kreeg een medail­le. Daar­naast werden eervol­le vermel­dingen gegeven aan deelne­mers die in ieder geval één opgave correct wisten op te lossen.
 
Neder­landse Wiskun­de Olympia­de
Het Neder­landse team voor de EGMO is geselec­teerd uit hoog scoren­de meisjes bij de Neder­landse Wiskun­de Olympia­de van het afgelo­pen jaar. In totaal zijn zo’n 2000 meisjes de strijd met elkaar aan gegaan bij deze scholie­renwed­strijd. Slechts de vier aller­besten mochten de reis naar Luxem­burg maken.
Quin­tijn Puite

Centra­le examen­bespre­king VMBO

In het vorige nummer stond een stukje over de moge­lijk­heid om deel te nemen aan centra­le examen­bespre­kingen voor havo en vwo. Op de website van de NVvW is ook een oproep te lezen voor mensen die willen deelne­men aan de centra­le examen­bespre­king voor het vmbo. Deze vindt plaats op vrijdag 24 mei 2013 van 16:00 tot 18:00 uur in Utrecht.
Als u mee wil praten op de centra­le bespre­kingen VMBO (TGK) en dat nog niet eerder heeft gedaan, neem dan uiter­lijk op 15 april 2013 contact op met Conny Gaykema via c.gaykema@online.nl.
In verband met de beschik­bare ruimte is het aantal deelne­mers aan de centra­le bespre­kingen aan een maximum gebon­den. Via de mail laten we u weten of u mee kunt praten of voorlo­pig op de reserve­lijst ge­plaatst wordt.
gk

Vakan­tiecur­sus Wiskun­de in wording

Voor leraren exacte vakken aan het havo, vwo of hbo, voor leerlin­gen en voor andere belang­stellen­den organi­seert het Plat­form Wiskun­de Neder­land (PWN) in 2013 een vakan­tiecur­sus met als thema: "Wiskun­de in wording".
 
De cursus wordt gegeven in:
  • Eindho­ven: op vrijdag 23 en zater­dag 24 augus­tus 2013 aan de TU Eindho­ven.
  • Amster­dam: op vrijdag 30 en zater­dag 31 augus­tus bij het CWI.
Vermoe­dens en proble­men
Op vrijdag komen steeds een aantal bekende vermoe­dens of proble­men aan de orde, zoals het Collatz pro­bleem (ook wel het 3n+1 vermoe­den genoemd), de Navier Stokes verge­lijking en het P versus NP pro­bleem. De zater­dag staat daarna in het het teken van het intus­sen bewezen Poinca­ré-vermoe­den. Op zater­dag gaan de deelne­mers ook zelf aan de slag aan de hand van recent ontwik­keld lesmate­riaal.
Via deze link kunt u meer informa­tie opvra­gen of u aanmel­den voor de cursus.

Pythago­ras op Face­book

Pythago­ras is een onlangs begon­nen met een Face­bookpa­gina. Op deze pagina zijn te vinden:
  • Kleine Nootjes: wiskun­depuz­zeltjes die weinig voorken­nis verei­sen.
  • Opgaven van de Pythago­ras-Olympia­de.
  • Kleine stukjes over artike­len in Pythago­ras.
  • Wiskun­denieuw­tjes.
  • Dingen die lezers hebben gemaakt, zoals Geoge­bra-con­struc­ties.
Vanaf dit seizoen richt Pythago­ras zich veel meer op de onder­bouw. De helft van het blad richt zich nu op de wiskun­dehobby­ist uit de onder­bouw en de andere helft is bestemd voor de boven­bouw.
U kunt de Face­bookpa­gina van Pythago­ras via deze link berei­ken.
 

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl


Nascho­lings­bijeen­komst Kansre­kening en statis­tiek met ICT

De eerste presen­tatie (door prof. Jong­bloed) gaat over kansre­kening bij extreme gebeur­tenis­sen. Vervol­gens gaan we in op de nieuwe program­ma’s voor wiskun­de A op havo en vwo (zie www.ctwo.nl). In het bijzon­der werken met VU-Stat en het experi­mentele lesmate­riaal kansre­kening & statis­tiek voor VU-Stat.
Volledi­ge program­ma: www.tudelft.nl/delft­voordo­centen.
klik hier om naar het in­schrijf­formu­lier te gaan.

Word eerste­graads docent bij de HAN in Nijme­gen

Bent u tweede­graads leraar en wilt u de stap naar de boven­bouw maken? Toe aan uitbrei­ding van uw vakken­nis en vernieu­wing van leerar­range­menten havo/vwo? Tijd voor een master­graad? Kom op 25 april 2013 naar de Open Avond van de Master Leraar Wiskun­de. En vraag de leraren­beurs aan!

Gecij­ferd! All in one

Voor alle VO-scholen die in 2013/2014 (maat)werk willen maken van rekenen!
ACTIE: Gecij­ferd! All in one VO.
Vrije keuze: Leren, trainen en toetsen op niveau 2F of 3F voor slechts € 15,00
Ga naar www.gecij­ferd.nl voor verdere informa­tie.
Mail voor proefli­centies naar licen­ties@gecij­ferd.nl of bel 030-3031499.

ffTrai­nen

Nog even een sprint­je trekken met ffTrai­nen Examen­trai­ning Rekenen 2F en 3F.
Examen­trai­ning die nauw aan­sluit op de lande­lijke toetsen!
Ga naar www.ffTrai­nen.nl voor verdere informa­tie.
Mail voor proefli­centie naar licen­ties@ffTrai­nen.nl of bel 030-3031499.

ffReke­nen

Gratis leren en trainen om voor rekenen referen­tieni­veau 1F te halen.
ffReke­nen nu al onmis­baar voor jong volwas­senen!
Ga naar www.ffReke­nen.nl en probeer zelf.
Mail naar licen­ties@ffReke­nen.nl of bel 030-3031499 om uw school aan te melden.

Stap over op de nieuwe HP 39gII

Moet uw school ook bezuini­gen? Met 4 nieuwe boven­bouw­klassen be­spaart u al snel ruim € 4000,= wanneer u over­stapt op de nieuwe HP 39gII grafi­sche rekenma­chine. Elk jaar weer!
Neem eens vrij­blij­vend contact op voor meer informa­tie en een demon­stratie van de moge­lijkhe­den van deze nieuwe rekenma­chine met De Reken­winkel via info@dereken­winkel.nl.

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl