nummer 614, 4 novem­ber 2012

Dit nummer wordt ge­stuurd naar circa 3400 adres­sen.


De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Via de website kunt u een gratis abonne­ment aanvra­gen.
Uw bijdra­gen zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op onze website vindt u nadere details. De redac­tie behoudt zich steeds het recht voor, bijdra­gen in te korten of niet te publice­ren.
Op onze website kunt u oude nummers op onder­werp opzoe­ken en nalezen. Ook onze adver­tentie­tarie­ven en voor­waarden vindt u daar.

Inhoud van dit nummer:

Internationale Wiskundewedstrijd MATHEON/AMI

Voor middel­bare scholie­ren die het oplos­sen van op de prak­tijk gerich­te, wiskun­dige proble­men als een uitda­ging beschou­wen, organi­seert 3TU.AMI ook dit jaar een interna­tionale wiskun­dewed­strijd. 3TU.AMI is een samen­wer­kings­verband van de drie techni­sche univer­sitei­ten Delft, Eindho­ven en Twente en organi­seert de wed­strijd samen met het Duitse wiskun­de-insti­tuut MATHEON.
De wed­strijd wordt via het inter­net in de vorm van een advents­kalen­der, de zoge­naamde Matheka­lender, ge­speeld en vindt plaats in de advents­periode van 1 tot 24 decem­ber 2012. In die periode wordt elk dag op de website www.matheka­lender.de een vakje "geopend" waarach­ter een wiskun­depro­bleem ver­schijnt met tien mogelij­ke antwoor­den.
Niet gemakke­lijk
De proble­men zijn gesteld in een fraaie en bij de advents­periode passen­de context, maar zijn niet altijd even gemakke­lijk. Soms zijn de proble­men zelfs van het niveau van de finale van de Neder­landse Wiskun­de Olympia­de. De oplos­sing vergt in princi­pe echter geen geavan­ceerde wiskun­de. Voor de Neder­landse scho­lier die de beste score haalt, stelt 3TU.AMI een laptop beschik­baar.
De wed­strijd is indivi­dueel maar het kan leuk zijn om met een groep of school­klas te probe­ren om samen de goede oplos­sing te vinden. Zegt het daarom voort aan collega's of aan geïnte­resseer­de leerlin­gen. Verdere informa­tie kan men vinden op de Neder­landse website van deze wed­strijd: ami.3tu.nl/matheka­lender.
Hennie ter Morsche
Techni­sche Univer­siteit Eindho­ven

Vragenlijst lespakketten onderbouw

Plat­form Wiskun­de Neder­land (PWN) meent dat veel middel­bare scholie­ren geen goed beeld van wiskun­de hebben. Zij hebben onvol­doende zicht op de relevan­tie en vele toepas­singen van wiskun­de en daarmee op wat wiskun­de voor de samenle­ving en de beroeps­prak­tijk kan beteke­nen. PWN over­weegt daarom om lespak­ketten voor de onder­bouw te ontwik­kelen.
Uw inbreng is voor ons bijzon­der belang­rijk. We willen u daarom vragen om ons te helpen door een vragen­lijst in te vullen over het beeld van leerlin­gen van wiskun­de en over mogelij­ke ontwik­keling van lespak­ketten.
Het invul­len van de vragen­lijst kost onge­veer 20 minuten. U kunt de lijst invul­len via deze link. Alvast bedankt voor uw moeite.
namens Plat­form Wiskun­de Neder­land
Yuri Matte­man, yuri@prak­tijk.nu

Uitzending resultaten Groot Nationaal Rekenonderzoek

Het tv-program­ma Laby­rint (NTR/VPRO) gaat een uitzen­ding maken over de resulta­ten van het Groot Natio­naal Rekenon­derzoek. Voor die uitzen­ding zijn is men zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te doen aan een paar testjes om de uitkom­sten van het onder­zoek te staven. De opnames zijn in week 42 (12-16 novem­ber).
De program­mama­kers zoeken goede reke­naars, slechte reke­naars en ieder­een die daar tussen­in zit. Meedoen kan door voor 16 novem­ber 2012 een email te sturen naar redac­teur Krijn Soete­man: k.soete­man@vpro.nl. In de mail dient u uw naam en tele­foonnum­mer op te geven en dient u op te geven of u een reken­liefheb­ber, een pragma­ticus, een voor­zichti­ge reke­naar of een rekenha­ter bent. De details vindt u hier.

NVvW: Geen 3S en weer twee soorten wiskunde

Afgelo­pen zater­dag hield de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) haar jaar­lijkse jaarver­gade­ring/studie­dag. Uit de jaar­rede van de voorzit­ter pik ik twee zaken op die voor mij nieuw waren:
  • Het bestuur heeft waarde­ring voor het werk van de commis­sie reken­toets­wijzer 3S maar advi­seert om 3S niet in te voeren. Men ziet in 3S onvol­doende meer­waarde ten opzich­te van 3F.
  • Men wil op termijn bevorde­ren dat er weer twee soorten wiskun­de komen A (met C) en B (met D). De huidige versnip­pering is mede het gevolg van politie­ke compro­missen en is op den duur niet werk­baar.
gk

Wintersymposium KWG

Het winter­symposi­um van het Konink­lijk Wiskun­dig Genoot­schap, met als thema Wiskun­de ↔ Natuur­kunde, vindt plaats op 5 januari 2013 in het Acade­miege­bouw (bij de Dom) in Utrecht.
Er zijn drie voor­drach­ten:
  • Atmosfe­rische optica rond de horizon en Bernoul­li’s brachis­to­chroon
    Henk Broer is hoogle­raar wiskun­de, inter­disci­plinai­re toepas­singen van wiskun­de (meteoro­logie, life scien­ces) en mathema­tische fysica aan de RU Gronin­gen en weten­schappe­lijk direc­teur van het Johann Bernoul­li Insti­tuut voor Wiskun­de & Informa­tica. Zijn voor­dracht gaat in op 'blinde stroken' die soms waar­neem­baar zijn bij de onder­gaande zon. Er blijkt een wiskun­dig verband te zijn tussen de verkla­ring voor deze stroken en het pro­bleem van de brachis­to­chroon: de vraag naar de snelste glij­baan tussen twee punten op ver­schil­lende hoogten.
  • Onweer - veel nieuws van de plasma's boven onze hoofden
    Ute Ebert is leid­ster van een onder­zoeks­groep aan het Centrum Wiskun­de & Informa­tica in Amster­dam en hoogle­raar natuur­kunde aan de TU Eindho­ven. Haar voor­dracht gaat over onweer. Bij het bestude­ren hiervan zijn recent belang­rijke ontdek­kingen gedaan, zoals het ont­staan van antima­terie in onweers­buien. Analyti­sche en numerie­ke wiskun­dige metho­des zijn onmis­baar bij dit onder­zoek.
  • Een nieuwe kijk op zwaarte­kracht
    Erik Verlin­de, hoogle­raar theore­tische fysica aan de Univer­siteit van Amster­dam en winnaar van een Spinoza­premie in 2011, staat bekend om zijn nieuwe theorie over de zwaarte­kracht. Zwaarte­kracht zou geen funda­mentele kracht zijn maar het gevolg van ver­schil­len in informa­tie­dicht­heid tussen twee licha­men en daarbui­ten. Een revolu­tionair idee waar­over hij u meer vertelt in zijn presen­tatie.
Meer informa­tie en aanmel­ding
Het program­ma start om 10:00 uur (koffie vanaf 9:30) en eindigt om 15:00 uur. De kosten voor het symposi­um bedra­gen €25,00 voor KWG-leden en €30,00 voor niet-leden, inclu­sief lunch en consump­ties. U kunt zich aanmel­den via deze website. Daar is ook het volledi­ge program­ma, inclu­sief samen­vattin­gen van de lezin­gen, te vinden.
Voor nadere inlich­tingen kunt u zich wenden tot Jenneke Krüger via emaila­dres jenneke.kruger@gmail.com of via tele­foonnum­mer 06-16420445.

Amsterdams onderzoek naar Bčtaonderwijs

Op vrijdag­middag 7 decem­ber 2012 wordt in het Kohn­stamm­huis aan de Wibaut­straat 2-4 in Amster­dam het Symposi­um Amster­dams onder­zoek naar Bètaon­derwijs gehou­den, met presen­taties van weten­schappe­lijk onder­zoek in de bètadi­dactiek dat in de Amster­damse regio wordt ver­richt.
Er komen onder­werpen als concept car­toons, inquiry-based lear­ning, interac­tie in het wiskun­deonder­wijs, causaal redene­ren in NEMO en simula­tieomge­vingen voor natuur­kunde aan bod. Het symposi­um is van 12:30 tot 17:30 uur en de toegang is gratis. U moet zich echter wel aanmel­den via deze site.
Meer nieuws over dit symposi­um vindt u hier.

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl


Word eerstegraads docent bij de HAN in Nijmegen!

Bent u tweede­graads leraar en wilt u de stap naar de boven­bouw maken? Toe aan uitbrei­ding van uw vakken­nis en vernieu­wing van leerar­range­menten havo/vwo? Tijd voor een master­graad?
Kom naar de open dag op 17 novem­ber 2012 voor de Master Leraar Wiskun­de.

Eerstegraads vacature te Den Haag

Per 1 februa­ri 2013: 1e graads vacatu­re wiskun­de voor 19 lesuren boven­bouw havo/vwo. Uit­zicht op vast dienst­verband. De beschik­baar­heid, het aantal uren en de functie­waarde­ring zijn be­spreek­baar.
Sollici­taties en informa­tieaan­vragen lopen via drs. G.A. den Heijer, rector Zand­vliet­college, Den Haag, hjr@zand­vliet­college.nl

redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl